Oldala 1 of 19 12311 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 1 to 10 of 182

Topic: Önvédelmi mellények, lövedékálló (golyóálló), szúrásálló

Junior Member
    Csatlakozás dátuma
    May 2013
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!

Önvédelmi mellények, lövedékálló (golyóálló), szúrásálló

Folyamatosan foglalkoztat az önvédelmi mellények gondolata.
    Most nem az amúgy is illegális katonai, betétes golyóálló mellényekre gondolok. Úgy vélem, városi környezetben elsõsorban a késelés jelent életveszélyes fenyegetést. A legtöbb golyóálló mellény ráadásul legfeljebb vágás ellen nyújt védelmet, szúrás ellen nem.

Namost kérem, eretnek gondolatom támadt. Addig, amíg be nem szerzek valahonnan egy ing alatt viselhetõ darabot (pl.: http://rethinksurvival.com/posts/rev...st-body-armor/), addig SHTF helyzetre készülve beérem egy motoros páncél inggel.

Ezek rengetegféle kivitelben kaphatók, és némi házi kiegészítéssel valamennyi létfontosságú szervet védeni képes vágás, szúrás és traumatikus gázfegyver ellen. (Igen, ilyet egyáltalán nem csak a jófiúk viselnek. SHTF esetén pedig pláne nem.)

További érvem, hogy nekem nem átlagos a testalkatom. Aligha találnék megfelelõen illeszkedõ gyári mellényt magamnak. Szabóhoz meg mégsem vihetem.

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    60
    Thumbs Up
    Received: 925
    Given: 957

0 Not allowed!
    Én arra lennék kíváncsi, hogy ha bele"épít" valaki néhány vékony acéllapot egy kabátba akkor mi van. Vagy akár néhány könyvet. A könyvet nem szúrják át, és az se illegális ha valakinek könyv van a kabátja alatt. (Vagy a kabátjában.) A könyv ráadásul nem csak a szúrást és vágást hárítja, de megfogja a 9mm-est, a .45-öst is. Vajon a könyvek mik a törvény szerint?

Junior Member
    Csatlakozás dátuma
    May 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Érdekes a papírköteges testvédelem ötlete. Az elsõ, hogy fóliázni kellene a papírkötegeket, de még így sem lehet túl tartós megoldás. Viszont az illesztések átlapolhatók, így elvileg egy-egy szúrás, traumatikus vagy egyéb alacsony energiájú lövés ellen nyújthat némi átfogó védelmet. Viszont ha a felsõtestedet megfelelõ vastagságban akarod papírba csomagolni, annak már igen komoly súlya lesz.

A törvénynek itt nincs jelentõsége. Konkrétan futóbolondnak néz majd bárki, aki felismeri, hogy papírhüvelyben mászkálsz!

Visszatérve a motoros páncélinghez... Az enyémnek alumínium méhsejtszerkezetû energiaelnyelõ betétei vannak, kemény mûanyag borítás alatt. Nem hiszem, hogy ezt késsel át lehetne döfni. Még egy fejszecsapásnak is ellenállna, úgy vélem. Más kérdés, hogy a teljes torso védelmét csak kb. 3 ilyen eszköz összeszerkesztésével tudnám megvalósítani, és ez mondhatni költséges... de a gyári mellények is azok, ráadásul csak 5 évre minõsítettek.

Még egy gondolat: a military-s cuccok egyrészt feltûnést keltenek, másrészt alapból illegálisak, sokszor még a birtoklásukat is üldözi a törvény, nemhogy a viselésüket. Márpedig mit ér bármi, ami nincs nálad/rajtad, amikor épp szükséged van rá? A motoros védõfelszerelés viszont elég hétköznapi dolog, még ha motor a közeledben sincs, akkor sem akad fent rajta senki.

Member
    Csatlakozás dátuma
    Apr 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    "A motoros védõfelszerelés viszont elég hétköznapi dolog, még ha motor a közeledben sincs, akkor sem akad fent rajta senki. "
    Azért engem néztek már meg egy párszor, mikor 30 fokban hosszúnadrág, kabát, térdvédõ, csizma kombinációban sétáltam be boltba, pedig még a sisak is a kezemben volt .

" Nem hiszem, hogy ezt késsel át lehetne döfni. Még egy fejszecsapásnak is ellenállna, úgy vélem."
    szerintem próbálj beszerezni egy használtat és próbáld ki mit bír. Azt se felejtsd el hogy ezek is egyszer használatosak - egy nagyobb ütés után cserélni kell õket. Szóval ha magadnak készítesz valamit érdemes úgy csinálni, hogy egyesével legyenek cserélhetõek.

"gyári mellények is azok, ráadásul csak 5 évre minõsítettek."
    A motoros sisakok is kb 2-5 évre - a kérdés az, hogy mennyi ebben a marketing (cseréld le a hibátlan cuccod, mert lejárt). A mellény tesztek kicsit ellentmondanak a lejáratnak.
    Ezek több mint 10 éves mellények :

http://flsgear.wordpress.com/2012/07...vests-jackets/

http://www.savvysurvivor.com/body_ar...stic_tests.htm

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    60
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Ha sok papírt egymásra teszel, azt nehéz átszúrni. A lövéstesztek bizonyítják, hogy egy nem túl vastag könyv megállítja a 9mm-st, a .40-est és a .45-öst is. (De majd csinálok egy próbát. Megér egy videót.)

Az átszúrást is megpróbálhatom, de kizártnak tartom hogy át lehessen rajta döfni.

Senior Member aksurv's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up
    Received: 17
    Given: 1

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Tulelo Hozzászólás megtekintése
    Ha sok papírt egymásra teszel, azt nehéz átszúrni. A lövéstesztek bizonyítják, hogy egy nem túl vastag könyv megállítja a 9mm-st, a .40-est és a .45-öst is. (De majd csinálok egy próbát. Megér egy videót.)

Az átszúrást is megpróbálhatom, de kizártnak tartom hogy át lehessen rajta döfni.
    Azért az ne felejtsd el, hogy te egy normális országban élsz. Nálatok önvédelemre expanzív, sportra pedig FMJ-t használtok.
    Nálunk fordítva, ha beüt bármi, itt mindenki FMJ 9 mm-esel, 9 mm makarovval (ez ha régi dugi akkor jó eséllyel acélmagvas, néztek az amerikai rendõrök is amikor 90' körül belefutottak) fog mászkálni, illetve M43 lõszerrel.
    Ezeket tuti nem állítja meg könyv, max. ha egy hosszú polc másik végére állsz.
    A 9 mm FMJ-hez már III. IIIA szintû golyóálló mellény kell.
    Az acélnál senki nem keményebb, az ólomnál senki nem gyorsabb....

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    60
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Könnyen letesztelhetem, .45-ösbõl csak FMJ-m van itthon. Majd lemegyek a pincébe, keresek néhány átlagos vastagságú könyvet.

A 9mm FMJ-t a Level IIA is megállítja.

9mm 124gr full metal jacket (FMJ) travelling between a speed of 1090fps and 1140fps

Errõl vannak fent tesztvideók.

Én nem készítenék ilyesmirõl, mert több mint 100 dollárt fizettem a kevlár sisakomért.

Senior Member aksurv's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up
    Received: 17
    Given: 1

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Tulelo Hozzászólás megtekintése
    Könnyen letesztelhetem, .45-ösbõl csak FMJ-m van itthon. Majd lemegyek a pincébe, keresek néhány átlagos vastagságú könyvet.

A 9mm FMJ-t a Level IIA is megállítja.

9mm 124gr full metal jacket (FMJ) travelling between a speed of 1090fps and 1140fps

Errõl vannak fent tesztvideók.

Én nem készítenék ilyesmirõl, mert több mint 100 dollárt fizettem a kevlár sisakomért.
    Csak olvastam a mellények osztályozásáról ott volt ilyen, semmi gyakorlati tapasztalatom nincs.
    http://www.bulletproofme.com/Ballist...n_Levels.shtml
    Last edited by aksurv; 05-04-2013 at 05:24 PM.
    Az acélnál senki nem keményebb, az ólomnál senki nem gyorsabb....

Super Moderator Don't Panic's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    A legegyszerûbb megoldás késelés vagy SHTF esetére:
    downhill, crossmotor testpáncélok, amik több kisebb darabból vannak összerakva, így jobban követik a testalkatodat és a mozgásodat. Ergo nem csúsznak a nyakadba, mint egy merev, traumalapos katonai mellény. Ezekre a legális darabokra csak fel kell csavarozni méretre flexelt fémlapokat. Belsõ párnázásuknak köszönhetóen a többletsúllyal is még kényelmesek lesznek. Plusz ruha alatt könnyedén viselhetõek rejtve.
    Stay calm & never quit. - tulelniatermeszetben.blog.hu

Junior Member
    Csatlakozás dátuma
    May 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    40 dollárért én is inkább gyárit vennék ha 1) szabadna venni és 2) lehetne kapni.

Az nem kérdés, hogy a könyv megállítja a lövést, kisebb kalibert biztosan. A kérdés az, hogyan készíthetõ abból ruházat, hogyan lapolható át, miként lesz vízálló, és mennyire lesz a súlya miatt viselhetõ.