0
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 1 |
http://butor-lakberendezes.vatera.hu...153390528.html
Pár hónapja árulják a neten megszûnt gyártó terméke,de a többi hasonló teljesítményû napelemhez képest szinte ingyen van.3 darabból akarok összehozni egy 150 wattos autóakkumulátoros rendszert amivel 12voltos rendszert tudok mûködtetni a házban. Laptop,tablet,telefon,led világítás,hûtõláda,stb.meg esetleg egy 220voltos invertert vésztartaléknak,de megvagyok nélküle is,mióta rájöttem hogy sok 220-as gép mûködik vészhelyzetben 12voltról is,igaz kisebb fordulaton pl:sarokcsiszoló(flex),fúrógép,stb.Kiegészít és képen egy autógenerátorból készített szélkeréken gondolkodtam,szerintem ennél gazdaságosabban nem lehet egy ilyen rendszert kihozni.
| Thumbs Up |
| Received: 5 Given: 0 |
Ezek 30 volt körüliek . Milyen elektronikát használsz hozzá ?
| Thumbs Up |
Még nem raktam össze,mert nincs hová telepítenem de úgy akarom összerakni hogy napelemek,12voltos töltésvezérlõre kötve,innét az akkumulátorokra amiket soros kapcsolással szerelek,hozzá szivargyújtó aljzat elosztóval.Szivargyújtóhoz meg szinte mindenféle adapter beszerezhetõ.
| Thumbs Up |
Lehet hogy töltésvezérlõ helyett egy egyszerû feszültségszabályzó is megteszi amilyen az autó generátorokon is van,de nem értek hozzá jobban mert a faiparban tevékenykedem![]()
Azért igyekszem autóalkatrészekbõl összerakni amit csak lehet,mert ezekhez könnyen hozzá lehet jutni akkor is ha esetleg már nem lesznek boltok,ahol pótalkatrészeket lehetne beszerezni.
| Thumbs Up |
Ezt észre sem vettem,akkor B terv2db 12v aksit töltéshez párhuzamosan kötök,a töltésvezérlõk általában tudják a 24voltot is.
http://www.ipari-led.hu/Panelectron-...zerlo-12V---4A
| Thumbs Up |
Ha így sem mûködik nincs ötletem,12v,50w-os napelemet nem találtam 30e.ft alattés legalább 3db kellene.
Értem az elképzelésedet. Mivel írtad nem vagy járatos a témában, kicsit hétköznapi elmondással, korrekcióra szorul.
24 Voltos napelemrõl levett teljesítmény szempontjából nem mindegy, hogy 24 volt 4 Amper=96 Watt. Vagy 12 Volt 4 Amper=48 Watt.
A töltésvezérlõk a beállítottnál nagyobb feszültséget egyszerûen fogalmazva levágják, és erre mondtam, hogy ez a veszteség, vagyis a 24 Voltból, a 12 Voltos töltésvezérlõ a számára felesleges + 12 Voltot levágja és nem fogja az akksiba tölteni.
Nem levágni kell, hanem 24 Voltos napelemhez 24 Voltos töltésvezérlõ + 2 db sorba kötött 12 Voltos akkumulátor kell.
Mivel 1 napelemtábla 100 Wattos és ebbõl 3 at akarsz párhuzamosan kötni, 3X4 Amper az-az 12 Amperes töltésvezérlõre lesz szükséged.![]()
Íme az én 12 Voltos 1 Amperes, hordozható tábori napelemes rendszerem. De erõs napsütésben pontosan napra fordítva több mint 1 Ampert ad le.
8 Amperes töltésvezérlõvel, arra az esetre ha bõvíteném a rendszert. Töltésvezérlõ legyen teljesítményében mindig túlbiztosított.
napelem.jpg
Last edited by Pityubá; 11-20-2015 at 09:47 AM.