Oldala 2 of 9 ElsõElsõ 1234 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 11 to 20 of 88

Topic: Fényképezés, videó készítés (tanácsok)

Senior Member raktaros's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 21
    Given: 59

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Sgtmaj.Prepper Hozzászólás megtekintése
    Igen, a HD nagyon szép képet tud, de a szerkesztõ oldalra is be kell szerezni a megfelelõ pc-t. Sajnos a nagy felbontás vágása, utómunkája, konvertálása ide-oda, elég idõ és hardver igényes eljárás. A lényeg, hogy aki HD kamerát vesz, az vegyen hozzá komolyabb teljesítményû számítógépet is, különben elmegy a kedve az egésztõl, ha a pc csak köhög a HD anyagtól. De megéri, mert nagyon szép, tû éles, részlet gazdag anyagok készíthetõk. Persze ez nem két filléres mutatvány.
    Új gépet nem akarok venni már...
    Esetleg valami használt pc-t, milyen min. paraméterek lennek?
    Most 1.8gigás proc., 3GB ram és akad, gondolom gyenge videokártya (notebook).
    Ezért gondolkodtam egy kicsit kisebbre konvertálni, minõség még úgy is jó lenne és talán a gép elbírna vele.

Super Moderator Don't Panic's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Hey Boss, Jó ötlet volt ezt a topicot elindítani, mert sokszor látom utube-on is, hogy jó a téma, amit feszegetnek vagy tartalmas a mondanivaló csak éppen a "kameraman"-nek kéne nem kevés gyakorlat. És ezek több ezres látogatottságú amcsi felhasználók! Bár anno engem is megtréfált sokszor a technika. Érdemes olyan gépeket venni (mindegy, hogy fényképezõgép vagy videokamera), aminek kihajtható és forgatható az LCD kijelzõje!!! Ezáltal magad felé tudod fordítani és pontosan azt fogod látni, amit a majdani nézõ. A másik, hogy videófelvétel készítésénél érdemes a mikrofonra tenni egy kis szivacsot, hogy a szélzajt csökkentsd! Még jobb megoldás a vezeték nélküli, ruhára csíptethetõ mikrofon. Ott viszont figyelni kell a ruha surlódásából keletkezõ zajokra.
    Stay calm & never quit. - tulelniatermeszetben.blog.hu

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    60
    Thumbs Up
    Received: 922
    Given: 954

0 Not allowed!
    A 640x480, vagy a 720x400 körüli felbontást azért gyorsan átkonvertálná a gyengébb gép is. Régebben volt olyan munkám, hogy teljes DVD-kkel dolgoztam és 12 órán át tartott a konvertálás / DVD.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    60
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Don't Panic Hozzászólás megtekintése
    aminek kihajtható és forgatható az LCD kijelzõje!!! Ezáltal magad felé tudod fordítani és pontosan azt fogod látni, amit a majdani nézõ.
    Így van, az egy elég hasznos funckió egy kameránál. Legalább nagyjából érdemes látni, hogy képben vagy-e, hogy látszódik-e az arcod (akár akarod hogy látszódjon, akár nem, mindenképpen jó tudni hogy mi lesz a képernyõn).

A másik, hogy videófelvétel készítésénél érdemes a mikrofonra tenni egy kis szivacsot, hogy a szélzajt csökkentsd!
    A legjobb ha szélcsendes idõben készítesz videót, én mindig akkora idõzítem. Ha esik, ha fúj, akkor elhalasztom a dolgot. Ha nagyon borús az ég, akkor is inkább más idõpontra rakom a filmezést, fényképezést, mert a természetes fény az létszükséglet.

Ami még egy jó dolog, ha a kamerádnak veszel 1 darab nagy kapacitású akkumlátort. Nem kell aggódnod az akku miatt, ha 6 órát is kibír egy töltéssel. Én vettem a régi kézikamerámhoz is és a másodikhoz is. Nem bántam meg!

Az új (harmadik) kamerámat tesztelgettem tegnap, alig várom hogy a lõtérre vihessem. Összesen kettõ gomb van rajta, egyszerû mint egy faék, de HD felbontást tud, a színek is jók, még sötétben is tûrhetõ, 100 gramm az egész kamera, van néhány érdekes funkciója is.

Senior.Member fisligery's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Sziasztok tudnátok ajánlani egy jó videóvágó programot, csak filmeket kellene ketté darabolni.

Senior.Member fisligery's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Köszönöm a választ ki is fogom próbálni!

Member iMac's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Österreich
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Én inkább fotózás terén vagyok otthon, ami lassan már több mint 17 éves szerelem nálam Anno még egy nagyapámtól örökölt Zenit fényképezõvel kezdtem, majd szépen lassan haladtam a korral és áttértem a digitális tükörreflexes gépekre. Jelenleg egy Canon 5D Mark II-es gépet nyúzok (igaz már kapható a Mark III is, de az még egyenlõre nagyon drága a pénztárcámhoz képest). Az általam használt objektívek: Canon EF 70-200mm f/2.8 L USM (e-bay-en vettem kihagyhatatlan áron), Tamron AF 17-50mm f/2.8 XR SP Di-II LD Asp IF VC és a vázhoz adott gyári 24-105mm IS canon obi. Egy ideig pc-ét használtam, de 3 évvel ezelõtt áttértem az Apple féle Mac gépre a fotózás miatt és nem bántam meg. Jelenleg egy iMac gépen szerkesztgetem a fotóimat Aperture programmal és pár hozzá tartozó pluginnal (Nik software féle Silver Efex Pro 2 és Color Efex Pro 4). Videó készítésén is gondolkodom, ehhez már egy ismerõsöm révén beszereztem a Final Cut X-et.

Egyébkét videók készítésénél a kézremegést tripoddal, monopaddal vagy képstabilizátorral (pl. a glidecam cég féle stabilizátorok árban elfogadhatók: http://www.digitalmedia.hu/) könnyedén ki lehet kiküszöbölni (tripod és monopod állvány fényképezésnél is ajánlott sok esetben, ami persze függ a beállított ISO értéktõl, fényviszonyoktól, objektívtõl és persze tõlünk). A külsõ zajforrások miatt pedig érdemes külsõ mikrofont használni, abból is olyat, amelyhez kapható szélfogó pl. Rode Deadcat VMP szõrös szélfogó, ára kb. 7-8 ezer Ft. Így szinte minimalizálhatóak a zajok. Természetesen egy profi videószerkesztõvel is lehet a zajokból szûrni, de azért erõs zajoknál csodát ne várjunk.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    60
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Állványt tényleg érdemes használni, én is ha tehetem, viszek magammal. Érdemes eleve úgy nekikezdeni a videókészítésnek, hogy legyen közepes napsütés, vagy felhõs idõ, de világos. És persze ne legyen szél, mert az tönkreteszi a hangot.
    Ha nem megfelelõ az idõ, akkor én neki se kezdek se fényképzésnek, se videózásnak.

Member iMac's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Österreich
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Erõs napsütésben jöhet jól a komolyabb obikhoz alapból is járó, de külön is megvehetõ napellenzõ, amit érdemes még kiegészíteni az objektív átmérõjének megfelelõ szûrõvel. Itt említeném meg, hogy sokféle szûrõ létezik. Van víztiszta és van színezett is, attól függ milyen fényviszonyokhoz és milyen célra szeretnénk használni (fekete-fehér fotózáshoz szûrõk, színes fotózáshoz szûrõk, fényszûrõk stb.). Azonban sokan hajlamosak elfelejteni, hogy a szûrõnek nem csak az elõbb felsoroltak a szerepe, hanem az objektív front lencséjének fizikai védelme is (ez fényképezõre és kamerára is igaz). Ha megveszünk egy objektívet, akkor a gyakorlott fotósoknál bevett dolog, hogy azonnal hozzá való szûrõt is vesznek, amit rögtön a kicsomagolásnál feltesznek pormentes környezetben. Ezzel drasztikusan megnövelhetõ az obi élettartama és persze a képek is szebbek, látványosabbak lesznek, még akár kevésbé megfelelõ fényviszonyok között is. Az objektívek frontlencséjén egy speciális bevonat van, aminek se a por, se az erõs uv fény nem tesz jót. Ezért szükséges a szûrõ.
    Állványból pedig, ha nem szeretnénk nagyobb súlyt cipelni, akkor a legtöbb feladatra egy teleszkópos monopod bõven elég, amit összecsukva bárhova betehetünk a hátizsákunkba, de akár egy oldaltáskán is elfér könnyedén.
    Last edited by iMac; 05-24-2013 at 10:54 AM.

Member iMac's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Österreich
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Köszönöm a pontosításokat, valóban nem voltam egyértelmû a szûrõ témában, ez így van ahogy Wannabe leírta, bár ha igazán õszinték szeretnénk lenni teljes védelmet az UV szûrõk sem jelentenek, hiszen az UV sugarakat kiszûrik valóban, de a por teljes egészét nem képesek kizárni Ha mégis bejut a szûrõ mögé a por erre a célra vannak a légpumpás lencsetisztítók és ecsetek, lenspenek. Napellenzõ viszont nem minden esetben elég szerintem, szükséges szûrõ is, bár ez az én véleményem, hiszen az UV sugarak képéletlenítõ hatását ellensúlyozzák, ezáltal élettel telibbek a képek (errõl nagyon jó kis cikket lehet olvasni a fotosuli oldalán). A CCD/CMOS esetében a por inkább csak obi cserénél esélyes, de nyilván nem porviharban cserélgetjük az obikat, így ritkábban adódik ok azok tisztítására. Egyébként folyamatos harc folyik a gyártók között, hogy minimalizálják a por bejutását a masinába.

A topic keresõszavai: