0
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Látom, nagyon elszabadultak az indulatok a szélgenerátorok felé.
Javaslom az Index topikját tanulmányozzátok át. Ott sokan kísérleteztek fából vaskarikát készíteni.
A megfelelõ szélgenerátor nagyon komoly tervezésû szerkezet. Még így sem hozza a formáját. Pl a szélerõsség növekedésekor elhajlanak a lapátok, vagy valami más szabályzás lép életbe. Barkács célra legmegfelelõbb talán az elektromos kerékpár motorja. 3 db 12 V-os akumlátor hajtja.
A napelem stabilabb, csak drágább.
http://dhwf.daisypath.com/fKbkp2.png
Minden és mindenki jó valamire ! Más nem, elrettentõ példának !
http://index.hu/tudomany/2014/03/17/...n_a_vilagvege/
"Az egyszerûség a végsõ kifinomultság." - LD
| Thumbs Up |
| Received: 33 Given: 86 |
Tud valaki megbízható olcsó forrást led izzókra?
Elsõsorban 12v G4/MR16 foglalatosak érdekelnének.
Sok félét vettem ebay-rõl, szinte egyik sem akkora teljesítményû mint amit írnak rá.
Ugyanaz a helyzet mint az akkukapacitásokkal, nagyokat lódítanak.
Pl.: utoljára is vettem 1-1 darabot olyan fajtából amim még nincs, hát siralmas.
Egy 3W-osank és egy 5W-osnak hirdetett is csak 1,2W...
"Hajszolom a tudást, de õ mindig gyorsabb nálam!"
Akciósak voltak a Lídl-ben akkor vettem 3W-osakat MR16 foglalathoz. Ha jól emlékszem 1500 Ft körül volt darabja.
Nem használok foglalatot hanem sorkapocsléccel csatlakoztatom a vezetékhez. Kimértem 2,7 W-osak.![]()
| Thumbs Up |
| Received: 33 Given: 86 |
Spotokat vettem már, ott is 6W-osnak hirdetett, a dobozán is az van, de mérve csak 3w.
Mondjuk így sem volt drága, 700ft körül volt, csak jó lenne már azt kapni amit rendelek.
A 10W-osnak hirdetett 1 dolláros led csipek tényleg 10 wattosak.
"Hajszolom a tudást, de õ mindig gyorsabb nálam!"
Új tag vagyok, a sok hozzászólást nem olvastam végig, mert nem volt idõm. Pár mûködõ dolgomat megosztanám veletek:
Diesel MIB motor.
Egy óra alatt 1-3 deci! fogyasztás. 8 lóerõ. Fûrészgép, generátor, rönkhasító, malom.
Bármilyen olajjal megy, étolaj, fáradtolaj, stb.
Legjobb, ha egy transzmissziós tengelyt hajt és arról vesszük le a hajtást amihez kell. Melékterméke a melegvíz. :-)
Stirling motor.
Jelenleg akkorát tudok készíteni, ami egy sparhelt felét foglalja el. A ház világítását elviszi, led szallagokkal. Ja és 200 m2 a ház. :-) Ezzel töltöm a fegyverlámpát, rádiót, stb.
Öt kiló akácfável két órát megy, közben mellesleg lesz 75 liter 90 fokos vizem.
Peltier elem.
Építettem egy mécsest, a konyhaasztalt bevilágítja a vacsorához. Közben 5 voltot adnak az elemek. Errõl rádió, mp3 lejátszó elmegy, vagy feltölti.
Gravitációs motor.
Négy kerékpár tengely, áttétel. Az elsõt egy súly mozgatja, az utolsón generátor van. Amíg a súly leér, a generátor forog. Jelenleg 15 percnél tartok öt és fél kiló súlyal.
A fejlesztéseim nélkülözik az energiatárolást mert az akuk drágák és végesek. Akkor állítom elõ az energiát, amikor kell.
Az energiafelhasználást újragondoltam. Maximum 250 wattot álítok elõ, de többnyire jóval kevesebbet. Minek több?
Generátor: a legjobban bevált a kerékpár agydinamó. Ez alacsony fordulaton mûxik. Jók a tapasztalatok rollermotorokkal, állandó mágnesû motorokkal.
Természetesen szélkerék és napelem cuccaim is vannak, de azt nem tartom fenntarthatónak.
Most kezdünk egy fagáz generátor építésbe...:-)
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Grat! Képeket! A stirling érdekelne leginkább!