0
Egy BOB-t akkor érdemes összeállítanod, ha már elért egy minimális szintet a Bázisod...
Ha nincs még bázisod, akkor BOBO-ra sincs szükséged! A prepperek kezdetekben a hátukon hordtak mindent ..INCH bag.. http://magyarprepperforum.org/showth...ull=1#post1880 itt szépen le van írva minden!
Tehát csak úgy tudsz a saját igényeidnek megfelelõ felszerelést összeállítani, ha megtervezed, hogy nagyjábol mire is számithatsz a felszereléseiddel. Ezért nincs "mindenkinekjó" cucc és csomag! A csomag összeállítások nézegetése arra jók, hogy a homlokunkra csapjunk néha.. "baxki! tényleg, ez jó ötlet!.."
- más cucc kell, ha anyukádékhoz mész 3 utcányival arrább,
- más, ha fel a szöllõbe a kõpincébe, ami 1 napra van gyalog,
- más ha biciglivel akarsz a bázisra eljutni.
- más, ha több 100 km-t kell megtenned...
- más, ha nincs bázisod cuccokkal, mert akkor vagy maradsz a fenekeden, vagy elindúlsz és viszel magaddal mindent.. de ez már nem BOB..(más topik téma)
- és természetesen másabb cucc kell ha csoportosan, családdal öregekkel... kell az utat megtenni...
-----
Tehát e te bázisod 2 napra van?!?! Akkor vagy letiplizel hideg kajával, vagy beszerzel egy kis fõzõt melegíteni, teának, pihenõ megállásokkor..
Esetleg biciglivel megközelíthetõ? Mert azzal esetleg max 1 nap lenne..még a kertek alatt sunnyogva is.... már akkor más cucc kell megint...
...azon is el kell gondolkozni, hogy jobb e az a BOB, mint ahol most éldegélsz? ... nem lenne e jobb ott maradni és azt erõsíteni, fejleszteni?
..attól, hogy a prepper szótárban benne van a BOL, attól még nem kell feltétlen minden preppernek elkészítenie...
(olvastam valakitõl itt egy jó mondást.. valami ilyesmi:".. amid van azt védd meg!..")
Tehát nem törvényszerûen kötelezõ a BOB, lehet az BIB is.(Bug in Bag... Húzás haza táska.)
Minden csomag és felszerelés szitú és egyén függõ!
Fontos! Tüzet azt lehetõleg hanyagoljuk el! Miért? Mert a legkönnyebben tudunk vele lebukni!
Sokan elfelejtik, hogy miért is van a BOB!
NINCSENEK TÖRVÉNYEK, SZINTE MINDENKI ELLENSÉG! Észrevétlen és gyorsan kell a bázisra eljutni, nem pedig mint a csiga, mely húzza maga után a csíkot... csokispapír, tüzecske helyek.. had legyek látható, érezhetõ... had ne lássak semmit, csak más engem...
A BOB-l való közlekedés egyenlõ a meneküléssel! Gondolj bele mit csinál, mit tenne egy rab, egy szökevény mikor el akar jutni a biztonságos helyre!
Természetesen ez is csak saját vélemény...
jaaa ....és egy fontos, amin megakadt a szemem..
A kolbászt és a szalonnát ki ne hagyd semelyik csomagból se!![]()
Last edited by Mizu; 05-27-2014 at 06:19 PM.
http://dhwf.daisypath.com/fKbkp2.png
Minden és mindenki jó valamire ! Más nem, elrettentõ példának !
http://index.hu/tudomany/2014/03/17/...n_a_vilagvege/
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
Amirõl te beszélsz az egy túlélõ felszerelés! Imbuszkúlcs, varrókészlet, biztosítótû...
A BOB-t ha használni kell, akkor ott gáz van! Ott tépni kell a bázisra, nehogy beelõzzenek, nehogy kifosszák, nehogy ne tudd megvédeni pl. az ottlakó szüleidet.. stb..
A BOB-t én inkább "sprintelõ" cuccnak nevezném, mert mentesnek kell lennie minden olyan (egyébként hasznos és jó tárgytól) ami elvonja figyelmem, akadályoz, neheziti a cuccomat, pihenésre, falatozásra csábít, stb..
Ha szemléletesen akarom példázni.. a legjobb cucc egy túrabiciklis cucca! Semmi felesleges, semmi fárasztó plusz... víz a csõvõn, hogy nehogy meg kelljen állni...stb... és halad.. és teper...
Terepen, vagy akár lakott területen is utolérhetetlen...
Hiszen ez is lenne a lényeg...
B-C-D.. tervek...
Kellenek persze... de akkor a végén arra eszmélsz, hogy "viszel mindent" cuccod tornyosodik a hátadon... de ez egy másik topik témája.. mert a BOB nem errõl szól..
..szerintem...![]()
Last edited by Mizu; 05-27-2014 at 06:45 PM.
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
Tetszenek az érveid! Mondjuk nekem nincs BOL, így ezért is gondolkodom másképp... Nekem ha menni kell, akkor az van, ami rajtam...
(Azon azért elagyaltam, bírnék-e megfeszített tempóban menni egy egész napot... vagy kettõt... Lehet ki kellene próbálni...)
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Köszi mindenkinek a válaszokat!
Egyetértek egyrészt abban, hogy a bobnak könnyûnek kell lenni és fontos a mobilitás, ezért nem is viszek magammal sok cuccot. Ugye látni egyeseknél gyakran hogy feltornyozott 30-40kilós hátizsák monstrumokat, ez szerintem is sok. Van egy fajta bag aminek nem jut eszembe az angol megnevezése, ami arra van, hogyha nincs BoL-unk, csak kóborolni szeretnénk. Na abba mehet minden.
Egyet értek abban is, hogy minél hamarabb el kell érni a bol-t, és lehetõleg ezt minél kisebb feltûnéssel. Viszont! Ahogy említették, bármi közbe jöhet útközben, az út el van zárva, bolt kifosztották vagy belakták, akármi. Akkor azért nem nagy baj, ha van nálam egy pár grammos tûzszerszám, esetleg horog amivel szükség esetén talán lehet fogni egy halat, vagy akármi ilyen dolog. Az összes ilyen kis motyó a fél kilót sem éri el, elfér a zsákban.
Én egyébként teljesen BoL-ra építek, ott már elég sok minden készen van, de az egy másik téma már, majd írok oda is.
A barbarizmus az emberiség természetes állapota. A civilizáció természetellenes. Nem egyéb, mint a körülmények hóbortja. De végül is mindig a barbarizmus gyõzedelmeskedik.
| Thumbs Up |
Az INCH bag (I'm never coming home) amire gondolsz.
| Thumbs Up |
Nekem olyan dolgokat mutattak anno a seregben (ezért is tartottam hasznosnak valamelyik topikban), amiket nem is gondoltam volna magamról... de senki sem akkor..
pl.
Pusztavacs, 3 napos téli gyakorlat. -15-20 fok lett a 2. napon... Egyik csoportban volt egy fagyásos sérülés. Bevonták a csoportokat. Minket nem (és még pár csoportot) nem értek el.. nem kaptak el... így nem tudtunk róla.
Két lehetõségünk volt. Vagy Bázist csinálunk és alszunk felváltva reggelig és akkor indulunk vagy egy átmenetelt 30 km-s nap után még megtesszük a maradék 20 kilométert éjjel a kiemelési pontig...
Mivel éreztük a nagyon hideget inkább elindultunk..
Elöl ment aki a legjobban bírta abban az órában.. a 2. embernek a feladata az volt, hogy 10-15 percenként hóval megdörzsölje az elõl haladó tarkóját és a sajátját.
A többi legény kapaszkodott az elõtte lévõ hátizsákjába... és menetelés közben pihent..
Mûködött! ...de pl. olyan hallucinációkban volt részünk, hogy még manapság is elröhögöm magam ha felidézem...egyfajta köztes lét volt az ébrenlét és az alvás, álom között..
Hajnali 0200-kor kellett a rádiósoknak bejelentkezni.. annyira álltunk meg.
..emlékszem, hogy körbeálltuk õket egy ponyvát tartva feléjük, mert a jeges gallydarabok folyamatosan tördeltek lefelé, ami azonkívül, hogy veszélyes volt, még a szünet nélküli ropogással is idegesített minket.. A rádiósokra továbbá azért emlékszek élesen, mert szolgálatkészen álldogáltunk körülöttük, ha valamelyiknek elfagyna a keze..
Parancsba volt adva, hogy ilyenkor a a "kézlepisiléssel való melegítés" a kötelezõ eljárásmód...tüzet természetesen a 3 nap alatt nem gyújthattunk.. sajna a kézpisilésre nem került sor mert ügyesek és gyorsak voltak a srácok... menet tovább!
Óránkénti "vezetõ" váltáskor még annyi volt, hogy a surranóra nyomott tubusos boxot begyújtottuk, hogy az égve-szétolvadva valamennyire szárítsa a surcit, védõréteget képezzen kicsit... és melegítse pillanatra a lábat...
Nem fáztunk menetelés alatt semmit.. a láb az igen.. ezért tényleg a legfontosabb ruházat a lábbeli!
Viszont az ilyen gyakorlatokon lehet rájönni, hogy amit vitettek velünk a hátizsákokban, annak az 1 negyede is elég lett volna... pl. ezért is próbálom a BOB-t minimalizálni a végletekig...
Elég Off lett ide? Bocsi...
Last edited by Mizu; 05-27-2014 at 07:45 PM.
http://dhwf.daisypath.com/fKbkp2.png
Minden és mindenki jó valamire ! Más nem, elrettentõ példának !
http://index.hu/tudomany/2014/03/17/...n_a_vilagvege/
Csak nem szolnoki voltál?