Oldala 16 of 26 ElsõElsõ ... 61415161718 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 151 to 160 of 254

Topic: Önellátás

Senior Member Lekvár's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 1
    Given: 0

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló astonferi Hozzászólás megtekintése
    pár mondat mert egyrészt a barátaimat szapulják akikkel együtt pihenünk napokig és egymás szemébe nézve mondjuk meg a véleményünket.
    Önellátás : mi is ez ? megtermeled a kajád egy részét hogy ne hetente csak havonta menj a boltba. ez nem az .
    nem függesz a szolgáltatoktól ? érdekes. függesz . gáz villany víz. akkor sorba.
    víz: van fúrt kutad és tisztítod a vizet hogy iható legyen. megoldható de állandó munka és figyelned kell hogy aki nem szippantod super baktériumos emésztõd ne fertözze meg a talajt és leszivárogva a talajvizet is. nem véletlen hogy vidéken ma is ragaszkodnak a csatornához vagy a szippantos kocsihoz bár biztos Õk a hülyék.
    villany : lehet termelni csak az alaprendszer egy vagyon. kell hozzá alkatrész, akku idõnként tehát már is függesz és pénzért veszed.
    gáz: ezt lehet hagyni de akkor kell hogy legyen egy erdõd amit újra telepítesz mert elfogy a fa fûtésre és fõzésre egy idõ után. vagy veszel vagy lopsz. függesz ismét valakitõl valamitõl.
    slag amivel locsolsz veszed, lábosok veszed, ruhák veszed, de ezeket elõzõ életedben felhalmoztad és nem kell.
    de veszel : SÓ, CUKOR, BORS ( fekete ), sót nem tudsz bányászni de a fõzéshez, tartósításhoz, pácoláshoz muszáj, cukor ízlés szerint, bors fõzéshez kell de nem terem nálunk csak a trópusokon.
    kávé , tea csak luxus. kötszer, gyógyszer ha kell de tudom ti bátrak vagytok gyógynövény mindent megold.
    nem használsz gépeket mert ahhoz üzemanyag és alkatrész kell. akkor kétlem a napi 3-4-5 órás munkavégzést.
    az önéllását amirõl itt sokan és amilyen formában fröcsögnek az a középkorban volt de oda senki sem akar visszasüllyedni.
    lehet vidéki életet élni annak akinek ez tetszik vagy mert bele van kényszerítve de nem kell ( és unom is ) a város szapulni mert a fentiek tudatában kellünk.
    van a családba gazdálkodó látom milyen életet élnek és nem kívánom kicsit sem de nem szólok le senkit mert azt az utat választja.
    igen városi vagyok itt születtem itt dolgozom és szeretem amit csinálok ( jól meg is fizetik ) és nem is akarok elmenni pont ezért senkit sem beszélek le vagy rá hogy menjen csak logikusan, realistán gondolkodom dolgokról. csak unom hogy mindig a városi a bunkó de a vidékiek ideszaladgálnak orvosért, alkatrészért, meg itt taníttatják a kölkeiket, meg jönnek minden francért ami náluk nincs.
    szóval lehet gazdálkodni és megosztani a tapasztalatokat csak ne legyek oda hogy önellátóak vagyunk.
    más: mi vesszük a fáradságot és elmegyünk találkozunk és megmutatjuk egymásnak milyen cuccokban gondolkoztunk kipróbáljuk és kiderül jó e így érvelünk, egymás szemébe mondjuk véleményünket a tábortûz mellet és nem egy monitor mögött vagyok senki.
    mindenki más háttérrel és elképzeléssel ûzi ezt a sportot ki könnyebben ki véresen komolyan de a cél a túlélés ha sor kerül a gebaszra.
    én veszem a fáradságot és kipróbáltam milyen egy 6 éves gyerekkel útra kelni. Doom és Alias tudja együtt voltunk. voltunk egy nagy területen amit felmértünk hány embernek nyújtana megélhetést és hogyan lehetne megvédeni milyen eszközökkel. akkor most szóljon aki csinált ilyet ne csak az észt ossza vagy vegye a fáradságot jöjjön el egy találkára és mondja el a véleményét.
    Hogy a témánál maradjunk.
    A teljes önellátást, amit én sem tartok kivitelezhetõnek, önfenntartásnak hívják, nem keverendõ ide!!!
    Az önellátásnak vannak lépcsõi, ezeket a lépcsõket a tapasztalások hozzák magukkal. SENKI sem születik ezzel a tudással, idõre van szükség mire jut valamire.
    Én 7 éve csinálom, de már látok valami fényt látok az alagút végén. Van aki elõbbre van, van aki kisebb lépésekkel halad, de mindegyikõnk tudja az utat.
    Nem fröcsögök a témáról ahogy egyesek állítják, hanem mûvelem azt, és ez nagy különbség! Minden felmerülõ problémát igyekszem megoldani, legyen az technikai, jogszabályi, emberi...

Tehát az önellátásra törekvõk, egyre kevesebbet járnak boltba, így is fordíthatnám. Vannak megkerülhetetlen dolgok, amik nem adottak, nem tudom elõállítani õket.
    Ilyen a só, a szerszámok egy része..., a cukor és a bors fogyasztása csökkenthetõ, illetve helyettesíthetõ.

Elõször a cukorról: mézzel helyettesíthetõ. Itt jön egy történet képekkel, hogy hihetõ legyen. Így néz ki egy probléma megoldása:
    Feleségem régóta szeretett volna méhészkedni, de sokalltuk a kaptár, és a méhcsalád árát, mindig tolódott a dolog.
    Múlt héten egy raj méh foglalta el a barackfám egy ágát, két napig nézegettük õket, mi is legyen velük.
    Tegnap hirtelen felindulásból, a szomszéd alkesztõl jutányos áron megvettem a kert sarkában álló kaptár romot, délelõtt felújítottam, és délután befogtuk a rajt.
    Pár csípéssel és egy nagyon jó élménnyel lettem gazdagabb. Az utolsó pillanatban "mentettük" meg õket és a kaptárban pár kanál mézzel fogadtuk az új háziállatainkat.
    Újabb lépést tettünk meg az önellátás irányába.
    Az önellátásra törekvõk így különböztethetõk meg az átlag pógártól, keresik a módját a minél függetlenebb életnek.
    Ha lesz méz, a cukor fogyasztását a minimumra tudom szorítani. És nem szarrá savazott répacukrot teszek a teámba, hanem mézet.

Akik itt érvelnek az önellátás ellen, azok elfelejtik, hogy reálisan tudom felmérni a kérdést, ÉLTEM MINDKÉT VILÁGBAN!
    Oktattam rabszolgákat, dolgoztam HR csoportban, felvételi teszteket írattam és pontosan tudom milyen elvárásoknak kell megfelelni, hogy jó munkaerõ lehess. (Inkább ne kérdezzétek!)
    Közel 10 évig voltam hivatásos katona is, volt társam aki belehalt a kiképzésbe... lehet tudnék újat mondani a másik oldalnak. De ez egy zsákutca!
    Egy bizonyos adag tapasztalat után az emberben letisztulnak a dolgok. Ha nem vagy képes az élelmed megtermelni, akkor lehet akármilyen felszerelésed, éhen döglesz!
    Ha nem tudsz Emberi életet élni, akkor meghalsz ott belül, hiába látszik hogy mozogsz, eszel-iszol, és kommenteket írsz. Mindez csak látszat.
    Az önellátásra törekvés mindkét dolgot a helyére teszi, emlékszünk még Voltaire:Candide c. mûvére.
    "Mûveljük a kertjeinket, mert megóv a szükségtõl, az unalomtól és a bûntõl."

Mondok valamit: kaszálás közben látni legtisztábban a valóságot, menjetek próbáljátok meg!
    Csatolt képek Csatolt képek
    Én nem piszkálnám az oroszokat!

Senior Member astonferi's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    budapest
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    [QUOTE=Lekvár;58442]
    A teljes önellátást, amit én sem tartok kivitelezhetõnek, önfenntartásnak hívják, nem keverendõ ide!!!

Én 7 éve csinálom, de már látok valami fényt látok az alagút végén.

ez korrekt volt és az 7 év sok idõ azért pláne hogy még nincs vége

D - törölt tag
    Guest

0 Not allowed!
    Bocsánat ,csak halkan!Akkor most mirõl szól ez a topic?Ez azért fontos kérdés,mert akkor eddig min folyt a vita?
    "Az önellátás illúzió?" ez a topic címe!
    Az önellátásnak vannak lépcsõi, ezeket a lépcsõket a tapasztalások hozzák magukkal. SENKI sem születik ezzel a tudással, idõre van szükség mire jut valamire.
    Tényleg nem kötekedés,valószínûleg én érthettem félre valamit,bár mentségemre szolgáljon,hogy ezt a kifejezést önfenntartás,még nem olvastam a fórumon!De lehet figyelmetlen voltam.
    Ha az önellátást a Te idézett mondataid alapján definiáljuk,akkor hozzá sem szólok a témához,mert akkor értelmetlen a topic címe!
    Miért lenne illúzió,mikor jómagam is egy lépcsõfokán állok,van telek és két gyümölcsfa,ja és 200m2 legelõ(na jó csak gyep ,de lehetne legelõ).
    Szóval akkor mi van? Akkor mirõl szól ez a topic? Mi a kérdés?

D - törölt tag
    Guest

0 Not allowed!
    Akkor utólag sorry! Én voltam figyelmetlen!
    Ha a teljes önellátás = önfenntartás,akkor az összes hozzászólásomban kéretik gondolatban kicserélni az önellátás szót,önfenntartásra!
    A hozzászólásaimban az önfenntartás fogalomra gondoltam és arra is építettem a mondanivalómat.
    Még egyszer elnézést kérek amiért ilyen buta voltam!

Senior Member Lekvár's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Csak sajnálni tudom hogy olyan fogalmak ismeretlenek számodra, mint:
    -önellátó vagyok valamilyen fokon élelmiszerbõl
    -önellátó vagyok valamilyen fokon ruházatból
    -önellátó vagyok vízbõl (a vízönellátás igen népszerû!!!)
    -önellátó vagyok bunkerbõl
    (Tényleg, Mafelsztõl remélem könnyek között megkaptad a könyvét, egy igazi meleg kézfogás és kávé kíséretében... Ha igen, meséld el milyen volt!)

Van aki észbõl is igyekszik önellátó lenni (valamilyen fokon!), de nem igazán megy!
    Szóval DooM fiam, embereld meg magad, és ossz meg végre Te is valami használható tudást, mert ez eddig igen gyászos.
    Én nem piszkálnám az oroszokat!

D - törölt tag
    Guest

0 Not allowed!
    Szóval DooM fiam, embereld meg magad, és ossz meg végre Te is valami használható tudást, mert ez eddig igen gyászos.
    Köszönöm Apuci a lehetõséget ,de most már inkább a személyes találkozókon illetve az arra érdemesekkel privátban osztom meg a Tudást.

D - törölt tag
    Guest

0 Not allowed!
    Na jó igazad van ,tényleg kell csepegtetni némi infót!
    Szóval tört évre nem váltottam területi engedélyt,így horgászni nem oda járok.Csak néha füvet nyírni és megnézni minden rendben van e.Nagyon ellopni még nincsen mit,a komfort fokozat is barátságtalan egyenlõre.Most ,hogy meg van a fontosabb projekt,rágyúrhatok erre.
    Amit tapasztaltam,és most jön a Tudás!!!Ha ritkán járok ki,nem zavar,hogy nagy a fû!Mert nem látom!
    Érted-e?
    (bocs Dream_Walker,hogy loptam,de nagyon bejön ez a szleng!)

törölt tag -gl
    Guest

0 Not allowed!
    Nagyon klasszak a méhek lekvár!
    Nagyon vigyázz rájuk, hajlamosak különféle betegségekre. Én is tervezgettem, de nekem nem hullott az ölembe még méhraj. Csak simán beleöntötted õket a kaptárba? Mi már hónapok óta mézet használunk cukor helyett, de még a boltban vesszük, ami aggasztó, hogy a méhek összeszedhetnek mindenféle vegyszert, nehézfémet a virágokról, de elhanyagolható, másrészt túltenyésztett a populáció, gyengék a méhek és istenigazából nem arra valóak, hogy az ember dobozban tartsa õket.
    Viszont azzal senki se csapja be magát, hogy a méz egészségesebb a cukornál az is cukor, csak más formában. Gyakorlatilag úgy kell elképzelni mint egy sûrû cukorszirupot, amibe béres cseppet csepegtetsz (fõleg fém és nyomelem alapú táplálékkiegészítõ) ez adja a vasas ízét.
    Last edited by törölt tag -gl; 05-26-2015 at 05:14 PM.

törölt tag -gl
    Guest

0 Not allowed!
    Doommal pedig egyet kell értsek, a közösség gyakran elnyomhatja az egyént, és a fórumon (ez egyrészt jó hír) már kezd kialakulni egy erõs közösség. De az ilyen közösségeknél gyakran ki kell harcolni az elismerést, (ami számomra Doom felé egyébként megvan!) másrészt bizonyos tagok folytonos parttalan vitába keveredhetnek a véleményed alapján. Gyakran nekem sincs kedvem harcolni és inkább passzív üzemmódba kapcsolok.

Senior Member astonferi's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    budapest
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    azért a reggeli kávémba nem tennék mézet és limonádémba sem.
    tudtam hogy a méz lesz a válasz a cukorra de biztos én vagyok kényelmes hogy nem csak a teára korlátozodott a képzeletem