0
| Thumbs Up |
| Received: 33 Given: 86 |
Köszönöm a felajánlást, de valószínû találok itt a közelben is.
Sima jobb lenne nekem is, könnyebb hámozni.
Csicsókás lángos:
Hozzávalók:
-1kg csicsóka
-20dkg liszt
-1 fej vöröshagyma
-3 gerezd fokhagyma
-só, bors
-1pohár tejföl
-esetleg ízlés szerint sajt
Elkészítése:
Nagy lyukú reszelõn a csicsókát lereszeljük. Megsózzuk, összekeverjük a liszttel és megborsozzuk. Lereszeljük a vörös hagymát, összetörjük a fokhagymát és ezeket is belekverjük. Pici pogácsákat formálunk belõlük és a tenyerünkben kilapítjuk. Bõ olajban vagy zsírban pirosra sütjük. A tetejét megkenjük tejföllel, megszórhatjuk reszelt sajttal, ugyanúgy, mint a hagyományos lángosnál.
CSICSÓKÁT MINDEN KERTBE!!!!!
Csicsókából liszt is készíthetõ. Az élelmes gyártók 4.600.-Ft/kg áron hirdetik, mert benne marad az összes beltartalma a csicsókának és a belõle kélszült kenyeret cukorbetegek is fogyaszthatják.
Házilag is készíthetünk lisztet belõle, a megtisztított, meghámozott gumókat lereszeljük, majd kiterítve napon megszárítjuk. Utána fogunk egy szép nagy mozsarat és megõröljük. Nomád módban: keresünk egy nagyobb sziklát, amiben van egy kis lapos bemélyedés és egy másik kisebb, gömbölyû kõ segítségével szintén meg tudjuk oldani az õrlést.
Ha már liszt és kenyér, akkor egy oldal az alternatívákról:
http://antalvali.com/mindennapi-kenyerunk-i.html
Saját tapasztalatból a komlót írnám, már csináltam néhány kaját (krémlevest, tésztaszószt, "zöldséges" rántottát) belõle. A fiatal hajtásai finomak, csak a legapróbb leveleket is érdemes lefejteni róla, mert azok elég keserûek.
Az elsõ vitamint adó, zöld növények közé tartoznak az évben. Kiirthatatlan, nagyon gyorsan terjeszkedõ, megbízhatóan élelmet adó növény.
Nem mellesleg a tobozai gyógyhatásúak, és akkor még nem említettem a sört.
Egy hibája van (az invazív tulajdonságát leszámítva), és az az, hogy még a zsenge, friss hajtásokat is apróra kell vágni (ha van gép, akkor nincs gond), mert futónövény lévén, a kis kapaszkodó rücskök érdes bogárlábat idézõen hatnak az ember szájában. (Ez sem nagy tragédia, csak épp a ma emberének kellemetlenül fura érzet.)
Pár éve, magától bújt ki a kertem végében. Megtetszett a növény, így nem bántottam, szépen ráfutott a kerítésemre. Közben a termése alapján rájöttem, hogy komló. Jól azonosítottam be?
Komló1.jpgKomló2.jpgKomló3.jpg
Az bizony! Nálunk kb. minden négyzetméterbõl komló igyekszik az ég felé, pedig a haszna ellenére kénytelenek vagyunk keményen irtani szegényt. Én mai fejjel ha épp kezdene nálam megtelepedni, irtanám minden eszközzel, és csak tõlem jó pár km-re csinálnék belõle telepet.
Köszönöm az azonosítás megerõsítését. Nálam csak a kerítés mellett fut végig, nem bántom.
Recepteket szívesen fogadnék az elkészítéséhez.![]()
Salátának, zöldségnek alkalmas közönséges és gyakoribb gyomok, fák:
- hagymaszagú kányazsombor
- kövér porcsin
- közönséges borbálafû
- nyírfa levél
- vízitorma (vízizsázsa)
- csemege baraboly
- gumós lednek gumói
- tûztövis bogyói (gyümölcsízt lehet belõlük készíteni)
- vad pasztinák
- dárdás laboda
- salátagalambbegy
- raponcharangvirág (gyökér és hajtások)
- martilapu (mértékkel)
- bojtorjánsaláta
- közönséges oroszlánfog
- szelíd csorbóka
- virágkáka (gyöktörzse)
- sóskaborbolya (bogyói!)
- csepleszmeggy
- ezüstfa (megszárított termése dióízû)
Többnyire egy kis határozós könyvbõl írtam, de utánuk néztem neten is. Nyírfalevélbõl csináltam hagymás salátát, hááát... ínyencségnek nem a legjobb, de elmegy.
Krémlevest a brokkolis verzióhoz hasonlóan készítettem, bármi illik hozzá, mert szolid íze van.
Tésztaszószomra próbálok visszaemlékezni, valami ilyesmi volt: sok hagyma, karikázva, nagy adag nagyon apróra vágott, levéltelenített komlóhajtás, bármilyen zsiradékon picit megpirítva. Kömény, bors, rozmaring, és amit csak kívánsz. A pirított (igazából csak fonnyasztott) egyveleget felöntöttem tejjel (vagy 100%-os, házi paradicsomlével, manapság ez a mániám), fõztem egy kicsit, aztán besûrítettem forráskor néhány beleütött tojással. Nagyon lágy krém lesz belõle. Igazából csak a fantázia szab neki határt, sokféleképp el lehet készíteni, mert nem egy karakteres ízû növényrõl van szó.![]()