0

Emzéperix!
Veled nem szívesen tárgyalok, mert csak hergeled a jónépet, míg valaki ki nem mossa a szádat szappannal.
Mit és minek kérdezel? Csak kötekedsz. Látszólag Doom álláspontját képviseled, de csak szétcseszed a témát a sílusoddal. Értelmesen veled nem lehet beszélni, értelmeseket nem szólsz hozzá, csak belekötsz mindenbe.
Ha komolyan érdeklõdnél szívesen válaszolnék és megmutatok dolgokat. Én is így tanultam.
Egyébként a bárkaépítõk rovatban a hozzászólásokból látszik, hogy vannak itt páran legalább olyan járatosak, mint én vagy bizonyos téren sokkal nagyobb tudással rendelkezõk.
De nincs is konkrét kérdés, akkor mire válaszoljak?
Mi a kérdés? Ez?
Ha nem lenne terepjáró, traktor?
Akkor lovat, szamarat, ökröt használnék, a hozzátartozó tudásommal és a beszerzett eszközeimmel.
Áram, stabilmotor, napelem?
Használom a peltier elemes mécsesem, a stirling motorom, olajat préselek világítani és öntök gyertyát. Ha nem lenne stabil motorom bizony vennék kettõt. De eszembe juttatad, a tavasszal megépítem a lovas járgányt, amit régen készülök. (ha nem tudod mi az guglizd meg.)
Szivattyú, fegyver...?
Norton kút, szélkerék. Lõfegyverre gondolsz? Mert ha nem lesz, akkor használom az íjjamat és a kardomat.
Más jövedelem pénz a bankban...?
Már egy ideje ebbõl fejlesztek, amit itt termelek. Öt éve megszüntettem a bankszámlám és a.pénzemet, ha van, akkor igyekszem mielõbb ÉRTÉKRE váltani. Tározok takarmányt, földet, állatot veszek, vagy még egy fiskars baltát a meglévõ három mellé.
Az elmúlt években azt kerestem mi a megoldás. Mit, hogyan lehet megoldani. Nagyon sok jó kérdést kaptam és sokszor nem tudtam megválaszolni. Elkezdtem keresni a választ és amikor megtaláltam, örültem neki. Ezért fontosak a kérdések. Én ezt maximálisan élvezem! Szeretem a kihívásokat, örülök ha megoldok egy problémát. Tanulok. Ha valakinek ez bassza a csõrét akkor szexeljen egyet. :-)
Last edited by Morpheus; 12-30-2014 at 03:59 PM.
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
Jó kis topic volt, én bírtam.
Sokat tanultam.
Ezt nektek, barátsággal:
nabukodonozor.webnode.hu/news/a-feny-unnepen-/
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
Na akkor még egyszer utoljára, hátha a nehéz felfogásuak is megértik...
Ha a városi here nem megy be a gyárba dolgozni akkor az önellátó parasztnak nincs peltier elem, norton kút, stirling motor és fiskars balta sem.
Ugyanis egész vita abbol indult ki hogy egyesek szerint a városiak életképtelen herék, és a vidéki önellátó gazdák az igazi emberek.
Egyébként nem kell megmutatnod a dolgokat mert én is falusi gyerek vagyok, de mint már mondtam jelenleg nekem jobabn megéri városban élni és dolgozni...
Igen, ez valóban szörnyû. Egy, alapvetõen mezõgazdasági ország, mára már nem termel, hanem behozatalra kényszerül mezõgazdasági termékekbõl. A rendszerváltás óta szisztematikusan leépítették az agráriumot. Nagy a munkanélküliség ezekben a régiókban? Hát, persze, nincsenek TSZ-ek, a gyárakat bezárták. Magyarország nem Csehország vagy Németország, ahol valódi ipari termelés folyik. Legtöbben a fõvárosban is csak az úgynevezett szolgáltató iparban dolgoznak, un-produktív módon. Az ipari termelés az összeszerelõ üzemekre korlátozódik.
Teljesen felesleges azon vitatkozni, hogy a városi vagy a vidéki a felsõbbrendû lény... Éljen mindenki úgy, ahogy akar.
Viszont, emlékezzünk a nagy háborúk alatti éhínségre, szegénységre, amikor a nagyvárosokból kirajzottak az emberek aranyat, ruhát és egyéb értékeket élelmiszerre cserélni a falusiakkal. Ebbõl, azért le lehet vonni a következtetéseket.
Alapból hibás az egész rendszer, amiben élünk. Így a valós vagy szépített statisztikák nem arról gyõznek meg, hogy a fõváros tartja el az egész vidéket. Hanem arról, hogy nem azt a mûködõképes rendszert követjük, ami ezer év alatt már bizonyított, hanem egy ránk erõltetett, életképtelen világban botladozunk.
Egyébként nagyon egyszerû eldönteni, hogy ki tart el kit.
Egy virtuális szituáció szerint minden városra egy áthatolhatatlan védõháló kerül kereken 1 évre...
Egy év és a burok eloszlása után népszámlálás...
http://dhwf.daisypath.com/fKbkp2.png
Minden és mindenki jó valamire ! Más nem, elrettentõ példának !
http://index.hu/tudomany/2014/03/17/...n_a_vilagvege/
Thumbs Up |
Received: 1 Given: 0 |
Csatlakozom Oakland kolléga veretes meglátásaihoz!
Kiemelném az utolsó mondatból: "egy ránk erõltetett, életképtelen világban botladozunk." Igen botladozunk...
Miért is megy itt a pengeélre kiélezett harc? Az utolsó adag kajáért, nõért, egy jó búvóhelyért... miért?
Lássuk már meg azt, hogy ez a közösség a maga nagyon is esendõ módján ugyan, de elvileg egy irányba kellene hogy húzzon!
Városi prepper, falusi prepper... jól felkészült, nem jól felkészült,ezek csak ugyanolyan sallangok, mint amivel a rendszer oszt meg bennünket -jó hatásfokkal.
Van értelmük ezeknek a jelzõknek? Megmondom én, semmi az ég világon.
Az EMBER van csak, aki érzi a veszélyt mint a vadállatok, és a maga módján és a maga lehetõségeihez mérten igyekszik felkészülni rá.
Még így sincs lezsírozva senkinek a túlélés (itt az ateisták szerencsét, a hívõk az Úr akaratát értik), mert SENKI sem tudja mit hoz a holnap.
Lehet hogy a legjobban felkészült fogja az elsõ nap véletlenül artérián lõni magát, és a legesélytelenebb túlél mindenkit.
Mindenkinek egy kicsit meg kellene halnia, hogy rájöjjön, mi az igazi érték ezen a nyomorúságos világon.
Becsüljük meg egymást!
Én nem piszkálnám az oroszokat!
Városlakóként el kell fogadnom, hogy a túlélés szempontjából szükséges természetes erõforrások nem állnak a rendelkezésemre. Mivel a jelenlegi helyzetem nem teszi lehetõvé, hogy új életet kezdjek vidéken (és ha lehetne tán akkor sem tenném) ezért a saját lehetõségeimhez mérten készülök. Ez az én döntésem és lehet, hogy rossz de az vesse rám az elsõ követ aki még életében nem hozott ilyet. Egy város az infrastruktúra összeomlása után két héttel, max. 1 hónappal maga lesz a pokol mivel nem önfenntartó struktúra, tehát a folyamatos ellátás nélkül halálra van ítélve. Ezért készülök arra, hogy ha eljön az idõ a családdal magunk mögött hagyjuk a várost. E szemlélet alapján fejlesztem a tudásomat, állítom össze a felszerelésünket és készítettem a terveket hova és hogyan fogunk menni. Tehát városi túlélõként a hosszú távú túlélés kulcsát én is a városon kívül vélem megtalálni. Csakhogy ez a kulcs számomra nem a vidéki élet. Az önellátó gazdaságok tulajdonosai szerintem ott vétik az alapvetõ hibát, hogy úgy gondolják amikor majd beüt a sz*r, ugyanolyan nyugalomban szánthatnak-vethetnek-arathatnak mint elõtte, amíg a sok mihaszna szépen éhen hal körülöttük. Azt a pár fosztogatót meg majd jól elkergetik. De sajnos nem pár fosztogató lesz, nem csak egy héten egyszer fog jönni egy pár fõs banda, hanem minden nap, akár naponta többször is, úgy is mondhatnám egymásnak fogják adni a kilincset. A gyengék igen hamar el fognak hullani (városban és vidéken egyaránt) és akik majd a városokból kirajozva fognak dörömbölni a vidéki porták és tanyák kapuján azok már erõsek lesznek, agresszívak és gátlástalanok. Éhes falkákba verõdve fognak elvenni mindent amire szükségük lesz, vizet, ételt, üzemanyagot, nõt, életet, bármit. Valóban úgy gondoljátok, hogy ilyen körülmények között lehet majd növényt termeszteni, aratni, állatot nevelni, legeltetni vagy egyáltalán bármilyen mezõgazdasági munkát végezni? Egy tanyán, pár emberrel aligha! Esetleg egy Morpheus féle „kommunának” (nem pejoratív értelemben gondoltam) lehet esélye, sok föld, sok állat, sok ember, EGY erõs vezetõ. De mivel nagy lesz a konc, nagy lesz a kísértés is, rengeteg vérbe és fájdalomba fog kerülni, hogy megóvják és még így sem biztos, hogy sikerülni fog, de van rá esély. A magányos tanyákat és önellátó gazdaságokat pedig a nagy számok törvénye alapján (sokkal több éhezõ fosztogató mint jóllakott földmûves) úgy fogják darabokra szedni, mint hülyegyerek a Legót. Az önellátó gazdaságoknak valóban fontos szerepe lesz, majd akkor amikor elül a sz*rvihar, és újból fel kell építeni a társadalmat. Aki akkor egy ilyen közepén fog csücsülni az a mennyországba érezheti majd magát, de amíg tombolni fog a káosz elsõszámú célpont lesz. Az önellátók (megint ne tessék pejoratívan érteni) kommentjeibõl úgy vettem ki, hogy foggal-körömmel fogják védeni ami az övék és sajnos szerintem ebben a harcban sokan ott is fogják hagyni, mármint a fogukat. Még egy önellátótól sem olvastam, mi lenne a „B” terve. Nem említette senki, hogy ha már védhetetlen lesz a gazdaság (reguláris haderõ, nagyszámú fosztogató, veszélyes járvány állatra/emberre) bármilyen okból kifolyólag akkor mihez kezdenek? Van rá alternatíva, hogy hova mennek, hogy jutnak oda, ott mihez kezdenek? Mert egy városi túlélõtõl alapból elvárják, hogy minden eshetõségre (ami ugye lehetetlen) többféle alternatívája is legyen. Nem kötözködésbõl kérdem, pusztán kíváncsiság. És tudom, hogy most sokan azt fogják mondani „Hidd el képesek vagyunk megvédeni magunkat!”, amit én készséggel el is hiszek. De ettõl függetlenül a kérdésem még áll, van „B” terv vidéken is, esetleg „C” vagy „D”?
Ami nem csak túlélni, hanem élni tanít a vadonban, na az a Bushcraft.
Thumbs Up |
Received: 151 Given: 4 |
Bizony nem. Azok arról mutatnak számokat, hogy hol mennyit fizetnek bele a feneketlen zsebbe. Ezt néhányan úgy írják le a hivatalok részérõl is, hogy a fõváros tartja el az országot. Le lehet ezt írni, csak éppen kamu. Ezt a legegyszerûbben onnan lehet tudni, hogy a két megfogalmazáshoz használt szavak teljesen mást jelentenek.
Az ember van csak. Az ember oszt meg, többek között azzal, hogy nem hajlandó gondolkodni. Jelzõket használ, amit mások mondanak neki, de nem veszi észre, hogy mást jelentenek a szavak, mint amit mondanak róluk. Nem kell ide rendszer. 99% anélkül is úgy gondolja, hogy az igazság egyes egyedüli letéteményese. Csak ez hazugság. Magának hazudik az ember.
Nem kell különös dologra gondolni b-tervként. Ha elvész az elõny, akkor hátrányból folytatjuk. Ha tovább kell menni, akkor máshol folytatjuk. Ha jönnek a korcsok, addig irtjuk azokat, míg elfogynak. Ha mi fogyunk el, akkor a következõ körben folytatjuk. Ez az élet. Kihajtanak a magok, újból és újból, addig, míg a világ alkalmas az életre.
Doom!
Sajnos amit beidéztél csak arra jó, hogy azt lássuk egy ránk erõltetett, felülrõl vezérelt rendszerben vagyunk. Ezt hívom Mátrixnak. Már most sem mûködik rendesen és egyre rosszabb lesz.
A városi túlélõ sokmindent tehet. A legrosszabb, ha sokáig marad a városban. Az pedig jó kérdés mikor és merre induljon. Errólöis lejönne egy regény...
Ha városon kellene maradnom és onnan indulnék legalább három tervem volna. Három irány. Mindegyik vége vidék. Pici, jelentéktelen telek, elásott készletekkel, kúttal, menedékkel. Vagy egy önfenntartó tanya, ahol barátaim élnek és várják a harcos-munkás kezet, hogy megérkezzen. Ott már most "bérelnék" egy ágyat. Hogyan? Vennék öt fiatal juhot és odaadnám tartásra. Vennék nekik valami használható felszerelést, amire még szükségük van, mondjuk egy fûrészgépet. Vagy egyszerûen csak havonta tõlük vásárolnék minden terméküket, termésüket. Ezzel támogatnám õket a jelenben, hogy helyem legyen a jövõben. Vannak már ilyen helyek. :-)
Nekem, nekünk van B és C terv. De az nem publikus.