Oldala 7 of 18 ElsõElsõ ... 5678917 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 61 to 70 of 174

Topic: Ételekrõl általánosságban

MPF támogató Mizu's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2013
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló raktaros Hozzászólás megtekintése
    Én sem gondoltam volna, hogy van aki nyersen eszik húst.
    Hhüümm..
    Nagyon rég óta majd minden 2. héten, hétvégén megeszek fél kiló nyers húst.
    Igaz viszont, hogy darálva, vörös-lila és foghagymával, só-bors, mustár, egyéb fûszerekkel. Ehhez készítek pirítóst, majd vastagon rákenve majszolom.
    Gondolom ismerõs a recept. Nyers tojást csak akkor keverek bele, ha tudom, hogy azonnal megeszem. (a tojás kicsit veszélyes )

Van egy kollégám és nagyon jó barátom, kivel együtt laktam. Ráálltunk erre a két hetenkénti nyers bifsztekre. Egy pénteken bevásároltam magunknak a 2xfél kilót és el is készítettem. Kiderült, hogy el fog utazni, így a kiló húst egy hétvége alatt benyomtam... fenséges volt és kutya bajom sem lett.

Anno mikor egyik utánfutóm is kért ilyenbõl, csináltam neki egy szeletkével. Mikor már a 3.-t kérte kicsit megsértõdött, mikor nem adtam neki, mondva: lassan szokjál hozzá, mert elõször baj lehet.
    Most jut eszembe, hogy a családban a férfiak kóstolták mindig a bekevert fasírthúst... A drágám manapság is mindig ken egy szelet kenyeret nekem automatikusan..

Apám, disznóöléskor mindig kóstolta a nyers zsírt. Én is kóstoltam, de jobban tele tudtam magam enni a lehúzott bõrrel... igaz az már nem egészen volt nyers.

Szerintem szükséges a nyers hús a szervezetnek.
    Aki csak fõtt-sült ételeken él manapság, annak a világvége utáni idõkben nehéz lesz hirtelen alkalmazkodni az esetleges, félig nyers-gyorsan elkészített ételekhez....
    http://dhwf.daisypath.com/fKbkp2.png

Minden és mindenki jó valamire ! Más nem, elrettentõ példának !
    http://index.hu/tudomany/2014/03/17/...n_a_vilagvege/

Fórum támogató Zacskóbicska's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Aug 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    Egy alkalommal egy nagy vágóhídon láttam a böllérek reggelijét. Friss kifli egyénileg ízesített, szintén frissen csapolt habos vérrel-bögrébõl. Azt mondták, nincs ennél jobb. Én túl kényes vagyok, inkább a sült, hagymás vérre szavazok.

Csatlakozás dátuma
    Dec 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Ez is megszokás kérdése lehet.
    Pont te írtad a környezet jellegû étrend fontosságát.

Mindig elõttem van az a képsorozat, mikor a tundrai család jóízûen falatozza a rénszarvast nyersen. Fülig véres és elégedett mindenki.

Csatlakozás dátuma
    Aug 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Mizu Hozzászólás megtekintése
    Ez is megszokás kérdése lehet.
    Pont te írtad a környezet jellegû étrend fontosságát.

Mindig elõttem van az a képsorozat, mikor a tundrai család jóízûen falatozza a rénszarvast nyersen. Fülig véres és elégedett mindenki.

Senior Member pappito's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2014
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Mizu Hozzászólás megtekintése
    Szerintem szükséges a nyers hús a szervezetnek.
    szerintem meg nem szükséges, de egy egészséges emberi szervezetnek kárára sincs, minden odabenn megvan ami ahhoz kell, hogy a nyers húst feldolgozza.

Csatlakozás dátuma
    Dec 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló pappito Hozzászólás megtekintése
    szerintem meg nem szükséges, de egy egészséges emberi szervezetnek kárára sincs, minden odabenn megvan ami ahhoz kell, hogy a nyers húst feldolgozza.
    Én fordítva látom a dolgot, ezért írtam, amit írtam.
    Csupán pár 100 ezer éve sütögetünk-fõzõcskézünk. Fiziológiánk éppeghogycsak változott.
    Kialakultak a bõrszínbeli változások az éghajlathoz alkalmazkodva és a szemeinket érõ napsütés védelmére a keskeny szem.
    Azóta a fogaink szerkezete nem nagyon változott. Emésztésünkben a letelepedett csoportok miatt van eltérés.

Magában a régi nyers húsos-magvak-gumók hasznosítása nagyjából ugyan az lehet.
    Honfoglaló õseink is rendszeres nyers húst evõk voltak. Tartósításként a szárítást alkalmazták fõleg. Manapság egy hegyi levegõn érlelt sonka az ritka csemege, pedig nem is olyan régen rendszeres volt az elkészítési mód.
    A gond a csak tájjellegû és a társadalmi étrend megszokásából adódhat.

Egy városi gyerek városi kaján nõtt fel, ehhez alkalmazkodott valamelyest a szervezete és ha beteges lesz nem kell csodálkozni. Tudok olyan városi sihedert, aki meg nem enné a répát nyersen!
    Köztudott, hogy a falusi étrend, változatosabb, egészségesebb, mert TERMÉSZETKÖZELIBB.

Az étrendben lévõ nyers hús, csak azokat borzasztja el, aki nem ezt szokta meg.
    Tehát fiziológiánkba az evolúció belerakta a nyer dolgok evését!

Ha meg belerakta, akkor viszont SZÜKSÉGES ! Természetesen le lehet élni nélküle életünk, de akkor szerintem már nem úgy mükxik a szervezet, mint ahogy megszerkesztõdött.

Utóirat:
    Ami a lényeges, hogy egy káosz után nem lesz az eddig megszokott életmód, így sokan pont ebbe fognak belepusztulni, mert szervezetük nem fogja bírni a hirtelen változást az étrendben.
    Csak üljünk kicsit le és gondoljunk bele...
    Last edited by Mizu; 11-11-2014 at 11:35 AM. Indoklás: kiegészítés

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    60
    Thumbs Up
    Received: 922
    Given: 954

0 Not allowed!
    Nyers húsnál a fertõzésveszély lehet probléma. (Legalábbis én így tudom.)

Csatlakozás dátuma
    Dec 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Tulelo Hozzászólás megtekintése
    Megint fel kell hozni példának õket, de mikor a település dögkútjából lopkodták az "ennivalót" senkisem pusztult bele. [censored]
    Tehát minden megszokás kérdése.

(Sajnos az ilyen népségnek egy gabaj után nagyobb az esélye a túlélésre.)

Csatlakozás dátuma
    Aug 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Tulelo Hozzászólás megtekintése
    Valóban így van. A disznóhús (elsõsorban a vaddisznó) veszélyes hordozója lehet a trichinellának, ami egy endoparazita féreg és éppen a nyers hús fogyasztásával terjed. Nagyon hatékony ellene a hús elfogyasztását követõ pálinka. (A magyar szokások szerint is benyomnak a disznóvágáskor idõnként egy-egy felest, meg forraltbortt a koreográfia szerint, ezek a gyakorlatban teljes védettséget adnak. Ha valakit érdekel, külön írok róla.) A szarvasoknál inkább a galandférgek dominálnak, ami a nyers hús fogyasztásával kisebb veszély. Egyébként a nyers zöldségek fogyasztásánál is vannak veszélyforrások ugyanúgy. Legnagyobb a salátaféléknél. Ez mindent visz. Összességében tehát nem jelenthetõ ki az, hogy a nyers hús fogyasztása a többi nyers kajával szemben számottevõ többlet kockázatot eredményezne.
    Amit Mizu ír, annak megítélésem szerint van létjogosultsága. Adott esetben nagyon fontosak lehetnek fehérjék, vitaminok, amik hõkezeléssel veszítenek az értékükbõl. Ez utóbbira ugyan szocializálódtunk, de mindig minden körülmények között tudunk majd fõzni és sütni?
    Nézzük meg a XXI. századi étkezési szokásokat. Magyarországon sok kolbászt eszünk, ami alapból nyers hús, Szlovákiában, Csehországban, Szlovéniában (ezeket imerem közelebbrõl) sok sonka fogy, az is nyers hús. A délieknél pácolt halak szintén nyersek. A franciák, belgák, hollandok és a németek egy része is rajong a véresre "sütött" húsért, sõt az angoloknál is elõfordul. (Amit én jól átsütve kértem, annak a felületén ugyan voltak szenesedett foltok, de többnyire vércsíkot húzott maga után a tányéron. Nem beszélve a többirõl). Sõt még az oroszok saslikja is a mi fogalmunk szerint a félig sütött húst takarja.

Csatlakozás dátuma
    Dec 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Zacskóbicska Hozzászólás megtekintése
    A magyar szokások szerint is benyomnak a disznóvágáskor idõnként egy-egy felest, meg forraltbortt a koreográfia szerint, ezek a gyakorlatban teljes védettséget adnak. Ha valakit érdekel, külön írok róla...
    Ezzel helyére került egy fontos dolog! Én azt hittem, hogy alkesz mindenki a disznóöléskor, közben csak a védõitalt ittunk!

Ha írnál errõl és/vagy még ilyeneket én személy szerint megköszönném!