0
| Thumbs Up |
| Received: 33 Given: 86 |
Gondolkodtam én is rajta, egy IBC-t feltenni egy állványra, kevesebb energia kellene mint egy házi vízmûhöz.
Nem tudom hogyan lehetne olcsón megvalósítani 4 évszakos használatra.
Télen a befagyás a gond, nyáron meg tartok attól hogy langyosra melegszik a víz és valami baci elszaporodik benne.
Elég sok víz kellene hozzá sajnos, fõleg a hûtõhöz.
Viszont ledes világításhoz talán még el tudnám képzelni.
"Hajszolom a tudást, de õ mindig gyorsabb nálam!"
Ha nem emeletesbe lakik az ember akkor elég lehet 2-3 méter magasra tenni, és körbeültetni kelettõl délen át nyugatig fával.
Gyûjtsd szelektíven a hulladékot, hasznosíts újra! Jó-jó, de hol a jéghegy?
| Thumbs Up |
| Received: 152 Given: 4 |
Valóban, viszont azt tulajdonképpen semmi másra nem tudod használni, legfeljebb, ha szétszeded, és az elemeit külön beépíted valahová.
A víz meg ugyebár iható, öntözhetõ, lehet benne fürdeni, mosni, stb. Ha meg elöregszik a faanyag, akkor felfûrészeled, és mehet a kályhába. Vegyes hasznosítású megoldás
Amúgy a függesztett súlyok használata nem rossz ötlet, fogaskerekes áttétekkel megoldható, hogy mondjuk 8-10 órán keresztül érje csak el a földet, és addig hajtson egy generátort. Az emeléséhez pedig nem csak nap, víz, vagy szélenergia használható, hanem végsõ soron össze lehet kötni egy szabadonfutós megoldással, és egyszerûen kézzel felhúzni minden este olyan x méter magasra.
| Thumbs Up |
| Received: 152 Given: 4 |
Elsõsorban nem 250 literes, fagyasztós hûtõre gondoltam, hanem egy 30-40 literesre, ami bõségesen elég ahhoz, hogy a két napra elkészített kaját benne tárold, és még a sörnek is jutna helyEgy ilyen kis hûtõnek az áramfelvétele nem olyan vészes, a jelenlegi hûtõm sem nagyobb. Ez a tény amúgy a bevásárlásnál is segít, nem veszek felesleges dolgokat, hogy aztán a hûtõben romoljanak meg
![]()
| Thumbs Up |
A tárolhatõ energiamennyiséghez:
Tehát ha jól gondolom, 1 m3 víz egy méter magasról 16.6 perc alatt lemenne, közben majdnem 10W teljesítményt adna."másodpercenként minden liter víz 1 méternyi esésébõl 9,8 watt teljesítmény nyerhetõ"
Nézd meg a hátulján az adattáblát. Szerintem egy használható hûtõ 100W fölött van.
(Lehet tévedek, de a 40w-os hûtõtáskám semmit nem ér)
Last edited by raktaros; 08-20-2014 at 01:17 PM.
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
A hûtõvel nem is annyira a teljesítménye a gond, bár az sem lebecsülendõ. A gond a szakaszos, impulzus-szerû áramfelvétele. Hiába megy a 0-24-ben, a hûtõközeget elõállító kompresszor csak idõszakosan üzemel, akkor vesz fel nagyobb áramot. A gravitációs "erõmû" pedig folyamatos és egyenletes teljesítményt ad le. Én inkább egy keringetõszivattyút hajtanék meg vele, annak a teljesítményfelvétele állandó.
A gravitációs energiatároló klasszikus felhasználása a kakukkos óra. De ott is két súlyt használnak. Egyet az óraszerkezet meghajtására és egyet a "kakukk-mechanika" mûködtetésére. Egy súly nem alkalmas kétféle teljesítmény leadására.
| Thumbs Up |
Nem nagy gond az, ha csak a hûtõ megy róla akkor a termosztát majd nem a motort kapcsolja, hanem egy mágnesszelepet ami a generátorra engedi a vizet.
De ez a hûtõs téma amúgy is nehéz.
Van aki tervezi hogy elektromos rollermotorral hajt kompresszort, nem tudom mi lesz belõle.
Szerintem az abszorpciós lenne megoldás 12V-os fûtõpatronnal, de azok kimentek a divatból így drágák.
Jó állapotú használtat meg nehéz kifogni.
Ha jól emlékszem voltak Magyar gyártmányú abszorpciós hûtõk. Szerintem is mûködésre lehetne bírni 12V-os 60w-os fûtõbetéttel.
Hoppá és mi van azokkal az autó akksiról üzemelõ termoelemes hûtõládákkal. Vész esetén használhatóak ha van 12volt, a teljesítményfelvételük is kisebb, tán 30watt.
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Szerintem egy olyan hûtõládára gondolt raktáros, ezzel a megjegyzésével:
Nekem is van egy szivargyújtóra dugható régebbi hûtõládám aminek a tetejében van valami aktív hûtõelem, az sem ér semmit. Gondolkodtam valami újabb, 12V-os minihûtõn, azoknak meg a kapacitásával nem vagyok kisegítve. 10-15 liter térfogat nem használható méret. Viszont láttam egy campervan átalakító videóban ahol EPS lapokkal szigeteltek egy dobozt aminek az egyik oldalára szereltek egy aktív hûtõelemet és azzal hûtötték a 25-35 literes dobozt, bár nem tudom milyen sikerrel.
| Thumbs Up |
Igen, arra a hûtõdobozra gondoltam.
Vettem bele nagyobb teljesítményû lapot, de a mérete is nagyobb, így nem illeszkedik a hõvezetõ alumínium tömbre.
(30x30-as van benne a nagyobbak már 40x40-esek)
Én is gondolkodtam ilyen eps lapokkal szigetelt ládán, nagyobb és/vagy több peltier elemmel* és vízzel vinni el a meleget.
Így jóval hatékonyabb lenne mint a léghûtéses.
1 peltier lapkához: http://www.ebay.com/itm/121379032771
3 peltier lapkához: http://www.ebay.com/itm/121401662667
*Többféle teljesítménnyel vannak, még 277W-os is van belõle.
De szimpatikusabb az egyszerû abszorpciós hûtõ.