0
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
Nem vitatom ennek jogosságát, csak inkább a fontosságát
Miért nem jó porítani a túlélõ kés markolatán lévõ fém markolatgomb? Tudom, elegánsabb a szép finom lisztté õrölt fûszerpaprika, de nekem spec. ez is megteszi (végszükségben). A nyári szállásomon, ahol kb. fél évig lakom minden évben, nincs semmiféle õrlõ. (Nincs szomszédom se, csak a ligetek, erdõ és a vadak.) Eddig nem is hiányzott, mert vagy a balta, vagy az említett eszköz megoldotta. Innen gondolom, hogy az õrlõ helyett érdemesebb mást cipelni. Pl. ugyanannyi súlyú babot, mogyorót,gyógyszert, stb.
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Sziasztok!
Pár kérdésem lenne:
1. Kinek melyik fajta konzerv vált be ami ízben is jó?
2. aki használ fóliázó/vákumos gépet mitõl jobb mintha üvegbe tennéd?
3. Aki fém hordókba teszi el a magokat tudna beszerzési helyet mondani, én csak használtat találtam amibe nem tennék bele ennivalót, mert ki tudja mi volt benne elõzõleg.
4.Magok tárolására a padlás vagy a pince az optimálisabb?Ha fémben van akkor egerek nem pálya, de fene tudja hogy a padláson is megfagy e a pincében meg még hidegebb van.
5. Városi túlélõs oldalon olvastam, hogy kész pörkölteket is tesznek el befõttes üvegben télire errõl tud valaki vmit?
Ehhez hasonló http://makacskakonyhaja.blogspot.hu/...lt-hussal.html
de komplett készételeket tartósít így.
6. fúrt kis átmérõjû kútból(jelenleg szivattyú) milyen megoldással lehetne vizet felcsalogatni?És ha fogyasztásra nem alkalmas érdemes tisztítgatni?Vagy inkább közúti nyilvános kútra hagyatkozzunk?
7. Próbált valaki magokból aszalóval préselt kenyeret készíteni ez szerintetek vákumozva tovább tárolható mint x hónap?Ilyesmi:
http://gittarawfood.blogspot.hu/2009...k-krkerek.html
8. zárt térben milyen fõzési lehetõséget tudnátok javasolni? Esbit ugye bentre nem jó.(ha se gáz se villany és fafütéses opcio sincs)
de pl esbites megfordítva gyertyával?
9. Aggregátor és stb áramtermelõkben vki tudna tanácsot adni ha beruházni szeretnénk? Egyre inkább barátkozunk a gondolattal, de horror árai vannak. Plusz mennyire hangos? Mert kertesházas övezetben fennáll a veszélye hogy simán elviszik
10. Írtátok hogy perlitben érdemes tárolni a gyökérzöldséget, errõl tudnátok bõvebbet?Tovább eláll? Krumplit is? pl nem csírázik? Pelitet honnan érdemes beszerezni?Melyik típusút?
11. Szardíniát, olajos halat tárol valaki? Ha igen mikre figyeltek vásárláskor? Tekintve az olajszivárgásokat és az atomkatasztrófát ugye nem túl biztonságos...
12. Van valakinek ismerõse aki tud vegyszermentes húst, szárnyast beszerezni? Saját levágásból és vagy ismerõs által eladásra? Olyan érdekelne amit nem indítótápoznak és egyebek.
13.Végül valakinek nincs véletlenül ismerõse kemenceépítészeti fronton aki nem horror/gyémánt árban alkot ilyeneket?(És az sem árt ha ismeri azt a technikát is amikor használt tetõcserepeket is beleépítik vagy abból)
| Thumbs Up |
| Received: 152 Given: 4 |
2.
Más-más anyagokra jó a vákumfóliázás és az üveges tárolás. Lekvár, lecsó üvegbe, szemesáru (pl. búza) fóliába/zacsiba.
Szemesárut is tárolhatsz üvegben, csak egyrészt sokkal többe kerül az üveg, másrészt sokkal nagyobb a tömege, és sérülékenyebb is.
4.
A padlás jobb a magoknak, mert elméletileg szárazabb hely. Ha száz helyen ereszt a tetõ, akkor persze nem. Ha meg tudod gátolni a pára és a mag érintkezését, akkor pedig teljesen mindegy, hol tartod.
Amúgy a magoknak az ég világon semmi baja nem lesz, ha megfagynak. Pontosabban fagyban vannak tárolva, ugyanis az átlag 8-16%-os víztartalom miatt a fagyáspontjuk olyan alacsonyan van (hasraütés-szerûen mondom, hogy mínusz 30-nál kezdõdik, de lehet, hogy lejjebb), ami nem nagyon fordul elõ.
6.
A negatív kutakhoz (azaz ahol rétegnyomással nem jön fel a víz, nem folyik magától) szivattyú kell. Ha a kérdésed arra vonatkozik, hogy mivel lehet helyettesíteni az elektoromos/robbanómotoros szivattyút, akkor a válasz az, hogy mechanikus szivattyúval. Ez lehet membrános vagy fogaskerekes, amelyik nektek jobban megfelel.
9.
Mindennek ára van. A sziget üzemû áramtermelésnek a zaj (aggregátor), vagy a látvány (napelem, szélkerék). Mindkettõt lehet mérsékelni, de akkor meg másért fizetsz, pl. hangszigetelésért vagy takarófelületért.
10.
A perlitet tökéletesen helyettesíti a mosott homok, normális szalmával együtt használva. A perlit nagyüzemi kertészeti felhasználásra jó, olcsó is, de bután néz ki, és nem is annyira természetszerû. Persze mûködik, ez tény. Csak szerintem van jobb megoldás.
12.
Indítótápozás nélkül csak a legelvakultabb biomókusok (vagy akit nem érdekel, de ha úgy veszed a csibét, úgyis érdekelni fog) nevelnek szárnyast, szerintem olyant alig találni. A falusi nénike is indítótápozik, tapasztalataim szerint olyan 2-3 hétig. Amúgy én is használom, szintén két-három hétig (kivéve, ha közvetlenül az ismerõs keltetõtõl veszem meg, ott már a kotlásnál spárta van, a gyengék elhullanak/ki sem kelnek, ami marad, annak nem kell táp). Van utána több hónapja az állatnak, hogy kiürüljön belõle, ami nem oda való.
Saját készítésû olajos halat készítettem kárászból kuktában 80percig fõztem takarékon.
A halakat 2cm szeletekre vágtam, vízzel a haldarabokig feltöltöttem és kb 3dl olajat adtam + a fûszereket és néhány citrom karikát.
Majd melegen dunsztos üvegekbe raktam, megkóstoltam jól sikerült a halcsont is megfõtt. kajál.gif
http://dhwf.daisypath.com/fKbkp2.png
Minden és mindenki jó valamire ! Más nem, elrettentõ példának !
http://index.hu/tudomany/2014/03/17/...n_a_vilagvege/
| Thumbs Up |
huh köszönöm
Kút: igen most szivattyú van de ha nincs áram meg vagyunk lõve. (ezért is érdekelne az áramcsiholási lehetõség). A napelem milliók az felejtõs, ha tetõre valóban gondolkodsz. Olyan napelemes cuccal még nem találkoztam amivel fõzhetnél vagy beindítja adott esetben a szivattyút és vagy világítást és még után tölti is magát pl télen
Az a probléma a szárnyasnál, hogy utána sem tudom mivel etetik és megbízható árust még nem találtam ami utána se nyomná tele térfogatnövelõkkel szerencsétlent, hogy nagyobb súlya legyen.És ez érvényes minden egyéb husira is.a biopiacokon meg szintén aranyárban van a hús, szóval felejtõs. Vidéki összeköttetés meg nincs ahol háztól lehetne venni pl malacot egyebeket eltárolásra.(de ha valakinek van eladó akkor megköszönöm az elérhetõséget .) )
Gyümölccsel ugyanez a bajom egyébként hogy agyonfújnak mindent.
zöldségtárolás. Szalma miért kell a homokhoz?Nálunk homok van a pincében a vermesben de a gyökérzöldség nem húzta ki tavaszig benne megpenészedett. Sajna anno nem lett jól megcsinálva. A másik pincénk betonos de ott meg elfagy.
| Thumbs Up |
| Received: 152 Given: 4 |
Pontosan. A szalma hõszigetelõ, nem fagy el alatta a termény.
Valamint nedvszívó is, tehát ha nem eléggé száraz a homok (ami azért egy veremben elõfordulhat), akkor segít elszívni a fölös nedvességet.
A helyes használathoz az úgynevezett prizmás tárolásra keress rá, azt régen szalmával, és földdel/homokkal csinálták.
| Thumbs Up |
köszönöm!
Számít hogy milyen szalma?
Szalmába élõsdi nem lehet?Ami az ugyanott tárolt magokat betámadhatja...
Mindenhol csak t verzioban adnak el az meg nekünk túl sokSzóval ezt idénre buktuk
Hacsak nem tud valaki szalmalelõhelyet
![]()
Last edited by Riana; 11-08-2014 at 10:11 PM.