Oldala 14 of 25 ElsõElsõ ... 4121314151624 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 131 to 140 of 245

Topic: Ehetõ "özönnövények" és elkészítési javaslatok

Törölt_fórumtag2
    Guest

0 Not allowed!
    Levélre már válaszoltam is.
    Jó emberekkel, csak jó dolgok történnek.

Senior Member Grafitos's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Borsod&BP
    Thumbs Up
    Received: 1
    Given: 0

0 Not allowed!
    Igen, ez elég jó fajtának tûnik..nem túl göcsörtös , így valószínûleg lényegesen könnyebb a pucolása is. Mostanában a piacon már tapasztalom, hogy némely csicsóka kicsit puha, mintha fagy érte volna...Nálad ez jelentkezik így hogy a fölben tárolod a termést, vagy egyáltalán nem jellemzõ?
    Élvezeti értékét befolyásolhatja egy kis felszíni puhaság?
    elõre is köszönöm

Idézet Eredeti hozzászóló Oakland Hozzászólás megtekintése
    Csak, hogy legyen kép is.
    Csatolmány 4487

Frissen a földbõl:
    Csatolmány 4488Csatolmány 4489

Senior Member mmilan21's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Feb 2014
    Lakhely
    Bács-Kiskun megye
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Grafitos Hozzászólás megtekintése
    Ahogy én tapasztaltam kicsit nehezebb megpucolni és jó esetben még édesebb is lesz az íze.

Egyébként:
    Amikor már sok volt nekem a csicsóka mennyisége, akkor oda adtam a tapsifüleseknek, elrágcsálták örömmel. Illetve a héját oda szoktam adni nekik.
    Nem vész kárba semmi.

Törölt_fórumtag2
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Grafitos Hozzászólás megtekintése
    Igen, ez elég jó fajtának tûnik..nem túl göcsörtös , így valószínûleg lényegesen könnyebb a pucolása is. Mostanában a piacon már tapasztalom, hogy némely csicsóka kicsit puha, mintha fagy érte volna...Nálad ez jelentkezik így hogy a fölben tárolod a termést, vagy egyáltalán nem jellemzõ?
    elõre is köszönöm
    A csicsóka érzéketlen a fagy iránt, úgy emlékszem, hogy -25 fokig. Amikor megpuhul, az azt jelenti, hogy nem friss már, a földbõl kiszedve hosszabb ideig tárolták. A nagyüzemi termelésben mûtrágyázzák, ezért az onnan származó gumók nagyon gyorsan puhulnak.
    Jobban szeretem frissen, szedés után feldolgozni, fogyasztani. Ha néhány napig, esetleg egy hétig tárolom, akkor mindenképpen a hûtõ zöldségtároló rekeszébe teszem.
    A gömbölyû forma nem csak a fajta jellegre vezethetõ vissza, hanem a kezemre.
    Fontos a talaj elõkészítése és a folyamatos talajlazítás is.
    Last edited by Törölt_fórumtag2; 12-15-2014 at 11:44 AM.

Törölt_fórumtag2
    Guest

0 Not allowed!
    http://www.biovetomag.hupont.hu/35/c...tyokaCsicsóka receptek
    A cikk is jó a termesztésrõl.
    Csicsóka fasírt

Hozzávalók:
    - 10-12 db közepes csicsóka
    - liszt
    - ízlés szerint: õrölt bors, vegamix, só,
    - petrezselyem, fokhagyma
    - olaj, a tepsi kenéséhez.
    Elkészítése: A csicsókát, amit jó alaposan megtisztítottunk, kefével megsúroltunk lereszeljük, kicsit megsózzuk, és állni hagyjuk pár percig, ezután a levétõl kinyomkodjuk.
    Hozzátesszük a lisztet és ízlés szerint a fûszereket, amit természetesen tovább variálhatunk.
    ( pl. vöröshagyma, snidling…)
    Alaposan összegyúrjuk, gombócokat formázunk belõle, majd kicsit ellapítjuk.
    Süthetjük forró olajban, vagy tepsiben, mindkettõ nagyon finom.
    A tepsisnek nagy elõnye, hogy nem szívja tele magát zsiradékkal.
    A reszelésbõl kimaradt csicsóka darabokat, forró olajban meg lehet sütni. Bármilyen fõzelék mellé kiváló feltét, de egy hatalmas adag salátával is nagyon finom!

Csicsóka püré recept

Hozzávalók: csicsóka, tej, zsírszegény tejszín, zsírszegény, margarin
    fokhagyma, só, víz.
    Elkészítés:
    A megtisztított csicsókát feldarabolom, sóval, reszelt fokhagymával ízesítem, kevés víz hozzáadásával (nem kell ellepnie!) megfõzöm. Ha megpuhult krumplinyomóval áttöröm, kevés margarinnal, tejszínnel és tejjel kikeverem.
    Köretként tálalhatjuk, mint a burgonyapürét.

Csicsóka pogácsa

20 dkg fõtt csicsóka, 30 dkg liszt, 10 dkg margarin, 1 dkg élesztõ megfuttatva, 1 dkg só, 1 dl tej, 1 db tojás, 1 tojás sárgája kenéshez, 3 dkg dióbél. Az anyagokat összegyúrjuk, 1 órát pihentetjük, vékonyra nyújtjuk a tésztát és háromba hajtogatjuk, majd vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk. Tetejére diót szórunk.

Csicsókaköret

A csicsókát megmossuk, meghámozzuk, felkarikázzuk. Teflonedényben kevés vajon megpároljuk, sóval, borsfûvel, fokhagymával, petrezselyemmel fûszerezzük. Roston sült hal vagy csirke mellé gyorsan elkészíthetõ kímélõ, egészséges és fogyókúrás étel.

Ínyenc csicsóka

Hozzávalók: 1 kg csicsóka gumó,
    - 1dl olívaolaj,
    - só,
    - 2 gerezd fokhagyma,
    - 1dl tejszín,
    - 10 dkg reszelt füstölt sajt
    Elkészítése: A csicsókát vízzel és kefével megtisztítjuk, lesikáljuk (nem hámozzuk).
    - Hosszanti irányban vékony szeletekre vágjuk.
    - Tepsibe tesszük, sózzuk ízlés szerint, meglocsoljuk az olívával.
    - Rászórjuk az apróra vágott fokhagymát. Jól összekeverjük.
    - Ráöntjük a tejszínt, megszórjuk a reszelt sajttal.
    - Forró sütõben kb. 20 perc alatt puhára sütjük. Akkor jó, mikor a sajt megpirul.
    Gyors vacsorának nagyon finom. Vagy bármilyen húsféléhez köretként tálaljuk.

Csõben sült csicsóka

Hozzávalók: 0,5 kg csicsóka,1,5-2 dl tejszín,3 tojás,só, bors, rozmaring.
    Elkészítés: A csicsókát tisztítsd meg (ami nem könnyû feladat, mert igen göcsörtös), és vékony karikákra vágva szórd bele egy tálba. Fûszerezd sóval, borssal, rozmaringgal, add hozzá a tejszínt és a három tojást. Keverd össze a masszát. Öntsd az egészet egy jénai tálba, és alacsony hõfokon süsd meg. (Kb. 25-30 perc alatt elkészül.)
    Magyaros rakott csicsóka: ugyanúgy kolbásszal és tojással készül, csak a krumpli helyett csicsókával.
    Téli reszelt csicsókasaláta almával és dióval: a hozzávalókat lereszeljük, összekeverjük a dióval és ízlés szerinti öntettel.

Csicsóka-rösti

A zöldséget durván lereszeljük, egy tojással és némi liszttel összekeverjük, olajon ropogós tócsnikat sütünk belõle

Csicsókachips:

A hajszálvékonyra szeletelt zöldséget bõ olajban ropogósra sütjük.

Csicsókás pogácsa 2.

Hozzávalók 6 fõre: - 40 dkg finomliszt - 20 dkg tisztított fõtt csicsóka - 15 dkg margarin / 10 dkg zsír olvasztv - 2,5 dkg élesztõ - 1 tojás - 4 ek búzakorpa - 4 ek lenmag - 1 ek só - fehér bors - fekete bors ízlés szerint - szükség esetén 1-2 ek tejföl Elkészítés: A csicsókát megfõzzük, ha megfõtt megtisztítjuk, pépesítjük, kissé hagyjuk hûlni. Az élesztõt megfuttatjuk. Amikor a csicsóka éppen langyos már, a többi összetevõvel, és ha kell, 1-2 kanál tejföllel könnyen gyúrható tésztát készítünk belõle. Kicsit pihentetjük, ha van idõnk, akkor úgy 15 percet, ha nincs, nem muszáj, kihagyható. A tésztát lisztezett deszkán nagyjából ujjnyi vastagra nyújtjuk. Késsel bekockázzuk a tetejét. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Zsírozott-lisztezett vagy sütõpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a pogácsákat. Tetejüket pirospaprikás tejjel megkenjük, és hagyjuk kelni.Amikor megkelt (kb. fél óra), elõmelegített sütõben pirosra sütjük. 40 percig

Csicsókás nokedli

Hozzávalók:
    - 20 dkg fõtt csicsóka összetörve (nem püré, hanem kissé darabos volt nekem)
    - 15 dkg Diabestar liszt, 1 tojás
    - pici langyos víz
    - 1 teáskanál burgonya pehely
    - csipet só

Elkészítés:
    - Összekavarni, ne legyen folyós, inkább összeálló.
    - Fél órát pihentetni. Ha kell még lehet lazítani vízzel, de akkor újra pihentetni kell egy kicsit.
    - Utána lobogó nem sós vízben (elég sós így is, mert a Diabestar lisztben van só - vagy max egy kis csipet só)
    - Feljön a víz színére, forr egyet és ki lehet szedni.
    - Pici olajat lehet rá tenni, ha lecsöpögött, hogy ne ragadjon össze.
    Nagyon finom nokedli akár egy csirkepörkölt mellé is.

Csicsókás lángos

Hozzávalók:
    - 25 dkg Diabestar liszt (infó a lisztrõl:
    - 15 dkg fõtt és tört csicsóka
    - 1 dl tej
    - 20 g friss élesztõ
    - csipet fruktóz
    - 15 g burgonyapehely
    - 15 g szárított paradicsom
    - pici víz
    - só nem kell bele, mert sós ez a liszt
    Elkészítés:
    - Az élesztõt felfuttatjuk a fruktózos langyos tejben.
    - A burgonyapelyhet felengedjük kevés jó meleg, vagy forró vízzel.
    - Ha az élesztõ felfutott összegyúrjuk a hozzávalókat.
    - A szárított paradicsomot apróra vágva tegyük a száraz hozzávalókhoz mielõtt összegyúrjuk.
    - Ezután egy éjszakára tegyük hûtõbe. Másnap reggelre megkel.
    - Forró olajban lehet sütni. Nem nagyon szívja magába az olajat ez a tészta, de a felesleget papírtörlõvel le lehet itatni róla. Sovány sajttal és tejföllel lehet tálalni. A csicsóka miatt érdekes, izgalmas íze van a lángosnak.

Csicsókakrémleves 1.

Hozzávalók 3 fõre:
    - 60 dkg csicsóka
    - 2 közepes fehérrépa
    - 0,7 l. zöldség alaplé
    - 1 fej salátahagyma
    - 2-3 ek olívaolaj
    - 1 dl tejszín
    - só
    - frissen tört fehér bors
    Elkészítés:
    - A csicsókát és a fehérrépát megpucoljuk, kockákra vágjuk.
    - A finomra vágott salátahagymát az olívaolajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a zöldségeket és magasabbra véve a hõt, néhány percig pirítjuk.
    - Felöntjük az alaplével, sóval és borssal ízesítjük.
    - Lefedve, közepes lángon puhára fõzzük a zöldségeket.
    - Botmixerrel pürésítjük, majd szitán átpasszírozzuk/ szûrjük.
    - Hozzáadjuk a tejszínt, ha szükséges, teszünk még bele sót/ borsot.
    - Összeforraljuk és kész.
    - Szárazon felhevített serpenyõben a dióbelet illatosra pirítjuk.
    - Pirított dióval és kék-sajt kockákkal tálaljuk a levest.

Csicsókakrémleves 2.- tárkonyos

Hozzávalók 3 fõre:

- 0,5 kg csicsóka
    - 1 kicsi fej krumpli
    - fél fej vöröshagyma
    - 1 ek vaj
    - só
    - õrölt bors
    - tárkony
    - petrezselyemzöld
    - fél tk ételecet
    - 1 tk étkezési keményítõ
    - 2 dl tejszín
    Elkészítés:
    - Megtisztítjuk és apró kockára vágjuk a zöldségeket, majd a vajon mind a hagymát, mind a csicsókát megfuttatjuk.
    - Felöntjük fél liter vízzel, majd beletesszük a felkockázott krumplit is.
    - Sóval, õrölt fekete borssal, tárkonnyal és petrezselyemzölddel ízesítjük.
    - Miután megfõttek a zöldségek, botmixer segítségével pépesítjük.
    - Az étkezési keményítõt elkeverjük a tejszínnel, majd a tejszínt a levesbe öntjük és még egyszer felforraljuk
    - Egy teáskanál ecettel és ha szükségét látjuk, a fentebbi fûszerekkel utánaízesítjük.
    Elõkészület: 15 perc, fõzés: 30 perc

Csicsókás burgonyagombóc

Hozzávalók 6 fõre:
    Gombóchoz:
    - 1 kg friss csicsóka , felkockázva
    - 1,2 kg burgonya, felkockázva
    - só
    - víz
    - 3 tojás
    - 3 ek házi sertészsír
    - 60-70 dkg liszt (esetleg több)
    Párolt káposztához:
    - 40-50 dkg friss fejes káposzta
    Hagymás -backonos feltéthez:
    - 1 ek étkezési olaj
    - 2 vöröshagyma, felkockázva
    - 2 gerezd fokhagyma, finomra vágva
    - só
    - 20 dkg bacon, felcsíkozva
    - 2 cs virsli (140 g) Tálaláshoz:
    - tejföl
    - reszelt sajt
    Elkészítjük a párolt káposztát. A gombóchoz az 1 kg csicsókát és az 1,2 kg burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk. Külön fõzzük meg a kettõt sós, bõ vízben. A burgonyát 25 percig, a csicsókát kb. 8 percig. Egy tálban leszûrés után összetörjük, és belerakjuk a sót, a tojásokat, a zsírt, a lisztet, majd jól összekeverjük, hogy formázható masszát kapjunk. Kigombócozzuk, és olajos, sós, forró vízben kifõzzük kb. 6-8 perc alatt. Ha feljön a víz tetejére a gombóc, készre fõtt. Végül lecsepegtetve tálba szedjük. A hagymás-baconos feltéthez egy ek olajba belerakjuk a felkockázott 2 fej hagymát, a finomra vágott 2 gerezd fokhagymát és a sót, majd fedõ alatt 20 perc alatt puhára pároljuk. Beletesszük a felcsíkozott bacont és a felkarikázott virsli, és még 10 percig fedõ alatt, kevés keveréssel sütjük. Szórunk rá kevés friss borsot, és tálalhatjuk reszelt sajttal és tejföllel.

Read more: http://www.biovetomag.hupont.hu/35/c...#ixzz3Lxur5BHO

Törölt_fórumtag2
    Guest

0 Not allowed!
    Holnapra ígértem egy barátnak csicsókát. Miután a tegnap szedetteket elosztogattam ma, így maradt a viharlámpás esti szedés. Ha már megígértem...
    2014-12-15 18.09.56.jpg2014-12-15 18.10.04.jpg

Ezeket már lemostam. Így látható a különbség a tegnapiakkal összehasonlítva. Azok agyagtalajon nõttek, ezek pedig homokköves, kemény földben. Mindkét esetben ugyanúgy próbáltam lazítani a talajt. Mégis más lett.

Pityubá
    Guest

0 Not allowed!
    Oakland barátom a postagalambodat megetettem és vissza küldtem hozzád, nagyon remélem 1 nap alatt hazatér.
    Ami küldeményt hozott nékünk szeretettel, érdeklõdéssel fogadtuk. Csatolmány 4749
    Jó erõt egészséget kívánok néktek. friends.gif
    Tisztelt fórumtársak ne irigykedjetek, hanem barátkozzatok.

Super Moderator WestBam's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Bp.
    Thumbs Up
    Received: 254
    Given: 300

0 Not allowed!
    Ha véletlenül Pesten járnátok és van fölösleges csicsókátok akkor egy 5kg-nyit megvennék tõletek, gyerekkoromban ettem utoljára de akkor állítólag nem ízlett. Most rápróbálnák megint. Persze ha nem jár erre egyikõtök sem akkor megnézem a piacon de ha már költök maradhat a körön belül is a pénzem

Törölt_fórumtag2
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Pityubá Hozzászólás megtekintése
    Oakland barátom a postagalambodat megetettem és vissza küldtem hozzád, nagyon remélem 1 nap alatt hazatér.
    Ami küldeményt hozott nékünk szeretettel, érdeklõdéssel fogadtuk. Csatolmány 4749
    Jó erõt egészséget kívánok néktek. friends.gif
    Tisztelt fórumtársak ne irigykedjetek, hanem barátkozzatok.
    Sajnos a talaj 20cm-ig megfagyott, csak így tudtam kicsákányozni a csicsókát. Majd, tavasszal lesz ültetõ gumó, adok szívesen.
    Fogyasszátok egészséggel! A füge bor az õszi termésbõl van, a nyári, azért jobb. Várni kellett, hogy letisztuljon, teljesen. Nem mustot akartam küldeni.
    A kicsiben, meg körte van.
    Gondoltam, az izomnövelõ se maradjon ki.

Törölt_fórumtag2
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló WestBam Hozzászólás megtekintése
    Ha véletlenül Pesten járnátok és van fölösleges csicsókátok akkor egy 5kg-nyit megvennék tõletek, gyerekkoromban ettem utoljára de akkor állítólag nem ízlett. Most rápróbálnák megint. Persze ha nem jár erre egyikõtök sem akkor megnézem a piacon de ha már költök maradhat a körön belül is a pénzem
    Várj egy kicsit, hogy felolvadjon a talaj. Most csak darabosan tudnám kiszedni. Pénz, mint csereeszköz nem érdekel. Mit tudsz felajánkani cserébe?
    Vetõmagok, régi eszközök, szerszámok stb.