0
Itt szerintem is inkább arról van szó, hogy szinte adónak tekintenek már nem hivatalosan olyan dolgokat ami hivatalosan nem adó, a hivatalok, intézmények mûködését erre terhelik, tehát sok helyen (ilyen lehet az önkormányzatnál az említett kommunális adó) bevételnek tekintik az illetékeket, büntetéseket. És nem azért büntetnek, hogy betartsák az emberek a szabályokat, hanem azért, hogy meglegyen a bevétel.
A nagy baj nem is azokkal van, akiknél ezt betartják, és szívnak, hanem a kivételesekkel, óriási kivételek vannak. Milliárdos, stb. Sokan meg meglovagolják a rendszert, és kihasználják, hogy pár emberrel elég lepacsizni és bármit lehet.
Azt hiszem ezt nevezik korrupciónak.
Ráadásul a hivatalnokok, a városi "közös képviselõk" és az erre kiépült cégek és egyebek pedig nagyon csúnyán visszaélnek a hatalmukkal, ne is beszéljünk a rendõrségrõl vidaildikó horváthandrás stadionok, hagyjuk is.
Sokan pedig azért húznak az önellátás felé, mert azt gondolják, hogy akkor a havi kb 300 ezer forintnyi családi bevétel nem a rezsiköltségekbe és kajába, kocsifenntartásba fullad vissza hanem õk majd ott ellesznek napelemen, meg szórják a magokat, a havi 300 ezer forintból meg negyedévente elmegy a család nyaralni a Maldív szigetekre. (szép is lenne úgy)
| Thumbs Up |
| Received: 152 Given: 4 |
Az önellátásnak nem az a lényege, hogy a havi 300k bevételt trópusi nyaralásra költhesd a rezsi helyett. Nem sok embert ismerek, aki azért mûveli a kertjét vagy gondozza az állatot, hogy aztán dobbantson a kanárira minden évben.
Az önellátás gondolatának egy nagyon fontos háttere van, amelyet sokan talán meg sem fogalmaznak maguknak, mások viszont nagyon is jól látják, ez pedig az élõsködõk elkerülése.
Mikor te matekozol, és azt mondod, hogy 300k huf a családi bevétel, és ezért mondjuk ledolgoztok 320 munkaórát (vegyük hozzá a munkábajárást, minimális ingázással, legyen 400 óra, hogy könnyen számoljunk a továbbiakban, de vannak, akik jóval többet tartózkodnak az úton), akkor hatalmas tévedésben vagy. Ezt nem rosszból mondom, szó szerint egy nagy tévedés/átverés áldozata vagy (én is az áldozta vagyok még, de már menet közben vagyok kifelé).
A 300k azt jelenti, hogy te megtermelsz gyakorlatilag 600k bevételt, plusz a munkáltató nyeresége, ami bármennyi lehet. A munkáltató hasznát ne számítsuk, az egy normális dolog, meg nem is része teljes mértékben a képletnek. Tehát 600k. Ennyibe kerül a munkád. Ebbõl járulékok, adók levonása után marad a 300k. Gondold át, tényleg kapsz-e havi 300k értékben szolgáltatásokat az államtól. Aztán számoljunk tovább. Bármit, bármit veszel, 27% áfa van rajta, az visszafelé számolva olyan egyötödnyi levonás, legyen kerek szám, marad 240k. Ekkor nem vettél semmit, amit áfa mellett jövedéki adó is terhel, tehát üzemanyag, gáz a fûtéshez, egy korsó sör. Átlagosan a rezsiköltségek 10-15%-a bújtatott haszon, ezek szerepelnek a számlán hálózati rendelkezésre állási díj meg hasonló nevek alatt. Egy átlagos háztartás kiadásainak a harmadát a rezsi teszi ki, tehát 240-(240*0,66*0,1)=224. Most a 224/600=37.
Tehát ha te dolgozol, és elõállítasz 100 forintnyi értéket, abból a rendszer annyit vesz el tõled, hogy 37 forintnyi marad. Ez az, amit tulajdonképpen tényleg megkapsz, a többi az csak "papíron létezõ" pénzmozgás. A rendszertõl cserébe nem kapsz 63 forintnyi szolgáltatást. A felét, harmadát sem. A különbözet egy sor feneketlen zsebben landol, amit összefoglalóan élõsködõknek nevezhetünk. Jelenleg a rendszer erre való, így lett kilakítva a mûködése. A rendszer nem azért létezik, hogy te iskolába járhass, orvoshoz mehess, vagy aszfaltos úton kocsikázz. Az a legszükségesebb alamizsna része, a visszaosztás. A rendszer jelenleg azért létezik, az a célja, hogy a kiváltságosok csoportjának folyamatosan átjátssza a munkád gyümölcsét. Ezért recseg-ropog. Ez az oka annak, hogy az összeomlás szélére jutottunk. Nem a húsvéti nyuszi tojja a problémákat. A hibás rendszer hibásan fog mûködni, és az a rendszer, amely nem az alkotóelemeit szolgálja, az hibásan mûködik.
Mikor te valamilyen szinten önellátásba kezdesz, ebbõl az örvénybõl kezdesz el kimászni.
Mert ha te otthon megtermelsz 100 huf értékû krumplit, akkor a pincébe nem 37-et teszel el. Hanem 100at.
Na ez a lényege az önellátásnak.
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
Hadd mondjak valamit:
A véleményem és az életvitelem nagyjából ismeritek a témakörben, több topicban megosztottam.
Néhány gondolatom azért lenne....
Az önellátás mint "teljes önellátás" valóban megvalósíthatatlan, DE nem is erre törekszünk. Az alap koncepció az, hogy élhetõ életet éljünk.
Reggel ne a munkaidõ kezdetét jelzõ kürt indítsa a napot, valódi ételt együnk, tiszta levegõt szívjunk, ne a f.sz fõnökünk sirámait kelljen hallgatni, valahogy kihúzni ebédig,
ebéd után meg elvegyülni és zárásig munkát imitálni... mert ez NEM élet. A béreddel a munkaerõd árúba bocsájtását fizetik meg a munkaerõpiacon. De voltaképp az idõdet és ezzel az életedet veszik meg. Ez elég rosszul hangzik...!
Leírom egy átlag napom.
Reggel fél 7-kor kelek, kicsit vakarózom, megreggelizek a feleségemmel. (8-ra jár, pedagógus)
A reggelim: kecskesajt, tojás, oldalszalonna, friss retek, saját kenyér és a feleségem sütötte kalács kétféle lekvárral, (most a bodzalekvár ízlik jobban, a cseresznyét majd legközelebb) és egy jó tea.
Ezután a kínszenvedés után, kimegyek etetni és fejni.
A kutyák és a macskák kapnak elõször, mindegyikhez van egy-két jó szavam. Azután a bak és két elválasztott kicsi kapja meg a porcióját. A bakkal nagy haverságban vagyunk, úgy viselkedik mint egy kutya... Azután a napos csirkék kapnak kecsketúróval kevert darát és friss vizet, gyönyörûen fejlõdnek.
Kiengedem a tyúkokat és a kacsákat, a teli töltött etetõ és itatóvályúkhoz. Pár percig nézem õket, jó látni hogy egészségesek.
Ezután jön a fejés és a reggeli a sor végén levõknek. Itt van némi tülekedés, de a sorrendet a kecskék már eldöntötték, nekem csak a fejés marad szépen sorban.
Négy anyát megfejek, egy elválasztott gidának hagyok az anya tõgyéban fél litert, amit meg is kap, mert kicsit fejletlen. A lekaszált zöld már az etetõben, víz és só kikészítve, mehetnek enni. Én is megyek, leszûröm a tejet, beteszem a hûtõbe, nagyrészt elviszik, a maradékból meg túró és sajt lesz. kb. 10 órára végeztem is a hivatalos dolgaimmal, és folytatom ahol tegnap abbahagytam, és mára elterveztem.
Ez nem sivár, cél nélküli élet. Harmóniája, íze és zamata van, mert én ÉLEK.
Még egyszer: az önellátásra való törekvés nem pusztán financiális vagy rendszer elleni lázadási kérdés, sokkal inkább egy ÉLHETÕBB ÉLETRE VALÓ TÖREKVÉS!
Én nem piszkálnám az oroszokat!
| Thumbs Up |
| Received: 152 Given: 4 |
Igazad van. Pontosítottad, kiegészítetted a leírásomat, nagyon köszönöm! Ez a része meg bennem nem tudatosult ennyire egyértelmûen. Az élõsködõk elkerülése nem egyszerûen arról szól, hogy ne vegyék el a pénzem, hanem arról, hogy az élõsködés árt az én életemnek, kevésbé lesz igazi Élet.
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Lekvár elég jól összefoglalta, hogy mirõl is szól ez. A nyugalomról, a biztonság érzésérõl és arról, hogy uralod az életed. Hogy ezek közül mi mennyire valós, vagy illúzió azt nem tudom, de a nyugalom az biztosan valós.
Én is leírom egy átlag napom:
5-kor keltenek a gyerekek. Reggel mese nézés, kávézás az ágyban, kakaó a nagyobbiknak, cici a kisebbnek.
7-kor kimegyek etetni az állatokat és öntözök. Körbenézek a birtokon és kigondolom, hogy milyen teendõk várnak rám és mi a fontossági sorrend. A töredékét fogom megcsinálni aznap. Ahogy sikerül. Néha persze van, ami nem tûr halasztást. Miközben a gondolataimban elmerülök nézem a kertet, az állatokat. Mennyit nõttek, hogyan viselkednek...stb. Felemelõ érzés, hogy itt mindent a két kezemmel valósítottam meg.
Mire bejövök a gyerekek újra ágyban és vár a reggeli. Szinte minden reggel vagy szalonnát, kolbászt reggelizek, vagy ugyanezt tojásrántottának. Mondanom se kell, hogy egyedül a kenyér van boltból.
Fél kilenckor leülök a géphez. Átnézem a piacot, a híreket, az éjszakai ázsiai történéseket, hogy mire 9-kor nyitnak Londonban, már tudjam, hogy aznap fogok-e kereskedni és ha igen, akkor mivel. Ha találtam valami érdekeset, akkor délig kereskedek, ha nem, akkor elfoglalom magam a kigondolt teendõkkel.
Délben ebéd, aztán séta a családdal, vagy szieszta, attól függõen, hogy a gyerekek mennyire álmosak.
Ha van még nyitva pozi, akkor az amcsi nyitás után még ránézek fél három körül. Ha nincs, akkor kinti foglalkozás, nekem, asszonykámnak pedig mosogatás, mosás.
4 óra felé már otthon vannak azok a barátok, ismerõsök, akik dolgozni járnak, úgyhogy átmegyünk hozzájuk, vagy áthívjuk õket. Minden nap van valami társasági élet.
6-kor fürdetés.
Fél hétkor az állatok etetése, öntözés
Fél nyolckor gyerekek fektetése, aztán vacsora nekünk.
Beszélgetés, olvasás, internetezés után lefekvés többnyire 9-kor. Kivéve, mint ma is, hogy meg akarom várni az amcsi zárást.
Szóval van teendõ, de azért nem vészes. Ráadásul bármikor úgy módosítom, ahogy aznap éppen akarom. Ugyanúgy dolgozhatok többet, mint ahogy lazíthatok is aznap, ha ahhoz van kedvem. És nem utolsó sorban változatos a napom...és együtt töltjük.
Last edited by Kamionos; 05-22-2015 at 07:59 PM.
"A boldogság a saját útját járó ember nyugalma"
Nagyon jó dolgok amiket leírtatok!!!!Szorgalmasak vagytok és a saját igényeitek,mentalitásotok szerinti életet sikerült kialakítani,amihez gratulálok!
De engedjétek meg ,hogy a csalódottságomnak adjak hangot!
Hónapok óta folyik sok topicban a vita az "önellátás" témakörben.Hozzászólt mindenki pro és kontra vérmérsékletétõl,életvitelétõl függõen.
Aztán kiderül,hogy nincsenek is a fórumon "önellátók"(teljes önellátók)!
Vannak emberek akik szépen rendben tartják a portájukat,kihasználják a föld nyújtotta kincseket,több-kevesebb sikerrel és arányban.De ez nem más mint a vidéki élet,se több,se kevesebb.
Szóval csalódott vagyok,mert rengeteg hozzászólást olvastam és írtam egy olyan témában ami csupán illúzió!Egy elméleti fejtegetés ,voltaképpen a semmirõl, egy nem létezõ dologról.
Nem valósította meg senki,talán meg sem lehet valósítani.
Adjon Isten!
Évek óta foglalkozom ezzel, számtalanszor leveleztem errõl és kb ezer ember megfordult nálam, sokan kipróbálták, volt aki egy egész évet lehúzott. Beéefáradtam a vitába.
Akit valóban érdekel és nem kötözködni akar, annak pár dolgot megírnék segítségül:
A honlapomat nem engedi belinkelni, ezért csak leírom az elérhetõséget.
Elsõ pont, az önellátást értelmezni kell:
nabukodonozor pont webnode pont hu/onfenntartas/
Dommnak igaza van:
Kell egy létszám, egy csoport. Ezt Géczy Gábor jól leírja a bárka programban.
Megpróbálunk Morpheusok és Neok lenni, de amig van Mátrix, addig van hatása a rendszeren kívüli életre is. Ez így volt a filmben. Mit tehetünk? Kihasználjuk a Mátrix hibáit.:
Vallási közösséget alapítunk (Amishok):
nabukodonozor pont webnode pont hu/news/magyar-amishok/
Vallási közösségként használjuk a mátrix hibákat:
Nem linkelek: Btk 215 paragrafus és 216.
Számtalan Mátrix hiba van. Sosem az egész Mátrixot támadjuk, csak egy pici pontot, általában az embert, ügyintézõt.
Példa: Van egy rendelet, ami alapján el akarnak járni ellened, de van egy törvény ami téged véd. Igen, van ilyen! :-)
Nem a rendszer, hivatal ellen mégy, hanem az ügyintézõt támadod, feljelented. Példáúl, a Btk 215 szerint vallásszabadságodban sért...:-)
Nem részletezem. Sok munkám van benne. Mûxik. Aki nem hiszi, járjon utánna.
És nem a gép elõtt ülve agyalok, hanem:
Gyermekem itthon született, nem jár oviba, nem része az eü ellátásnak, nincs rezsim, (kivéve telefon és net) többnyire azt eszem amit én vagy hasonlóan élõk megtermelnek, energia független vagyok, stb, stb, stb.
Nem írok többet és nem megyek vitába, nálam ez hat éves munka. Ha érdekel, megkeresel.
Ui.:
Mátrix hiba példáúl a sportlövészet. :-)
| Thumbs Up |
Hû skacok, de jó volt olvasni a hozzászólásokat! Komolyan rég volt már ennyire tartalmas és elõrevivõ...
Annyit azért tegyünk hozzá, hogy az önnellátó(hoz közelítõ) élet nem csak ennyi, mert kell az állatnak ennivaló, metszeni a fát, kapálni a kertet, gondozni a fákat, stb, tehát nem csak napi 1-2 óra munka, ha nem akarunk fizetni pl a takarmányért, de igen, valóban nem hiszem hogy több meló lenne vele, mint a napi 8-10órás munkával+bejárással.
(Persze nem árt érteni dolgokhoz állatok nyavalyái, növények kórokozói, stb, különben orvosnak kell tejelni (kivéve ha elfogad otthon termelt árut) - tényleg, ezt hogy oldjátok meg? Morpheus, Kamionos, Lekvár? Nem kötözködésbõl, most készülök ki én is tanyára, tényleg érdekel!) Meg az jutott eszembe, hogy pl egy kúthoz sziovattyút is pénzért adnak a boltban, azt hogy lehet kitrükközni? Vagy ennyibõl muszáj függni a rendszertõl?
Építõ jellegû válaszaitokat elõre is köszönöm! (Bakker, tényleg az elmúlt kb 10 hsz miatt megérte megnyitni ezt a topikot...)
| Thumbs Up |
amit venned kell.
edény, lábos, konyhai cuccok,
csizma, ruha,
szerszámok
üzemanyaga gépekbe, autóba , ha nincs megszakadsz,
nem akarsz áramot akkor VENNED kell a napelemet szélgenerátort vagy egy részét, alkatrészeket biztos.
gyógyszer ha gyerek van ( erre kár baromságokat írni hogy nem kell )
és akkor megtermelted az összes kaját, gabonát arattál, ötöltél lisztnek és sütöd a kenyeret.
állatot tartasz hús és egyebek miatt.
nejem 5 tagú családja csinálta ebbe nõttek fel. elmenekültek mert megszakadsz nincs ünnep, nincs betegség, nincs szabadság, csak munka és kevés mindenre az idõd.
mielõtt okoskodás kezdõdne több generációs paraszt család volt feladták mert nem mûködik . szülök belerokkantak két lány városba jött és eszükbe sincs vissza menni a fiú testvérük maradt és évekkel ezelõtt abbahagyta amikor tönkre ment több hektár krumpli, aztán más természeti bajok amire nincs ráhatásod. most annyit tart ami hobby szinten elég ad egy kis plussz a családnak és elment a városba dolgozni.
végignéztem õket 10 év alatt aki azt állítja ez a tuti és ez mûködik az hazudik.
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
A szükséges munkaidõ szezonálisan is változik.
Télen nem kell a kerttel foglalkozni, esetleg a fóliával, üvegházzal melegházzal. Idõnként hólapátolás, nagy udvar és a háztáji mellet 2-3 óra is lehet egy nagyobb hóesés után.
Kert/gyümölcsös/szõlõ a szezonban napi 1,5-2 órát igényel átlagosan, mérettõl függõen.
A takarmány és étkezési gabona termelés is igényel idõközi munkát az aratásig kb. fél-1 óra, területtõl függõen.
Tûzifa gyûjtés/vágás lehet szezonális vagy folyamatos jellegû is.
Ha vannak állatok akkor szalma/széna is szükséges. Ez is alkalmanként történik, de pár munkanap elmegy rá.
Van itt még olyan, hogy épületfenntartás, újak építése - igénytõl függõen.
Hivatali ügyintézés - ez szinte mindenhol szükséges, pár nap elmegy vele éves szinten, helyzettõl függõen.
Takarítás/rendrakás - a nagyobb helyeken napi fél órát is igénybe vehet átlagosan.
Itt vannak még idõnkénti munkák - tartósítás, állatok levágása és feldolgozása, eszközök építése és készítése, anyagbeszerzés, gyûjtögetõ körutak az erdõn mezõn és sorolhatnám.
A tüzifa hasogatás nálam évi 2-3 nap alatt megvan, aztán télen csak rakni kell a kályhába.
A napi szükséges teendõ megvan átlagosan 3-10 óra idõ alatt(szükségletektõl, igényektõl függõen).
Ezután és közben élhet az ember a hobbijának, szabadidõs programjának, kirándulás, erdõjárás, gyakorlatozás, internetezés, könyv olvasás, filmezés, íjászkodás, sportlövészet, lovaglás, barkácsolás, írás, látogatás a szomszédokhoz és rokonokhoz vagy éppen találkozás pár jó baráttal - mindenkinek saját igénye és lehetõsége szerint.
Vannak olyan napok(esetleg hetek) amikor az embernek szinte csak egy leheletnyi szabadideje van, mert bizonyos munkákat nem lehet legközelebbre halasztani.
Tapasztaltam már. Van itthon háztáji, kert + pár hektár termõföld kinn, ezért vannak teli napjaim.
Hozzá teszem hogy nem vagyok önellátó abban az értelemben, hanem egyre több táplálékot és eszközt nem kell megvenni a boltban, mert itthon elõ van állítva.
Last edited by mmilan21; 05-23-2015 at 09:29 AM.