0
| Thumbs Up |
| Received: 33 Given: 86 |
Köszönöm a tippet.
Van kis kézikocsim, lehet azt kellene valahogy hozzákalapálni. Van egy kisebb gömbcsuklóm is, egy kiszerelt autó kormánytengelyen.
Olcsóbb megoldás lenne mint a 40.000ft-os kocsi.
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Wow...ezt nevezem én életszínvonalnak!! Mint egy megvalósult álom. A gyerekek mennyire tiszták, boldogok, megtanulnak dolgozni és helyén az értékrendjük. Hihetetlen, hogy az elmúlt 100 évben mekkorát csökkent az életszínvonalunk.
Én rajta voltam egy ilyen megoldáson, de a párom eddig nem hajlandó elmenni. Neki hiányoznának a modern kor vívmányai. Bár azok közül sem kell feltétlenül lemondani. Magyar Rolandéknál is van laptop pl.
De egyenlõre beérem a félmegoldással is. Aztán majd késõbb alakul. Pestrõl sem akart elmenni elõször.
| Thumbs Up |
Kontrasztként két videó:
A második jelenlegi életünkrõl - és a sok hülye még röhög is azon, amit Michael Douglas mond!
Egy valamire felhívnám a figyelmet. Ugye egyszer már itt is kijelentettem, hogy nem arra kell figyelni, hogy mit mondanak, hanem hogy mit nem.
Mit nem mond a végén Michael Douglas? A megoldást. Igazából ott van a válasz, csak nem mondja ki.
Mi a probléma? A hitelezõsdi. Mi a megoldás? Nem kell hitelt felvenni.
Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér. Ha az emberek - és az államok is - észszerûen határoznák meg, hogy mire van szükségük - amire már ezen a fórumon is céloztam - és nem akarnának erõn felül költeni a képmutatás vagy kapzsiság miatt (a 250.000$-os hitel a két házra, meg a terepjáróra, stb.), akkor nem kellene hitelt felvenni a bankoktól. Aztán idõvel a bankok lehúzhatnák a rolót. A bankárok meg végre végezhetnének valami építõ jellegû, kétkezi munkát....a sóbányákban életfogytig, amiért tönkretették ezt a világot.
Másként is fogalmazhatok, hogy ide passzoljon: a bankok és mai rendszerünk úgy am block a cukros bácsi, akinek a tenyerébõl eszünk. De, ha egyre többen választanák Paulicsék életmódját és hátat fordítanának a cukros bácsinak, akkor a rendszer egy bizonyos idõn belül összedõlne. Ezért nem szívlelik a megújuló energiaforrásokat, az önellátó életmódot, a preppereket, stb. Mert mit adhat neked a rendszer, amit a Természet nem tud? Adót, terheket, eladósodást, rabigát. Akkor mit veszíthetsz azzal, hogy hátat fordítasz neki és önellátó életmódra törekedsz? Egy nagy büdös semmit!
Stay calm & never quit. - tulelniatermeszetben.blog.hu
| Thumbs Up |
| Thumbs Up |
Írtátok hogy 20-30 év múlva elfogy az olajkészlet. 8. osztályos lehettem kb. amikor ezt olvastam a földrajz könyvben. Megkérdeztem otthon, hogy ezután mi fog történni? Apám csak annyit mondott, nem tudom, de 30 évvel ezelõtt az én könyvembe is ezt írták és még nem történt semmi. Tehát kb. 50 éve írják ezt a földrajz könyvben, mindannyian szépen megtanuljuk, de nem alapoznék a "szakértõk" jóslataira ezügyben.
Csak apró betûvel jegyzem meg, hogy már a második világháború alatt is a német hadsereg részben mûbenzint használt. Kõszénbõl gyártották. Aztán bejött a bioetanol meg a biodízel is mint alternatíva. Tudjátok, mint a bohóc, a manézsban: "Van másiiik..." Legfeljebb drágább, bonyolultabb elõállítású.
Last edited by fater.lajos; 03-29-2018 at 08:58 AM. Indoklás: hejjesirrás
| Thumbs Up |
Ebben igazad van, elég nagy biznisz lett a bioetanol, itt Magyarországon is van gyár. Meg Budapesten egyre több zöld rendszámos, elektromos autó van (az más témakör, hogy ebbõl vajon mennyi kamu az ingyen parkolás miatt). Viszont kérdés hogy mi lesz a mûanyag iparral? Ott is nagyrészt kõoajszármazékokat használnak.
És a mezõgazdasággal?
http://www.dailymotion.com/video/x26gfdb
Gyûjtsd szelektíven a hulladékot, hasznosíts újra! Jó-jó, de hol a jéghegy?
A Selco nevű fickó történetét a boszniai háborúról már több fórumtag említette különböző topicokban. Ma újra átolvastam és ezek jutottak eszembe róla:
1. Annyiból érdekes is lehet (sajnos), hogy a szomszédunkban lassan fél éve háború dúl, és a támadó Oroszországról megvannak a magunk történelmi tapasztalatai.
2. Az illető 15 fős családban élt egy téglafallal bekerített nagy magánházban, 5-6 pisztollyal és 3 Kalasnyikovval voltak felfegyverkezve. Ezzel pedig ők a jobban felkészültek közé tartoztak a városban. Az utcájukban jól szervezett fegyveres védőszolgálatot működtettek a szomszédokkal. Egy évet kellett kihúzniuk a bekerített városban. Öten a házból mindig készen álltak a tűzharcra, és további egy fő az utcán elrejtőzve őrködött. Így sem élték túl mind a 15-en a családból. Például ketten egyszerűen a szennyezett víztől haltak meg. Azért emeltem ki az 1 évet, mert ugyan ez már valódi súlyos SHTF volt, de még mindig nem Mad Max vagy Walking Dead világ. Például az amerikai légierő 10 naponta dobott le segélycsomagot, valamennyi élelmiszert a városba. Néhányan előszeretettel készülnek Walking Dead világra (még anno a Városi túlélő blogon olvasgattam egy-két nagy mellényű kommentet), de a személyes véleményem az, hogy egy olyan helyzetben a legtöbb felkészült prepper is jó nagyot koppanna a valóság talaján. De már egy olyan helyzetben is amiről Selco ír.
3. Leírja, hogy aki egyedül élt azt általában kirabolták és megölték. Bármennyire felkészült volt, bármennyi fegyvere és lőszere volt otthon. A Fűtés topicban Dream_walker írta ma, hogy szerinte fontos a környezet. Biztosan az, de akik egyedül vannak vagy egy kis családban élnek, azokkal ez ugyanúgy megtörténhet az erdőben is. Csak attól függ hogy odatalál-e egy fegyveres banda. Akkor nem inkább a közösség számít, mint a környezet? Eszembe jutottak TMIB videói arról, hogy "békeidőben" is milyen alakok szoktak néha sündörögni a házuk körül. Plusz bármennyire félreeső helyen él valaki, a készlet ott is elfogy. Egy évnyi konzerv egy év alatt fogy el, két évnyi konzerv két év alatt. Dream_walker írta a fűtés kapcsán hogy ha nincs civilizáció, akkor nem számít a vészfűtés általi 2 hét haladék. De a 2 év haladék miért számít jobban? Ha nincs civilizáció, az 2 év alatt nem épül újra. Persze a boszniai háborúban számított az 1 év haladék, mert 1 év múlva megszabadult a város. De akkor meg az 1 hét haladék is ugyanúgy számít.
Az is elgondolkodtató, hogy Selco esetében a külváros és a tanyák rögtön elestek.
4. Itt a fórumon is elő szokott kerülni, hogy SHTF-ben "egyszerűen" elmegyünk fát vágni. Hát ők ott fát vágni nem nagyon tudtak eljárni, pedig tele volt erdővel a város környéke. De nem lehetett akkora távolságokat megtenni mert nagyon veszélyes lett volna. Elhagyott házak bútoraival/ajtóival/parkettájával, meg a saját bútoraikkal tüzeltek. Ami volt fa a városban azt nagyon gyorsan elégették, de aztán bútorokért meg más éghető dolgokért is mindig kutakodni kellett. Ezek begyűjtése sem lehetett egyszerű amikor 10-15, esetenként 50 fős felfegyverzett bandák járták az utcákat (plusz ott voltak a mesterlövészek). És csak éjszaka lehetett eljárni, akkor is csak több fővel és felfegyverkezve. Ráadásul nem tudhatták hogy melyik elhagyott házba költöztek be közben valakik. A bútorok stb. szállítása sem lehetett könnyű, mert nem voltak autók, ugyanis nem voltak utak és nem volt üzemanyag. Ez megint megfontolandó mert szerintem sokan nem számolnak azzal, hogy egy SHTF esetén az autós közlekedés nem biztos hogy megoldható lesz.
5. Azt írja, hogy az első dolog a minél több éles lőfegyver és lőszer legyen. A többi prepperkedés az jöhet utána. Ott a városban csak egy-két hónap telt el és máris megjelentek a szervezett rablóbandák. A rablóknak meg nem kell sem babkonzerv, sem kézfertőtlenítő, sem semmi. Nekik elég a fegyver és a lőszer, a többit meg beszerzik azokkal. Magyarországon ugye sportlövőként vagy vadászként tudsz éles lőfegyverhez/lőszerhez jutni. Akinek az nincs, annak szerintem érdemes átgondolnia az egész prepperkedését. Persze nem azt mondom hogy abbahagynia, de ténylegesen átgondolnia. Például lehet hogy olyan prepper-dolgokra költ pénzt, vagy olyan jellegű másodlagos felkészülésre fordít időt, hogy annak az összegnek és időnek a megspórolásával bele tudna kezdeni a sportlövészetbe.
6. További érdekességek amikre felfigyeltem:
Üzemanyag hiányában generátor sem jött szóba, pláne mert mindenkit odairányított volna.
A gáztűzhely és a gázpalack akkora kincs volt, hogy a fickó nem is használta őket főzésre vagy fűtésre, hanem mások öngyújtóit töltögette belőlük újra különféle árucikkekért cserébe.
A benzinkutak és üzletek már azelőtt kiürültek, hogy egyáltalán megindult volna a lövöldözés. Szóval nagyon nem úgy ment mint a zombis filmekben, hogy az elhagyott boltokban és kutakon mindenfélét lehet találni.
A bandák a legbiztonságosabb, feltűnően erősen védett házakat rabolták ki először.
Last edited by P. Dude; 08-09-2022 at 04:15 PM.