0
Vakarom a kobakom de így nemtom eldönteni mi is volt a hiba.
(látatlanban ez olyan, mint amikor sötétben tapogatja a tót ember az asszonyát)![]()
De az a lényeg, hogy mûködik és ennek örülök, tán láthatunk videót is róla.
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
A fal mellett leásol az épületalap aljáig. A falra ún. "dörken lemezt" terítesz. A fal melletti árokba geotextillel körbetekert dréncsövet fektetsz melyet, kb. 1% lejtéssel egy vízgyûjtõbe vezetsz. Az árok föld felõli oldalát szintén geotextillel burkolod és a textilt felhozod a mindenkori talajszintig. Az árokba nem a kitermelt földet lapátolod vissza, hanem kavicsot. Magát a dréncsövet átszitált sóderral is körbe lehet venni.
Amennyiben a szóbanforgó épület fûtött, akkor a lábazatig hõszigetelni szükséges extrudált hõszigetelõ lemezekkel, majd ezután következik a dörken-lemezes témakör a fentebb ismertetett módon.
A nyers faablakot többször át kell kenni lenolajkencével, egészen addig kell ezt ismételni, amíg a tok ill. nyíló 24 óra múlva már szemmel láthatóan nem tud több olajat beszívni. A felesleget letörlöd és a választott lazúrral bekened, a gyártó ajánlása szerint.
| Thumbs Up |
| Received: 33 Given: 86 |
Szeretném a kéményt kicsit megemelni kb. 1m-el.
Mindenki eternit csövet ajánl, de már nem találok sehol, használtan is csak néha van eladó vagy az ország túlsó felén.
120-150 centi hosszú 150mm átmérõ kellene, mivel tudnám helyettesíteni?
Csak a drága saválló csõ lenne alternatíva?
Feljebb rakni nem akarom a kéményt, mert a tetõ szélén van és nagyon hosszú lenne a tetõn kívüli rész, amit ki is kellene kötni.
"Hajszolom a tudást, de õ mindig gyorsabb nálam!"
| Thumbs Up |
Köszönöm, közben egy ismerõs is ezt ajánlotta, meg is mutatta amit nemrég készítettek.
Sajnos nincs hova elvezetni lejtéssel az összegyûjtött vizet, szikkasztó meg kérdéses, elég agyagos a föld.
Idén már sem keret, sem idõ rá, talán jövõre nekiállok.
Az is lehet hogy nem lesz szükség rá, a mostani tetõ jobban túlnyúlik, így nem esik esõ a fal tövébe ha nem fúj nagyon a szél.
Ablakokat már lefestettem milesi-vel, ajtót lassan kész arra is maradt még belõle.
| Thumbs Up |
Eternit csövet már rég nem gyártanak, ha van még valahol ilyen kémény, akkor oda új béléscsövet húznak.
Rosszul mûködik a kazánod vagy a kályhád, ezért szeretnéd a huzatot fokozni ?
Hõszigetelt csövet kell beépíteni, olyat, amit kéményseprõk elfogadnak, szigeteletlen kémény rosszul mûködik, mert a füstgázok túlzottan lehûlnek, ami kátránnyal, korommal, vízkivállással, savas folyadék megjelenésével fog további károkat okozni.
| Thumbs Up |
Felújítás alatt van egy kis hétvégi ház és a kéményt is fel kell újítani, a tetõn kívüli része omladozott.
Nem tudom hogyan mûködött, úgy örököltem, de illene a kémény tetejét gerinc fölé vinni.
Régen is eternit csõ volt, de kisebb átmérõ és nagyon le volt szûkítve vele a kéménynyílás.
Az utolsó 1 méteren is sokat számít a szigetelés?
Nehezebben melegíti át mint közvetlen alatta lévõ téglakéményt?
Last edited by raktaros; 09-24-2014 at 09:15 AM.
| Thumbs Up |
Gondolom a kéményed féltéglás.
Célszerû lenne a kéményt visszabontani a tetõig (a vízelvezetõ kéménygallér alá) és erõsen cementes habarccsal visszaépíteni. Ha teljesen biztosra szeretnél menni, érdemes lenne egy négyzetkeresztmetszetû bádogcsatornát (14x14 cm) betolni a kéménybe. A kéménykitorkollás a tetõgerinctõl (nyeregtetõ) legalább 40 cm-rel kell magasabban lennie.
Ha félsz a kémény eldõlésétõl, akkor erõsítõ hevederekkel és rudazattal kell a kéményt megépíteni. Mivel erõsen cementes anyagot fogsz használni, érdemes a téglát gyakorta locsolgatni.
A kéményt nem szabad leszûkíteni, mert rosszul fog mûködni a kazán.
(Egyébként a kéményméretezés is egy szakma.)
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
gondoltam berakom ide
ezt találtam, nem vágok fát de szerintem ötletes és kíméli az ember erejét
http://www.youtube.com/watch?v=ca7ZPfkcNqA
| Thumbs Up |
Két felnõtt férfi egy hét alatt kb. 10 m3 rönkfát fel tud hasogatni, hagyományosan kovácsolt kisipari hasítófejszével, egy samu kalapáccsal, két darab ékkel, aztán egy újabb hétig darabolják szalagfûrésszel. Mindez délutánonként, munka után értendõ.
10 m3 tüzifa, udvaron - tetõ alatt 2 évig száradva, egy 100-130 m2-es lakóháznak, 2 évi tüzelõanyaga, központi fûtés esetén.
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
Kicsit talán off, de azt hiszem ez egy 1000mester megoldás és talán szfenikus az elõzõ hozzászólásából ítélve konyíthat valamit a témához.
Nos a helyzet az, hogy családi házat nézünk és van egy, ami nagyon tetszene nekünk..80m2 és a fûtése 1db cserépkályhával van megoldva hõkeringetõs rendszerrel. Szerintetek, képes jól ellátni ez a rendszer egy egész házat rendesen? Én ilyet még cserépkályhára építve korábban sosem láttam..elég csúnya kinézetre..szerintetek mennyire berhelt meló(házi)? rendben van ez a rendszer így? vagy inkább ne is gondolkodjunk a házban tovább?
elõre is köszi.
Így néz ki:
e4459e41de453bb687706b2152848591.jpg