0
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Hi,
új vagyok a fórumon és nem találtam ilyen témát.
Gondolom a fórumozok többsége nem egy trópusi szigeten él ahol télen is +30 fok van
A fûtést hogy lehetne megoldani?
Gondolom távhõ, gáz szolgáltatás nem lesz.
Ha meg fával/szénnel tüzelnék akkor a fûst oda vonzaná a zombi vagy fosztogató hordákat.
Doomsday preppersben az egyik szereplõnek sok haszonállata volt, és a mellék termékükbõl csinált biogázt. (égés termék színtelen, szagtalan)
De azt nem tudom hogy mennyi állatra lenne szükség hozzá, és hogy a gépeknek mennyi energia kell.
Elektromos hõsugárzók 1 kw felettiek, az infra hõsugárzók meg 400-900 watt.
És a home made napelemekrõl mi a véleményetek? Elvileg 1 kw-os rendszer ára így 120,000 Ft.
És a házat hogy szigetelnétek le?
Jo tema, nekem is nagy gond, mivel nincs kemeny se a hazban, ha nincs aram vagy gaz, akkor nincs futes...gyogyo angolok, epitkezni nem tudnak. Azon agyalok, hogy veszek egy femkalyhat, s az ablakon keresztul tudnam kivezetni a kalyhacsovet, szukseg eseten... Vagy marad az elkoltozes...
| Thumbs Up |
Alap vetõen mi fával tüzelünk, az egyértelmû, hogy a füsttel magadra hívod az arra járók figyelmét de ha jelen pillanatban választanom kellene akkor sem választanék mást. A palackos gázrol üzemelõ fûtés járható út még, de ki akar otthon annyi gázpalackot tartani? (a nagy x L-es rögzitett palact eleve kiesett mert azt értelem szerûen nem lehet mozgatni)
Mi kihúztuk 2009 telét egy kis román kájhával úgy, hogy alig volt fára pénzünk. Nem ajánlom senkinek az biztos.
A bio gáz jó ötlet, viszont a gond az, hogy ott meg az állatok hangja vonza oda a rossz arcokat...
Nézz szét itt: http://biogazhazilag.blogspot.hu/
Kb. 3 évvel ezelõtt gondolkoztunk a tanyára való költözésen akkor találtam meg ezt az oldalt. Ki is számoltam, hogy hány tehén kellene ahhoz hogy felfûtsük a lakást, stb...
| Thumbs Up |
A napelem alatt mire gondolsz? Olyanra ami a fûtésre segít rá, vagy a melegvízre (vagy áramot termel?). Én hosszú távon szeretnék egy vegyes rendszert fûtés rásegítéssel és vízmelegítéssel is. De ahhoz radiátorok kellenek és nem külön álló kálykák. Az pedig elég sok pénz.
| Thumbs Up |
Napkollektor (sörkollektor), ha nem akarod a füsttel felhívni magadra a figyelmet.
Nem lesz meleg, de 15 fok összejöhet napközben, az pedig már elviselhetõ.
Én már aludtam jó pár napot, teljesen kihült (1fok) házban télen, szõrme bélésû hálózsákban.
Nem fáztam, sõt melegem volt, igaz a fejem lefagyott símaszk kellett volna.
Egyébként ha tényleg olyan helyzetbe kerülsz, hogy télre lakásban, házban ragadsz, éjszakára érdemes pár nagyobb takaróból háromszög "sátrat" állítani, úgy, hogy a fejed felett maximum 20cm légrés legyen, és legalsó rétegnek hõvisszaverõ fólia mehet.(ez épp most jött meg ebayrõl, "berakom mit vettél topikba")
A 120.000Ft-os napelem szett arra sem elég, hogy egy 30W-os izzon megvilágítson pár óránál tovább.
Már néztem én is.
| Thumbs Up |
| Thumbs Up |
Olyanra gondoltam ami áramot termel.
"A 120.000Ft-os napelem szett arra sem elég, hogy egy 30W-os izzon megvilágítson pár óránál tovább.
Már néztem én is. "
Azt nem tudom hogy valójában mennyi energiát termel, csak azt tudom mondani amit írnak
Meg még érdemes lenne beszerezni pár "extreme cold weather" ruhát is.
| Thumbs Up |
Kezdjétek a szigeteléssel, mert utána már minimális energiával kifûthetõ az ingatlan.
Nálam 500 Watt fûtésteljesítmény elég 45 m3 légtér kifûtésére és ez még messze nem passzívház, bõven tudok rajta fejleszteni.
Túlélésre a beltéri sátor nagyon jó ötlet, alkalmaztam én is hõvisszaverõ fóliával (sima építkezési, méter széles, 50 méteres tekercsben). Kamcsatkai környéken láttam, hogy rénszarvasbõrbõl készítettek ilyen kis sátrat a nagy sátorban és egy kis faggyúmécsessel vonultak be aludni, az elég volt a melegnek.
Sörkollektor szintén kinyújthatja a fûtésmentes szezont, de felhõs égnél bukta, márpedig errefelé ha jön a hideg, akkor nem süt a nap hónapokig.
Last edited by Traveller; 07-10-2013 at 03:36 PM.
"There are two dangers in not owning a farm: the belief that heat comes from the furnace and food comes from the supermarket."
| Thumbs Up |
| Received: 33 Given: 83 |
Biogázra én is rá voltam valamikor kattanva (csináltam is keveset), de sok "üzemanyag" kell bele és a mi éghajlatunkon szabályozni kell a hõmérsékletét.
Láttam délebbre egy fóliazsákba tolták a cuccot semmi szigetelés/fûtés, de azon az éghajlaton nem kell fûteni sem, fõzésre használták csak.
Én azt mondanám elsõ legfontosabb jól szigetelni, utána ahhoz méretezni a fûtést.
Páran itthon is kísérleteznek komposztkazánnal, de nem tudom milyen eredménnyel.
Az csendes és olcsó is, viszont alacsony hõmérsékletû hõleadók kellenek, fal/padló/mennyezetfûtés.
Sõt ebbõl még lehet nyerni valamennyi gázt is fõzéshez.
Itt egy cikk a sok közül:
http://komlomedia.wordpress.com/2012...omposzt-futes/
Persze sok zöld oldal szenzációként nyomatja, gondolom nem annyira egyszerû és tökéletes, de szerintem érdemes kísérletezni vele.
| Thumbs Up |
Komposztkazán temperálásra jó, mert ha túl sok hõt veszel ki belõle, leáll a folyamat.
Másrészt a legalább 10 m3 halomhoz bõven kell jó összetételû és finomra vágott alapanyagot produkálni.
Ha van olcsó hozzáférés komposztalapanyaghoz, akkor lehet segítség.
"There are two dangers in not owning a farm: the belief that heat comes from the furnace and food comes from the supermarket."