0
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Rengetegen írtatok véleményt az esõvíz hasznosításról, a fúrt és ásott kutakról a víz újrahasznosításáról azomban elég kevés szó esett.
Elsõ körben ez a legértelmesebb leírás amit a szürkevízrõl találtam.
Alapvetõen a rendszer nem túl bonyolúlt a lényeg, hogy a mosógép, zuhanyzó / fûrdõ, mosogató(k) vizét összegyûjtve felhasználjuk az újra pl.: WC öblítésre.Eredete és összetétele szerint abban különbözik a házi szennyvíztõl, hogy nem tartalmazza a víz-öblítéses WC használatból keletkezõ ún. fekáliás szennyvizet. A mosás és mosdás révén keletkezõ, enyhén szennyezett szappanos, mosószeres vizet, az angol (grey [GB], vagy ameriaki írásmód szerint gray water) és német (Grauwasser) nyelvterületen elterjedt szakkifejezés nyomán szürkevíznek nevezik. A szürke meghatározás nem a színére utal, hanem az ezen a szakterületen elterjedt szakkifejezés értelmében, a fenti meghatározás alapján a víz minõségét jelöli.
A net tele van leírásokkal ez az egyik legegyszerûbb: http://csocsodalom.hu/wordpress/2011...tortenete.html
Valakinek van ezzel tapasztalata? Használt már ilyet? Gondolkozik az építésén?
| Thumbs Up |
| Received: 33 Given: 83 |
Olvastam olyant aki szürke vizet gyûjtötte és azzal öblítette a vécét ilyesmi automata megoldással.
Egy idõ után feladta, visszaállította esõvízre. Nagyon nyálkásodott, lerakódott a rendszerben.
Nálunk a mosdó/mosogató szifon belseje is elég durván tud kinézni.
Így maradok az esõvíznél (ill. még kútvízrõl megy, de az esõvíz a cél).
Mondjuk asszony sem örülne ilyen dekorációnak a fürdõben
U.i.:
Régen én is tervezgettem építeni ilyen bonyolult dolgokat, de már az ellenkezõjére törekszem.
Alkatrész és hozzáértés szükséges, ha nem vagy itthon "szolgáltatás" nélkül maradhat a család.
| Thumbs Up |
Ez nálam ennél egyszerûbb egy fokkal mert nem kellene a fûrdõben tárolni a szürkevizet hanem rögtön átvezetném egy másik helyiségbe, majd pedig onnan szûrés után jöhetne vissza a WC-be. (két luk a falon) Volt már alkalmam zsírtól teljesen eltömõdött lefolyó csövet tisztítani úgyhogy el tudom képzelni, hogy milyen "trutyi" keletkezik.
Én gondolkodom az építésén, egyenlõre szivattyúk és szûrõk kellenének pár mágnesszelep és vezérlés, illetve bizonyos rutin.
A fürdõvíz rögtön mehet mosáshoz a mosógépbe, de az öblítésrõl le kell választani, ezt meg lehet oldani egy mágnesszeleppel, ami bizonyos idõ után, vagy a második nyitásnál mikrokontrolleres vezérléssel átkapcsol hálózati vízre. Ugyanígy lehet vele szerintem mosogatni, csak az öblítésnél szintén tiszta vizet kell használni, ha mosogatógép van, akkor kilõve, de szerintem ne legyünk kényesek.
A zsír tényleg probléma lehet amúgy. Talán valami szûrõvel ki lehet szedni a makacsabb dolgokat.
Azon is gondolkodtunk, hogy átállunk az alomszékre és a vízünkkel közvetlen öntözünk, itt fontos szerintem odafigyelni arra, hogy ne bármivel mossunk, vagy mosakodjunk, mert tartalmazhat biológiailag nem lebontható dolgokat, pl mûanyagport.
Ha a vízforrásunk esõvíz, az így egy elég jó rendszer lehet.
Szürkevízet meg lehet szûrni homokágyon is egyébként elég hatékonyan, ezt még nem próbáltam, így mosásra-mosogatásra nyugodtan mehetne a fürdõvíz.
A mosogató vízét FEKETE VÍZNEK minõsítik! Az nem játszik. Ha környezetbarát mosogatószerrel mosogattok, az is mehet közvetlen a kerti növényekhez. Iszonyatosan zsíros, semmiféle felhasználásra nem javasolt.
A mosógép víze opcionális de általában nem ajánlják felhasználásra, az is mehetne a növényeknek.
Na ennyi.
Épp most is áll 200 liter kádvíz a kádunkban, mert még nincs se fenékszivattyúm, sem tartályom, se semmim, és felmosóvödörrel szoktam átmerni a wc tartályba. Hát elég fárasztó, de minden második nap telibe fürödhetünk a párommal egy 300 literes sarokkádban, ez a víz két nap alatt egyenlõre elmegy wc öblítésre, tehát ez olyan mintha a wc öblítõ vízünkben fürdenénk.
Esõvízrõl még annyit, hogy mosásra sokkal jobb, sokkal jobban habzik, lágy. Ha megfelelõen szûröd (50, (20,) 5, utána 1 mikronig) mindenre tökéletes, kerámia és aktív szén szûrõ után pedig akár még iható is. Az amcsik csak simán átnyomják egy UV elemen az elõszûrés után.
Last edited by törölt tag -gl; 04-21-2015 at 02:31 AM.
| Thumbs Up |
...a KEGYEDI RENDSZERT ismerem a szürke víz kezelésére -igaz csak elméletben. Ez a rendszer nem közvetlen vezeti vissza a szennyezett vizet, hanem egy sor egyszerû tisztítási lépcsõn keresztül.
Egy elég neves szakember fejlesztette külföldi tapasztalatai alapján, neten is elérhetõ komplett leírással:
https://www.youtube.com/watch?v=zTgGzY3qYFg
http://www.eautarcie.org/hu/04a.html#d
remélem tudtam némi hasznosítható ötlettel segíteni![]()
| Thumbs Up |
Épített gyökérzónás szennyvíztisztítók
Nekem is valami egyszerû megoldás kellene a szürkevízre, de lehetõleg föld alatt kezelni, majd öntözésre felhasználni.
glassbox:
Víztakarékosság – Egy viznyerõ automata története
"Hajszolom a tudást, de õ mindig gyorsabb nálam!"
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
Készíts egy medencét, bele nádat (mesterséges mocsár), majd azon átfolyatva (mocsár szabályozott lecsapolása) kapod a tisztított vizet. Ennél egyszerûbb, ha a medencébe fûzfát ültetsz és a megnõtt fákat idõnként ritkítva, újratelepítve használod fel a vizet. Ha ingyen van, a fûzfa is jó tüzelõ.
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
Holnap de. valószínûleg lesz egy kis idõm, megtervezhetjük. Írd le a kívánt víztisztító kapacitást, aztán meglátjuk, mit tehetünk.
| Thumbs Up |
Valahol azt írták rá, hogy 4m2/fõ, 2 fõre kellene tervezni. Remélem sokat nem kell ásnom![]()
"Hajszolom a tudást, de õ mindig gyorsabb nálam!"