0
Számomra újat írtál az újra sózás, füstöléssel. Kíváncsi vagyok mi lesz a végeredmény.
De én biztosan nem vennék ott többé húsárút ahol az tároláskor "Megszürkül és lepedék lesz rajt."
Olyant már tapasztaltam amikor a só kiverte a felületét, ez csupán esztétikai dolog a beltartalmon nem változtat.
Amikor már nagyon száraz lett a sonka, megkövesztettük (fõzés) reszelt, ecetes tormával fogyasztottuk. Néked is ezt javaslom.
Marhahús szárításról, szárító berendezésrõl találhatsz leírást itt a fórumon.
Sonkával mi is gondban vagyunk. Kamrában penészedik, hûtõben nyálkásodik.
Pedig emlékszem régen fel voltak lógatva papa sonkái a padlásra, nyáron csöpögött belõle a zsír a melegben, de semmi baja nem volt. Igaz, ahogy Pityubá írja, egy idõ után kemény lett, de akkor is elfogyott.
--
Fegyver az, amit annak használsz.
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Pityu bá.
Ne bántsd a hentest. Nagyon finom árui vannak. Minden szombaton 15-20 ember áll sorba. Akármikor megyek.
Egyszerûen nem éri meg a szüleim módszere neki. Nem is igénylik az emberek. Nem nyersen eszik, hanem fõzve, vagy sütve. Csak én emlékszem a speizban nyáron levágott sonkaszeletre, zöldhagymával. Soha nem volt semmi baja, ahogy mzperiksz is írja. A vicces az is, hogy még a bulbillis sarjadékhagymát is kunyerálnom kellett. A maghozó nem ér semmit. Csak vastagszik, nem osztódik. Most már kaptam. Remélem szaporodni fog.
Buckalakónak írom, hogy azért nyálkásodik, mert sok a víz benne. Ezt szeretném a sózással csökkenteni. Utána természetesen füstölni kell. Ezek a maiak csak pácolva vannak.
| Thumbs Up |
A nyereg alatti puhításról nem tudtok semmit?![]()
| Thumbs Up |
| Received: 152 Given: 4 |
Az utósózás félmegoldás, persze jobb, mint a semmi.
Nem csak a feldolgozással, hanem az alapanyaggal vannak a bajok, annak idején a disznó rendesen kifejlõdött, makkoltatással, maggal, ez eltartott egy darabig. Évesnél fiatalabb jószágot szinte sosem vágtak. De ugyebár nem is a gyors megtérülésen volt a hangsúly.
Ma egy féléves már vágásérett, hiába laza és vizes a húsa, hiszen nem volt ideje "szálkásodni", ráadásul az adott súlyt sokkal gyorsabban érte el, köszönhetõen a tudományosan összeállított hízótápnak. Így évente két rotációt tud megcsinálni a "gazda".
| Thumbs Up |
| Thumbs Up |
Ebben egy kicsit igazatok lehet. Mi sem vágtunk le fiatal disznót. A makkoltatáson nevettem.
Szerintem a lényeg a kikészítésen van. Nincs idõ sóban kiszárítani a húst. Mikor Svájcban jártam és nagyon finom sonkát ettem, ott mondták, hogy a sózás, fûszerezés után magashegyi pajtákban szárítják ki. Ott a száraz, csíraszegény levegõben elveszti a hús a kristályvizét, de mégsem lesz porszáraz.
Ez is megoldás, csak nincs magashegyi pajtám.