Oldala 17 of 22 ElsõElsõ ... 71516171819 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 161 to 170 of 211

Topic: Víztisztítók

Senior Member MAFELSZ's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Feb 2015
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Általánosságban. Itt legtöbben a tökéletességet keresik, amirõl pedig már volt szó, hogy nem létezik. Más követelményt állítunk egy háztartási vízszûrõ elé, mást egy harctéri elé, megint mást egy ûrállomáson mûködõnek. Nem ugyanazt választja egy túrázó, mint egy túlélésre felkészülõ. Más, ha van energiaforrás a szûréshez, és megint más, ha nincs. Szóval olyan, hogy a legjobb, nincs.De ezt már írtam. És persze a pénztárca is beleszól a választásba. Azt azonban feltétlenül szem elõtt kell tartani, hogy ha a tökéletességre való törekvés a lényeg, akkor könnyen szomjhalál lehet a dolog vége. És mivel ez itt egy túlélõ blog, a legjobb lenne azokról a természetben is megoldható módszerekrõl ötletelni, amit megintcsak nem nekünk kell kitalálni, hisz ezek a módszerek léteznek.És ha valakinek ezen felül kérdése van, hogy otthonra milyen készülék a legjobb, vagy valami más célra, akkor neki személyesen lehet ebben segíteni.

Csatlakozás dátuma
    Feb 2015
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Ben Hozzászólás megtekintése
    OFF
    Remeg a kezed, kétszer küldöd, ne má.
    ON
    Modi törölni kéne, mert bunyó lesz, mondjuk nem a félelem miatt, de kezdünk durvulni
    Ez amolyan van rajta sapka, nincs rajta sapka hozzászólásnak tûnik. Roppant egyszerû a magyarázat. Amikor elküldtem az üzenetet, vagy a net állt meg, vagy a blog szerver, és nem láttam, hogy megjelent volna.Ezért elküldtem még egyszer. És lám, kétszer is megjelent szerencsére, hisz így gazdagabbak lettünk egy megjegyzéseddel

Doom
    Guest

0 Not allowed!
    ...nem unjátok még????????????

Fórum támogató Zacskóbicska's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Aug 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    Saját, korábbi írásainak mond ellent MAFELSZ kartárs. Mert ugye ha kémiai kötés van az adszorberben (szerinte), akkor miért is jönne ki a kiszûrt anyag belõle? Kémiai kötés olyan szûrõkben van, amelyek vegyileg kezeltek. Ilyen pl. az atomtechnikában, vagy a katonai gázálarcok szûrõbetéteiben alkalmazott, pl. ezüsttel, vagy KI-dal impregnált aktív szén, vagy a szénmonoxid ellen használatos hopkalit szûrõ. Ezek elérik az élettartamuk végét, utána nem regenerálhatók. Az aktív szén szûrõket az iparban mindenütt regenerálják. Külön, kifejezetten regeneráló ág van beépítve.
    Túlélõ körülmények között nagy létjogosultsága lehet az aktív szén regenerálásának. Úgy, ahogy Pityubá is írta, ill. a gyártók javasolják. Ki lehet mosni. Ez azért fontos, mert az aktív szén beszerezhetõsége nem mindig egyszerû feladvány. Természetesen érdemes megjegyezni, hogy az aktív szén minõsége az élettartammal csökken. Akkor is, ha nem használod. Részben van egy természetes öregedési folyamata, ami fõként aprózódásból áll. Mállik az anyag magától. A rendeltetésszerû használat is besegít az öregedési folyamat gyorsításában. Mindezek ellenére még az elöregedett aktív szén is jobb, mint a semmi.
    Egyébként az aktív szén mûködését úgy képzeljétek el, hogy abban a megkötött anyag egy jól körülhatárolható frontot, réteget képez, a keresztmetszetben a molekulák méretével arányos távolságokban különbözõ magasságokban találhatók meg a kirakódott anyagrétegek (retenció). Ez a front, az adszorber belépõ oldala és a megkötött anyagréteg közötti távolság használat közben növekszik, a megkötött anyagréteg vándorol. Egyszer csak megjelenik a korábban megkötött anyag az adszorber kilépõ oldalán. Az adszorberre való belépés és kilépés között eltelt idõt áttörési idõnek nevezik. A regenerálás lényege ennek a folyamatnak a meggyorsítása. Emelt hõmérséklettel jó sok oldószer bevitele (pl. forró ioncserélt vizes mosás), egymást követõ több alkalommal. A korábban megkötött anyagréteg ekkor kimászik az adszorberbõl, nem pedig meghígul, vagy szétkenõdik benne. Szemléletesen úgy néz ki a jelenség, mintha egy hüvelybõl (adszorber oszlop) kinyomnád a dugattyút (megkötött anyag).

Csatlakozás dátuma
    Feb 2015
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    feladom....akkor neked is külön javaslom a szénszûrõk mosását. És részemrõl a témát lezártnak tekintem. És külön jó ötletnek tartom a 20 dekás szénszûrõnek, túlélõ körülmények közt könnyen beszerezhetõ több liternyi ioncserélt vízzel való mosását...
    Last edited by MAFELSZ; 03-14-2015 at 11:48 AM.

törölt tag -gl
    Guest

0 Not allowed!
    Valaki egyszer postolta egy vagabond cuccait, na ott találtam:
    https://sawyer.com/products/sawyer-mini-filter/
    Milyen lehet?
    Ebayen 5000 (forint) körül van
    Pet palackra csavarozható.
    Hátrány, hogy vírusokat és vegyi anyagokat nem szûr, bár elõbbiek ritkán fordulnak elõ élõvízben, és bármilyen pocsolyából nem ajánlatos inni belõle.
    Már-már tervezem a megvételét, de ha hordalékos patakból, tóból, pocsolyából nem tudok vele inni, lehet nincs sok értelme.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2015
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Én is erre jutottam, ha egy durva elõszûrés után egy házi aktív szenes szûrõ még jobb minõséget is produkál akkor nem sok értelmét látom a sawyernek. Biztos van pár helyzet amikor jól jönne (és biztos be is következik majd valamelyik ha nem veszek egyet) de a listám végére került, most még vannak fontosabb dolgok is.

Junior Member
    Csatlakozás dátuma
    Jun 2016
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    sziasztok!

Taáltam egy képet egy közösségi oldalon,konkrétan házilag kivitelezhetõ víztisztító, és arra lennék kíváncsi hogy ez a valóságban is mûködne?
    https://www.facebook.com/ZombieApoca...type=3&theater

Doom
    Guest

0 Not allowed!
    arra lennék kíváncsi hogy ez a valóságban is mûködne?
    Nem!
    Csak a száz fokos víz,minél tovább forralva teszi ihatóvá a vizet...vagy a vízmûvekben alkalmazott drasztikus módszerek!
    Sem EZ a házi cucc,sem a boltokban kapható hiper-szuper víztisztítók nem teszik nyugodttá az embert!
    Lehet szép átlátszó lesz(gusztusosabb),de ettõl még nem iható nagy biztonsággal!
    Ha "piszkos" és forralt..sokkal megnyugtatóbb mint a tiszta de nem forralt!
    A földtõl,homoktól semmi bajotok nem lesz....ellenben az "átcsúszott" élõlényektõl annál inkább!
    Pólón,konyharuhán átszûrni és forralni ameddig csak lehet!Ennyi!