0
szemüveg
kontaktlencse
13 évesen szemüveges lettem. 18 évesen a sorozáson "A" kategóriát kaptam.
Sosem zavart, ha a sportban gondot jelentett, akkor levettem.
A probléma, akkor kezdõdött, amikor hivatásos katona lettem. Felvettek, majd elküldtek a BMKK-ba szemészeti ellenõrzésre, hogy valóban alkalmas vagyok-e profi katonának. Szerencsém volt, egy normális professzor asszonyt fogtam ki, akinek azóta is hálás vagyok. Szó szerin idézve: maga, nagyon jó határõr tiszt lesz, én nem állok az útjába.
Az írta a papírra, hogy kontaktlencse viselése javallott. Onnantól kezdve lencsét viseltem.
Ismerem az elõnyeit és a hátrányait egyaránt. Több fajtát kipróbáltam. Az egy hétig, egy folytában hordhatót is.
Amikor késõbb, egy másik fegyveres testületbe jelentkeztem, tudtam, hogy speciális feladatra kizáró tényezõ a szemüveg. Nagyon akartam a dolgot. Gondoltam, elmegyek lencsében, a látás vizsgálat után gyorsan kiveszem, majd a mikroszkóp elé, majd úgy ülök le. Nem jött össze. Rögtön vizsgáltak. Nem buktam le, felvettek.
Prepperként, viszont más a felállás. Te melyiket választanád és miért?
| Thumbs Up |
| Received: 1,102 Given: 1,120 |
A szemüveg kevésbé valószínû hogy leesik és elveszik. Ha a szemed romlik, kicsit elõrébb döntöd és még mindig használható. Nem fáj ha viseled. Ha sokáig viseled, akkor se gyullad be tõle a szemed. Nem gond ha fel kell tenned az orrodra a szemüveget, ahogy a levétel se probléma. Ha balhé van, rögtön leveheted a fejedrõl, nem kell azt mondani a támadónak, hogy várjál, kiveszem a kontaktlencséim, 5 perc, addig üljél le a járdaszélre. Szemüvegkeretbõl van sok féle, menõ formájúak is, dizájnosak, sötétített üvegûek. A szemüveg védi a szemet. (Mert az nem túl kellemes érzés, mikor valakinek a kontaktlencse mellé berepül egy muslinca, vagy egy homokszem. Ha a szemüveg félrecsúszik a fejen, az nem probléma. Ha a lencsével történik meg hogy félrecsúszik a szemen, az rendkívül fájdalmas.![]()
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
Kontaklencsével próbált már valaki tüzet gyújtani?![]()
"Az egyszerûség a végsõ kifinomultság." - LD
Egyértelmûen szemüveg.Végtelen mennyiséget lehet belõle eltárolni végtelen ideig. Mármint emberi számítás szerint végtelen ideig.Ráadásul lehet különféle dioptriákat is spájzolni. Nyilván nem lesz tökéletes, meg cilinder-ez-az, de egy -5-ös szemüvegnél hogy van egy kis eltérés, az túlélõ körülmények közt azt gondolnám, tök mindegy. És ahogy az elõttem szóló is mondta.: Akár tûzgyújtás, akár füstös, poros körülmények közt, vagy netán vizi megpróbáltatások során a kontaktlencse semmiképp nem játszi. Ráadásul a szavatossága is igen véges.
Én majd 50 éve szemüveges vagyok, és nem is egyszerû lencsém van. De. A teszkós 500 ft-os szemüvegek közt is találok olyant, ami jó távolra is meg közelre is. Nem tökéletes, de jó.
www.mafelsz.hu, www.quixafe.com facén is
Kiegészítés MAFELSZ hozzászólásához: A szemüveghez csomagolj tokot (mechanikus védelem) és egy darab gatyagumit (leesés elleni védelem)!
Szemüveggel nem lehetsz mesterlövész, de mesterien lõhetsz!
Celtavcso...
Adapt, survive, overcome!
Prepper szemszögbõl, hosszútávon szemüveg. Van is kettõ lezsírozva. A dolgos, összeomlás nélküli munkanapokon viszont lencse.
Gyerekkoromtól szemüveges vagyok. Próbáltam a lencsét is. Koncerten az egyiket elhagytam pogózás közben.. Elég vacak volt fél szemmel élesen látni, fél szemmel meg nagyon homályosan. Egyszer elcsúszott a suliban. A matek elõadások amúgy is szenvedést okoztak, de így meg fõleg, három órán keresztül. Nekem nem jött be a lencse.
A szemüveget megszoktam, nincs vele gondom. Túlélési szituban lehet hátránya van. Bevernek egyet az arcomba, eltörik, leesik, s máris sebezhetõ vagyok, mert nem igazán látok. De egyébként mindenképp szemüveg, mások elõttem szépen leírták a pozitív tulajdonságait.
Én nem nagyon értek a témához, de van ismerõsöm aki idegenlégiónál szolgált 5 évet, ejtõernyõs ugrásnál is kontaklencsét hordott, amikor leérkezett helyretette, ha hátracsúszott aztán ment tovább.
"Nem tudunk mindent megtenni azonnal, de azonnal tudunk tenni valamit."