Oldala 18 of 26 ElsõElsõ ... 81617181920 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 171 to 180 of 259

Topic: CB rádiózás

Senior Member raktaros's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 31
    Given: 71

0 Not allowed!
    Köszönöm mindenkinek.

Idézet Eredeti hozzászóló A. L. Ias Hozzászólás megtekintése
    Kérdéssel akartam válaszolni a kérdésedre, hogy ki merné bevállalni ezt a feladatot? Hiszen ehhez igen csekély tapasztalattal rendelkezünk. 1-2-3, esetleg 5-6 különbözõ rádiót ismerünk. Ennyit próbáltunk, használtunk, birtokoltunk. A többit maximum hallomásból ismerjük. A beszerzési helyek különösen vékony jégnek számít. Ha ajánlunk valamit, akkor részben felelõsséget is vállalunk érte. Ha a másik csalódik, akkor nem csak a helyben, bennünk is csalódhat. De Unicornis bevállalta, így ez tárgytalan.
    Én nem látom ennyire kritikusan a dolgot, nekem Unicornis is írt újat, mert mindenhol a grant-okat meg a stalker-okat sztárolják, a superstar-ról nem hallottam.
    Ez csak egy kiinduló pont, hogy merre kutakodjak tovább, nem egy vélemény alapján döntök, gondolom más sem.

Mi a megfizethetõ kategória? Rádiót kapni 5000-6000 Ft-tól a csillagos égig. Valakinek még ez is sok. A híradólánc kiépítését nem az eszközök beszerzésével kell kezdeni, hanem a személyes kapcsolatokkal. Ha most, "békeidõben" nincs idõnk egymásra, akkor gebasz esetén sem lesz.
    Ez igaz, hülye kérdés volt mert mindenkinek más és persze ha nem tartja fontos dolognak a rádiót még 2000ft is sok lehet.
    Csak sok helyen/témában mindig drága dolgokat ajánlanak mert csak azok jók, aki kompromisszumot is elfogad alacsonyabb árért az hülye.
    A személyes találkozó valóban jobb, de nem mindenki engedheti meg magának idõ/távolság/pénz/stb. miatt.
    A kérdés nekem most azért vetõdött fel, mert (mint írtam valahol) két pont között szeretnék rádiós kapcsolatot.
    Szeretném úgy megcsinálni, hogy ne csak erre lehessen használni, hanem kicsit távolabbi kapcsolattartásra is.
    Fõleg hogy az egyik pont viszonylag jó pozícióban van.

De semmit nem írtál az egyéb költségekrõl. A rádióhoz tápegység is kell, minél nagyobb a kimenõ teljesítmény, annál erõsebb. Megfelelõ méretû antenna, elég hosszú tápvezetékkel. Egy kertesháznál még megoldható a tetõantenna felszerelése, de egy panelnál már nehezebb, néha megoldhatatlan. Ezt azért nem árt tisztázni a beszerzés elõtt.
    Hááát, mi megoldottuk valamikor az Írott-kõn egy kocsiakku és egy drótból kifeszített "ground plane" antennával .
    De így igaz, én fõleg az antennaméretet tartom a cb hátrányának.
    "Hajszolom a tudást, de õ mindig gyorsabb nálam!"

Senior Member mzperiksz's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    May 2014
    Lakhely
    Budapest
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Akkor hogy egy kicsit bekavarjak, érdemes megnézni az rci-2950-et(40-50e) vagy az rci-2970-et(100-110) is. Ezek nem mellékesen mennek 10-12m-ig

Idézet Eredeti hozzászóló raktaros Hozzászólás megtekintése
    Én nem látom ennyire kritikusan a dolgot, nekem Unicornis is írt újat, mert mindenhol a grant-okat meg a stalker-okat sztárolják, a superstar-ról nem hallottam.
    Ez csak egy kiinduló pont, hogy merre kutakodjak tovább, nem egy vélemény alapján döntök, gondolom más sem.

Senior Member Salmo's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Pestûl négy fertályóra járásra délre.....
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Érdekel ez a Cb dolog, de egy kérdés Unicornishoz: hálózati áram nélkül mennyi ideig tudod üzemeltetni a a 200 W-os rádiódat?
    Úgy is kérdezhetném, milyen megoldásokkal próbálod a hálózati áram függõséget kiküszöbölni? ( nagy ólom aksik, áramfejlesztõ? stb)
    Don't be a Rambo, Save Your Ammo.

Senior Member Morpheus's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Nov 2014
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    Mielõtt Cornis írna. :-)
    Nekem aksiról megy. A 100watt a teljesítmény és nem a fogyasztás. Egyébként adáskor szopja meg az akut, amíg nyomod a gombot. Vételnél kevésbé. :-)

Senior Member A. L. Ias's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Unicornis Hozzászólás megtekintése
    A.L.Ias-nak!
    Bocs, pontatlan voltam. Én Úgy gondoltam, hogy jobb a 11 méter mint a VHF és UHF. De persze a 20-40-80-160 méter még jobb lenne. Csak hát az már mind amatõr frekvencia. Pl.:80 méteren 200 wattal bármikor biztosan el lehet rádiózni 800-1000 Km.-re! Ott az antennák nem függõleges tornyok, hanem vízszintesen kifeszített huzal antennákat használnak (dipol). Két oszlop, vagy épület, esetleg fa közé feszítik ki a 1/2 lamdás antennákat.
    Az is igaz persze, hogy a dombot is át lehet rádiózni UHF.-en, mert a dombon lévõ fákon is visszaverõdhet a rádióhullám. Erõsen gyengülve, de lehet. Ilyen nagy frekvencián csak közvetlen terjedés, és visszaverõdés van!
    De szerintem is kár ezen a frekvencia dolgon tovább rugózni. :-)
    20-40-80 méteren is használnak vertical dipol antennát, mert azok a körsugárzók. Ha vízszintesen feszítik ki, akkor az már irányított. 360 fokban hall, de adni igazán csak a sugárzóval merõlegesen tud, tengelyirányban néma marad. Szokták forgathatóra készíteni, de egy 10-20 méteres merev rudat forgatni nem egyszerû.

Idézet Eredeti hozzászóló Unicornis Hozzászólás megtekintése
    Akkor pontosítok hogy mi kell a CB-hez: Rádió. az ára ismert. Egy bázis antenna, ára 8000-20000. közötti újonnan.
    SWR mérõ (jó ha van) 5000.- Stabilizált tápegység, teljesítménytõl függõen 3000-10000.
    Antenna kábel: RG-213 as 400ft/méter. csatlakozók 2000.
    Enyni!
    Így már sokkal pontosabb a kép. Jelentéktelennek tûnhetnek az összegek a rádióhoz képest, de ha összeadjuk, akkor megmásfélszerezõdik vagy megkétszerezõdik a bekerülési költség mire mûködõ állomása lesz.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    1
    Last edited by Salmo; 12-18-2014 at 09:10 PM.

Senior Member mzperiksz's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    May 2014
    Lakhely
    Budapest
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Azért a cb-nek is megvan a létjogosultsága, adott esetben globális kommunikációt tesz lehetõvé.

Senior Member raktaros's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 31
    Given: 71

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Salmo Hozzászólás megtekintése

Egészítsük ki a kézi PMR rádiót (amit csak SHTF-ben helyeznénk ki és/vagy aktivizálnánk) egy duplexeres PMR rádióval,( csak azért ezt, hogy ne legyen hörrögés, a kimûvelt rádiófelhasználók részérõl azért mert nem lehet valós idõben beszélni ) egy kisméretû napelemmel, egy Li-ion cellás puffer aksival, tegyük mindezt egy jó terepi, és földrajzi tájolású helyre és nem biztos, hogy lesz különbség a CB , és a PMR között ( nyilván az átjátszónk helyzete egyéni lehetõségek szerint alakul, lehet ez egy közeli magaslati pont, de akár áramhiányában egyébként sem üzemelõ mobil adótorony, de pl a gyöngyösi 24 emeletes panel közepérõl, már konkrétan fél Magyarország berádiózható)

Jómagam egyébként a második dologban utazom, arra látok rá kicsit mélyebben
    A duplexeres rádió (legalábbis ami nekem van) csak kis teljesítményen engedi aktiválni az átjátszást.
    De rendelhetõ duplex szûrõ a kért frekire hangolva, ha jól emlékszem 18e körül van, plusz kell 2 rádió.
    Last edited by raktaros; 12-08-2014 at 09:49 PM.
    "Hajszolom a tudást, de õ mindig gyorsabb nálam!"

Senior Member Unicornis's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Akinek gond a nagy antenna, annak tessék:
    http://www.dnd.hu/index.php?page=res...ntenna&lang=hu
    1/4 lamdás bázisantenna, úgy is mondják hogy balkon antenna, mert a mérete miatt az erkély korlátjára is felszerelhetõ!
    Hossza 2,7 méter+a radiál sugárzó. Mint egy kisebb pecabot... és csak 1 kg.
    Itt van róla egy teszt:
    http://www.hotelalfa.hu/index.php?op...=20&Itemid=204
    Slamó-nak:
    Mint fentebb is írtam, egy rádió+ erõsítõ mûködtetéséhez nem kell nagy teljesítmény, mert a hogy azt Morpheus is írta,
    Csak adásban zabál sok áramot. Vételben a Grant sem eszik többet mint 6-800 milliamper. Én hálózati áram nélkül is tudom tartósan mûködtetni egy kisebb napelemrõl. 120Wattos napelem +130Ah akku elég hozzá, az erõsítõvel együtt is!

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Uniformisnak: egy 60×120 cm napelem szerintem már nem kicsi, de nyilván ez az eltérõ méretérzékelésünkbõl adódik......

Félre ment ez a dolog, mert azt érzem, mintha Te azt éreznéd, hogy a CB ellen ágálok, pedig nem.

Egyszerûen azt a bizonyosságot szerettem volna megszerezni, hogy márpedig igen szükségem van a pmr rendszeren kívül ( és szándékosan
    rendszert, és nem rádiót írok pmr esetében) egy CB rádióra is.

Ehhez mondjuk a tételesen összeszedett elõnyök/hátrányok adtak volna iránymutatást.