0
| Thumbs Up |
| Received: 5 Given: 0 |
Vákumfóliázóhoz tudtok ajánlani olcsón tasakot ? Hel lehetne beszerezni ?
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
elnézést, hogy ilyen régi témát hozok fel, de sem a keresõ nem segített, sem a kitartásom...
korábban valahol láttam víz tárolására alkalmas 20-25 literes kannákról, amik kis bütykök segítségével biztonságosan egymásra pakolhatók (ún. rakásolhatók), ezekbõl szeretnék beszerezni párat, de sajnos nem találom sem a posztot, sem információt ezekrõl.
tudnátok segíteni a honnan mennyiért kérdésben?
| Thumbs Up |
| Received: 152 Given: 4 |
http://kanna.hupont.hu
De amúgy elég sok helyen kapni, lehet, hogy a hozzátok legközelebb esõ gazdaboltban is. Vagy borászati boltban mindenképp.
Szerettem volna INOX kulacsot venni, amit tábortûznél is lehet melegíteni, nincs ráégõs lakk bevonata, és savas italokat is lehet bent tárolni.
Magas 6000-10000Ft ára visszatartott a vásárlástól. Ismerõsök javasolták a fém termoszt. Megmérettetett 500 gramm nehéznek találtatott.
Eszembe jutott ha kiveszem az 1L-es termosz belsejét, meg van az INOX kulacsom.Kirakódó vásáron 1500 Ft ért új fém termoszt vettem.
Szájánál a felsõ és alsó menet közt (1mm vastag, 40mm átmérõjû) minitool flex korongal körbevágtam, belsõrész máris kotyogott a külsõ héjban.
Külsõ rész alját kupak zárja le, ezt csavarhúzó és kalapács segítségével körkörös ütögetéssel levettem.
És mit látok, van még egy körbehegesztett fenék. Aminek élvarratát flexel lecsiszoltam, majd beütés után fogóval kivettem.
Máris a kezembe vehettem az 1 Literes INOX kulacsomat, megmértem súlyát 200 gramm.
Lecsiszoltam a vágási felületeket. Ott volt a nyitott fenekû külsõ héj, ebbõl is lehet kulacsot készíteni.
Külsõ héj alját kívülrõl megcsiszoltam, 300 fokig hõálló szilikon ragasztóval körbekentem, utána a fenék kupak belsõ peremét is.
Összenyomtam a két alkatrészt, kinyomódott ragasztót ruhával letöröltem, száján keletkezett vágási sorját lecsiszoltam, lett 2 db INOX kulacsom.
https://drive.google.com/file/d/0B3G...ew?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0B3G...ew?usp=sharing
Kellemes barkácsolást kívánok néktek.![]()
Last edited by Pityubá; 03-01-2015 at 08:23 PM.
| Thumbs Up |
Felforrósodó padlástérben lehet tárolni szerintetek behordózva rizst , búzát , stb.. ?
Nem fogja esetlegesen a hõtágulás szétnyomni a légmentesen lezárt hordót ?
| Thumbs Up |
| Received: 152 Given: 4 |
Nincs akkora hõtágulása egy kezelhetõ méretû hordónak, hogy gond legyen.
Viszont ha meleg helyen akarsz tárolni terményt, akkor nagyon fontos a rovarkártevõk elleni védekezés, elõtte fagyasztással, vagy védõgáz használatával.
| Thumbs Up |
.... vagy vákuummal.
Pont ehhez kapcsolódna a kérdésem, valami ilyesmit szeretnék eszkábálni hazai befõttesüvegekhez:
http://www.amazon.com/FoodSaver-T03-.../dp/B00005TN7H
Tulajdonképpen egy harang alakú adapter, az alsó vége rászorul a befõttesüveg nyakára, a felsõ végén ki lehet szívni a levegõt.
USÁban van száraz befõzéshez való fedõ amivel a fenti eszköz mûködik, az itthoni egyrészes lapkával viszont nem hiszem hogy mûködne mivel még vákuumozás közben kéne rászorítani valahogy a fedõt.
Az amerikai lapkával nincs ilyen gond mert két részes:
A vákuumozás után a sík lapka az üveg szájára szorul, már csák re kell csavarni a menetes részt hogy úgy is maradjon.
Hazai üvegekhez látott már valaki ilyen két részes fedõt?
Másik megoldásként valamiféle gumiharangra gondoltam a kemény mûanyag adapter helyett, ezzel valószínûleg ki lehetne szívni a levegõt míg a fedõ csak lazán van rácsavarva az üvegre, majd a haranggal együtt rászorítani.
Más ötlet esetleg?
Last edited by yeahno; 11-12-2015 at 10:52 PM.
| Thumbs Up |
Nekem eddig nem volt gondom a befõttes üvegek fedelével (a lapka elég csapni való hivatalos elnevezés szerintem). Ha ép a fedõ, nem rozsdás, nincs megszakadva a menet, az üvegre való akkor akár 5 évig is eláll a beltartalma. Minél kevesebb a megtöltéskor a levegõ annál tovább eláll a benne tárolt élelem. Az maradék oxigén idõvel elhasználódik és kb. 99%-kal lelassulnak az oxidációs folyamatok.
Ha vákuumot akarsz beléjük akkor melegítsd fel és akkor még melegen zárd le az üvegeket a beltartalommal együtt. A vákuum rászorítja a tetõt és alig lehet kihûlés után lecsavarni az üveg tetejét.
Valszeg nem ez a tuti megoldás számodra, de én biztos nem cserélném le a jól bevált módszereket.
Illetve lecserélném, de nem olyasmire amit írtál, hanem olyan kupakokra amelyek nem kezdenek el rozsdásodni 3-4 év múltán. A jelenlegiekhez hasonlóan festett, de rozsdamentes acél verziót tudok elképzelni erre a célra. Illetve a kupakok vastagsága is elég nagy gond, ha hosszabb távon gondolkodok.
Egy befõttes üveg kiszolgál 100 évig is, de egy mostani átlagos menetes fedél már csak kb. 5 szezonon(5 éven) át, ha nem túl párás a tárolóhelyiség.
| Thumbs Up |
Vetõmagokat hogy lehetne tároli hosszútávon , hogy csíraképes maradjon ?