0
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Ezért próbálok én is közösséget keresni, mert ráuntam, hogy elmebetegnek néznek, mert ha pl. lisztet veszek, akkor egy évre megveszem, ha olcsó.
Idegen országban nem tudok csatlakozni, mert ott mindig is idegen maradok, de itthon jó volna hasonló életvitelû és világnézetû emberekkel szövetkezni, mert egyedülállóként bármennyire is fel van bárki is készülve, menni fog a levesbe.
Nem hiszem el, hogy egy tízmilliós országban ne volna egy olyan közösség, ahol még fontos az önellátás, önfenntartás és összetartás a végsõkig.
Márpedig eddig nem leltem ilyet, pedig ismerek sok embert és utazom eleget...
| Thumbs Up |
Ez az elõzetes tartalmaz mindent, amit itt a fórumon már próbáltam pedzegetni: öreg jármû tiplizni, van-e értelme menni, van-e hova menni, a természet nem mindenkinek való, energia kérdése, jármûvek megint (ló és quad), ellátmányok, eszközök, nem az a kérdés, hogy most mid van, hanem, hogy mit tudsz elõállítani, könyvek, tudás, gyakorlás, tapasztalat. Nagyon jó a csávó és abszolút nem hatásvadász.
Egyébként minél többet tanulok errõl a prepperkedésrõl rájöttem két nagyon nagy problémára.
Az egyik, hogy legfõbb gondunkat energiaéhségünk okozza. Amennyiben visszavennénk életmódunkon, akkor kevésbé függennénk az energiaszektor hiénáitól és a metódustól, amivel bent tartanak minket a mókuskerékben. A jelenlegi energiavámpírságunk már csak azért sem tartható fenn sokáig, mert gyorsabban emésztjük fel forrásainkat, mint ahogy azok megújulnak. Ehhez hozzájárulnak a borzalmasan energiapazarló épületszerkezeteink is, amiket hatóságilag erõltetnek ránk. Ajánlom megnézni a garbage warrior filmet! Nagyon tanulságos.
A másik dolog, hogyha visszatérnénk a természetközeli életmódhoz, nevezzük azt bárhogyan (off grid, sustainability, permaculture, stb.), akkor kevésbé kéne aggódnunk a forrásaink és energiaigényünk miatt. Ezáltal egy gondtalanabb életet tudhatnánk magunkénak. Kevésbé lennénk a NWO mestereinek kiszolgáltatva, hiszen nem tudnának a mókuskerékben tartani ilyen nevetségesen könnyedén. Mindemellett nem kéne a prepperkedést sem ilyen vérmesen venni, hiszen, ha egy, a természettel harmóniában élõ, majdnem teljesen (min. 90%) önellátó farmon élsz, akkor mit érdekeljen téged, hogy nõnek az energiaárak és döglenek a zombik a városokban?
Természetesen ennek a fajta életmódnak ára van: kemény munka. A ma embere viszont nagyon elkényelmesedett és csak azért, hogy ne kelljen megemelnie a seggét a fotelbõl, bármire hajlandó. Ezt tudják a hiénák is. Ezzel tartják az emberiséget sakkban. Aki már eljutott erre a szintre azt azért. Aki meg még nem, annak meg csak elhúzzák az orra elõtt a mézesmadzagot, hogy itt milyen király. Tehát a végkövetkeztetés:
El kell szakadni a társadalomtól, törekedni kell az önellátásra, le kell mondani a kényelemrõl (ez tesz önön rabszolgánkká) és el kell fogadni, hogy ez a folyamat kemény munkával jár. Máskülönben nem lehet életben maradni. Ezt már az õsember is tudta. Az élet örök harc a túlélésért! Ezt ne felejtsük el!
Last edited by Don't Panic; 05-30-2013 at 10:34 PM.
Stay calm & never quit. - tulelniatermeszetben.blog.hu
| Thumbs Up |
Nem feltétlenül kell vastagnak lenni, hogy az ember elkezdje valahol. Ez megint a kényelmesség és a könnyebb út keresése. A tudatalatti kényelmességében kifogásokat keres. El kell kezdeni kicsiben valahol! Ehhez bele kell törõdni, hogy alacsonyabb lesz a komfort és rengeteget kell dolgozni, amíg beáll a birtok. Ez az, amitõl az emberek ódzkodnak és ez az, amiért sokan halogatják. Nem mernek vagy nem akarnak belevágni. Mert: "Úristen hogy járunk be onnan? Még meleg víz sincs a csapban! Fát kell hasogatni? Nemán! Dézsában kell fürdeni? Micsoda? Nincs vizes klotyó csak ez a macskaalomszerû?"
Én megelégeltem ezt a fajta hozzáállást. A családom részérõl is. Rájöttem, ahogyan David Icke mondta, hogy sokszor azért nem merünk lépni, mert attól félünk, hogy a környezetünk mit fog szólni. Ha Kolumbusz is így gondolkodott volna, akkor sosem jut el Amerikába.
ROCK n ROLL!!!
| Thumbs Up |
| Received: 1,231 Given: 1,213 |
Akkor én se.![]()
Ne is mondd. 6 égõ a fürdõszobában, de úgy, hogy ha mindet felkapcsolod, még akkor se látod a fürdõszoba végét a kialakítás miatt. Pedig kicsi a fürdõszoba. Konyhában szintén 6 égõ. Mind a hat százast fel kell kapcsolnod, hogy lásd hogy mi van a nappaliban, ugyanis a nappaliban -ahol olvasol- nincs villany! Egyszerûen nem terveztek oda villanyt, üres a plafon. És minden házban ilyen lehet, mert a házakat itt gyárilag rakják össze, minden ház ugyanolyan, kívül-belül. Nem tudom ki lehetett az a zseni aki így tervezte meg õket.Az egyik, hogy legfõbb gondunkat energiaéhségünk okozza.
Otthon 3 villanykörténk volt és mindig csak 1, maximum 2 darab 60-as égett. 120W. Itt hogy láss valamit, felkapcsolod a konyhában és a fürdõszobában. 1200W. Ahhoz jön még 1-2 számítógép, hûtõ, nagy tévé, és máris kell egy külön atomerõmû minden egyes háznak.![]()
Azt külön megemlíteném, hogy nincs az utcán világítás. Nagyon sok a házak utáni adó, de nincs közvilágítás az utcákban. Ha világítást akarsz, hagyd égve a házad elején a lámpát.![]()
Ahol kéne világítani ott nem világítanak, ahol nem kéne a sok száz Watt, ott meg ég a villany. De még akkor ha nem muszáj, mert besüt a vakító nap.
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
| Thumbs Up |
Természetesen a területet valahogy meg kell szerezni. De, sok ember még azt sem akarja. Lásd mutteromat a 70 hold földdel. Vagy a másik példa, amikor az emberek azt látják, hogy valakinek már van x hektárja, szépen beállt a dolog és akkor jön az, hogy: Hja, így könnyû! Az az ember is eljutott valahogy oda! Sok ember meg hozzájutna - pl. örökség során -, de inkább eladja vagy elherdálja. Aztán meg sír a panelben, hogy mennyi a rezsi. De, ha már rezsi és életvitel! Azzal hogyha az emberek felismernék végre saját kényelmességük árát és elkezdenék csökkenteni a kiadásaikat, akkor lehet, hogy össze tudnának spórolni egy kis területrevalót. És itt nem a napi betevõre gondolok, hanem megint csak az energiával összefüggõ dolgokra! Nem kell a rengeteg konyhai robotgép, nem kell a plazma tv, meg rengeteg elektronikus kütyü és nem kell az autó!Én világ életemben bringával jártam minden hova. Annak ellenére, hogy mindenki hülyének tartott. Aztán megkérdeztem õket, hogy mennyibe is került az autód? Mennyit is költesz benzinre? Mennyibe is van a biztosításod meg a súlyadód? Mennyibe van az éves szervízed? Mennyibe van, ha csináltatni kell rajta valamit vagy ha netán összetöröd? Na, nekem ez mind a zsebemben marad, mert nem vagyok lusta tekerni! És nem kell a családdal jönni! Mi gyerekkoromban sokat utaztunk a nagyszülõkhöz...vonattal...több átszállással...fagyoskodva télen a hodály várótermekben. Na és? Belehaltunk? NEM! Vagy pl. évekig jártam melózni egy 10 km-re lévõ kis helyre bringával. Télen -30 fokban is. Mindenki hülyének nézett. Én meg puhapöcsöknek õket. Na, de hogy rövidre zárjam!
Ki a hülye? Én, aki nem hajlandó a rendszerre költeni a gatyámat is és ráadásul fitt marad? Vagy az, ki kényelmességében tönkremegy...anyagilag és egészségileg is?
| Thumbs Up |
A másik dolog az energiával kapcsolatban. A fogyasztóink csak egy részét képezik a problémának. Mindegy, hogy tv, mosógép, hûtõ vagy épp a villanykörte.
Két nagy probléma van és ez fogja a halálunkat okozni. Az egyik a kényelmesség - ahogyan azt már írtam. Eszméletlen, hogy mi mennyiségû elektromos vagy benzines szart megveszünk csak hogy többet dögölhessünk a tévé elõtt vagy a faszbuk elõtt görnyedve. És pont ezek a gépek döntenek minket romba. Elöször fent kell tartani õket. Másodszor karban kell õket tartani. Harmadsorban sokszor ezért még az államnak is fizetni kell (lsd autó). Negyedsorban mire tönkremennek már annyira megszoktuk õket, hogy mindenféleképpen venni kell másikat. És ez idõ alatt leszívják a gatyánkat is.
A másik maguk a házak szerkezete. És ez a nagyobbik probléma. Eszméletlen hogy mennyire nem hatékonyak energiafelhasználás szempontjából a mai házak. Lásd Túlélõ hozzászólását a fûtésrõl és klímáról Amcsiban.
De, még itthon Mo-on is! Óriási tömegû falakat és felületet kell kifûtened, bevilágítanod, takarítanod, a wc pazarolja az ivóvíz minõségû vizet, veszélyes hulladékot termel ilyen formában, stb. A passzív napenergiát nem hasznosítjuk egyszerû tájolással. Stb., stb.
Ahelyett, hogy eleve kisebb házakat építenénk és teljesen más típusúakat. Nézd meg pl., hogy a régi magyarok veremházakat készítettek. Ez azt jelentette, hogy kb. egy métert beástak a földbe a többi fölé meg 50-60cm vastag nádtetõt raktak a hatékony szigetelés miatt, ami ráadásul túlnyúlt a fal síkján jóval vagy akár veranda is volt elõfallal. Ezenfelül a ház körbe volt ültetve növényekkel. Az apróbbak szélfogóként viselkedtek. A nagyobbak meg árnyékot adtak. Tipikus magyar tanya! Mert a paraszt nem volt hülye!
Ezzel szemben nézd meg a mai házakat! Óriási falfelületek, ócska hõszigetelõ képességû anyagokkal. Meredeznek ki földbõl, hogy aztán süsse a Nap, fújja a szél, verje az esõ, szívja a fagy. A tetõk vékonyak és szintén borzalmas szigetelõképességûek (náddal szemben a cserép, pala vagy bádog). Szinte sosem nyúlnak túl többel, mint 30-50 centi. Természetes védelem nuku. Aztán sipákolunk, hogy nyáron széttûzi a fejünket a Nap, télen meg belénk fagy a barna! Majd ezt követõen beszereltetjük a klímát csilliárdokért. Aztán fizetjük a csilliárdokat fenntartani. Aztán megint jön a nyavalygás, hogy milyen sokba van a rezsi! Hja! Hát, aki hülye haljon meg! Ideje lenne már a szemléletmódon változtatni! Mert a zombilétbõl másként nincs kiút.
Last edited by Don't Panic; 05-31-2013 at 07:04 AM.
| Thumbs Up |
Nagyon jól látod a helyzetet.
Szeretem az alacsony belmagasságú, jó belsõ elrendezésû épületeket pont az energiatömörség miatt. A jelenlegi lakhelyemben 220 cm körül van a belmagasság, kevesebb, mint 500 Wattal kifûthetõ egy 20 m2 szoba télen, a hõszigetelés viszont 30 cm, teljesen zárt termikus burok veszi körül a házat, ezért nyáron sincs szükség légkondira Légtechnika kontrollált, hõvisszanyerõ szellõzõvel, ezért mindig friss a levegõ. A világítást most szerelem COB ledesre, ez 180 fokban sugároz, 10 Watt teljesítményû ad le kb. 70 Wattos égõnek megfelelõ fényt és az alacsony belmagasság miatt jobban hasznosul a fény.
A tetõ túlnyúlása rendkívül fontos a hõszabályzás miatt, a nyári felmelegedést drasztikusan képes csökkenteni az árnyékolt falakkal és nyílászárókkal. A régi magyar házak tornácának is volt ilyen szerepe, de a legtöbb helyen nagy okosan beüvegezték ezeket, ami átmeneti és téli idõszakban adhat nyereséget, de nyáron gyilkos.
A nyílászárók elosztása sem mindegy, északi falra a legkevesebb, a 60-70% üvegfelület viszont a déli oldalon legyen, így a legnagyobb a passzív energianyereség. Üveg pedig csak 3 rétegû, fix ablakok, ez aránylag olcsó és a leghatékonyabb (levegõcsere légcsövekkel, nem ablakon keresztül).
A további fejlesztések a napenergia aktív hasznosítása felé mennek. Ismerõsöm idõs szülei Skócia alatt szereltek fel napelemeket a házukra, szinte állandóan pluszban termelnek a híresen napsütötte vidéken, ezért szolár rendszerek hasznosak nálunk is, a modernebbekhez elég már a szórt fény is. Meleg víz pedig szintén jöhet a napkollektorból, biomassza rásegítéssel. A területem nagyon szeles, ezért függõleges tengelyû erõmûvet készítek, ez kis helyigényû, csendes. Ismerõsnek két éve üzemel, a legkisebb szélnél megforog, mindegy milyen irányból fúj a szél, a legnagyobb viharokban pedig önfékezõ, nulla odafigyelést igényel a beszabályzás után.
Szeretem az olyan egyszerû és hatékony megoldásokat, amiket egyszer kell megcsinálni és utána csak mûködik magától, nagyon minimális karbantartással.
A régi magyar építészetbõl lehet ötleteket nyerni, de egy régi veremház nedves, nyirkos hideg komfortja nekem nem megfelelõ - az ötlet maga viszont hasznos, a kivetelezésben pedig lehet használni a modern anyagokat, mint drénlemez, XPS, dréncsövek és a többi a száraz falakhoz és alacsony energiaigényhez.
Last edited by Traveller; 05-31-2013 at 10:21 AM.
| Thumbs Up |
Lehet, hogy egyesek majd erõsnek találják a fogalmazásomat. De, meg kell érteni végre valamit!
El kell kezdeni a dobozon kívül gondolkodni! El kell kezdeni elfelejteni az utóbbi 100 évben belénk súlykolt sémákat és szemléletmódot!
Az átlag ember elkezd a házban járkálni és azt nézi, hogy mit kapcsolhat le, mi mennyit fogyaszt, próbál energiatakarékosabb motyót vásárolni.
Ez is kell. De, nem ez a megoldás! Az ilyen ember nem látja a fától az erdõt!
A egyik kérdés az, hogy tényleg kell az az adott dolog a kecóba?
Tényleg szükség van az autóra?
Aztán egyáltalán maga a kecó (a legnagyobb fogyasztó), amiben körbesétál a problémát kutatva, miközben nem veszi észre, hogy pont maga az épület dönti nyomorba. Miért nem gondolkodik hatékonyabb konstrukcióban? Miért kell akkora böszme ház? Miért nem elég a kisebb?
Az is egy út, hogy megpróbálja valaki csökkenteni az energiaigényét. De, ez csak egy bizonyos határig mûködik a csupasz majom esetében.
A másik megközelítés egy szint után az, hogy miért nem állítja elõ magának a szükséges energiát???
És itt nem feltétlenül a fosszilis tüzelõanyagokra gondolok és hasonlókra. Hanem a folyamatosan körülöttünk létezõre. A napenergiát nem csak napelemekkel lehet munkára fogni, drága pénzért. Pusztán a fizikát kell ismerni: hõtömeg, hõtárolás, hõvezetés. Gondolj bele, hogyha egy olyan házban laknál, ahol nem kell fûtésszámlát fizetned, akkor valóban az a büdös 60W-os izzó lenne a legnagyobb gondod? Az már most is csak szöszmötölés.
Mit gondoltok miért nem szívesen engedéyezik az alternatív építési módokat? Miért nem támogatják a szigetszerû háztartásokat? Miért erõltetik annyira a tanyák közmûvesítését? Miért terjed olyan nyögvenyelõsen a megújuló energiaszektor, ha valóban csak 20-30 évünk van az olajtartalékok kimerüléséig?
MERT A RENDSZER FENNTARTÓI NEM AKARJÁK, HOGY KISZAKADJ A MÓKUSKERÉKBÕL!!!
Egyébként kezdem megérteni az NWO kiagyalóit és karmestereit: ha az emberiség ennyire könnyen megvezethetõ, annyira el van butulva, hogy a túlélés érdekében szükséges problémamegoldó-képesség sincs a birtokában, akkor meg is érdemli, hogy vezessék és depopulálják!
| Thumbs Up |
| Thumbs Up |
Autó szállításra való, bringa mindennapi közlekedésre. Télen -20C, hóviharban is viszem a kislányom oviba, de nem kell többet tekernem napi 15-20 km-nél. Meg akkor is autóba ülök, ha rohadt lusta vagyok, de ilyen ritkán fordul elõ, nélküle azért én is nehezen szállítanám a gépeket :-)
Évente általában egyszer önhibámon kívül elütnek, mint stop táblánál nem adják meg az elsõbbséget, de még megúsztam eddig a súlyosabb sérüléseket.
Mindennek tudni kell a helyét és akkor nincsen gond.