Oldala 29 of 48 ElsõElsõ ... 19272829303139 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 281 to 290 of 478

Topic: Tûzgyújtási módszerek, tûzgyújtó eszközök, tûzrakás, tábortüzek fajtái

Senior Member aksurv's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up
    Received: 17
    Given: 1

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Wannabe Hozzászólás megtekintése
    A spirituszos vagy a petróleumos/paraffinos kockát vagy a viaszolt fareszelék-kockát?
    A fareszelék kockát. Sõt ezt érdemes akár kis szeletkékre szétszedni. az egyes kis szeletkék önmagukban is elég élesztéknek. Ilyenkor egy kockányi darabot akár 10-15 gyújtásra is fel lehet használni.

Szikravetõ gyújtás gyakorlására a legjobb sima papírzsebkendõ v. papírtörlõ. Kis gömböt kell formálni, és ahol lesz egy sima felület az egy kicsit meg kell szaggatni pl. fûrésszel v. késheggyel. Utána ebbe a nagy felületû részbe kell letámasztani szikravetõt, ezzel le is szorítod a földre aztán csk végig kell tolni rúdon egy éles eszközt én már használtam erre kovakõszilánkot de üveg szilánkot is, nem csak az acél jó. A kis foszlányok utána könnyen elkapják a szikrát. Az oktatóm kisfiát 5 perc alatt megtanítottam rá nagy sikerélmény volt neki amikor az apjának megmutatta.
    Last edited by aksurv; 06-04-2014 at 10:09 PM.
    Az acélnál senki nem keményebb, az ólomnál senki nem gyorsabb....

Fórum támogató Zacskóbicska's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Aug 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up
    Received: 1
    Given: 0

0 Not allowed!
    Hm, jó ötlet, eszembe juttattad a parázsló tõzeget.

Nem szivárgott a parázsig az esõ a földben? Akkor nagyon durva hõtartása lehetett, ha visszapárologtatta.

Taplót az utóbbi pár tucat kirándulásomon egyszer találtam, szóval arra nem érdemes számolni, hacsak nem halmoztál fel és vinnéd.

Igen, még a kérdés feltevése elõtt benne is felmerült a Technokol ötlete, de egy tubus csak pár - mondjuk fél tucat - nedves hasábra elég, azaz kb. 1 hétre elég esõs idõben, így mondjuk 1 hónapra már 4 tubust kell vinni. Ami tény, hogy még mindig kisebb és könnyebb, mint az eddig említettek, pl. fokla ugyanennyi idõre.
    10-20 cm földtakarás, de lehet több is. Volt, hogy le se fedtük a rengeteg parazsat, maradt benne az esõ után is izzó darab.
    Tapló készletem van. Ha valakinek kell, gyûjtök néhány emberfej méretût. (Tavaly rengeteget otthagytam.)

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Apr 2014
    Thumbs Up
    Received: 70
    Given: 50

0 Not allowed!
    Minden környéken létezõ grillbegyújtó kockát kipróbáltam, plusz Németországból hozattam egy külön fajtát. Teszteltem mind. Az itt kaphatóak közül egyik sem gyulladt be közvetlenül szikravetõvel, csak a német kerozinos nagyon nehezen, és magnézium kaparékkal is csak a petróleumosak nagy nehezen. De ez legyen a legnagyobb gond, mert azt is végigteszteltem, hogy bármilyen élesztékkel (kevéssel is) be lehet bármelyiket indítani.
    Akkor nem tom. Utoljára próbáltam begyulladt. Nem írtam hogy elsõre, de ment. Szétszedtem pici darabokra és úgy. Azért rászikrázok mégegyszer......
    A lidlibe vettem még egy dobozzal talán azt a fajtát.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Apr 2014
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló LSVF Hozzászólás megtekintése
    Akkor nem tom. Utoljára próbáltam begyulladt. Nem írtam hogy elsõre, de ment. Szétszedtem pici darabokra és úgy. Azért rászikrázok mégegyszer......
    A lidlibe vettem még egy dobozzal talán azt a fajtát.
    Nnnna!
    Tegnap az elsõ dolgom volt mikor hazaértem, hogy megszikrázzam a grill kockát.
    Ha nem is elsõre de 3ra begyulladt a letört darab. Pedig BG-s szikravetõvel küldtem.
    Nálam bevált.

Tegnap aprogattam tuját, abból is csinálok élesztéket. Mert ugye lehet kapni magas gyantatartalmú vmit horror áron.
    A tuja is gyantás....meglátjuk mi lesz.

Senior Member Grafitos's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Borsod&BP
    Thumbs Up
    Received: 0

0 Not allowed!
    H ez így van, akkor ez a grillkockás megoldást én is rendszeresítem, mert ha van valami ami elveszi az ember kedvét, az az esõben élesztékkeresés. Ha gyorsan kellett a tûz én eddig mindig tampont volt az élesztékem..ha idõt szán az ember arra, hogy rendesen felbolyhosítsa akkor elég jó az égésideje és intenzitása.
    Azért ez a kocka mégis tovább ég és üzembiztosabb lehet (feltéve, hogy a nagy svéd meggyújtja)
    Amúgy ez a LIDLös ami begyulladt LSVF? nekem nincs mennyibe kerül? szagtalan? nagyon kormol?

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Apr 2014
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Felbontottam egy új grillbegyújtó kocka csomagot, tocsogott a kerozinban.
    Kb. 1 perc alatt nem gyulladt be a szikráktól, pedig szikrafoltos volt rendesen (mint fentebb a régebbi fotóin).
    Utána tovább teszteltem ugyanezzel a szikravetõvel, papírzsebkendõ darabka 10 másodperc, saját cucc 2 másodperc alatt gyulladt.
    Akkor ennyi. Kinek mi jön be. A tesccos is begyulladt. Mondjuk nem 3 kmrõl szikráztattam, de ment.
    Ami bevált annál kell maradni.
    Az akác kéreg belsejérõl is fejtegettem le szálas réteget, az is jó gyújtós.
    Kormol rendesen az igaz....

Senior Member BragBOL's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2013
    Thumbs Up
    Received: 42
    Given: 17

0 Not allowed!
    Ez volt már?

Gyûjtsd szelektíven a hulladékot, hasznosíts újra! Jó-jó, de hol a jéghegy?

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Apr 2014
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló BragBOL Hozzászólás megtekintése
    Ez volt már?

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Apr 2014
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Grafitos Hozzászólás megtekintése
    H ez így van, akkor ez a grillkockás megoldást én is rendszeresítem, mert ha van valami ami elveszi az ember kedvét, az az esõben élesztékkeresés. Ha gyorsan kellett a tûz én eddig mindig tampont volt az élesztékem..ha idõt szán az ember arra, hogy rendesen felbolyhosítsa akkor elég jó az égésideje és intenzitása.
    Azért ez a kocka mégis tovább ég és üzembiztosabb lehet (feltéve, hogy a nagy svéd meggyújtja)
    Amúgy ez a LIDLös ami begyulladt LSVF? nekem nincs mennyibe kerül? szagtalan? nagyon kormol?
    Ha messzebb megyek mindig van nálam ha nem is egy egész de egy kisebb darab. Szerintem nem rossz, mert ahogy írtad tovább ég.
    Nekem bevált. Lidlis-tescos egyaránt. Persze nem megy mindig gyorsan, néha eljátszok vele.. de mukodik.

Senior Member doki's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    May 2014
    Lakhely
    Dél Somogy
    Thumbs Up
    Received: 0

0 Not allowed!
    "Egy kisebb acél "laposüvegbe" rózsaszín alágyújtóst összemorzsolok, kevés petróleumot csöpögtetek rá, ebbõl kell egy két csipetnyi." Ezt 6 oldallal elõrébb írtam... Amúgy Pepo márkájú...