Oldala 21 of 26 ElsõElsõ ... 111920212223 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 201 to 210 of 259

Topic: CB rádiózás

Senior Member Unicornis's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    A panelban élõknek jó választás lehet a Sirio Boomerang 27 A antenna. Mert kicsi, 1/4 lambdás így akár az erkély korlátjára is felszerelhetõ. Szétszerelve kis helyet foglal el!
    A fejlettebb Cb bázis állomást persze folyamatosan lehet felfejleszteni az alap kiviteltõl!
    Érdemes egy lehetõ legmagasabb antenna árbocot kiépíteni, de egyeztetni kell a szomszédokkal.
    Antennából ha van rá keret lehet profibbat is venni Pl.: Sirio Tornado 27 5/8 vagy a Sirio Gain-Master CB bázis antenna. Nekem a Tornado van, és nagyon elégedett vagyok vele!
    Ha van rá anyagi keret, érdemes lehet új rádiót venni. De van aki a régiekre esküszik....
    Újak közül pl: Albrecht AE 5890 EU, President Jackson II ASC, President Grant II ASC, stb...
    Ha nagyobb távolságra akarunk beszélni, akkor mindenképpen be kell szerezni egy Cb erõsítõt is!
    Ebbõl mindenképpen tranzisztorosat érdemes, mert ez is 12 voltról megy mint a mobil rádió.
    Ahhoz hogy kétszeresére növeljük az áthidalható távolságot négyszeres teljesítmény kell. (Most nem számolva az ionoszféra terjedéssel) Pl.: ha 25 watt teljesítménnyel 50 Km. az elérhetõ távolság, akkor 100km.-hez már 100watt kell. 200km.-re pedig 400watt adóteljesítmény! Persze ez a legrosszabb forgatókönyv,: éjjel vagy nap aktivitási minimumban értendõ!
    Az erõsítõk ára használtan 7000.-tól indul (150wattos), és tág határok között mozoghat. De pl. vehettem volna 25 ezerért 600wattosat is! De azt etetni is tudni kell. Mert egy ilyen 12 voltról megeszi lazán a 40-50 ampert is adásra kapcsolva! Nekem most egy Zetagi B300p van. Ez adásban 20 ampert kajál, és kb. 300 wattot tud SSB ben.
    Ilyen erõsítõk a leg elterjedtebbek Magyarországon: http://www.zgitaly.it/inglese/area.asp?sez=17&id=85
    Én egy lankás völgyben vagyok kelet Pesten, tehát nem egy jó pozícióban, és a talajtól 13 méterre van az antenna alja.
    Innen nekem elérhetõ (este) simán Kecskemét 74 km.(minden nap) Tatabánya, Tóalmás, Esztergom. És persze Pest vonzáskörzete Pl.:Érd, Dunaharaszti, Biatorbágy, de itt már vissza kell venni az adó teljesítményt is.
    Ennél távolabbiak eddig nem jöttek, de ez nem azt jelenti, hogy nem menne, csak nem találtam ellen állomást. Nappal pedig simán jön Spanyolország, Anglia, Usa, Kanada.....
    Szerintem még a Túlélõvel tudnánk beszélni!
    Ha profibb rendszerben gondolkodunk, akkor érdemes egy solar akkut beszerezni, mert az jobban bírja ciklikus használatot mint az indító akku. Abból is egy 230Ah. a legjobb. Nekem is errõl megy a cucc.
    Töltésre pedig egy 60-100wattos napelem+ töltésvezérlõ. És kész is van az SHTF rádióállomás.
    Ennek az ára így már összesen persze 200-250 ezer ft. De nem kell rögtön erre törekedni.
    Ha valakinek segítség kell, rádió, erõsítõ, stb.. beszerzésben az írjon! Vagy ha valami nem világos, akkor is. A telepítésben, beállításban is tudok esetleg segíteni, de azt meg kell beszélni, mert elég elfoglalt vagyok.

Senior Member Morpheus's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Nov 2014
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    100w os erõsítõt cserélnék 3-400 wattosra. Tudsz segíteni?

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Persze hogy tudok!. A jövõ héten lesz Börze a Puskás Tivadar technikumban, ott mindig van valami jó erõsítõ... http://hg5crv.uw.hu/indexpuskas.html
    Én is ott vettem az enyémet. Február 7.-én lesz a következõ.
    Illetve kell nézni az apróhirdetési oldalakat is.
    Majd nézek neked valami jót!

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Na pl.: itt van egy stalker IX. Cb rádió. 20 ezerért!
    Igen baráti ár, tekintve hogy általában 30-32 körül mennek!
    http://olx.hu/hirdetes/stalker-ix-cb...tml#e6e4f470d0

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    6
    Thumbs Up
    Received: 152
    Given: 4

0 Not allowed!
    Tehát akkor induló készlet: rádió, antenna, erõsítõ, ezekhez az áramforrás, kábelek. Ha egyelõre normál körülményekben gondolkodunk, akkor mehet sima 220-ról, ehhez kell átalakító? Ha így vesszük, 50k huf az alaphang. A késõbbiekben tovább bõvíthetõ.
    Ez még vállalhatónak tûnik

Kérdés: ha a magaslati pont (említettem, hogy fel tudom tenni az antennát 25 m magasra, és van ott neki hálózati áram is) olyan kialakítású, hogy semmiféleképpen nem kerülhet feszültség alá a vázszerkezet, az mennyire bajos? Volt róla szó korábban, hogy az antennákat érdemes ráhuzalozni valami fémre. Ez itt sajna nem kivitelezhetõ, még egy ellenállásmérõt sem szabad rátenni a gépre, a hegesztés is felejtõs.
    Ráadásul a hely nem a lakóhelyemnél van, így talán egy átjátszót lenne érdemesebb odatenni. Másik opció a közelben egy hasonló magasságú glóbusz, szintén hozzáférek.

Senior Member raktaros's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 31
    Given: 71

0 Not allowed!
    230-ra én ilyent használok, csak kisebbet, 20A-osat:
    http://elektronika.vatera.hu/kabel_c...033050406.html
    Szerintem jó árban van
    "Hajszolom a tudást, de õ mindig gyorsabb nálam!"

Senior Member mzperiksz's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    May 2014
    Lakhely
    Budapest
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Nekem két ilyen van, 60A-t tudnak.
    Most akarok belõlük 12/24V-os tápot csinalni

Idézet Eredeti hozzászóló raktaros Hozzászólás megtekintése
    230-ra én ilyent használok, csak kisebbet, 20A-osat:
    http://elektronika.vatera.hu/kabel_c...033050406.html
    Szerintem jó árban van

Senior Member raktaros's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 31
    Given: 71

0 Not allowed!
    Mihez kell ennyi 24V hogy mindkettõt átalakítod?
    "Hajszolom a tudást, de õ mindig gyorsabb nálam!"

Senior Member mzperiksz's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    May 2014
    Lakhely
    Budapest
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Nem alakítom át, csak be akarom dobozolni.
    Kapcsolható 12/24V(sorban/párhuzamosan) lesz, és fesz/áram mérõ.
    Ki akarunk próbálni egy 1000W-os erõsítõt, annak meg kell az 50 amper 24 volton
    Idézet Eredeti hozzászóló raktaros Hozzászólás megtekintése
    Mihez kell ennyi 24V hogy mindkettõt átalakítod?

Junior Member
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2015
    Thumbs Up
    Received: 3
    Given: 1

0 Not allowed!
    Van rádióm is, antennám is. De melyik frekin próbálkozzak? A 27.305 MHz-en esténként fülelek, de prepper oldalról nagy a csend. / Dél-Dunántúl /