0

http://mkh.valosag.net/index.php/tem...emence-epitese
Én is csináltam már hasonlót, azt hajtott vaslemez tartotta, de túl alacsony belmagasságúra sikeredett, épphogy elfért egy bagett benne.
Egy jó kemence amúgy vagy elsõkéményes, vagy ne legyen kéménye, és elõl jöjjön ki a füst, akkor fûtõdik fel jól.
Képes magyarázat az elsõ és hátsó kéményes kemencék mûködésérõl, elõnyeirõl és hátrányairól:
kemence_mukodese.jpg
Gallyvázas kiskemence:
http://ibreadhunter.blogspot.hu/2008...arth-oven.html
Last edited by BragBOL; 10-22-2013 at 05:48 PM.
Thumbs Up |
Received: 21 Given: 59 |
Érdekes (fürdõkádból):
http://www.napjaink.in/mihez-is-kezd...tam-volna-wow/
Igaz nem kemence, hanem saját építésû, módosított gödörtûzhely.
Csatolmány 3312
Palacsintasütés gödörtûzhelyen
Csatolmány 3313
Mûködésérõl videó a YouTube-on.
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
Nagyon tetszik a gödörtûzhely Pityubá..egyszerûbb leásni és ott kialakítani a tûzteret, mint elkezdeni építgetni valami falat, ami vagy megreped, vagy nem
Ha nem szeretném annyira nézni a bushmann tv-t akkor a menedékben is kialakíthatnék egy hasonlót..tüzelõtakarékosabb és hatékonyabb módszer a fõzéshez az biztos
Nemrég tábori palacsinta sütés volt rajta helyben készült nyers málna lekvárral, finom volt, ahogy sült úgy fogyott.
Csatolmány 3322
Mecsekben ástunk gödörtûzhelyt, használat után a kitermelt földel betemettük, szinte nyomot sem hagyva magunk után.
(hegy talaja féltéglányi kõzetdarabokkal sûrûn tele nem tudtuk kellõen kimélyíteni, lásd a téglányi kõdarabot)
Csatolmány 3321
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
Ezt jobban preferálod, mint a normál tûzrakást és a függasztett bográcsszerû fõzõcskét?
Ennek egy primitív verzióját szoktam még alkalmazni, ha csak egy csajkányi kaját kell megfõznöm, vagy konzervet melegíteni. Keresek 3 követ, amelyeknek egyik oldala viszonylag egyenes. Ezeket használom a tûzhely belsõ falának kialakításához..kívülrõl egy kis földdel megtámogatom a köveket. A 2 oldalfal funkciót betöltõ kõ távolsága mindig a csajkám szélességével egynlõ, így 3 helyen támaszkodva, már biztosan áll, az alkalmi tûztér felett. Foklával szoktam begyújtani és 3 maréknyi kisújj vastagságú gallyacskával táplálom..ennyivel egy sóletkonzerv forrásig melegíthetõ
5 perc alatt elkészíthetõ, hatékony a hõhasznosítása, és kicsi a tüzelõigénye..
Last edited by Grafitos; 07-14-2014 at 09:22 AM.
Bizonyos helyzetekben (ahol szükséges a tûz rejtése, kevés a tüzelõanyag, nem adhatsz füstjeleket STB..) valóban ez megfelelõbb.
Több fajta tûzet használtam, az adott helyzetnek megfelelõt, nem preferálom egyiket sem, ez van véglegesítve telkemen, nem zavarjuk a szomszédokat, nem árasztunk hazaérkezéskor füstölt sonka illatot.
Lásd nem preferálom a gödörtûzhelyt, íme a Svéd fáklya.
Bicskafûrésszel darabolt rönköt, faékkel ütõfával hasítottuk, ahol nincs lapos kõ és vizes a talaj ideális.
Csatolmány 3323
Last edited by Pityubá; 07-14-2014 at 09:08 AM.
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
Ezt még Ray Mearsék is láncfûrésszel csinálták valamelyik részbenÚgy látom Téged csak kérdezni kell és jön is a képekkel illusztrált tudásanyag
Lehet ennek az égésintenzitását szabályozni? égési idõ kb mennyi?
újabb 2 kérdés
Valahol láttam, hogy így készítettek 4 lábú széket..nagyobb rönköt gyújtottak és leállították a folyamatot, mikor már a 4 hasáb annyira kiéget, hogy széklábszerûen elvékonyodott...megfordították és kész az ülõalkalmatosság.
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
Házi rakéta lépésrõl lépésre
http://www.essrg.hu/sites/default/fi...C5%B1zhely.pdf