Oldala 7 of 26 ElsõElsõ ... 5678917 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 61 to 70 of 254

Topic: Önellátás

Senior Member A. L. Ias's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Én nem is tudom hova sorolnám be magamat. Valahova a C kategória egyik sarkába. Kamaszkoromat falun töltöttem, a ház mögött 1 hold föld volt a kert és ha ez nem volt elég, akkor akadt a tsz-tõl háztáji (kukorica, uborka, hagyma, fûszerpaprika). Jószág is akadt, bár leginkább baromfi. Fûtés és meleg víz vegyes tüzelésû megoldással. Bennem nem a napi 1-3 óra munka maradt meg emlékként.
    Késõbb is éltem kertes házban, ott csak 300-400 nm konyhakert volt, és a falu határában 2 hold szántó. A veteménnyel több gond és baj volt, mint amennyit hozott. A büszkeségen kívül, hogy a sajátomat ehettem. A szántót pedig kapával mûvelni munka mellett annyit jelentett, hogy nem volt szabad hétvégém. A kertet 3 év után adtam fel, a szántót 4. Megvettem a faluban a szomszédtól, a felszabaduló idõmben pedig megkerestem a rávalót (többet).
    Túl sok jó tapasztalatom nincs az önellátásra berendezkedésrõl.

Most panelban élek, se kutyám, se macskám. Ha nem dolgozok, akkor a szabad idõmben kirándulok, járom a közeli hegyeket, az erdõt. Szerencsés vagyok, mert van munkám. Ráadásul olyan munkám ami vagy jól fizet vagy sok szabadidõm van és én választhatom meg, melyik a fontosabb. Lehet, hogy kizsákmányol a rendszer, de még így is több marad meg, mintha önfenntartanék. A fõnököm sem piszkál annyit, mert azt amit én tanítok, azt nem tudja más tanítani a fõiskolán így bele sem szólnak mit csinálok. Persze itt is vannak nem szeretem munkák és utolsó percbeli kavarások, de az mindenhol megvan. Így én is azt érzem a magam ura vagyok bizonyos határokon belül (és ezek igen tág határok).

Nem tudom hol szakadt el a cérna, talán csak nem vagyok még elég érett a gazdálkodáshoz. Nem érzek belsõ késztetést iránta, pedig minden nagyszülõm a földõl élt. A szüleim is azt mondták tanulj, hogy ne kelljen a kétkezi munkába megszakadnod. Õk is tanultak, hogy kitörhessenek. Tõlük autentikus forrásból tudom milyen volt az élet a tanyán. És nekik sem az öröm és boldogság maradt meg emlékként, hanem a mindennapi robot. Amit gyerekként -ha csak a töredékét is- megtapasztaltam.

Így az én hozzáállásom az általad definiált önfenntartáshoz, hogy amíg lehet a legmesszebb elkerülöm. Ettõl még minden tiszteletem azoké akik mûvelik, de kissé hitetlenkedve fogadom a befektetett munkáról szóló részeket. Mert a nagy- és dédapáink (akiknek elveszett tudása után áhítozunk) is hajnaltól napestig kint voltak a földeken, nem csak kiugrottak pár órára.
    A ház a kerttel még megvan, jelenleg más mûveli. Ha nem lenne munkám visszamennék és kezdeném elõröl a gazdálkodást. De amíg könnyebb munkával fenntarthatom magam nem választom önként a ásót, kapát és a kaszát.

D - törölt tag
    Guest

0 Not allowed!
    A) Önellátásra berendezkedõk
    B) Önellátás irányába mozdulók
    C) Önellátást elutasítók
    És vannak:
    D) Önellátásból menekülõk...?
    A) Önellátásra berendezkedõk
    Önellátási ráta 100 % ,nem létezõ fogalom
    B) Önellátás irányába mozdulók
    Önellátási ráta 0,00000001 - 99,999999 % aki életében egyszer vesz egy cserép metélõ hagymát,locsolja és egyszer eszik belõle ,az már ide tartozik!
    C) Önellátást elutasítók
    Önellátási ráta 0 % tehát még a s... sem hajlandó egyedül törölni,magatehetetlen,bénult beteg vagy talán az Eddie Murphy Amerikába jöttem címû filmben lehet ilyesmit látni
    És vannak:
    D) Önellátásból menekülõk...?
    Mivel az "önellátás "csupán elméleti fejtegetés,így abból senki nem tud elmenekülni,mivel senki nem is volt benne

D - törölt tag
    Guest

0 Not allowed!
    Félreértés ne essék,minden tiszteletem azoké,akik tisztességes munkával keresik a pénzt a krumplira és azoknak is mély tiszteletem akik nem megveszik,hanem a maguk megtermelt krumplijukat fogyasztják! Szóval jó étvágyat kívánunk mindannyiunknak,akik nem munka nélkül élõsködnek rajtunk.
    A munkahelyen dolgozó is önellátó,amennyiben a fizetésébõl fedezni tudja a megélhetését és az is önellátó aki nem bejelentett munkahelyen termeli meg a betevõt!!!!!
    Azért némi elgondolkodtató azért van a dologban.
    A bejelentett alkalmazott,vállalkozó fizeti/munkáltató fizeti a közterheket,tb-t,nyugdíjjárulékot,vonják a jövedelem adót.Tehát biztosított,tehát jogosan veszi igénybe a közellátásokat,kórházakat,iskolákat,utakat,p arkokat,stb.Fizet érte nem is keveset!
    Aki csak magának termel és a krumpli 100%-át a pincébe rakja,pénzbeli jövedelme nincs, annak nincsen lehetõsége ezeket a közterheket fizetni.
    Felteszem nem is akarja igénybe venni.

Senior Member mmilan21's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Feb 2014
    Lakhely
    Bács-Kiskun megye
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Pityubá Hozzászólás megtekintése
    Milán, a fenti sornak az írását eltévesztetted. Mi tudjuk te is tudod, hogy a kutyákat törvény szerint évente kell veszettség ellen oltani. Ebbõl kifolyólag te is viszed évente az állatorvoshoz, akkor is ha az nem menne ki hozzád. Javíttasd ki ezt a sort évenkénti oltásra. Ez nyílt fórum jobb a békesség, nehogy az elírásból bajod származzon.
    Akkor az állatorvos ezek szerint nem szereti az oltásokat, mert õ személyesen mondta, hogy 2 évente kell oltatni.
    Az állatorvost kérdezd, ne engem, mert õ a szakmabeli.
    Lehet hogy a többi állatorvos csak a pénzügyi lehúzás miatt olt évente?? Vagy ez más gyártó vakcinája - amit a doki használ - más hatásokkal? Mert ez lehetséges.

Legalább az oltástól kevésbé valószínûleg lesznek emlõrákosak a kutyák - ahogy ez volt az utóbbi 5 kutyánkkal 15 év alatt.
    Akkor persze minden évben voltak oltatva a helyi orvossal - akivel errefelé volt jó pár rossz tapasztalatunk, ahogy másoknak is.
    Last edited by mmilan21; 05-23-2015 at 07:28 PM.

Junior Member
    Csatlakozás dátuma
    Feb 2015
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Dream_walker Hozzászólás megtekintése
    akkor engedélyköteles egy lakáscélú ojjektum, ha az fix alappal rendelkezik, és bár manapság ezek a legelterjedtebbek, a hajlékok választékában igen szerényt részt képviselnek csupán.

Ha te döngölt földpadlósra építed a vályogházadat (néhány tízezer évig mûködött a technológia), akkor semmiféle engedély nem kell hozzá.
    Ha erre a döngölt föld alapra én víz és hõszigetelést, szerelõbetont is tennék a késõbbi padló kialakítása miatt, akkor az még mindig nem engedélyköteles dolog? Tegyük fel megépítem a házam döngölt alapra szintén döngölt falakkal, fa tetõszerkezettel mindenféle engedély, bejelentés nélkül. Ez a törvény értelmében lakó épület? Nem sütik rá hogy életveszélyes? Mi van ha az ott lakó gyerekeimre veszélyesnek ítéli a gyámügy? Tetszik az ötlet, de sok a kérdés.

D - törölt tag
    Guest

0 Not allowed!
    sok a kérdés.
    [QUOTE]A 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. számú melléklete alapján építési engedély nélkül végezhetõ tevékenységek:

1.A mûemléki jelentõségû területen a telek közterületi határához legközelebb, de legfeljebb 10 méterre álló meglévõ épület átalakításának kivételével az építési engedéllyel építhetõ építmény átalakítása[1], felújítása, helyreállítása, korszerûsítése, homlokzatának megváltoztatása, ha az építési tevékenységgel az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit nem kell
    a) megváltoztatni,
    b) átalakítani,
    c) elbontani,
    d) kicserélni,
    e) megerõsíteni vagy
    f) változatlan formában újjáépíteni.
    2.Meglévõ építmény utólagos hõszigetelése, homlokzati nyílászáró – áthidalóját nem érintõ – cseréje, a homlokzatfelület színezése, a homlokzat felületképzésének megváltoztatása.

3.Meglévõ építményben – alapozást nem igénylõ – új égéstermék-elvezetõ kémény létesítése, ha annak megvalósítása nem jár a meglévõ építmény tartószerkezetének megbontásával, átalakításával, megerõsítésével.

4.Új, önálló (homlokzati falhoz rögzített vagy szabadon álló) égéstermék-elvezetõ kémény építése, melynek magassága a 6,0 m-t nem haladja meg.

5.Az épület homlokzatához illesztett elõtetõ, védõtetõ, ernyõszerkezet építése, meglévõ felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerûsítése, bõvítése, megváltoztatása, ha ehhez az épület tartószerkezetét nem kell
    a) megváltoztatni,
    b) átalakítani,
    c) megbontani,
    d) kicserélni,
    e) megerõsíteni vagy
    f) újjáépíteni.
    6.Épületben az önálló rendeltetési egységek számának változtatása.
    7.Kereskedelmi, vendéglátó rendeltetésû épület építése, bõvítése, melynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 20,0 m2 alapterületet, kivéve mûemléki jelentõségû területen a telek közterületi határához legközelebb, de legfeljebb 50 méterre álló új épület építését, vagy meglévõ épület építésügyi hatósági engedélyhez kötött bõvítését vagy átalakítását.
    8.Nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, bõvítése, melynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 50 m3 térfogatot és 3,0 m gerincmagasságot.
    9.Önálló reklámtartó építmény építése, meglévõ felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerûsítése, bõvítése, megváltoztatása, melynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg
    a) beépítésre nem szánt területen a 9,0 m magasságot,
    b) beépítésre szánt területen a 4,5 m magasságot.
    10.Temetõ területén:
    a) sírbolt, urnasírbolt építése, bõvítése, melynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 50 m2 alapterületet, vagy a 3,0 m magasságot,
    b) urnafülke, sírhely, sírjel építése, elhelyezése.
    11.Szobor, emlékmû, kereszt, emlékjel építése, elhelyezése, ha annak a talapzatával együtt mért magassága nem haladja meg a 6,0 m-t.
    12.Emlékfal építése, melynek talapzatával együtt mért magassága nem haladja meg a 3,0 m-t.

13.Park, játszótér, sportpálya megfelelõségi igazolással vagy teljesítménynyilatkozattal és mûszaki specifikációval rendelkezõ mûtárgyainak építése, egyéb építési tevékenység végzése.

14.
    Megfelelõségi igazolással vagy teljesítménynyilatkozattal és jóváhagyott mûszaki specifikációval rendelkezõ építményszerkezetû, vagy tömegtartózkodás céljára nem szolgáló, vagy legfeljebb 180 napig fennálló
    a) rendezvényeket kiszolgáló színpad, színpadi tetõ, lelátó, mutatványos, szórakoztató, vendéglátó, kereskedelmi, valamint elõadás tartására szolgáló építmény,
    b) kiállítási vagy elsõsegélyt nyújtó építmény,
    c) levegõvel felfújt vagy feszített fedések (sátorszerkezetek),
    d) ideiglenes fedett lovarda
    építése.

D - törölt tag
    Guest

0 Not allowed!
    15.Növénytermesztésre szolgáló üvegház építése, bõvítése, meglévõ felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerûsítése, megváltoztatása, melynek legmagasabb pontja az építési tevékenység után sem haladja meg
    a) beépítésre nem szánt területen a 9,0 m-t,
    b) beépítésre szánt területen a nettó 100,0 m2 alapterületet és a 4,5 m-t.
    16.Növénytermesztésre szolgáló fóliasátor építése, bõvítése, meglévõ felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerûsítése, megváltoztatása, melynek legmagasabb pontja az építési tevékenység után sem haladja meg
    a) beépítésre nem szánt területen a 9,0 m-t,
    b) beépítésre szánt területen a nettó 500,0 m2 alapterületet és a 4,5 m-t.
    17.A 6,0 m vagy annál kisebb magasságú, a 60 m3 vagy annál kisebb térfogatú siló, ömlesztettanyag-tároló, nem veszélyes folyadékok tárolója, nem veszélyes anyagot tartalmazó, nyomástartó edénynek nem minõsülõ, föld feletti vagy alatti tartály, tároló elhelyezéséhez szükséges építmény építése, meglévõ felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerûsítése, bõvítése.
    18.A bruttó 50,0 m3-nél nem nagyobb térfogatú vagy a 1,5 m-nél nem mélyebb magánhasználatú kerti víz-, fürdõmedence, kerti tó építése.
    19.A telek természetes terepszintjének – építési tevékenységgel összefüggõ – 1,0 m, vagy annál kisebb mértékû végleges jellegû megváltoztatása.
    20.Támfal építése, bõvítése, meglévõ felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerûsítése, megváltoztatása, melynek mérete az építési tevékenységgel nem haladja meg a rendezett alsó terepszinttõl számított 1,0 m magasságot.
    21.Kerítés, kerti építmény, tereplépcsõ, járda és lejtõ, háztartási célú kemence, húsfüstölõ, jégverem, valamint zöldségverem építése, építménynek minõsülõ növénytámasz, növényt felfuttató rács építése, meglévõ felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerûsítése, bõvítése.
    22.Mobil illemhely, mobil mosdó, mobil zuhanyozó elhelyezése, árnyékszék építése, meglévõ felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerûsítése, bõvítése.23.Napenergia-kollektor[2], szellõzõ-, klíma-, riasztóberendezés, villámhárító-berendezés, áru- és pénzautomata, kerékpártartó, zászlótartó építményen vagy építményben való elhelyezése, ha ahhoz nem kell az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit
    a) megváltoztatni,
    b) átalakítani,
    c) elbontani,
    d) kicserélni,
    e) megerõsíteni vagy
    f) újjáépíteni.
    24.Építménynek minõsülõ szelektív és háztartási célú hulladékgyûjtõ és -tároló[3], sorompó, árnyékoló elhelyezése.
    25.Telken belüli közmû-becsatlakozási és -pótló mûtárgy építése.26.Telken belüli geodéziai építmény építése.
    27.Utasváró fülke építése.
    28.Zászlótartó oszlop (zászlórúd) építése, melynek terepszinttõl mért magassága a 6,0 métert nem haladja meg.
    29.Építési tevékenység végzéséhez szükséges, annak befejezését követõen elbontandó állványzat mérethatár nélkül, bruttó 50 m3 térfogatot meg nem haladó felvonulási építmény építése.
    30.Magasles, vadetetõ, erdei építmény, kilátó építése, amelynek a terepcsatlakozástól mért legfelsõ pontja az 5,0 m-t nem haladja meg.
    31.[4]
    32.Közforgalom elõl elzárt, telken belüli, 3,0 m vagy annál kisebb fesztávú áteresz, bejáró-, átjáróhíd építése.
    33.A legfeljebb 2,0 m mélységû és legfeljebb 20 m3 légterû pince építése, meglévõ felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerûsítése, bõvítése
    34.Közterületen, filmforgatáshoz kapcsolódó építmény létesítése[5].
    Fontos:
    1. Az építési engedélyhez vagy bejelentéshez nem kötött építési tevékenységek esetében is teljesíteni kell a településrendezési tervek, a helyi építési szabályzat és az általános érvényû kötelezõ építésügyi és más hatósági elõírásokat!
    2. A helyi önkormányzati rendeletében felsorolt és bejelentési eljárás lefolytatásához kötött tevékenységek esetében a bejelentési eljárást le kell folytatni! [314/2012. (XI. 8.) Korm. rend. 23. § (1) bek., 24. § (1) bek.]
    3. Mûemlékek esetében örökségvédelmi hatósági engedélyhez kötött tevékenységek is léteznek
    4. Sajátos építményfajták tekintetében be kell tartani a vonatkozóan speciális jogszabályi rendelkezéseket is!

Senior Member A. L. Ias's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Próbálok szofisztikált maradni, de már korábban is megfogalmaztam az ellenvéleményemet Dream_walker fórumtárs eme sületlensége ellen.
    Itt egy lista arról, hogy mire nem kell építési engedély.

A felsorolásból talán egy pont alá lehetne beszuszakolni a szóban forgó építményt:
    "Nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, bõvítése, melynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 50 m3 térfogatot és 3,0 m gerincmagasságot."

Ha ki is játszod az emberi tartózkodást, még mindig ott a 3 méteres gerincmagasság. Sátortetõs kialakításnál nem sok belmagasság marad belõle.

Akkor még nem is beszéltünk a statikáról. Alap nélkül nem építkezünk, fõleg nem vályogból. Sok minden függ a talaj szerkezetétõl, teherbírásától, de a "nedves" vályog nyomásra nem nagyon terhelhetõ. Ezért olyan vastagok a vályogfalak, hogy a tetõ súlya eloszoljon rajta. A fal súlya a tetõével pedig a talajt terheli. Ami szépen meg is süllyedhet ráadásul egyenetlenül, ami a fal repedezéséhez vezethet.

A gyámügyes kérdésed is jogos. Fel lehet hozni példaként a putrikat, de én nem bíznék abban, hogy ilyen helyen engednék a gyermekek elhelyezését.

Keress egy építész vagy egy kõmûves ismerõst, akinek megbízol a véleményében és a tudásában. Egy baráti beszélgetés alatt sok mindenrõl kiokosít.

Senior Member Morpheus's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Nov 2014
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló astonferi Hozzászólás megtekintése
    1. kerti wc-t hova fogod üríteni ? szippantos kocsi pénzbe kerül.
    2. állatokat etetni és takarítani kell minden nap
    3. amig nem termelsz mindent takarmányt venni kell.
    4. állatorvos pénzbe kerül.
    5. vegyszerek növénybetegségek ellen pénzbe kerül.
    NEM A KEDVEDET AKAROM ELVENNI csak sokat nagyon egyszerûen és rózsaszínre festik ezt és nem mondják el a teljes igazságot.
    nagy tételben dolgozokkal üzlet, kicsiben kiegészítés és hobby, jelenlegi gazdasági viszonyokban nincs köztes állapot.
    Kicsit unom már, hogy rosszindulatú, a témában buta emberekkel vitatkozzak.
    Szerintem megint eltûnök hetekre, vagy örökre. De ezt azért megválaszolom.

A budim és az emésztõm be van oltvamegy baktérium tenyészettel és méretezve van. Hat év alatt több száz ember sem tudta teleszarni, gyakorlatilag minden eltünik belõle. Nálunk nincs szippantás.

Napi 2-4 órát dolgozom a gazdaságba. Értsd: egy tehén, egy szamár, három ló, huszönöt racka, hat bárány, két malac, tíz tyúk, tizenegy csibe.

Nem veszek takarmányt, legeltetek és kaszálok.

Állatorvosra nem költök, az állatok tudják mi kell nekik és összeszedik. A lovakat, juhokat harmadik éve nem látta orvos. Oltás, féregtelenítés helyett fokhagyma, diólevél stb, De minek írjam annak aki tök hülye hozzá! ?

Baszd meg a vegyszereidet is, etesd vele a saját kölyködet!
    Sosem használtam vegyszert! Dohány és csalán áztatott levelével permetezek...

Az egész egy meddõ vita.
    Mi így élünk, átadjuk egymásnak a tudást, keressük, tanuljuk, tesszük. Neked meg fingod nincs és hülyeségeket gondolsz. Másfél generációval ezelõtt, nagyanyámék még így éltek. Ennyi.

Kijöttem amvárosról, kihoztam a sok kacatomat, hat éve csak lomtalanítok.
    Most mostam ki tizen valahány ingem, sosem veszem fel õket, a ruháim 80%-a dobozokba. Cipõt, ruhát ebben az életemben nem veszek!

Mosószert, kemikáliát, piperét sem.

Rezsire minimálisat költök, mert lusta gyökér vagyok kiköttetni az áramot. (3.500-/hó)

Amikor kijöttem minden pénzem beleöltem, azóta sokszor egy buznyákom sem volt.
    Hat év alatt vettem hét és fél hektárt és pár dllgot fejlesztettem, mert jóval a szükségleteim felett termelek és nincs mire költenem. Kb másfél-két millát adtam kölcsön barátoknak. Már nem is számolom... Most van itthon kb két kiló, szerintem lõszert vagy fegyvert veszek rajta. Vagy elköltöm valamire, mert szart se ér.

Az állataim egy részét már el is adtam és a túltermelésem felét általában elajándékozom, szétosztogatom. És így is jól élek.

Adottság, és teljesen más szemlélet. Nem félek a pénzhiánytól és leszarom. Tény, hogy az adottságok kiválóak, egyedülállóak, de hét évembe telt mire megtaláltam.

Egyébként meg nem álmélkodni kell, meg hitetlenkedni, hanem felemelni a kis feneked és megnézni.
    Mondjuk ez az idõ nálam lezárult ide ne jöjjön senki! Volt idõ, aki jött befért, aki nem az meg így járt!

Ámen!

Senior Member doki's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    May 2014
    Lakhely
    Dél Somogy
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Alias, itt nem arról van szó, hogy mi hány méter magas, milyen alapja van, vagy laknak-e benne. A haverom unokaöccsének a volt szobatársa is gyakran átalakítja, bõvíti a házát, melléképületeket, természetesen szakemberekkel, profi kivitelezéssel, de soha semmilyen engedélyt nem kér hozzá és természetesen egyik vállalkozótól sem kér számlát. Tudja, hogyha valaki nekiáll baszogatni, akkor az kemény büntit von maga után, de mégis így jár el... Elvei vannak.