Oldala 4 of 34 ElsõElsõ ... 2345614 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 31 to 40 of 338

Topic: Ki húzza tovább?

Senior Member WestBam's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Bp.
    Thumbs Up
    Received: 209
    Given: 240

0 Not allowed!
    Elolvasva a topicot és a hosszabb verziós "riportot" is amit Morpheus linkelt és azért az a véleményem, hogy az sem festi teljesen a valóságot akár igaz akár csak kitalált történet nem beszélve arról, hogy a nyilatkozó saját maga is bevallja, hogy alapvetõen õ az elit rétegbõl származik ahol ugye vannak felesleges tartalékok és lehetõségek betárazásra, ellenben sokszor arra tér ki mennyire nincs semmije sem. Ez számomra furcsa, mert ugye betárazott pl. francia rúzsból de egy aggregátort nem vett magának csak úgy, vagy mikor már kellett volna...furcsa dolgok vannak benne.
    Vészhelyzetre rátérve, szerintem egyáltalán nem egyértelmû, hogy mi a jobb, vidék vagy város.
    Én városi vagyok de faluról jöttem ide, mindkettõt láttam. Visszaemlékezve gyerekkoromra 100%, hogy egy városi gyereknek soha nem lesz/volt annyi élménye, mint nekem, de ugye õk teljesen mást tapasztalnak/tapasztaltak meg akkoriban is. Mindenképp elõnyös ha mindkét életformát megtapasztalja az ember de békeidõben sokkal kényelmesebb a város. Minden a közelben van, bármikor bármi eszedbe jut elmész és fél óra alatt megkapod, esetleg még haza is érsz. Falun ugye ez nem így megy. Ha nem ülsz be az autóba akkor nincs semmi ami nincs a kis "raktáradban". Az orvos is lassan ér ki ha szükség van rá, városban ebbõl a szempontból jobb. Ellenben a saját bõrömön tapasztalom és tudom, hogy egy 2-3 napos áramkimaradás jelenleg kb. egyenlõ a véggel a városban. A konvektor még talán mûködik áram nélkül de aki picit is takarékosabban akart élni már régen kicserélte az öreg energiazabálót egy modern cirkóra legyen is az akármilyen a lényeg, hogy áram nélkül hiába van gáz nem mûködik, nincs fûtés. Ok, nincs tv meg számítógép, még ezt pár napig elviseli az ember de a fûtés hiánya azonnali gond, konyhai tûzhellyel meg nagyon nem lehet fûteni mert ha meleg van akkor levegõ nem lesz, ha kiszellõztetsz oda a meleg... Ha sok pénzed van akkor igyekszel kialakítani egy "smart home"-ot amivel még inkább meg leszel lõve, mert hiába kényelmes meg biztonságos mert telefonról is tudod mûködtetni a riasztót, a lámpákat, az ip kamerákat. Ha nincs áram akkor örülhetsz neki ha kijutsz belõle áramszünet esetén. Riasztó is ok, hogy megy ha nincs áram de nem bírja az sem 2-3 napnál tovább. Szóval szerintem a városi ember legnagyobb ellensége az az áramhiány. Ha van áram de gáz nincs akkor el lehet lenni mert elmész a boltba, veszel egy villanyos fûtõeszközt és elvagy vele ideig-óráig ha esetleg nincs kéznél egy hõsugárzó vagy olajradiátor de ez talán van minden háztartásban. Víz hiány bajos lehet de talán még az is megoldható mert városban hamar felállítanak vízosztó helyeket, a honvédség kivonul pár lajtos kocsival, esetleg más forrásból de szerintem ezt megoldaná a kormányzat. Szomszédokra szerintem nem lehet hagyatkozni. Itt ahogy én tapasztalom azért idegenebbek az emberek, talán egy házban ha pár család jobb kapcsolatot ápol sokat mondok. Például tavaly a szomszéd soklakásos házban úgy felnyomtak egy lakást, hogy senki nem látott semmit. Tõlünk úgy loptak el bicajt, hogy még látták is õket de senkinek nem tûnt fel, hogy két rosszarcú egy bicajjal megy ki az udvarból... szóval én itt a szomszédokra minimálisan alapoznák bármit is. Persze lehet egy nagyobb krach összekovácsolná valamennyire a lakókat de ebben sok bizadalmam nekem nincs.
    Sok szempontból jobb a falu, ott ugye van optimális esetben fúrt vagy ásott kút, így vízzel ha van egy kis vízszûrõd nem lehet gond. Ha elmegy az áram van gyertya, én falun edzõttem így tudom, hogy ha télen egy hidegebb estén vihar van és leszakad 1-2 fõvezeték akkor 1-2 napra nincs áram, nem gond, mert azt látom, hogy általában megmaradt a régi kazán max jött mellé egy cirkó de a régi bevált megoldást talán nem dobták ki. Ha nincs gáz akkor ugye nincs gáz, mert van alternatíva, esetleg hulladékok dúsítva némi éghetõvel de valamivel lehet meleget csinálni. Ezek mindenképp jobb dolgok. Ellenben nekem ismerõsöm lepték már meg faluban éjjel úgy, hogy egy amcsi akciófilm kijött volna belõle, mert összekötözték õket, elmentek a pénzt leszedni a kártyákról, feltúrták nyilván a-z a házat és a kutyának nem tûnt fel. Persze, hogy nem mert senki nem üti bele semmibe az orrát, ha baj van akkor ritkán fog össze kellõen a közösség. Ahonnan származom ott a fél falut lerabolta egy délkeleti szomszédokból álló banda és nem is akármilyen szinten. Volt, ahol az emeleten tv-t néztek és az alsó szintet kipakolták, máshonnan 6 kutya mellõl fosztották ki a kutyák által nem hozzáférhetõ helyeket (mert ugye nekik nincs szabad bejárásuk mindenhová fõleg falun ahol alapvetõen kinti állat a kutya), egyszer csak felszívódtak de addigra tényleg sok házat felnyomtak. Az utcákban figyelõ szolgálatot alkottak a lakók az esetleges egymás közti súrlódásokat félretéve, így valóban kialakult egy összetartó(bb) közösség mikor már mindenki érezte, hogy bármikor lehet õ a következõ. Évekkel késõbb kapták el csak ezeket egy másik faluban ahol szintén ugyan ezt csinálták. Ebbõl a szempontból jobb a falu mert részint tudják azért az egy utcában lakók, hogy kihez jár milyen autó, ilyesmi. Ellenben kényelmi szempontból sokkal rosszabb "békeidõben" mint a város. Dolgozni járni is magas az útiköltség ha nincs helyben egy élhetõ munkád, márpedig falun nehéz olyat csinálni amibõl meg lehet élni. Legalábbis én ezt láttam/látom. Egy falusi telken nem lehet megoldani az önellátást, ez is tény.
    Aztán ott a Morpheus által kivitelezett teljes önellátó gazdaság. Elõre leszögezném, hogy minden tiszteletem az övé, tényleg nem semmi amit csinál, végigolvastam a topicját, a saját oldalát is átnéztem és valóban jónak tûnik egy valós shtf esetére ez az elvonult önellátás. Ellenben nem tudom merre van a gazdasága de ahogy én tapasztalom az országnak nincs olyan szeglete ahol ne lennének olyan népcsoportok akik dolgozni nem nagyon szeretnek csak a "termést learatni". Én a legfõbb veszélyforrást ebben az elzártságban látom. Van ismerõsöm aki tanyán lakik és sok millió Ft-ból már végigkerítette az egészet és persze így is minden évben elõtte szüretelnek, aratnak, takarítanak be sok-sok általa kemény munkával megtermelt-felnevelt növényt egyéb hívatlan vendégek. Magát a házat és környezõ épületeket is célbavették már, így azóta van több nagytestû kutya és újabb kerítés. Ez sem teljesen normális dolog, és még mindig ott a veszély, hogy egy közepesen nagyobb "család" összefogva esetleg "megtámadja" és szintén filmbe illõ módon a bentlakók tudtával behatoljon és õket terrorban tartva kisemmizze õket. Amit én még nagyobb veszélyt látok egy esetleges fertõzésben az állatok között amitõl kipusztul az állomány egésze vagy nagyon nagy része. Azért egy ilyen biztosan csúnyán hazavágná az egész gazdaságot és ha nincs valahol tartaléka a családnak (bankra gondolok leginkább) akkor nehéz lesz az újrakezdés-talpraállás. Az egyéb kényelmi dolgokról nem beszélek mert ahol a madár is csak gps-el jár ott nyilván sokkal nehezebb és kényelmetlenebb az élet, mint egy városban, persze mindezt egy városlakó szemével végignézve.
    Ezek közül szerintem nincs jobb vagy rosszabb.
    Ha nincs gáz akkor jobb a város, ha kicsi gáz van (mondjuk jelenleg pl.:politikai okokból elzárják a gázcsapot) akkor jobb a falu. Esetleges shtf esetén szerintem a legélhetõbb az eldugott önellátó gazdaságok.
    Ellenben hiába is lesz az elsõ körös gáz a nagyvárosokban, mert szerintem onnan (konkrétan Budapestrõl) fog elindulni a gáz ha valami ilyesmire kerülne a sor, majd a kisebb vidéki városokban folytatódna de viszonylag hamar átterjedne a falvakra is egy valós gazdasági összeomlás mivel ott leginkább ez a veszélyeztetõ tényezõ. Szerintem a legvégsõ megoldás az önellátó gazdaság a megmaradó "zombik" miatt az utolsó körös legelszántabb támadásokat õk fogják átélni, mert a satnyák már a városban elhullanak, a szívósabbak mennek vidékre ha már nincs mit fosztogatni és ott folytatódik a vérengzés, ha már a falvak is elestek és nincs mit enni akkor már tényleg csak a legelszántabb és legszívósabb marad a végére és ha megtudja hol van élelem még akkor már mivel nincs veszteni valója ezért csúnya dolgokra képesek egy gazdaság megtámadásakor. Ha valóban a gazdaság több családból áll erõs férfiakkal akik meg tudják védeni magukat akkor van esélyük a túlélésre de én leginkább akkor látnám biztosnak, ha a gazdaságnak saját "hadserege" lenne akiket élelemmel fizetve védetnék meg magukat. Kb. mint egy zsoldos sereg mert egy tucat férfi (az ott élõ több család) szerintem nem tudná magát megvédeni egy valós összeomlás legvégén önerõbõl.
    Hozzá tartozik, hogy szerintem erre a végsõ shtf-re nem fog nálunk sor kerülni.
    Lehet lesznek zavargások, lehet lesznek emberáldozatokat követelõ zúgolódások, lehet Budapesten éhenhalnak páran de szerintem a falvak összeomlásáig nem fog eljutni az ország. Persze ezt gazdasági összeomlásra értem. Háborúra szerintem nálunk kicsi az esély, amúgy is egy hadsereggel rendelkezõ ország ha csúnyábban nézne ránk kb. már lobogtatnánk is a fehér zászlót, megkockáztatom lassan már jobban is járnánk gazdaságilag ha egy nagyhatalom gyarmatává válnánk ()
    Persze jobb pár forgatókönyvre felkészülni, mert ezzel veszíteni nem lehet, én is e miatt csatlakoztam az oldalhoz
    No kb. elsõre ennyit tudok hozzászólni a témához és ez csak az én véleményem!

Senior Member Morpheus's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Nov 2014
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Doom!
    Tudom, hogymsokat írtam (unatkozom), de rátok gyújtottam a házat és várom a következõ lépéseteket.

Csatlakozás dátuma
    Nov 2014
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    WestBan!

Nem idéztem be az írásod, de kb olyan jó, mint az argentin túlélõé. Alapos.
    Pár szót fûznék hozzá.

45 évesen közel száz kiló voltam. Heti öt edzésre jártam, tartottam, de többnyire magam is gyakoroltam.
    Böjtöltem, tisztítókúrákat végeztem. Csak halat és csirkét ettem, egy idõben még vega is voltam...
    Végül még tûket is szúrattam, hogy fogyjak, - semmi eredmény.
    Most 74 kg vagyok. Egy év alatt fogytam le a tanyasi élettõl és attól a kajától amit magam termelek. Húst, hússal eszek, csak zsírral fõzök. "Kanállal eszem a zsírt", szalonnát, tepertõt, kolbászokat, stb. 18 évesen voltam utoljára ennyi. Elmúltak az izületi panaszaim is, mert minden méreg kiürûlt a szervezetembõl. Nyaranta néha a saját vörösboromat iszom, télen szinte minden nap lemegy egy kupica pálinka. Most indulok fejni, hideg van, valószínûleg bedobok egyet. :-)

Fizikailag nagyon jól érzem magam. Ugyanakkor a vidéki ember eléggé leharcolt, sokat dolgozik, keveset keres és szemetet eszik, mindenbõl a legolcsóbbat.

Nógrádban vagyok, ahol a legtöbb a cigány. (statisztikai adat, nem borsod, nem somogy, nem nyírség)
    De megyénként változóak. Én borsodi vagyok, volt ott kocsmám, diszkóm. Megtanultam velük bánni. A faluban bolondnak tartanak, ha megjelenek a terepjáróval, összekapkodják az utcáról a gyerekeket. Úgy gondolják bármikor kinyírok bárkit. Nem tudom honnan veszik.
    Félnek a tanyasiaktól, ide nem mernek kijönni. Látják a rádiókat és tudják, hogy mindenkinek fegyvere van. Még a szomszédasszonyom is letette a vadász vizsgát és három puskája van.

Nem egyedül vagyok bolond.
    Egyszer berúgtunk a szomszéddal és szidtuk a rendszert. Hogy pár embert el kellene ásni, meg meg kellene eteteni a disznókkal. Erre azt mondta: "Igen, de a koponyáját össze kell törni, mert nem fér a szájába és nem bírja összeroppantani." Nem kérdeztem honnan ez a tudás...

Nekem nem lesz gondom a feketelábúakkal.
    Nem lesz gondom a zombikkal.
    Az összeverõdött "farkasfalkákkal" sem. Azokat a túlélõket nevezem így, akik túlélik az elsõ telet és rablóútra mennek. Ezek ellen egy jól felszerelt, képzett csapat tud védekezni.
    A gond a securityvel lesz. Mint a Jerikóban a "révenvúddal". Inkal, Group4, stb. Képzettek, fegyveresek, páncélautókkal, golyóálló mellényekkel. Már most is teljesítenek állami feladatokat. Majd jönnek rendet fenntartani, rekvirálni. Velük nehéz elbánni. Jól szervezettek, ha egy csapatot kinyírsz, jön a következõ. Velük csak megegyezni lehet.

Igazad van, mindenhol felállnak majd a milicíák, õk adják a védelmet és szedik az adót.
    Szerencsés esetben te magad vagy az. :-)
    Vagy normálisabbak, de lehet, hogy egyszerû bûnözõk, mint most a védelmi pénzt szedõ maffiózók. Semmi védelmet nem adnak, de a sápot viszik.

Ma rengeteg a munkám, készülök a havazásra, este leszek megint.
    Last edited by Morpheus; 12-26-2014 at 07:10 AM.

Senior Member astonferi's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    budapest
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    én ott akadtam el hogy miért gyújtom rá a házat valakire. a cucca kell hiszen nekem sincs gyújtogatással csak rombolok de semmihez nem jutok.
    lehet hogy most ki lehet jönni a kannibálokkal de gebasz után kétlem hogy bármi morális gondolat lenne benne hogy ismer téged és másképp álljon hozzád. ne legyen igazam. a miliciák tényleg nagyobb gondok lehetnek.

Senior Member A. L. Ias's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Nem vagyok vidéki, nem vagyok gazdálkodó és végképp nem vagyok önellátó, de hozzászólásom lenne. Az általad vázolt 10M keret elég jó kiindulási alap, de kevés. A mezõgazdaságban egész évben költesz és egyszer keresel (fajtánként). 1M vésztartalék (bármi megtörténhet, akár katasztrófa, akár ki nem hagyható ajánlat). 2M az egy éves kajára és rezsire, mert valamibõl élni kell az elsõ aratásig. 1,5M jármûre (megbízható, az adott tereppel megbirkózó, munkára is befogható). 1M termelõeszközökre, szerszámokra, gépekre. 0,5M állatokra, de ebben még nincs igavonó. 0,5M takarmányra. Marad 3,5M a tanyára, földre. Ez csak szûkösen, nagy kompromisszumok árán elég. Természetesen ez csak egy nagyon vázlatos becslés, túlzónak tûnhet. De ha hozzávesszük a tudás- és tapasztalathiányból eredõ "tanulópénzt", a kárba ment termést és a kezdeti elhullásokat már reálisabb.
    Persze lehet kisebb léptékben kezdeni, beruházást spórolni az élõmunka terhére, de akkor a munkában fogsz meggebedni. De ez csak egy földhöz ragadt alföldi hozzáállás. Számomra az önellátás a vetés és aratás. Az állatok csak kiegészítõk a növénytermesztés mellett. Ezért is volt érdekes a Morpheusnál tett látogatás, az állattartáson alapuló gazdaság. Legalábbis most csak ez látszott belõle, nyáron másképp festhet.

Mi a B-terv? Szerintem olyan nincs. Azért építi és tartja fenn, mert ott akarja élni és túlélni. Ha jön a sz...rvihar, akkor behúzza a nyakát és meglapul. Ahogy a szülei és nagyszülei tették. Keresi a kiutat és a kiskapukat. Tûri a sorsát és kijátssza a hatalmat, ha sikerül. Ha pedig menni kell, akkor megy. Birtokában van az a tudás amivel nem hal éhen amíg a földet termõvé teheti. Kap vagy kihasít egy darabka földet és újrakezdi. Mert makacs fajta, nem adja fel.

Csatlakozás dátuma
    Nov 2014
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Nem tudom mit lehet kezdeni tíz millából én kettõért vettem. :-)
    Tíz milla nagyon sok.

Most vettem drágán 4.5 hektárt 2.500.000-
    Fúratok egy kutat, 50 méteren nálunk artézi víz van. :-) 550.000-
    Gépészet napelemmel, 300.000-

Építek egy 50-60m2-es földházat. Nem látszik és meleg. 600.000-Ft.
    Földmunka, ólak, karámok. Ha gyorsan akarom pénzbe kerül, egyébként megépítem. 400.000-Ft.
    Veszek egy tehenet 250.000-
    Lovat: 250.000-
    Felszerelést, lovas cuccot 500.000-

5.300.000- nél tartunk!

Mindent gyorsan akarok ezért mindenért fizetek!

Kályha, kemence, füstölõ: 300.000-
    Kis tó: 400.000-
    Üvegház: 150.000-
    Tíz anya juh és egy kos: 400.000-
    Mia motoros fûrész, ronkhasító, malom: 500.000-

Veszek egy évre takarmányt, biztonságból: 500.000-
    Öt malacot, négy koca, egy kan: 50.000-

7.600.000- nél tartunk!

A picsába! Nem bírom elkölteni!!!
    Veszek egy kistraktort 250.000-
    Egy leharcolt suzuki vitarát 400.000-
    Fegyvert, lõszert, felszerelést: 1.000.000-Ft

9.250.000-
    Menni fog! :-)

Tartós élelmiszert: 250.000-
    Víztisztítót, biztos ami biztos: 250.000-
    Egy pálinkafõzõre esetleg földmûvelésre költöm a maradékot.

Semmit nem tartalékolok!!!
    Minek?
    A pénz semmit nem ér, a felsoroltak annál inkább.
    Esetleg még kaptár és méh család.

Szóval tíz millából egy év alatt 6-8 fõs családot eltartó gazdaságot lehet építeni!

Csatlakozás dátuma
    Nov 2014
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Alias! Most nagyon mellé lõttél, személyesen ezt szívesen átbeszélem veled.
    Ha pedig idõ van, a pénzed dupláját, háromszorosát éri.

Senior Member Vietnamiveteran's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2013
    Thumbs Up
    Given: 4

0 Not allowed!
    Csak ,hogy hozzászóljak én is , a második telkemet / 1 ha / 1 millióért vettem , be volt kerítve és van vezetékes víz is , ha szükség úgy hozná ha nem is évekig de pár hónapig simán kihúzná egy ilyen helyen bárki . A 10 millió az jócskán el van rugaszkodva a minimalista túlélési feltétekhez . Mert mi kell ahhoz ,hogy túlélj : víz , állatok ,gyümölcs ,zöldség ,hogy enni tudj , meg egy bungi ahol alszol ez 200.000 forintból lazán megoldható a többi luxus már nem a túlélésrõl szól . Nyilván aki vesz egy területet valahol az nem ilyen minimalistán gondolkodik , de ha csak ennyi pénz van rá akkor 1.5 millióbol igenis meg lehet oldani egy viszonylag jó helyen lévõ túlélésre alkalmas területet . Ez egy vélemény nem biztos ,hogy ez a jó de én a saját példámon keresztül talán reálisabban látom .
    Egyébként nem kell mindjárt 100 hektárt venni és John Deere traktor sem kell az elsõ idõkben Pár kecskével birkával és gyümölcsfával el lehet indulni bárkinek ehhez nem kellenek milliók pláne ha csak szimpla túlélõ területre van szüksége valakinek .

IMG_1537.jpg
    IMG_1538.jpg

Senior Member A. L. Ias's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Morpheus Hozzászólás megtekintése
    Alias! Most nagyon mellé lõttél, személyesen ezt szívesen átbeszélem veled.
    Ha pedig idõ van, a pénzed dupláját, háromszorosát éri.
    Beszéljük át! De nem sajátítanám ki a lehetõséget, szerintem többeket érdekel a téma.

Egyébként nem állunk olyan távol egymástól, csak én elnagyoltabban fogalmaztam (elképzelés és gyakorlati megvalósítás közötti különbség) és máshol van a hangsúly.
    (A te felsorolásod dõlt betû, az enyém normál.)

1M vésztartalék (bármi megtörténhet, akár katasztrófa, akár ki nem hagyható ajánlat).
    Ez kp-s tartalék, a nem várt eseményekre, nem hosszú távra. Bármelyik állat megbetegedhet, elhullhat. Kezeltetni, pótolni kell. Az autó, a gépek elromolhatnak, az eszközök tönkremehetnek. Ezek pótolhatók belõle. Betegség esetén napszámost lehet fogadni.
    Ezzel te nem számoltál, mert nem tartalékolsz. De így átfogalmazva talán jobban érthetõ a célja.

2M az egy éves kajára és rezsire, mert valamibõl élni kell az elsõ aratásig.
    Tartós élelmiszert: 250.000-
    Víztisztítót, biztos ami biztos: 250.000-

Liszt/búza/kenyér, krumpli, zöldségek, fûszerek, cukor, só, stb…
    Villanyszámla/üzemanyag az aggregátorhoz, gázszámla/tüzelõ a fûtéshez, telefon, internet, kommunikáció, stb, vízdíj/víztisztító költsége…
    Havonta 160e Ft egy 4 fõs családra. Lehet felé lõttem, de 40e/fõ/hó nem tûnik soknak. Fõleg az elsõ idõkben, amikor a kezdeti nagyobb beruházások kellenek.
    A rezsi az elõállított energiával csökkenthetõ, de akkor nagyobb a kezdeti beruházás.
    Itt is jelentõs az eltérés kettõnk számítása között. De úgy érzem legalább annyira alábecsülted a költségét, mint én felé. Lehet, hogy egy mûködõ gazdaságnál elég évi 250e a nem saját elõállítású élelmiszerre, de induláskor még üres a kamra, üres a föld. A jószágot sem lehet a második napon ritkítani.

1,5M jármûre (megbízható, az adott tereppel megbirkózó, munkára is befogható).
    Egy leharcolt suzuki vitarát 400.000-
    Itt is vastagon fogott a ceruzám, mert az autó árán kívül az átírás, illeték, teljes kezdeti szerviz költségét hozzáadtam. Plusz hozzávettem egy utánfutót is. De igazad van, itt is lehet lefaragni a költségekbõl.
    Itt is van 1M különbség a számítások között. de ez autó függõ.

1M termelõeszközökre, szerszámokra, gépekre.
    Mia motoros fûrész, ronkhasító, malom: 500.000-
    Veszek egy kistraktort 250.000-

Azért nem árt egy eke/borona/vetõgép a traktor mögé. Esetleg egy lajtos kocsi. Vagy az autó utánfutójára egy IBC tartály. A kéziszerszámokról nem is beszélve. 100e Ft simán elmegy a kapa/kasza/gereblye/kalapács/reszelõ/stb… eszközökre, hiszen 4 fõre tervezünk. Az esetleges elektromos kéziszerszámokról nem is beszélve.
    Kis tó: 400.000-
    Üvegház: 150.000-

És kell némi vetõmag is. Mert az elsõ évben azt is mindenképpen venni kell.
    Itt már közel azonos az összeg, csak én nem tóban gondolkodtam, inkább földmûvelõ eszközökben.

0,5M állatokra, de ebben még nincs igavonó.
    Tíz anya juh és egy kos: 400.000-
    Öt malacot, négy koca, egy kan: 50.000-

Én ide számoltam a baromfit és az esetleges nyulakat is.
    Itt hasonlóan számoltunk.

0,5M takarmányra.
    Veszek egy évre takarmányt, biztonságból: 500.000-
    Szintén hasonlóan látjuk, az embernek koroghat a gyomra, az állatnak nem.

Marad 3,5M a tanyára, földre.
    Most vettem drágán 4.5 hektárt 2.500.000-
    Fúratok egy kutat, 50 méteren nálunk artézi víz van. :-) 550.000-
    Gépészet napelemmel, 300.000-
    Kályha, kemence, füstölõ: 300.000-
    Építek egy 50-60m2-es földházat. Nem látszik és meleg. 600.000-Ft.

Az 50-60 nm2-es földházat nevezem kompromisszumnak. De az összeg stimmel.

Amiket én nem számoltam illetve máshova soroltam.
    Földmunka, ólak, karámok. Ha gyorsan akarom pénzbe kerül, egyébként megépítem. 400.000-Ft.
    Ezt én inkább a termelõeszközök és az állatok költségéhez soroltam.

Én az elsõ évben nem vállalnám be az igás állatot. De ha nagyon jó ajánlat van és segítség is akadna a kezdetekben, akkor erre el lehet költeni a vésztartalék 1M-et.
    Veszek egy tehenet 250.000-
    Lovat: 250.000-
    Felszerelést, lovas cuccot 500.000-

Fegyvert, lõszert, felszerelést: 1.000.000-Ft
    Khm.... Õöööö.... Jé, az ott nem Elvis!?!

Kb. 1,5M van a kettõnk számítása között, a tartalék házipénztárt nem számolva. 15%, nem olyan sok az. Mindez úgy, hogy az eddigi életet fel kell adni. A szülök még meg is teszik, de a gyerekek jobban megsínylik a környezetváltozást (átéltem). Ezt kompenzálni kell némi plusz luxussal a számukra.

Senior Member astonferi's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    budapest
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    nos vidékhez nem tudok szólni mert aki ismer tudja hogy szédülök ha nem látok betont vagy túl sok a fa a környéken. DEEE azt tudom hogy a nejem családja gazdálkodó volt a bátya a mai napig több hektáron az. 5 fõs család volt apa, anya , két lány és egy fiú. tehén, malac, csirke, és föld. belerokkantak a munkába a semmiért volt mit enni volt tartalék is baj esetén de semmi több. megvédeni ? sehogy se eszköz se erõ nem lett volna. bátya mai napig tart malacot, pulykát, csirkét több hektárt már bérbe adja mert nem bírja. volt éve amikor a krumpli termés java oda lett valami kártevõ miatt, belerokkant a munkába a gyereke elment a városba egyetemre és eszébe sincs vissza menni mert látta a napi szenvedést a semmiért. persze volt mindig kaja volt kamrában mindig tartalék friss zöldség gyümölcs de milyen áron. nincs nyaralás mert minden nap a föld és az állatok. gebaszban ezeket inden nap el kell látni és megvédeni. nem lesz erõd hozzá. és akkor jön a horda mint a háborúban amit tudtak vittek amit nem felégettek maguk után. a városban jegyre osztották a kaját de volt elbújtak a házakban pincékben. ok kell egy helyismeret de amilyennel én rendelkezem pesten azzal csak egy laza séta bárki elöl eltûnnöm. szóval én maradok és házról házra harcolok.