0
Mifelénk is használatos a tóka nevû mini víztározó. Errefelé a dombok jó kemény Göcseji vendégmarasztaló agyagból vannak.
Szõlõs-gyümölcsös "hegyek" felsõ részén kiásnak 1 ovális gödröt a kitermelt agyagot a lejtõ felõl gátnak rakják és így jön létre a tóka.
(fontos, hogy lejtõnek keresztbe legyen a hossza így több csurgadék vizet tud felfogni)
Esõvíz a domb tetejérõl, füves részrõl folyik bele, kb 6 köbméteresek, öntözésre, permetezésre használják. Víz még nyári szárazság idején is marad bent.
Ajánlom készítését lejtõs agyagtalajjal rendelkezõknek. Téli, tavaszi csapadék megtölti, az alján eliszaposodik az agyag és jól zár.
Lazább szerkezetû talajokon agrofóliával kell bélelni.
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
Az Alföldön ezt vályog gödörnek hívják.
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Ide is beírnám az ivóvízzel kapcsolatos legújabb ötletem. Az ásványvíz tartalékolás vagy a víztisztító tabletták csak korlátozott ideig nyújtanak megoldást, de nemrég jutott eszembe, hogy Magyarországon szerencsére nagyon sok helyen található forrás, mint például Fehérváron a Csitári kút. Ezek iható vizet adnak, és függetlenek a vezetékes hálózattól. Ugyanígy nem árt tudni, hogy a környéken hol vannak a vízkivételi helyek, vagy van-e a környéken olyan régebbi családi ház, ahol iható vizet kaphatsz az ásott kútból.
Ezen infó birtokában például egy elhúzódó háborús helyzetben szerintem könnyen lehet fedezni a család ivóvíz szükségletét jelentõs víztartalékok felhalmozása nélkül.
...na végre..már azt hittem mindenki elfelejtette a SZAVAKAT....ahol iható vizet kaphatsz az ásott kútból.
Kérem....Köszönöm....Segítség....Hála...Meg értés....
Elsõsorban, olyan anyagokra gondoltam, amivel valóban szennyezõdhet egy természetes vízforrás. Például a zárt kutam vagy forrás, patak, tó.
Az általad felsoroltak, elég ritkán fordulnak elõ a természet közeli helyeken. Fõleg, nem együtt.
Ilyen erõvel, azt is írhattad volna, hogy fáradt olajból állítsák elõ forrás vizet.![]()
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
Nem a valóságtól elrugazkodott az, amit javasoltam. Poláros és apoláros szennyezõk, felületaktív anyagok. Nem pont ilyenek, de ehhez hasonló fizikai és kémiai tulajdonsággal bíró szennyezõk lehetnek. Ezeken könnyen le tudod tesztelni a módszered. Ha ezekre mûködik, tutira megbízható.
Igazuk is lehet, meg nem is. Van néhány vegyianyag, melyet kimondottan úgy fejlesztettek ki, hogy rövid várakozási idõ után már elbomoljon.Ezek bomlási idejét jelentõsen le lehet rövidíteni forralással, hisz a direkt vízoldékony laza kötéseket a hõmozgás gyorsabban eliminálja. Vannak azonban olyan szerves, szervetlen mérgek - és sajnos ezek vannak többen - amelyek fütyülnek a vízre akár hideg, akár meleg. Az persze egy még fontosabb kérdés, hogy ha nem iszunk semmit, akkor tuti meghalunk. Így marad az, hogy eldöntjük: Milyen helyzetre akarunk felkészülni víztárolás, illetve víztisztítás terén. Ha világégésre vegyi és nukleáris csapadékkal, akkor a házituning sajna felejtõs. Ha csak arra, hogy balhé van, és jobb kint, mint bent, akkor egy zokni is megteszi némi faszénnel, és hypóval. Senki nem mondta, hogy a felkészülés olcsó mulatság. És persze ott van még a megszerezhetõ immunitás is. Ami nem öl meg, az megerõsít.
Igen, sajnos ez nem más, mint egy igen drága desztilláló berendezés. Persze a desztillálást itt nem a fizikai folyamatra, hanem a végeredményre értem. gy ásványi anyagokban leszegényített víz, akár visszapótolunk bele valamit, akár nem, hosszú távon egészségügyi kockázatokkal jár. A WHO 2005-ben nem véletlenül tiltotta be ezeknek a készülékeknek a forgalmazását. Akkor álltak elõ a cégek különféle visszasózással, amivel elérik a WHO által elõírt MINIMÁLIS ásványi anyag szintet, így már forgalmazhatóak. Barátilag javaslom, hogy - pláne ha van gyerek is a családban - mindenképp szedjetek valamilyen organikus táplálék kiegészítõt.
Amennyiben lehetséges, ne szintetikus szutyokkal pótold az ásványi anyag hiányodat. A plussz pont az egyik, amelyben 95% hordozó, vivõanyag és ballaszt van, míg 5% hatóanyag, az is szintetikus. Azon túl, hogy a szervezet a természetbõl kiragadott molekulákat nem nagyon ismeri fel, így elég kis hatásfokkal tudha felhasználni, a rengeteg adalék meg több kárt tesz, mint hasznot. Nem mondok márkákat, de túl sok választék nincs. Magyarországon 2-3 márka van, amelyiket nyugodt szívvel a gyerekem szájába adnám. Persze ezek közt is látok sorrendet, de ez már lehet szubjektív.