Oldala 14 of 39 ElsõElsõ ... 4121314151624 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 131 to 140 of 390

Topic: Hit és vallás

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2013
    Thumbs Up
    Received: 1
    Given: 0

0 Not allowed!
    Találtam egy ilyet, egész jó, bár szerintem nem 100% meggyõzõ, de mindenesetre elgondolkodtató:
    http://www.everystudent.hu/a/letezik.html
    És nem vitát akarok nyitni, mindenki olvassa el, akit érdekel, és annyit hasznosítson belõle, amennyit akar/képes/tud.

Member
    Csatlakozás dátuma
    May 2013
    Thumbs Up
    Received: 0

0 Not allowed!
    Még teljesebb lehetett volna a kép, hogy több filozófiai bizonyítékot hozz fel a szerzõ. Jómagam is nagyon szeretem a természettudományos bizonyításokat, de a tudomány állandóan változik, bizonytalan, (évszázadokig hirdetnek valamit, aztán rájönnek hogy talán hülyeség volt az egész lsd. Michelson-kísérlet) míg a filozófia képes tértõl-idõtõl független igazságok feltárására.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Jun 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Remélem a következõ kérdésemet senki nem érti félre és érzi támadásnak, de arra van valami magyarázat, hogy a hívõk szerint isten hogyan, honnan, mikor, miért keletkezett, és mi volt elõtte?
    Én teljes mértékben ateista vagyok, ugyanezek a kérdések merültek fel nálam az õs bumm kapcsán.
    Az oké, hogy a tudomány mai állása szerint volt egy õsrobbanás. De miért, mi váltotta ki, mi volt elõtte?

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    62
    Thumbs Up
    Received: 1,232
    Given: 1,213

0 Not allowed!
    Én úgy tudom hogy a vallás szerint Isten örökké volt.

Member
    Csatlakozás dátuma
    May 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    "Kezdetben volt az ige.." (majd lett az anyag)
    Én azt mondom, hogy vannak olyan dolgok, amelyek nem emberi fejnek valók...ilyen pl. a kozmológia

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    6
    Thumbs Up
    Received: 152
    Given: 4

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló imi79 Hozzászólás megtekintése
    Remélem a következõ kérdésemet senki nem érti félre és érzi támadásnak, de arra van valami magyarázat, hogy a hívõk szerint isten hogyan, honnan, mikor, miért keletkezett, és mi volt elõtte?
    Nincs rá vallásos magyarázat. Illetve az a magyarázat, hogy volt, van, lesz. Értelemszerûen ez egy hit-alapú magyarázat (azaz nem igazi magyarázat, csak amolyan hidd el és kész), amely nem mérhetõ, megismételhetõ és konstans tényeken alapul. Ezért is kell hozzá a hit
    A világmindenséget, és az abban létezõ összes dolog olyan felfoghatatlanul sokféle és nagyszámú, hogy talán fel sem lehet ésszel fogni. De szerencsére nem is kell

Idézet Eredeti hozzászóló imi79 Hozzászólás megtekintése
    Én teljes mértékben ateista vagyok, ugyanezek a kérdések merültek fel nálam az õs bumm kapcsán.
    Az oké, hogy a tudomány mai állása szerint volt egy õsrobbanás. De miért, mi váltotta ki, mi volt elõtte?
    A tudomány mai állása szerint az õsrobbanás a mindenség pulzálása miatt volt. Azaz meghatározott idõközönként az univerzum felfújódik, majd összezsugorodik. Mint mikor belefújsz egy lufiba, majd visszaereszted a tüdõdbe a levegõt. A lufi meg a levegõ sem tûnik el, nem válik semmivé, mint ahogy felfújáskor sem a semmibõl jön, hanem önmagából (a lufi) meg a tüdõdbõl. Az összezsugorodás utáni elsõ pillanatot nevezzük õsrobbanásnak. Ha a végtelenség-dolog stimmel, akkor eddig már végtelen számú õsrobbanás és azutáni univerzum létezett, és akkor még nem is beszéltünk a multiverzum-elméletrõl

Idézet Eredeti hozzászóló Tulelo Hozzászólás megtekintése
    Én úgy tudom hogy a vallás szerint Isten örökké volt.
    Igen, ezért is problémás az emberszerû istenkép. Hiszen így nehezen értelmezhetõ a végtelen, a semmibõl teremtés, meg az összes efféle dolog. Ugye a genezis szerint az ember az isteni képmást viseli, de ahogy szinte semmit, nyilván ezt sem szó szerint kell érteni, tehát nem a 3D-s fizikai képmásról lehet itt szó. Bár akár még az is lehet, de szerintem nem az a lényeg.

A keresztény vallások istenképe az, amit "kaporszakállú öregnek" nevez a nép egyszerû gyermeke. A valódi istenkép azonban inkább egyfajta gondolat lehet, fõleg, ha a legújabb tudományos eredmények fényében nézzük a dolgokat.. De természetesen nem biztos, lehet, hogy tévedek. Meg az is lehet, hogy nem.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Hm.. Múltkor azon gondolkoztam, hogy mit nevezhetünk teremtésnek? Mert elvileg Isten teremtett eget, holdat, stb. sokmindent, majd saját képmására az embert.
    Vajon amikor a "semmibõl" megszületik egy vers, regény, zenemû, az teremtés? Amikor egy könyv/film (lásd avatár) új lényeket, világokat, stb hoz létre, az teremtés? Amikor pár darab fából/fémbõl bútort, autót, órát raknak össze az teremtés? Mi az és mi nem az?

Senior Member Medve's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Feb 2014
    Thumbs Up
    Received: 4

0 Not allowed!
    Az teremtés, az nem teremtés, és ez sem teremtés Arra lennék kíváncsi, hogy ha megjelennének itt a földönkívüliek, akkor azt a vallás hogy magyarázná?

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Az összetört harmadik kõtáblával, amin a 11-15. parancsolat volt, csak hát ugye egy baleset miatt megsemmisült...
    Last edited by Amatorpe; 06-25-2014 at 03:15 PM.

Senior Member Medve's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Feb 2014
    Thumbs Up
    Received: 4

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Amatorpe Hozzászólás megtekintése
    Az összetört harmadik kõtáblával, amin a 11-15. parancsolat volt, csak hát ugye egy baleset miatt magsemmisült...
    Jaja és az idegenek most hozták vissza szervizbõl, mert még garanciálisan kicserélték.