Oldala 11 of 27 ElsõElsõ ... 91011121321 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 101 to 110 of 270

Topic: Vadat,halat s mi jó falat.....

Senior Member Vietnamiveteran's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2013
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 4

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló MaRee Hozzászólás megtekintése
    Vietnamiveteran fõleg hozzád szólna a kérdésem, te vagy itt a konyhafõnök De más is válaszolhat aki képben van.

Tehát olyan 15 maximum 20 emberre kéne valamilyen õzpörkölt szerûség, ehhez kb hány kiló alapanyag kéne, és valami jó receptet tudnátok mondani? Valami egyszerûre gondoltam, aminek az elkészítésével meg tudunk birkózni.
    Salmo tökéletesen összefoglalta a lényeget , én 10 kiló hússal számolnék akkor biztos marad másnapra is vagy lefagyasztani valónak . Ha tehetitek vadásztól vagy erdészettõl vegyétek a vadhúst mert õk odaadják a csontot is mellé . Az a legjobb ha a sok csontos hús van , a bordákat én pl nagyon szeretem belefõzni . Én így készítem de nem szentírás szóval változtassatok rajt nyugodtan , tehát :

Kezdésnek 2 kanál zsír , és pár szelet háziszalona a bogrács aljára ha kisült a zsír a szalonnapörcöket ki lehet venni ezt kenyérrel el lehet csócsálni fõzés közben .
    10 kiló húshoz 6-7 fej vöröshagymát összevágva üvegesre fonnyasztunk , ezután a lecsöpögtetett vadhúst ezen a zsíros hagymán addig pörköljük amíg ki nem engedi a levét , ilyenkor lehet kis borsot , õrölt köményt , fokhagymát ,sót hozzátenni , amikor ezzel megvagytok 3 paradicsom összevágva , 4 csövespaprika minél kisebb kockákra vágva szintén mehet a bográcsba ,ilyenkor ha kevés a lé egy deci vízet lehet utánaönteni de én inkább valami laza száraz vörösborral szoktam megöntözni . Az õz ha nem volt túlkoros akkor 3 óra alatt szépen megfõ , de ne fõzzétek nagy tûzön inkább csak szépen rotyogjon . A tálalásnál az áfonyalekvár az elengedhetetlen tartozéka minden vadételnek , a húst ha tehetitek elözõ este de reggel mindenképp áztassátok be hideg vízbe , ilyenkor a vér kiázik belõle és nem lesz annyira vad az íze , õznél nincs annyira nagy jelentõsége de a vaddisznónak jót tesz . / a vad nincs kivéreztetve mint a házisertés / Köretnek a fõtt krumpli nagyon snassz a burgonyafánkot vagy krokettet javasolom , végsõ esetben a nokedlit . Pöri elõtt házipálinka közben házi száraz vörösbor .

Amit semmikép se tegyetek , mindenféle krémek pörköltaszaftok , kockák ez nem kell , a pirosarany mértékkel még belefér de más nem kell .

Hát ennyi lehet kifelejtettem valamit mert gyorsan írtam akkor majd kijavítjuk késõbb . Sok sikert és még végezetül azt tanácsolom,hogy minden fûszert minimalista módon kell használni , a jó pörkölt nem egy fûszervarázs , hanem a hús a friss zöldségek adják meg az alapízét .

Senior Member Vietnamiveteran's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló londonercsecse Hozzászólás megtekintése
    5 ora fozes utan meg mindig kicsit ragos a nyul. Elofozzem? Vagy egyeb otlet?
    Fedõ alatt jobban puhul , az 5 órának elégnek kellene lenni . Kis vörösbor puhítja a húst , de a mustár is segít a húspuhulásban esetleg lehet jobban darabolni a húst . De szerintem a vadnyúl az sohasem lesz olyan mint a házi , az életmódjából fakadóan sokkal szikárabb inasabb és a tápláléka is eltér a házinyúlétól , úgyhogy lehet ,hogy mindent jól csináltál és a vadnyúl az ilyen Egyébként jól néz ki biztos finom volt .

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Kárpát-medence
    Thumbs Up
    Given: 0

0 Not allowed!
    Köszönöm a válaszokat!
    A barbarizmus az emberiség természetes állapota. A civilizáció természetellenes. Nem egyéb, mint a körülmények hóbortja. De végül is mindig a barbarizmus gyõzedelmeskedik.

MPF támogató mossberg-operator's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Vietnamiveteran Hozzászólás megtekintése
    Fedõ alatt jobban puhul , az 5 órának elégnek kellene lenni . Kis vörösbor puhítja a húst , de a mustár is segít a húspuhulásban esetleg lehet jobban darabolni a húst . De szerintem a vadnyúl az sohasem lesz olyan mint a házi , az életmódjából fakadóan sokkal szikárabb inasabb és a tápláléka is eltér a házinyúlétól , úgyhogy lehet ,hogy mindent jól csináltál és a vadnyúl az ilyen Egyébként jól néz ki biztos finom volt .
    Fedo alatt volt, vorosbor, mustar szinten. Ezert nem voltam biztos a dologban.

Senior Member Salmo's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Pestûl négy fertályóra járásra délre.....
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Pastramit füstöltem:

pastrami.JPG

Bár a mai formájában már inkább gasztronómiai különlegesség, a kiinduló változat tipikusan a hús tartósításról szólt.

Jövõ héten megy a tízórai szendvicsbe mustárral, savanyú uborkával

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2013
    Lakhely
    Csongrád megye
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Pastramit füstöltem:

pastrami.JPG

Bár a mai formájában már inkább gasztronómiai különlegesség, a kiinduló változat tipikusan a hús tartósításról szólt.

Jövõ héten megy a tízórai szendvicsbe mustárral, savanyú uborkával
    Ha lehet kissé részletesebb is lehetnél! Recept? A füstölõ saját készítés? A fûrészpor mibõl van?
    Ha be akarsz verni egy szeget, nem kell a felhajtás és a hûhó,
    fogd a kalapácsot és üsd a r..adt szeget még be nem megy!

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    6
    Thumbs Up
    Received: 151

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Salmo Hozzászólás megtekintése
    Mondjuk kezdetnek elég kb 8-9 kg vegyes, csontos, õz hús, 1,5 kg hagyma, egy üveg vörösbor (mert a felét megiszod!) , házi pirospaprika, bors meg só.
    Ezekbõl már önmagában is jó ízû pörkölt lesz, De egyéni ízlés szerint fokozható az összetevõk listája. Nem rontja el ha egy kis füstölt szalonnán kezded el, és fõzés közben bele kerül 8-10 gerezd fokhagyma. Segít a kolloid pörkölt állagon
    egy két csöves paprika, és 1-2 paradicsom is. Ha perverz vagy ( miért ne lennél?) mehet bele borókabogyó, babérlevél, csombor, kakukkfû.
    Szeretek borral fõzni. Néha az ételbe is rakok.

Fórum támogató
    Csatlakozás dátuma
    May 2013
    Lakhely
    Föld
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Felfûtöttem a kemencét
    fotó 4.jpg
    Bedobtam pár szárnyat, hogy éhen ne haljak
    fotó 3.jpg
    Aztán jöttek a cipók (sima, fokhagymás, medvehagymás-snidlinges)
    fotó 1.jpg
    Közben az éhenkórász házaspár is befutott
    fotó 5.jpg
    Aki nem vágott még fát géppuskával, az nem is ember!

Senior Member Salmo's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Pestûl négy fertályóra járásra délre.....
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló shadow177 Hozzászólás megtekintése
    Ha lehet kissé részletesebb is lehetnél! Recept? A füstölõ saját készítés? A fûrészpor mibõl van?
    Így csinálom:

Annyi különbséggel, hogy nem megfõzöm vízben, hanem becsomagolom több réteg fóliába és 100-110C°-on megsütöm
    4-5 óra alatt. Aztán a Behr füstölõmben ráfüstölök. A fûrészpor bükk ( lánc kenõ olaj mentes, szalagfûrésztõl származó )

Egyébként marha szegybõl készül, illetve NY-ban egy corn beef nevû, már elõ sózott marha szegybõl is készítik.
    Múlt héten vágtunk marhát egy ismerõsnél, így friss, bár sajnos nem elég zsíros alapanyaghoz tudtam hozzá jutni.

A nagynevû Kat'z deli-ben gõzböl veszik elõ ( én is megmelegítem ) és így tálalják:

Last edited by Salmo; 03-31-2014 at 07:18 AM.

MPF támogató mossberg-operator's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Varjuk a sult kacsat, suto elott a foldon ulve, nyalcsorgatva, az 5 evessel image.jpg

A topic keresõszavai: