Oldala 96 of 162 ElsõElsõ ... 46869495969798106146 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 951 to 960 of 1620

Topic: Mit csináltál a héten? Mit prepperkedtél?

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2014
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Pont valamelyik nap gondolkoztam a mézes dión hogy kéne venni vagy csinálni. A méz korlátlan ideig eláll de a dió az megavasodik ugye. Mennyi ideig marad jó a mézes dió, van már vele tapasztalat?

Senior Member mmilan21's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Feb 2014
    Lakhely
    Bács-Kiskun megye
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló gyûjtögetõ Hozzászólás megtekintése
    Pont valamelyik nap gondolkoztam a mézes dión hogy kéne venni vagy csinálni. A méz korlátlan ideig eláll de a dió az megavasodik ugye. Mennyi ideig marad jó a mézes dió, van már vele tapasztalat?
    Egyenlõre még nincs tapasztalatom (ez az elsõ), de a dió eleve eláll szabad levegõn héjastól 2 évig. A méz savas kémhatású + természetes antibiotikum ezért az avasodást okozó baktériumok nem terjedhetnek benne elvileg. A méz végül is tartósító anyagnak számít, így biztos hogy meghosszabbítja az eltarthatósági idõt. Plusz a méz a diót is átitatja valamelyest ... idõvel.
    Egy tipp: minél szárazabb legyen a dió ami a víztartalmát illeti, mert úgy nehezebben romlik meg. Én a tavalyi diót törtem fel ezután egybõl ment az üvegbe és bele a méz azt követõen.

Nem tudom viszont, hogy a méz ki-e zárja a levegõt magából mint pl. az étolaj vagy a zsír, mert akkor még tovább elállhat.
    Ha ellepi a diót a méz akkor 3-5 évet ki kellene bírjon, szerintem.
    Last edited by mmilan21; 10-26-2014 at 09:47 AM.

Senior Member A. L. Ias's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Nem tudom mennyire prepperkedés, de tegnap tüzelõre aprítottam egy ~25 éves, lábon álló tûzfát. A tönköt nem ástam ki, abból elvileg kerti asztal lesz valamikor. Tapasztalatnak nem volt rossz, de már nem vagyok 25 éves, ma meg vagyok halva. Sajog mindenem, fõleg a bal vállam a láncfûrésztõl és a derekam az emelgetéstõl. De megcsináltam!!!

Csatlakozás dátuma
    Feb 2014
    Lakhely
    Bács-Kiskun megye
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló A. L. Ias Hozzászólás megtekintése
    Nem tudom mennyire prepperkedés, de tegnap tüzelõre aprítottam egy ~25 éves, lábon álló tûzfát. A tönköt nem ástam ki, abból elvileg kerti asztal lesz valamikor. Tapasztalatnak nem volt rossz, de már nem vagyok 25 éves, ma meg vagyok halva. Sajog mindenem, fõleg a bal vállam a láncfûrésztõl és a derekam az emelgetéstõl. De megcsináltam!!!
    Ez is prepperkedés szerintem, mert azt a fát nem az erdõbõl vágják ki és szállítják hozzád, hanem helyben van, te dolgozod fel.
    A tûzifa hasogatás és pakolászás/talicskázás nekem is okoz fáradságot, kimerültséget mert nem könnyû munka, de kb 1,5-2 heti kényelmes munkából megvan az éves tüzelõszükséglet.

Nekünk van még pár gyümölcsfa, azok is egyszer vágásérettek lesznek(ha kiszáradnak). A gyümölcsfa pl. ad gyümölcsöt, a metszésbõl tûzifát/venyigét és amikor ki kell vágni akkor még több tûzifát. Ad még árnyékot, madárcsalogató, ökoszisztéma fenntartó tehát jó barátunk ebbõl a szempontból.

Most is van kis izomlázam a seprûnyél vastagságú tûzifák délelõtti pakolásától, de másnapra már se híre se hamva sem lesz, eltûnik mert már hozzászoktam.
    Kézifûrésszel is vágtam száraz tûzifát régebben, na az kimerítette a kezem még jobban(mielõtt megkérdeznétek szárazfához való fûrésszel dolgoztam).

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2014
    Lakhely
    Bacskiskun
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló mmilan21 Hozzászólás megtekintése
    Ez is prepperkedés szerintem, mert azt a fát nem az erdõbõl vágják ki és szállítják hozzád, hanem helyben van, te dolgozod fel.
    A tûzifa hasogatás és pakolászás/talicskázás nekem is okoz fáradságot, kimerültséget mert nem könnyû munka, de kb 1,5-2 heti kényelmes munkából megvan az éves tüzelõszükséglet.

Nekünk van még pár gyümölcsfa, azok is egyszer vágásérettek lesznek(ha kiszáradnak). A gyümölcsfa pl. ad gyümölcsöt, a metszésbõl tûzifát/venyigét és amikor ki kell vágni akkor még több tûzifát. Ad még árnyékot, madárcsalogató, ökoszisztéma fenntartó tehát jó barátunk ebbõl a szempontból.

Most is van kis izomlázam a seprûnyél vastagságú tûzifák délelõtti pakolásától, de másnapra már se híre se hamva sem lesz, eltûnik mert már hozzászoktam.
    Kézifûrésszel is vágtam száraz tûzifát régebben, na az kimerítette a kezem még jobban(mielõtt megkérdeznétek szárazfához való fûrésszel dolgoztam).
    En azert csak kerdezek! Mi az hogy szaraz fahoz valo fureszt hasznaltal? Van nyershez is meg szarazhoz is? Mi a kulonbseg?

Doom
    Guest

0 Not allowed!
    ,
    Last edited by Doom; 12-31-2014 at 05:59 PM.

Csatlakozás dátuma
    Feb 2014
    Lakhely
    Bács-Kiskun megye
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Kisss Hozzászólás megtekintése
    En azert csak kerdezek! Mi az hogy szaraz fahoz valo fureszt hasznaltal? Van nyershez is meg szarazhoz is? Mi a kulonbseg?
    A fogazata másképp néz ki. Az egyik ahol ugyanúgy néznek ki a fogak(egyformák) (pl szalagfûrész, asztalos munkákhoz fûrészek) az száraz fához való.
    A másik amelyiknél szabályos közönkét van egy-egy többitõl különbözõ (dupla)fog, az való a nedves fához ezek általában a nagy keretes fûrészek lapjai.
    Mondjuk az utóbbi is alkalmas száraz fa fûrészeléséhez, de nekem jobban bevált a sima(egyforma) fogú változat.
    Az elsõ fajta vágja szépen a nedves/zöld fát is, így metszéskor is azt használom.

Senior Member A. L. Ias's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Leginkább az töltött el büszkeséggel, hogy ami reggel még egy 8-9 méter magas, terebélyes faként állt a kertben, az estére már vízszintesen feldarabolva feküdt.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2014
    Lakhely
    Bacskiskun
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló mmilan21 Hozzászólás megtekintése
    A fogazata másképp néz ki. Az egyik ahol ugyanúgy néznek ki a fogak(egyformák) (pl szalagfûrész, asztalos munkákhoz fûrészek) az száraz fához való.
    A másik amelyiknél szabályos közönkét van egy-egy többitõl különbözõ (dupla)fog, az való a nedves fához ezek általában a nagy keretes fûrészek lapjai.
    Mondjuk az utóbbi is alkalmas száraz fa fûrészeléséhez, de nekem jobban bevált a sima(egyforma) fogú változat.
    Az elsõ fajta vágja szépen a nedves/zöld fát is, így metszéskor is azt használom.
    Ertem. Koszi!

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Apr 2014
    Thumbs Up
    Received: 111
    Given: 66

0 Not allowed!
    Végre elpakoltuk a két garázst.
    Rá kellett jönnöm, hogy kaján kívül nem nagyon veszek már semmit.Gyerekek, nincs az a helység amit ne lehetne megtömni!
    Tököm ki volt.... Pedig látszólag nincs is "sok" cuccom. (mondjuk a jányéknál székelek és azért nekik is van cuccuk)Csak olyat amit tudom hogy tuti használni is fogok. Azért már tudom mik ezek a dolgok.
    Évekig nem rakosgatok semmit, mert csak tönkre megy.
    Csináltam kutyakonzerv dobozból fõzõt, még nem próbáltam ki.
    Még 3db 5l-es üvegbe raktam el vizet a többi közé.
    Sok bushcraftot gyakorlok inkább, és beszerzek 2 db függõágyat (az asszonyé a másik).
    A környezetem már egész jól felderítettem.