0

Na jó.. ez már tényleg tragikomédia amit itt elõadsz.
Annyi pukid sincs a gazdasághoz, iparhoz, ezek létrejöttéhez, mint amit nemrég elõadtak neked az oskolában.
Ha nekem meglenne már most az a lehetõségem, hogy holnaptól "gazdálkodhatnák".. hát nem lennék olyan balga, hogy nem tenném..
Én is megkérdezem, miért csinálod? Miért hülyíted az itteni jónépet?
http://dhwf.daisypath.com/fKbkp2.png
Minden és mindenki jó valamire ! Más nem, elrettentõ példának !
http://index.hu/tudomany/2014/03/17/...n_a_vilagvege/
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
Óóó, dehogynem. Mezõgazdaság versus ipar. Tudom hogy üzemanyagot a tehénbõl fejik, a földgáz a ló bélmûködésének terméke, az áramot elektromos rája termeli, a ruhákat pók szövi, és a gépeket szorgos hangyák hordják össze...
Tény hogy a városnak szüksége van a vidékre, de ma már a vidéknek is szüksége van a városra...
Egyébként ha jól emlékszem egy városi here se mondta hogy a paraszt haszontalan, viszont pár ember ennek az ellenkezõjét bizonygatja már jó ideje.
Ha nekem címezted a dolgot..(mert nem derült ki csak magamra veszem)
Esetleg elfogadod, hogy a tetsziket arra adtam, hogy meg lett nyitva a topik, hogy dolgoztak a beírással, tiszteletem jeléül ezért és hogy van benne hasznos dolog, amit fogok használni.
..de senkisem szólta le a cserekereskedelmet, csak irreális, ha azt képzeled, hogy a városlakók ilyennel lesznek a spanyolok és a vidékiek pedig az indiánok...
lesz kereskedelem, de úgy, hogy egy tyúkért oda fogod adni mindened, ami pont akkor nálad van.. mert ha nem, akkor éhen maradsz, mert elcseréli mindenével az aki még éhesebb akkor!
A vidéki termelõknek csak ki kell várniuk, míg kipusztúl a városi lakosság 99%-ban , majd szépen besétálgatnak és akár házról házra járva össze szedegetik évek-évtizedek alatt azt a sok összekuporgatott "értékeket" amikre azt gondolták, hogy ez majd biztosan megvéd mindenkit az éhhaláltól.
Érsd meg: mindig az a legértékesebb amivel túl tudja élni családod/csoportod az aznapot!
Dohány nélkül nagyon szar a nikotinistáknak, de ha nincs, akkor nincs, nem szívnak! Enni, inni viszont kell, mert pár nap és már mozogni sem tudsz.
A vidék tud termelni élelmiszert, a város nem! Vidéken van tiszta víz, a városban nincs! Egyébként vidéken is vannak dohányboltok és hihetetlen, de vidéken termesztik a dohányt is..![]()
Ha voltál már pl Pesten, gondolj bele! Az a rengeteg ember ott toporog az utcán, néz körbe, nem tudja mi legyen, ha rossz idõ van akkor behúzódnak a házakba. az értelmesebje elindul csoszogva a családdal kifelé .. meddig jutnak naponta gyalog, gyerekkel, öregekkel, betegekkel akár?
És mikor rádöbbennek sokan, hogy egy nagy kelepcében vannak és próbál kifelé haladni város 3/4-e... mi lesz ott ?, hogy fog kinézni egy egy gazdaság, ami az útjukba kerül?
Vagy mindenki nekiáll seftelni, várja, hogy hordja be a vidék a kaját batyuba? Pont neki, pont hozzá? minden városlakó családhoz batyus vidékiek vándorolnak napokon keresztül, hogy a "városi urinép" (Indúl a Bakterház..) kapjon enni? És az útközben lévõ éhesek szépen félreállnak és engedik a vidékiek karavánját, hogy a városlakó társaiknak vigyenek kaját, amiért talán kapnak szappant, kölnit, dohányt? Ezután a vidékiek majd boldogan hazagyalogolnak napokon keresztül??
Pelikán elvtárs egy kis realitást kérnék!
Valóban ennyire nehéz ezeket a nyilvánvaló dolgokat elfogadni?
Hozzászólásaid ebben a témában nem tartalmaz mást csak nyálat...
Konkrétumra cinizmussal felelsz, azt gondolván, hogy egy vitában így kell.
Leírtam konkrétan mit fognak adni a városok és a vidék. Erre érdemben tárgyilagosan nem tudtál válaszolni, csk köpködéssel.
Van értelme amit csinálsz? Sokadjára kérdezzük tõled, hogy miért csinálod?
Emlékeztetõûl leírom meg 1x, hátha kiszorítasz magadból végre egy kis hasznos hozzászólást a fingreszelésen kívûl.
Mondom akkor mit fog adni konkrétan a város:
- 3 nap múltán éhezést
- szomjúságot
- pánikot
- ferõzést pl. a víztisztítók nélküli ivástól, ami legyengülést és mozgásképtelenséget okoz a családokban
- reménytelenséget
- erõszakot
- halált... sok sok halált...kb. 75%
Mit ad a vidék (addig míg el nem éri a városi csoszogók áradata):
- folyamatos élelmet
- folyamatos ivóvizet
- viszonylagos nyugalmat
- egészségben maradást
- reményt a túlélésre,,,,,
Last edited by Mizu; 12-30-2014 at 03:59 PM.
Doom!
Én is lájkolom, ha jót szólsz és vannak igen jó ötletetid. A pumpát göbbnyire azzal vered fel, hpgy egyetlen mondatot kiemelsz, meglovagolsz, miközben egy regénybeillõ hibátlan érvelés felett elsiklasz. De ilyen vagy szokjátok, szokjuk meg. Csak tud, hogy ezért mennek neked. A kiütött elõször meg röhejes. Az tök jó, hogy ennyire érzékenyek vagytok, de attól még ne legyetek bunkók. Van itt két ember, aki sosem tud majd ezen változtatni, õk pont elegen vannak.!
Thumbs Up |
Rendben, akkor kérdezzük meg Morpheust, mert ugye itt most õ a gazdálkodók fõ képviselõje.
Ha nem lenne terepjáró, traktor, áram, stabilmotor, napelem, szivattyú, fegyver, más jövedelem, pénz a bankban/párnában, ésatöbbi ami az ipar terméke, akkor hogyan és milyen szinvonalon tudna megélni?
Bocs, de én komolyan veszem ezt a dolgot.
Arról szól ki bírja tovább, városi, vagy vidéki prepper, tehát felkészült. A ganét most hagyjuk!
Város:
Szerintem a felkészült sokáig bírja és sok mindent megél. Gyors letisztulás lesz, zombisodás, öldöklés, járvány és tûzvész. Ja a kedvencem! :-) Kényelmetlen lesz, hiányos és NYOMASZTÓ. Bunkerban élsz majd. Lapítasz! Talán legjobb ha nem is szervezel lépcsõházat, idõvel felörlõdnek az idegek, széthullanak. Lesz aki elindul, lesz aki marad. Mit csinálsz az elindulóval? Visszatartod? Elengeded?
Pár hét után portyázhatsz, kutakodhatsz a szemétben. Lesz ltt minden.
Lehetséges, hogy lesznek rendfentartók és annak titulált hordák. Területek bandákkal. Mint most. A városnak egyetlen elõnye lehet, ha van ipara, olyan ami akkor is keresett. A nyersanyag, az alkatrészek, a raktárkészlet. Esetleg egyes üzemek elindíthatóak.
A városokat általában erõteljes aglomeráció veszi körül. Kertvárosok. A nagyvárosok szélein vannak a nagy raktár áruházak, ide is majd el kell jutna, ha az éjjelnappalit már kirabolták. De ide megy majd a vidéki az aglomerációból.
Vidék:
Egyenlõre azt tapasztalom, hogy az egy fõre jutó fegyverek sháma magasan veri a városét! :-) Vagy valamit nem tudok.
Vidéken az emberek már most is szerényebben élnek, nagyobb a tûrõképességük.
És valóban a vidék tele nagy gazdaságokkal, jelenleg nem a városban terem az élelem, többnyire nem is ott dolgozzák fel. Aztán a háztájik, stb. A nagygazdaságokat sok géppel mûveli kevés ember. Erre rá fog szabadulni a vidék, egy "aratás" biztosan lesz. Ebbõl a városnak már nem jut.
Nem lesz aki a 300 marhát ellássa, aki takarmányt termeljen, de lesz aki megegye. Azt amit eddig a város evett.
Nekünk ez a tartalékunk, nektek a raktárak. Nekünk a gabonasilók, csordák, kondák, nyájak.
Tehát a vidéki zombi jobban jár. Fûteni is fog tudni.
A vidéki felkészülõnek mûködõ gazdasága van, csak annyi a dolga,nhogy élesítse a védelmet.
Kereskedelem:
Igen, mint vidéki felkészülõnek szükségem lesz cuccokra. Nem lesz szükségem tisztítószerre, pacsulira, mert öt éve nem használok. Tudok fõzni lúgot, szappant, gesztenyébõl mosószert. Tudok önteni gyertyát és számtalan dologhoz értek. A bõrt ks kikészítem, ruházat sem kell. Többnyire a homeopátiához fordulunk.
Nem sorolom fel mire NINCS szükségem, megírom mire van:
Idõvel benzin, esetleg olaj, bár van olajütõm. Egy jó lánc a sthilhez. Akkumlátor, mert ebbõl soha nem elég.
Ha elromlik valami, abból a kevésbõl amit használok, akkor alkatrész. Mondjuk aranyat ér majd egy töltésvezérlõ, aksi, inverter.
Nincs szükségem aranyra és pénzre, ez a hülyéknek kell. Persze neked lehet, majd találsz hülyét aki ad érte valamit én nem.
Lõszer, fegyver, ez sosem elég.
Mivel fizetek? Kis címletekkel: 50-52 fokos pálinkával kis kiszerelésben.
Ha bemegyek 5-10 liter pálinkával a városba, ami ugye nem is súly, szerintem még asszonyt is kapok. :-)
Last edited by Morpheus; 12-30-2014 at 03:36 PM.
Thumbs Up |
A városnak jelenleg még van szerepe a vidék életében.
A vidék függõségei a várostól:
Közigazgatás, szolgáltatások(internet, telefon, rendvédelem(már ahol), állami juttatások) és lehet tovább sorolni.
A város függõségei a vidéktõl:
Adóbevételek, Élelmezés, munkaerõ.
Vannak átmenetek is:
-egy község(vidék) mûködhet önálló közösségként is, a saját felelõsségteljes vezetõjével; lehet önellátó elektromos áram tekintetében.
-a város mentén és/vagy a külsõ területeken lehetséges a növénytermesztés és az állattartás is.
Csak is az embereken múlik, hogy hogyan kezelnek egy katasztrófahelyzetet/válságot. A helyzet az a meglátásom szerint, hogy sürgõs felébredésre van szükség, hogy a magyar lakosság kb. 65-75%-a ne legyen két hét után (élelemellátás hiánya miatt) halott vagy álljon az éhhalál szélén (feltételezvén, hogy vízhez azért könnyebb hozzájutni).
A maradék 25-35% közül is nem sokan élnék túl az elsõ két hónapot, ha nem érkezik segély vagy áll helyre valamiféle rend.
A vidéknek optimális társadalmi összetétel esetén nagyobb az esélye a túlélésre, gondoljunk csak az egy évszázaddal ezelõtti rendszerre, ahol is a vidéki ember megtermelte az élethez szükséges hozzávalók, szükségletek 60-70%-át, de volt ahol még nagyobb volt ez az érték.
A város esetén már más a helyzet, mert túl sok éhes szájat kéne etetni egy kis földdarabból, ezért jobb elhagyni(vagy meghal) a várost (a népesség kb. 80 százalékának), mert hosszútávon élhetetlenné válhat, ha nem érkezik külsõ segítség oda. Márpedig én nem építenék a segélyekre.
Last edited by mmilan21; 12-30-2014 at 03:56 PM.
Thumbs Up |
Received: 151 Given: 4 |
Máshonnan jött, de ide válaszolok.
B.szd meg, te mirõl beszélsz? Mit barmoltam szét? Felvetettél egy ötletet, kérdeztél, KÉRTÉL a véleményezésre mindenkit. Megtettük, megtettem. Nem kell egyetérteni veled, sehol sem írtad, hogy ez a kommentelés feltétele. De vaze, ha valamit nem akarok hallani, akkor nem kérdezek rá.
A legjobb tudásom szerint gondolkodtam, agyaltam. Nem egyezik mindenben a te tudásoddal, nézeteiddel. 10 millióan vagyunk még így az országban, csak szólok. Ha nem akarsz más véleményt, más nézeteket látni, hallani, akkor ne legyél rá kíváncsi! Akkor ne kérdezz, ne indíts vitatémát.
Egyébként meg az induló felvetés kapcsán másold ide kérlek (egész mondatokat, írásjeltõl írásjelig), hogy melyik ontopik hozzászólásom volt "szétbarmolás", és miért. Nem fogsz ilyent találni, mert nem írtam ilyent. Ha esetleg úgy érzed valamirõl, hogy mégis rossz szándékkal írtam le, akkor hibásak az érzéseid, vagy olyan dolgokat akarsz a szavakba belelátni, amit nem jelentenek.
Amit ide írtam, és a témához kapcsolódóan írtam, az sok minden lehet, de ha megnézed a szótárban, hogy mit jelent a szétbarmolás, na azzal nem fog megegyezni.
Ha még akarsz valamit kihozni ebbõl a témából, akkor írd meg nekünk: "Folytassuk a vitát, érdekes a téma."
Ha nem, hát nem, majd beszélgetek mással, másról.