0

Thumbs Up |
Received: 21 Given: 59 |
Nem a normál üzem a problémám. Hanem egy nagyobb természeti katasztrófa vagy háború/világháború alatti biztonságos üzemeltetés.
A napelemek jobbára csak elõállításakor és megsemmisítésekor szennyeznek. Az atomerõmû építése, üzemeltetése és üzemidõ végén az eltüntetése során is.
Ráadásul üzemeltetése alatt idõzített piszkos bomba.
Szélerõmûhöz nem feltétlen szükséges a ritkaföldfém mágnes, szerintem a többsége nem állandómágneses.
Nem vagyok zöld, sõt én sem szeretem a "sötétzöldeket", de zavar hogy sokan bármilyen áron ragaszkodnak az energiapazarláshoz.
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
Viszont az atomenergia jelenleg a legolcsobb, kivancsi vagyok mit szola hozza egy atlag fogyaszto, ha hirtlen duplajara emelkedne a kozuzemi szamla mert zold lett.
Ahogy emelkedik a dusitott uran ara egyre tobbet foglalkoznak a magas homersekletu torium reaktorokkal, hamarosan atveszi az uran tuzeloanyagosok helyet. Annal mar nem kell felni a radioaktiv szennyezodestol sem.
Thumbs Up |
Paks úgy termel olcsón hogy most csak üzemeltetési/karbantartási költség van.
Többen kiszámolták (most nem emlékszem mennyire jött ki) hogy Paks2 jóval drágábban termel mint más illetve az import.
Akkor lesz olcsóbb majd mikor a hitel törlesztése letelik.
Németek csökkentik az atomot, nálunk meg most fizetnek be rá évtizedekre.
Végül is amíg termel, nem kell gondolkodni hogyan lehetne villanyt csiholni, az eltakarítása meg kit érdekel, az utódok majd megoldják.
Én ellenzem az atomot, de az is igaz, hogy a jelenlegi pazarló igények kiszolgálására nem tudok alternatívát.
Amit jelen helyzetben tennék, hogy várnék néhány évet hogy az általad említett vagy más jobb technológiák átkerüljenek a gyakorlatba, addig ott az import.
Thumbs Up |
Paks2-t a jelenlegi konstrukciokkal en sem tartom jo otletnek, de nem sok beleszolasunk van![]()
Thumbs Up |
Nem tudom feltunt-e, hogy ez a 21. szazad minden elonyevel es hatranyaval. Valoban sokkal kornyezetkimelobb gyalog vagy lovon kozlekedni, gyertyaval vilagitani, es faval futeni, Viszont akkor mondjal le az szamitogeprol, az internetrol, az elektromos vilagitasrol, a konyhai gepekrol, es a tomegkozlekedesrol.
Velemenyem szerint jelenlegi igenyek kielegitesere az atomenergia a legjobb kompromisszum.
Thumbs Up |
Gondolom a szívesen élnél a következõk közül bármelyik helyen:
- szén erõmû mellett (érdekes módon Magyarországon sugárzás okozta rák eddig csak kohósalakból épített házakban fordult elõ *),
- duzzasztó gát alatti völgyben,
- az ipari szennyezéstõl teljesen mérgezõ Yangtze mellett (a kinai termékek részban pont a környezetvédelmi elõírások hiánya miatt olcsó)
Érdekes módon a szélturbinák telepítse is a helyiek tiltakozásán szokott megakadni (zaj).
Illetve ha télen sok helyen mikor elkezdenek szénnel/fával /szemétttel tüzelni érezhetõ ahogy a szmog rá telepedik egy-egy településre(településrészre) - az sem egészségesebb (de olcsóbb mint árammal fûteni).
* igazolt összefüggés
Thumbs Up |
Received: 922 Given: 954 |
Én egyik ilyen mellé se mennék lakni.
A szénerõmû füstöl. A szemétégetõ erõmû is. A szélerõmû hangos. Talán a vízerõmû és a napenergiával mûködõ erõmû mellett lehetne élni egészségesen, de úgy tudom hogy a nagy villanydrót tartó tornyok alatt élni is eléggé rákveszélyes.
A legjobb az összeset elkerülni.
Azt nem nagyon értem, hogy ha már atom, akkor miért nem lehet egy magasabb pontra, egy hegyoldal belsejébe tenni. Vagy a tengerszint fölé több száz méterrel, de aztán a föld alá. Körberakni ólommal, betonnal, mindenfélével. Ez a tudós mérnököknek nem jut az eszébe?
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
Thumbs Up |
Engem mondjuk nem zavar a szélerõmû hangja. Tavaly töltöttünk pár napot egy kis osztrák faluban ahol van egy kicsi szélerõmû.
Csak közelrõl lehetett hallani a suhogást, inkább nyugtató volt mint idegesítõ![]()
Thumbs Up |
A vízerõmû a duzzasztó gát miatt érdekesek (egy rész az azonnali környezet rombolás miatt másrészt ha egyszer átszakad... pl. Operation Chastise, Lawn Lake Dam)
Így van, de ettõl függetlenül valahol lenniük kell.A legjobb az összeset elkerülni.![]()
Egyrészt kell a hûtõvíz, másrészt a magaslati pontról baleset esetén jobban szét tud szóródni az esetleg kiszabaduló sugárzó anyag. Hegy belsejébe van néhány telepítve (pl. egy kisérleti folyékony fém hûtésû Svájcban, ami le is olvadt), ezt gondolom a költség és építés nehézsége korlátozza (már ahol egyáltalán van megfelelõ helyszín).Azt nem nagyon értem, hogy ha már atom, akkor miért nem lehet egy magasabb pontra, egy hegyoldal belsejébe tenni. Vagy a tengerszint fölé több száz méterrel, de aztán a föld alá. Körberakni ólommal, betonnal, mindenfélével. Ez a tudós mérnököknek nem jut az eszébe?
A körbe rakni : azt hívják containmentnek , minden Csernobil után épült erõmûnek van ilyenje. (Kivéve persze a hajók/tengeralattjárók reaktorát).
Teller Ede álma volt a teljesen automata, mélyen a föld alatt üzemelõ de még mindig nincs meg hozzá a techonológia.