0
Az erjesztéshez szobahõmérséklet kell. Nem hiába volt a szõlõs gazdának prés háza és pincéje is. Fönt készült a bor, lenn pedig tárolta.
Ha csak almából csinálod, akkor nagyon lé alma kell. 15kg almából 8-9 liter lé lesz. Nem túl pénztárca kímélõ. +cukor, hogy alkohol is legyen a végén.
| Thumbs Up |
| Received: 152 Given: 4 |
Én sose dolgoztam borászatban, csak csináltam bort, és utánaéztem, hogy hogyan is megy a dolog
Az alkohol mindig jó cserealap, az tutiMég annyit hozzáfûznék, hogy egy összeomlás esetén nagyon hasznos tudásnak bizonyulhat az olcsó és gyors alkohol elõállítási tudás. Az alkohol mindig értékes cserealap. Cukrot és élesztõt spájzolni kell hozzá az igaz, de a lényeg, hogy ínséges idõben mire lehet elcserélni a bort vagy pálinkát. Ilyen esetben viszont nem a csúcs minõség, hanem az alkohol tartalom fog számítani.
Amin még erõteljesen elgondolkodtam, az üzemanyagkénti felhasználása az etanolnak és metanolnak. A V6-osom minden átállítás nélkül is tudja kezelni az E86-ot, máshol is ezt hallottam a nagy köbcentis motorokról. Tehát végszükség esetén elõ tudnék állítani könnyedén folyékony üzemanyagot.
Amúgy a tisztaszesz úgy ahogy van, mehet a benzinmotorokba, minõségileg a 98-100-as oktánszámú benzinnek felel meg. Nagy duzzogva el lehet égetni, bár szerintem kategóriákkal drágább, mint a kõolaj. Persze csak ha ez van, akkor ez is megoldás.
off
Eredetileg a benzin motorokat alkohollal mûködtették. Sokkal szebb volt a járásuk, a szelepek nem kopogtak. Rockefeller-nek viszont olaj finomítója volt. Na, a benzinnel már nem jártak szépen a motorok, a szelepek kattogtak, koptak. Ekkor találták ki, hogy ólmozzák a benzint. Sokan lettek betegek, haltak meg a gyártási folyamat alatt. A kipufogógáz ólom tartalmának több generáció intelligenciája esett áldozatul.
A lényeg, hogy olaj származékot használjunk a gépeinkbe.
Ha már szóba került a téma...
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
off
Méretezés kérdése, hogy az adott belsõégésû motorban melyik üzemanyagot égetik el. Braziliában a vw pl. rengeteg jármûvet gyárt etanol üzemre. Annó, a hõskorban, azért üzemeltek alkohollal, meg nõvényolajjal, mert az volt hozzáférhetõ...
on
a belsõégésû motorok majdnem minden szarral elmennek, az etanol nem a motorban okoz gondokat, hanem megeszi a gumi/mûanyag alkatrészek egy részét amivel érintkezik. szóval etanolos üzem elõtt át kell szerelni a motort olyan cuccokkal amik bírják, braziliában pl. ahol vannak autógyárak a brazil piacra gyártott jármûveket így készítik eleve.
kurva ügyes volt ez a rockefeller koma, ha kb. tíz évvel a belsõégésû motor feltalálása elõtt úgy tett szert olajfinomítóra, hgoy azóta is benzint használunk az autóinkba... a mindenféle hagymázas izék helyett egyszerûen az történt, hogy a (bálna)világítóolaj rettenetesen megdrágult amihez képest a finomított szénhidrogénszármazék (világítóolaj, keró) elég olcsó lett és rengeteg pénzt lehetett keresni vele. Az olajbányászat sem volt rossz üzlet, de a hozzáadott érték a finomítókban jelent meg, ahol nyersolajból késztermék lett.
Még a Standard Oil-t is vagy hat évvel az Otto motor kieszelése elõtt alapította és már akkor rongyosra kereste magát vele, mire a gépjármûipar megszületett, persze aztán meg még többet kaszált, miközben felzabálta a versenytársakat. (meg ugye fene tudja még miket mûvelt monopolhelyzetben, de azért ez elég jól dokumentált sztori)
Az ólom-tetraetil (CH3CH2)4Pb benyába keverése más sztori, egyrészt ez a huszas években kezdõdött, amikorra a jó öreg Roki már rég atomgazdag volt, másrészt az nem az olajipar, hanem a motorgyártók érdekét szolgálta elsõsorban. A használatával finoman lehetett a kompressziótûrést, plusz adott némi kenést is, és ami a lényeg, a leghitványabb szar benyát is el lehetett sütni vele kiváló üzemanyagnak, mert az adalékkal nem kopogott a motor ami rendszeres probléma volt azidõtájt. A General Motorsnak köszönhetjük leginkább az ólmozott bengát - a Standard Oilnak meg azt, hogy hullottak a gyári munkások mint a legyek amikor elkezdték az ólmozott benya gyártását, mert már akkor is tudták, hogy az ólom mérgezõ, de leszarták.
Eltartott a világnak vagy hetven évig mire kiverekedte magát ebbõl a faszságból, és egyrészt megtanult motort gyártani, meg megtanulta a károsanyag kibocsájtását helyén kezelni. Ezalatt persze rengeteg kárt okoztak az ólmozott üzemanyagok, egy tanulmány szerint az usában az olmozott üza betiltása óta 70%-al csökkent az átlagos ólomtartalom a lakosság vérében... De hagyjuk ezzel békén a jó öreg Rockefellert.
a huszadik másodpercben elmondják egy mondatban amit leírtam, úgyhogy tovább nem néztem