0
Hát folyamatosan azért nem gyártja a tojást. Õsszel a fényviszonyok változásával leáll, egészen tavaszig.
Télen is lehet termelésre fogni, de szigorúan táppal, plusz világítással, lehetõség szerint zárt tartással. Télen az itatás is nehézkes.
Azért, bele kell tanulni ebbe is.
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
De mindenképpen több tojást termel mint a csomagolt csirkeA tyúkudvar egy jó blog..abból is meg a helyi öregektõl lehet tanulni..van sok buktató, de azért nem atomfizika
Valóban sok buktató van. Valamikor elég egyetlen beteg állat is, hogy elpusztuljon az összes.
Ha állatot tartasz, bármit is, rögtön megjelennek a rágcsálók. Írtani kell õket méreggel, kutyával-macskával.
A ragadozókról nem is beszélve. Felénk néhány éve visszatelepítettek néhány kánya párt. Jól sikerült a dolog. azóta lelkesen pusztítják a baromfikat is. A nagy rétisas a sógoromékhoz járt ebédelni, úgy negyven csirkét hordott el tõlük. Doom tagtárs kedvencei, a rókák még nagyobb kárt tudnak okozni. Egy barátom 70 jószágos ólját egy hét alatt gyilkolta le egy. Addig járt rá, amíg még volt élõ állat.
Sorolhatnánk...
Csirkét bárki tud tartani, de, hogy haszon is legyen belõle, ahhoz kell az ész...
| Thumbs Up |
| Received: 152 Given: 4 |
Róka, görény ellen normális drótkerítés kell, a földnél deszkával leásott, a ragadozó madarak ellen meg tökéletes, ha a kifutó teteje le van hálózva (bálaháló maradék tökéletes, csak a közepén léccel alá kell támasztani, hogy ne lógjon be nagyon), az udvarban meg (ha ki vannak engedve) legyenek lombos fák.
| Thumbs Up |
nem mondom hogy nem kell hozzá ész, de glassboxból kinézem, hogy rendelkezik olyannal..elõbb utóbb más, vagy a saját kárán megtanulja mi a külömbség az állattartás és a gazdálkodás között
Ki kell képezni egy kutyát arra hogy ne bántsa az állataidat, de a ragadozókat levadássza![]()
Gyûjtsd szelektíven a hulladékot, hasznosíts újra! Jó-jó, de hol a jéghegy?
Valóban így van, a saját kárán tanulja meg az ember. 16 éve kezdtem el a háztáji baromfi tartást. Eleinte minimális haszonnal, nagyon nem értettem hozzá. Aztán a tapasztalat meghozta az eredményeket. A legjobb években száznál is több jószág szaladgált a kert végében, több régi magyar fajta, japánok, tojó hibridek (bovans) szabadon, kacsák, gyöngyösök, visszatenyésztett parlagi tyúkok.
Naplót vezettem a táplálkozásukról, milyen összetevõkbõl mennyit kaptak, mértem a tojások súlyát, keltettem, ha kellett gyógyszereztem. stb. stb. stb.
Egyszóval, megtanulható.
Az ötlet jó. Van az egyik ismerõsnél is ilyen kutya. A gazdája úgy szelektálta ki, hogy a sokadik próbálkozás után, azt tartotta meg a tucatnyi kutya közül, amelyik így viselkedett.
Nekem betanítani erre még kutyát nem sikerült, mindegyik ebem vadásszá, ragadozóvá válik mellettem.
A kuvasszal eljutottam odáig, hogy be nem próbálkozott az ólba. Ásott a kerítés alá egy átjárót és megvárta, amíg kijöttek a kacsák. Logikája meg van: ásni szabad, õ nem ment be a tiltott területre, a kacsák jöttek be az általa õrzött részre. Nagy f@sz, de díjazom az intelligenciát.
A héten két gerlét kapott el, nem csak megölte õket, de meg is ette. Nomád a cimbora, rendesen. Ha nem kapna enni tõlem, lazán eltartaná magát az erdõbõl. Mindig ilyen kutyáim voltak.
Volt, hogy három kutya is volt a portán, falkába vadásztak a betévedt állatokra, hihetetlen egyetértésben...
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Sok érdeklõdõ, kevés csirketartó.
Mikor falura költöztem, építettem ólat a maradékból. 1,8 x 2 m-es. 50 csirke simán befér. Amikor már kicsi nekik a hely, akkor gyérítem az állományt. Veszem a takarmányt. Havi 1-3 ezer Ft haszon van rajtuk, pénzben mérve. Az ízüket nem számolom. Az unokáim imádják a tojásukat. Simán megkülönböztetik a boltitól. Természetesen az elején komoly veszteségek voltak. 47-et megfojtott a görény. 10 tyúkot elvitt a róka. Azóta normalizálódott a helyzet. Autómata ajtó sokat segített. Több napra elegendõ víz és élelem van elõttük ha pár napra elmegyünk. Ha hosszabb idõre, akkor a gyerekek jönnek. Ez a legnagyobb hátránya a tanyasi életnek. Mindig ott kell lenni valakinek.
| Thumbs Up |
Ezt az ajtómata ajtót csináltad, vagy vettétek? Érdekes lehet..írnál róla? köszi