Oldala 1 of 3 123 UtolsóUtolsó
Eredmény 1 to 10 of 30

Topic: Szürke víz tisztítás / hasznosítás

Senior Member borsodi's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Blog Entries
    1
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!

Szürke víz tisztítás / hasznosítás

Rengetegen írtatok véleményt az esõvíz hasznosításról, a fúrt és ásott kutakról a víz újrahasznosításáról azomban elég kevés szó esett.

Elsõ körben ez a legértelmesebb leírás amit a szürkevízrõl találtam.

Eredete és összetétele szerint abban különbözik a házi szennyvíztõl, hogy nem tartalmazza a víz-öblítéses WC használatból keletkezõ ún. fekáliás szennyvizet. A mosás és mosdás révén keletkezõ, enyhén szennyezett szappanos, mosószeres vizet, az angol (grey [GB], vagy ameriaki írásmód szerint gray water) és német (Grauwasser) nyelvterületen elterjedt szakkifejezés nyomán szürkevíznek nevezik. A szürke meghatározás nem a színére utal, hanem az ezen a szakterületen elterjedt szakkifejezés értelmében, a fenti meghatározás alapján a víz minõségét jelöli.
    Alapvetõen a rendszer nem túl bonyolúlt a lényeg, hogy a mosógép, zuhanyzó / fûrdõ, mosogató(k) vizét összegyûjtve felhasználjuk az újra pl.: WC öblítésre.

A net tele van leírásokkal ez az egyik legegyszerûbb: http://csocsodalom.hu/wordpress/2011...tortenete.html

Valakinek van ezzel tapasztalata? Használt már ilyet? Gondolkozik az építésén?

Senior Member raktaros's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 33
    Given: 83

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló borsodi Hozzászólás megtekintése
    Rengetegen írtatok véleményt az esõvíz hasznosításról, a fúrt és ásott kutakról a víz újrahasznosításáról azomban elég kevés szó esett.

Elsõ körben ez a legértelmesebb leírás amit a szürkevízrõl találtam.

Alapvetõen a rendszer nem túl bonyolúlt a lényeg, hogy a mosógép, zuhanyzó / fûrdõ, mosogató(k) vizét összegyûjtve felhasználjuk az újra pl.: WC öblítésre.

A net tele van leírásokkal ez az egyik legegyszerûbb: http://csocsodalom.hu/wordpress/2011...tortenete.html

Valakinek van ezzel tapasztalata? Használt már ilyet? Gondolkozik az építésén?
    Olvastam olyant aki szürke vizet gyûjtötte és azzal öblítette a vécét ilyesmi automata megoldással.
    Egy idõ után feladta, visszaállította esõvízre. Nagyon nyálkásodott, lerakódott a rendszerben.
    Nálunk a mosdó/mosogató szifon belseje is elég durván tud kinézni.
    Így maradok az esõvíznél (ill. még kútvízrõl megy, de az esõvíz a cél).
    Mondjuk asszony sem örülne ilyen dekorációnak a fürdõben

U.i.:
    Régen én is tervezgettem építeni ilyen bonyolult dolgokat, de már az ellenkezõjére törekszem.
    Alkatrész és hozzáértés szükséges, ha nem vagy itthon "szolgáltatás" nélkül maradhat a család.

Senior Member borsodi's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Blog Entries
    1
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Ez nálam ennél egyszerûbb egy fokkal mert nem kellene a fûrdõben tárolni a szürkevizet hanem rögtön átvezetném egy másik helyiségbe, majd pedig onnan szûrés után jöhetne vissza a WC-be. (két luk a falon) Volt már alkalmam zsírtól teljesen eltömõdött lefolyó csövet tisztítani úgyhogy el tudom képzelni, hogy milyen "trutyi" keletkezik.

törölt tag -gl
    Guest

0 Not allowed!
    Én gondolkodom az építésén, egyenlõre szivattyúk és szûrõk kellenének pár mágnesszelep és vezérlés, illetve bizonyos rutin.
    A fürdõvíz rögtön mehet mosáshoz a mosógépbe, de az öblítésrõl le kell választani, ezt meg lehet oldani egy mágnesszeleppel, ami bizonyos idõ után, vagy a második nyitásnál mikrokontrolleres vezérléssel átkapcsol hálózati vízre. Ugyanígy lehet vele szerintem mosogatni, csak az öblítésnél szintén tiszta vizet kell használni, ha mosogatógép van, akkor kilõve, de szerintem ne legyünk kényesek.
    A zsír tényleg probléma lehet amúgy. Talán valami szûrõvel ki lehet szedni a makacsabb dolgokat.
    Azon is gondolkodtunk, hogy átállunk az alomszékre és a vízünkkel közvetlen öntözünk, itt fontos szerintem odafigyelni arra, hogy ne bármivel mossunk, vagy mosakodjunk, mert tartalmazhat biológiailag nem lebontható dolgokat, pl mûanyagport.
    Ha a vízforrásunk esõvíz, az így egy elég jó rendszer lehet.
    Szürkevízet meg lehet szûrni homokágyon is egyébként elég hatékonyan, ezt még nem próbáltam, így mosásra-mosogatásra nyugodtan mehetne a fürdõvíz.
    A mosogató vízét FEKETE VÍZNEK minõsítik! Az nem játszik. Ha környezetbarát mosogatószerrel mosogattok, az is mehet közvetlen a kerti növényekhez. Iszonyatosan zsíros, semmiféle felhasználásra nem javasolt.
    A mosógép víze opcionális de általában nem ajánlják felhasználásra, az is mehetne a növényeknek.
    Na ennyi.
    Épp most is áll 200 liter kádvíz a kádunkban, mert még nincs se fenékszivattyúm, sem tartályom, se semmim, és felmosóvödörrel szoktam átmerni a wc tartályba. Hát elég fárasztó, de minden második nap telibe fürödhetünk a párommal egy 300 literes sarokkádban, ez a víz két nap alatt egyenlõre elmegy wc öblítésre, tehát ez olyan mintha a wc öblítõ vízünkben fürdenénk.

Esõvízrõl még annyit, hogy mosásra sokkal jobb, sokkal jobban habzik, lágy. Ha megfelelõen szûröd (50, (20,) 5, utána 1 mikronig) mindenre tökéletes, kerámia és aktív szén szûrõ után pedig akár még iható is. Az amcsik csak simán átnyomják egy UV elemen az elõszûrés után.
    Last edited by törölt tag -gl; 04-21-2015 at 02:31 AM.

Junior Member
    Csatlakozás dátuma
    Apr 2015
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    ...a KEGYEDI RENDSZERT ismerem a szürke víz kezelésére -igaz csak elméletben. Ez a rendszer nem közvetlen vezeti vissza a szennyezett vizet, hanem egy sor egyszerû tisztítási lépcsõn keresztül.
    Egy elég neves szakember fejlesztette külföldi tapasztalatai alapján, neten is elérhetõ komplett leírással:
    https://www.youtube.com/watch?v=zTgGzY3qYFg
    http://www.eautarcie.org/hu/04a.html#d
    remélem tudtam némi hasznosítható ötlettel segíteni

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Épített gyökérzónás szennyvíztisztítók

Nekem is valami egyszerû megoldás kellene a szürkevízre, de lehetõleg föld alatt kezelni, majd öntözésre felhasználni.

glassbox:
    Víztakarékosság – Egy viznyerõ automata története
    "Hajszolom a tudást, de õ mindig gyorsabb nálam!"

Fórum támogató Zacskóbicska's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Aug 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    Készíts egy medencét, bele nádat (mesterséges mocsár), majd azon átfolyatva (mocsár szabályozott lecsapolása) kapod a tisztított vizet. Ennél egyszerûbb, ha a medencébe fûzfát ültetsz és a megnõtt fákat idõnként ritkítva, újratelepítve használod fel a vizet. Ha ingyen van, a fûzfa is jó tüzelõ.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Zacskóbicska Hozzászólás megtekintése
    Készíts egy medencét, bele nádat (mesterséges mocsár), majd azon átfolyatva (mocsár szabályozott lecsapolása) kapod a tisztított vizet. Ennél egyszerûbb, ha a medencébe fûzfát ültetsz és a megnõtt fákat idõnként ritkítva, újratelepítve használod fel a vizet. Ha ingyen van, a fûzfa is jó tüzelõ.
    Én is ilyesmire gondoltam, csak nem tudom mennyire mûködõképes. Mekkorát készítsek, van-e szaga, folyamatos és idõszakos használat esetén is mûködik?
    Nádat amúgy is szeretnék, így hasznos is lenne.

Fórum támogató Zacskóbicska's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Aug 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    Holnap de. valószínûleg lesz egy kis idõm, megtervezhetjük. Írd le a kívánt víztisztító kapacitást, aztán meglátjuk, mit tehetünk.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Valahol azt írták rá, hogy 4m2/fõ, 2 fõre kellene tervezni. Remélem sokat nem kell ásnom