0

Bocsánat, amiért nem olvastam el végig a topicot, és ezért valakit ismétlek, de van valakinek tapasztalata kénnel? A viharálló gyufánál olvastam, hogy a kén bevonat teszi ellenállóvá mindenféle erõsségû széllel szemben. Rendeltem is 2 kg ként (amúgy is kell fertõtlenítéshez), és bár igen mérgezõ, de tûzgyújtáshoz kis mennyiségben is elegendõ (leggyakrabban úgyis szabad levegõn használja az ember).
Nagyságrendekkel olcsóbb magát a ként megvenni ugyanis, mint a kénezett gyufát. Én alig 500 Ft-ért találtam kilóját, míg a pici, 20 szálas gyufa 300 Ft körül van.
.....,amíg van bolt,minden vásárlásnál be kell dobni a kosárba egy gyufát vagy öngyújtót,pár kiló összejön hamar,elég két-három generációnak,kell mindenhová tenni+ a zsebbe...nem kell az egyszerû dolgokat bonyolítani...ha már nem lesz gyufa sem a boltba ,az kõkorszaki állapot...nyugodtan lehet nyersen enni a húst és várni a villámot....de ez még sci-finek is olcsó...
Hm, szerintem ésszerû jobb megoldást találni annál, mint amit le akarnak nyomni az emberek torkán. Nem csak magnézium alkalmas rossz körülmények közötti tûzgyújtáshoz, vannak más megoldások is. Kénhez legálisan hozzá lehet jutni, és olcsón. (Bár keresek magnéziumot is, de az egyelõre nem hozzáférhetõ.) Ami szempont, ha az ember 14E Ft-ból él meg havonta. Mindene kb. 5x-ös haszon van, ezért éri meg házilag kitalálni valamit.
5 Ft a doboz gyufa (nem nevetséges 20 db szállal!), amit használok, abból már jó sokat betáraztam, de azt csak bent lehet használni tûzhelyhez és begyújtáshoz. Viszont ha a kén beválik, akkor kint jó szolgálatot tehet. Vagy akár bent is, ha csak nedves fája van az embernek a télre. Pár kg kén, azaz valamivel több, mint ezer HUF pedig egy életre elég egy háztartásnak. Akkor minek bajlódjak rossz hatékonyságú öngyújtókkal meg gyufákkal, vagy minek vegyem meg sok-sok-sokszoros áron a vihargyufát?
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
Kén gazdaboltba 300 forintos kiloár!Amugy a magnézium teljesen legális.
A vihargyufa nem kén miatt nem alszik el. Azért nem alszik el mert hosszan le van kenve olyan anyaggal mint amiböl a gyujtfej készült. Ez a keverék ugyan tartalmaz ként de egyéb dolgokat is pl káliumklorátot, ragasztoanyagot ami asszem valami keményitö vagy dextrin (bár lehet az is keményitõ) üvegport katalizátorokat meg minden vackot.
A kálium klorát hö hatására elbomlik oxigénre és kálium kloridra. Tehát magába foglalja az oxigént. Ezért nem olthato el és mivel a környezet levegöje nincs kihatással az égésére lehet fujni akárhogy se az oxigéntöblet se az oxigénhiány nem fogja befolyásolni az égését.
A kén pedig tüzelöanyagnak van benne illetve a kálium klorátnak van egy olyan tulajdonsága hogy pár dologgal bekeverve ütés és dörzsérzékeny elegyet alkot. Ilyen pl a kén foszfor vagy a nátrium benzoát vagy cukor vagy még a szerves anyagok nagyrésze. És ez az ütés és dörzs érzékenység az oka hogy surlodással tud begyulladni a gyufa.
Házilag is lehet egyszerüen csinálni vihargyufát. De tudom hogy Tulélö nemszereti a témát de ha érdekel kerres meg privátban!![]()
Last edited by bögre; 05-08-2014 at 07:10 PM.
Bögrét megilleti a városba és vagy faluba érkezõ lányok esetében az elsõ éjszaka joga és a Brüsszel környékén lefoglalt égetett szesz 10%-a, kezdeményezheti a pápa, a jeruzsálemi fõrabbi és a Kínai Kommunista Párt fõtitkárának leváltását, a Tippmixen megtett fogadásait pedig az érintett csapatok végeredménynek fogadják el.
Kerdes: az eldobhato bbq talcan felforr-e a viz a teaskannaban? Vagy hulye otlet?
Közben találtam ezt:
http://www.tuleles.hu/book/chapter7/index.php
(A Google ugyan kártékonynak nyilvánította az oldalt.) Itt van szó kálium-permanganátról + glicerinrõl, mint alternatíva. Említést tesz a kénrõl is, de csak lõporral kombinálva... Viszont a kénnel kezelt fenyõrõl több helyen olvastam, mint régi bevált tûzgyújtási mód. A láng ellenállóságáról nem találtam infót, így egyelõre semmi nem támasztja alá a dolgot azon a gyári leíráson kívül, amibõl kiindultam.
Viszont elvileg a mai gyufák nem tartalmaznak már kálium-klorátot(?).
A paraffinos lassítás még beleférhet.
Bögre, hol találtál 300-ért ként gazdaboltban? Legközelebb onnan veszem!![]()
Rendszeres használatra már nem választanám a technocolt (elvbõl sem), nekem azért nem a legjobb.
A máriatövis érdekes lehet:
"Mivel zöld száron aratjuk, azonnali szárítást igényel, a mag repítõszerkezete pedig úgy ég, mint a puskapor, ezért a szárítás eléggé gyulladásveszélyes."
Még egy ok az ültetésére.
Ez igaz!![]()