0
| Thumbs Up |
| Received: 152 Given: 4 |
Hogy ne tehetnél. Ha más nem, akkor elcuccoltok máshová. Költözésre gondolok konkrétan. Nem kell felsorolnod, tudom az összes buktatóját az ingatlaneladásnak. Ha kitartóan csinálod, menni fog. Persze ahhoz tényleg akarni kell a változást.
A többi megoldás nem erre a fórumra való.
Mária Terézia, Ratio Educationis törvény, azaz a kötelezõ oktatás kezdete, benne van az összes létezõ magyar történelemkönyvben. Mit írnak az okáról?
"A kötelezõ oktatásra azért van szükség, hogy a birodalomnak hû alattvalókat képezzünk."
A többi társadalmi intézmény sem gurult túl messze a fától.
Az egyik a piacgazdaságnak képez munkavállalókat. A másik az egészségi állapotot tartja fenn, hogy a költségvetés ne terhelje a sok eü kiadás. A harmadik az adók minél nagyobb arányú beszedését biztosítja, hogy a költségvetés ne boruljon fel. A negyedik gumilabdákat vásároltat a malacoknak. Folytathatnám a sort.
Az alaptételei között egyiknek sem szerepel, hogy EMBEREKKÉ váljunk, és úgy is éljünk. De azért örvendezzünk, hogy vannak, ugyebár.
Last edited by Dream_walker; 05-24-2015 at 03:52 PM.
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Volt itt szó idõsebb emberekrõl, akiknek nyûg volt a tanyasi élet és felhagytak vele. A helyzet az, hogy én is ismerek ilyen embereket. A gond az szokott lenni (nem ismerem persze a konkrét esetet), hogy fejben nem is éltek ott. Egyesek tanyasi élet közben városi életszínvonalra vágytak, mert az gondolták, hogy az jobb. Mások próbáltak mezõgazdasági ipari módon termelni és versenyezni, de nyilván ez nem lehetséges tanyasi szinten. Ezért arra jutottak, hogy az zsákutca.
Aki nem tudja, hogy miért él tanyán, az ne éljen ott.
"A boldogság a saját útját járó ember nyugalma"
| Thumbs Up |
A napi 4-5 óra munka elégséges a tanya ellátására. Ez a napi átlag! Télen kevesebb, míg tavasztól õszig több. És igen nem heti öt napban.
Morpheus osztogatásáról jut eszembe, hogy ezzel mi is így vagyunk. Én levágtam eddig kb. 30 nyulat, amibõl 1-et eladtunk, kettõt megettünk, a többit levágtuk és odaadtuk bárkinek, aki éppen eszünkbe jutott és tudtuk, hogy örülne neki. Kisebb mértékben, de ugyanez érvényes a zöldségekre és a gabonára is. És sanszos, hogy a tojásokkal is ez lesz. A mi "adónk" valóban jó helyre kerül.
Ha eljutok oda, hogy már egyedül nem fogom tudni ellátni a gazdaságot, akkor én is fel fogok majd fogadni olyan ember, aki élelemért, szállásért fog nálam dolgozni. Rabszolgaság? Ugyan már. Senki nem tesz a fejéhez pisztolyt és nem veszem meg az embert egy emberkereskedõtõl. Önálló döntése lesz az illetõnek, mint ahogy szintén önként az itt fórumozók nagy része hajtja igába a fejét munkavállalás címén . Bocsánatot kérek, ha nyers voltam.
Last edited by Kamionos; 05-24-2015 at 04:02 PM.
| Thumbs Up |
Csak az lehet kompetens és lehet valódi rálátása, aki már kipróbálta mindkét életformát. A többi embernek csak véleménye lehet. Egy ilyen ember dönthet úgy, hogy õ mégis jobban érzi magát mondjuk a fõvárosban miközben karriert épít és felhagy a tanyasi élettel és a fõvárosba költözik ismét. Ezzel az ég világon semmi gond nincs. Azokkal sincs, akik a jelenlegi kapitalista rendszerben megtalálták a számításukat és úgy érzik, hogy többet kapnak általa, mint ha másképpen kellene élniük, akár anélkül is, hogy ismernének alternatívát.
Az én gondom azokkal szokott lenni, akikbõl egyébként ömlik a panasz, ami az életvitelükbõl, a kapitalista kizsákmányolásból, a túlórák okozta családon belüli elidegenedés származik, de azért minden elképzelhetõ módon támadnak minket és az életformánkat.
...azt hiszem kiírtam mindent magamból, amit a témában gondoltam. Ennél többet nem fogok tudni hozzátenni és nem is nagyon szeretnék.
| Thumbs Up |
Idevág, hogy olvastam egy cikket, amiben a középkori kizsákmányolt jobbágyról volt szó. Évente 1450 órát dolgozott. Te mennyit dolgozol? Szükséged van azokra a dolgokra, amit alsó hangon a plusz száz órákkal esetleg 1000-rel megkeresett pénzbõl veszel? Jobban érzed magad ettõl, vagy inkább jobb lenne ezt az idõt a családoddal, barátaiddal tölteni? Ezekre mindenki maga válaszoljon õszintén saját magának.
Last edited by Kamionos; 05-24-2015 at 04:19 PM.
| Thumbs Up |
Ez mind szép és jó, de ha mindenki paraszt lenne nem lenne telefonom, autóm, motorom, számítógépem, láncfûrészem, fegyverem, mert a trágyaszóró ismerete ezekhez kevés..
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
Hadd mondjak valamit:
Néha komolyan nem tudom, hogy jó helyen járok-e?
Eszement jogi törvényeket és szabályokat (És nem természeti törvényeket!!!) úgy kezelni, mintha azok az Úr kinyilatkoztatásai lennének, meglehetõs balgaságra vall.
Egy prepper és túlélõ fórumon, józan ésszel megkerülhetõ paragrafusokat citálni, a vicc kategóriájába kell hogy tartozzanak.
Az a baj, hogy Ti (tudjátok kikrõl beszélek, mert azok fogják felkapni a vizet) nem kérdeztek és nem tudni akartok, hanem ítéletet hoztok, a Ti világképetekbe illõ törvények és jogszabályok alapján. Ideológiát gyártatok, nem túlélni akartok, hanem egy esetleges összeomlás esetén rabolni, vagy élõsködni a "buta parasztokon" ha elfogy a babkonzerv. Morpheustól ne számítsatok semmi jóra, és tõlem is a körülmetélés néz ki, ha errefelé veszitek az irányt. Kevés az idõ, okosan osszátok be.
Én igyekszem elõbbre látni az orromnál, és nem csak készletezek, hanem az újrakezdéshez szükséges tudást, alapanyagot is beszerzem és igyekszem készség szinten használni. Ezzel minden önellátásra törekvõ ember így van, és én valóban úgy gondolom, hogy minden tiszteletem az övék!
Sok fórumon jártam már, és higgyétek el, nincs új a nap alatt.
Mindig voltak, akik féltek.
Féltek ugrani, féltek kimozdulni a komfort zónából, féltek rugalmasan kezelni az agyatlan törvényeket, féltek igazi prepper életet élni. Sokkal inkább megfelelt nekik, ha megmonta VALAKI hogy mit csináljanak. Féltek attól hogy megbetegszenek, mi lesz a gyerekbõl, koldusbotra jutnak, rokonok ismerõsök kinevetik õket...
Sok embernek válaszoltam, topicokban, privát levelekben, és beszélgetésekben, és mindig ugyanazt tapasztaltam.
Aki nem tudja a félelmeit eldobni, az ne kezdjen bele. Egy katonamondás szerint: A kifogás olyan mint a segg, mindenkinek van!
Mindenki azt csinál amit akar. Aki továbbra is jól érzi magát a jelenlegi "civilizációban" az ne változtasson semmin. Miért is tenné, neki kerek a világ.
Járjon a teszkóba, menjen kecskesajtot grillezni, menjen az erdõbe túlélõsdit játszani, bámulja a tévét, hallgassa politikusaink ígéreteit, éljen úgy ahogy eddig és menjen a lecsóba ha úgy jön ki a lépés. Ezt mindenki maga döntse el, senkit nem akarok rábeszélni semmire.
Akinek van füle és szeme, azoknak mondom:
Az önellátásra berendezkedni, csak lépésenként lehet. Hasonló gondolkodású társ nélkül nagyon nehéz, én nem vállalnám...
Elsõ lépésként az egyik szülõnek, vagy házastársnak továbbra is alkalmazásban kell maradnia.
Hogy melyik marad, azt több szempont alapján lehet eldönteni (ne csak a pénz domináljon!). Fontos hogy minél kevesebb leterheltség legyen a rendszerben dolgozó vállán.
Nem szabad nagyot harapni, kevés állattal kezdeni, aztán ha megy, akkor növelni az állományt. A földdel ugyanez a helyzet, nem szabad erõltetni. Mindig annyit amennyit elbírsz. Nem a profitra kell gondolni elsõsorban, ha eladsz az csak a felesleg legyen. ELSÕSORBAN a család ellátása a cél, valódi élelemmel.
Sokan esnek abba a csapdába, hogy kiépítik a vevõkörüket, és a darabszámot minden körülmény között produkálni akarják.
(Hozzám is jöttek már, hogy segítsem ki 20 tojással, mert "elmegy a vevõ" ha nincs meg a darabszám. Ez zsákutca!
Másik fontos tanács, engedni az igényekbõl. aki továbbra is a városi technikai élet szinvonalat akarja vinni, az ne kezdjen bele, vagy jelentõs anyagi tartalékkal rendelkezzen az induláskor. (Késõbb tapasztalatom szerint, átalakul a gondolkodásmódja, vagy megszökik.)
Tudni kell "alkalmazkodni" az elõírásokhoz, törvényekhez. Ha mindent betartasz, nyugodtan hurkolhatod a kötelet a nyakadra. A legtöbb elõírás túlzó, és nem életszerû.
(A valamikori átkosban is törvényes volt a padláslesöprés, állatok leadatása, a pálinkafõzõ és pálinka elkobzás... és akkor is a JÓZAN PARASZTI ÉSZ volt a nyerõ.)
Ha nem tudsz valamit eldönteni, nézz utána mit csináltak az õsök. Mert nekik az életük múlott néha egy döntésen.
Amíg tudod, használd a technikai vívmányokat, de MINDIG legyen alternatíva. A kútban legyen szivattyú, DE legyen vödröd a kút káváján.
Ne pazarolj, sem idõt, sem pénzt semmi olyanra, ami haszontalan. Bakancs, nadrág, zokni, ing, kabát, kalap legyen tartalékban bõséggel. Nem kér enni.
Használd ki a lakóhelyed adottságait, környékbeli vastelepek, zsibvásárok, lomtalanítások, gyümölcsfák, szomszédok, mind legyenek feltérképezve.
etc...
Még egy fontos tanács, ami az elsõ is lehetett volna, HIT nélkül nem jutsz semmire!
Valahogy így kell kezdeni, és valódi ételed,és valódi életed lesz. Minden nap igazi prepperkedés...![]()
Én nem piszkálnám az oroszokat!
| Thumbs Up |
| Thumbs Up |
És Lekvár megölte a bulit!
Senki nem mer megszólalni, nehogy õ legyen az aki magára ismer a leírtakból.
Én például megszólítva érzem magam, ezért reagálnék is rá.
Biztosan (ha te mondod biztos úgy van, bár én vagyok az aki ítéletet hoz) csak ideológiát gyártok és fosztogatni fogok egy összeomlás bekövetkeztekor. Sõt, élõsködni is a "buta parasztokon" (bár nem tudom miért tartod magad butának, mert ilyen megjegyzést senki nem tett rád/rátok). De elõtte tudni kellene milyen összeomlás fog bekövetkezni. Vannak elképzeléseim és ez alapján készülök. Jelenleg inkább tartok egy lassú leépüléstõl, mint kataklizmától. Ennek megfelelõ a "taktikám". Ha holnap reggelre törlik a mátrixot, itt fogok állni félig letolt gatyával és tényleg megszívtam. De ez legyen az én bajom. Engem nem zavar, ha valaki máshogy készül, mint én. Senkit nem gyõzködök a magam igazáról, ha valakit érdekelnek a gondolataim szívesen elmondom. Nem kell velük egyetérteni, nincs nálam a bölcsek köve, de másnál sincs! Nem lépek fel prófétaként és nem fenyegetek meg senkit ha nem hisz a szavaimnak.
Mindenki úgy készül ahogy akar, az esetleges túlélõk meg majd jók kibeszélik a történteket.
Miért kell feketében és fehérben gondolkodni? Miért csak az önellátók és a rendszerben élõk vannak? És miért egységes agyatlan tömeg aki a rendszerben él? Mi a gond a "teszkóba járással", a "kecskesajt grillezéssel" vagy a "túlélõsdit játszással"? Mindenki úgy éli ki a vágyait, ahogy akarja amíg az nem megy a többiek kárára. Ha pedig úgy hozza a sors tényleg megy/megyek a lecsóba, ha úgy jön ki a lépés.
Viszont amit az önellátás útjára lépésrõl írtál azzal egyetértek. Egy kiegészítést kérnék még tõled/tõletek ha lehet! Mégis mennyi idõ az amire az egyik keresõ feladhatja a munkáját? És mennyi lehet amire mind a kettõ a csak családi gazdaságban dolgozik? Hogy, akik az önellátás rögös, de szép útjára lép, milyen hosszú harcra számítson a "végsõ gyõzelemig"?