Oldala 18 of 25 ElsõElsõ ... 81617181920 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 171 to 180 of 245

Topic: Ehetõ "özönnövények" és elkészítési javaslatok

Senior Member mmilan21's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Feb 2014
    Lakhely
    Bács-Kiskun megye
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Pityubá Hozzászólás megtekintése
    Ti is körülnézhetnétek zöldségesnél, értem én nagyobb mennyiség kellene ültetni valónak és úgy meg drága megvenni.
    Szétvágod a csicsókát hat-nyolc felé és máris több az alapanyag (burgonyánál is mûködik). Hasonló eset ez mint a jó vastagon pucolt krumpli héj --> kihajt.

Senior Member Lekvár's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    Hoppsz jut eszembe, tojásért mentem a zöldségeshez, (NEM NEVETNI, kapható nála tojás is) láttam csicsókát, meg kellene vizslatni hátha a Tápiói fajta. Jól megfigyeltem videón a gumókat, remélem ez a fajta volt.
    Ti is körülnézhetnétek zöldségesnél, értem én nagyobb mennyiség kellene ültetni valónak és úgy meg drága megvenni.
    Én is zöldségesnél vettem, ismerem õket régrõl. Sajna csak ezt a fajtát árulja mindegyik.
    Több helyen is néztem, mert rá akartam kapni az ízére, de nincs választék.
    Én nem piszkálnám az oroszokat!

Pityubá
    Guest

0 Not allowed!
    Háát jól vigasztaltok csicsóka keresés ügyileg.
    Holnap megyek és lefényképezem ha engedi a kereskedõ, és még van belõle. (esetleg veszek keveset és azt fényképezem)
    Oszt felteszem kielemezésre a képet. Ha jól tudom a rózsaszín, besüllyedt csirájút kell keresni.

Törölt_fórumtag2
    Guest

0 Not allowed!
    Találtam egy jó hozzászólást a Természetbolt oldalán:

[Törölt felhasználó] üzente 4 éve

A csicsóka felhasználásának lehetõségei

A csicsókagumó élelmiszeripari felhasználása nagyon elõnyös, mivel a gumóban található inulin csak kis része emészthetõ, az a kis rész, pedig fruktózzá bomlik. Ez pedig nem emeli a vércukorszintet, így nem igényel inzulint, ezért alkalmas cukorbetegségekben szenvedõk számára készülõ élelmiszeripari termékekben való felhasználásra. A csicsókából készült sûrítmény természetes édesítõszernek kiválóan használható. Jó ízû, kellemesen édeskés. A csicsókasûrítmény (folyékony fruktóz) alkalmas a szacharóz helyettesítésére a gyümölcskonzerveknél. Készíthetünk még szárítmányt is csicsókából, valamint inulindús termékeket.

Sûrítmény: szesz, sütõipar, édesipar és üdítõgyártás számos területén felhasználják. Az üdítõitalokba 2-3% csicsóka sûritményt tesznek 1,4-2,8% fruktóz helyett, így az ára nem változik, de egészségesebb lesz. Fõleg a sûrítménynek szokták felhasználni. A fruktózdús csicsóka sûrítmény fontos felhasználási területe a befõttgyártás, ezen belül is az energiaszegény befõttek és gyümölcslevek gyártása.

Konzervipar: Konzervipari felhasználásánál két lehetõség van. Vagy magát a gumót dolgozzák fel vagy a csicsóka sûritményt, illetve folyékony fruktózt használnak a gyümölcskonzervek készítésénél. A csicsókagumó konzervipari felhasználásánál figyelembe kell venni az édeskés ízét, ezért a burgonyáénál erõteljesebb fûszerezést kell alkalmazni. A gumót megfelelõen kell tisztítani, héját dörzshámozóval eltávolítani, esetleg hõkezeléssel rásegíteni kell. Tartósítására hõkezelést alkalmazunk 115-120°C-on

Savanyúság: Aránya a savanyúságokban elérheti az 50-70%-ot is. Általában paprikával, káposztával, uborkával, zöld paradicsommal, sárgarépával keverhetõ. A keveréket sózzák, fûszerezik, és ecettel savanyítják. Tartósítása a zárás után 90°C-on pasztõrözéssel történik.

Szárítmány, liszt: Cukorbetegek számára gyártott lisztek elsõ számú alapanyaga.
    Még egy érdekesség, amit használhatunk prepperként:
    A csicsóka lé, ha lassan kortyolgatva fogyasztjuk, hogy legyen elég idõ az ízlelõbolyhoknak érintkezésbe lépni velük, és jelezni az agynak a kellemes kielégülést, akkor úgy hat, hogy huzamosabb ideig nem kíván az egyén ételt vagy italt.
    Last edited by Törölt_fórumtag2; 03-05-2015 at 11:40 AM.

Pityubá
    Guest

0 Not allowed!
    Sajna nem jártam sikerrel. Nem ezt a fajtát keressük.

csicsóka.jpg

Törölt_fórumtag2
    Guest

0 Not allowed!
    Köszönöm, hogy fáradtál vele. Egyszer, majd összejön.
    Én is nézelõdöm, hátha...

Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up

0 Not allowed!

csicsóka.jpg
    Csatlakozom a "keresõk" társaságához.
    Van egy tippem, de nekem nincs kapcsolatom hozzájuk...
    Egyszer jártam a krisnásoknál Somogyvámoson, ott a fõkertésszel is beszéltem, és úgy emlékszem náluk volt ez a típus használatban, de nem tudott adni (épp kipucolták a raktárat).
    Megpróbálom elõszedni a régi elérhetõségeket, ha összejön igyekszem nektek is szerezni csicsókát.

Super Moderator WestBam's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Bp.
    Thumbs Up
    Received: 254
    Given: 301

0 Not allowed!

csicsóka.jpg
    Ma a lidl-ben láttam pontosan ugyan ezt a fajtát ezért nem is fotóztam. Potom 400Ft/kg

Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló WestBam Hozzászólás megtekintése
    Ma a lidl-ben láttam pontosan ugyan ezt a fajtát ezért nem is fotóztam. Potom 400Ft/kg
    Na ja, csak ahogy Pityubá is írta. sajna nem ezt keressük... Ilyen van mindenhol.
    Hátha a másiknak finomabb az íze!

törölt tag -gl
    Guest

0 Not allowed!
    Ma néztem Tescoban 1200 forint a vetõkrumpli, kb egy kiló (max) apró szemû burgonyák.
    Értem én, de ennyiért 12 kiló burgonyát kapok az "akciósból" nem jobban megéri abból kivenni az apró szemeket? Ha meg nincs annyi, feldarabolni?
    Nem hiszem, hogy "gyengébb" fajta burgonya, fõleg, ha olcsó.