0
Igen, ez a sátor már megfelelõ. Ebbe akár kályha is betehetõ, ha van tûzbiztos nyílás és kémény.
Ezen most én is elgondolkodtam, mert hétvégi ház van, de ahhoz képest egy ekkora sátor mobil alternatíva, csomagtartóba is befér.
Én is úgy látom egyébként, hogy létezik egy elméleti prepper vonal, aki kaja nélkül gyalásóval, hat késsel, talpig terepcuccban kimegy az erdõbe bogyót gyûjteni és ürgét nyilazni. Ezzel szemben létezik egy realista irányzat aki inkább visz egy csomó kaját és felszerelést és megpróbál - kompromisszumokkal - de normálisan élni és létezni.
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Én meg úgy látom, hogy nem látod. Azt, hogy valóban léteznek olyan emberek, akinek a képességei meghaladják a tiédet. Ez nem elméleti. Most kapásból említhetjük ismertebbként Papicát, szerintem nem esne kétségbe, ha kiraknád az erdõben pár napra alapfelszereléssel. Vagy akik a fórumkezdetekben ide írtak és már eltûntek a fórumról: Don't Panic, Cereal killer, Wannabe, stb., akiknek van is fogalmuk a túlélésrõl. Vagy akik számottevõ mértékben a természetben mozognak, pl. Zacskóbicska, vagy a bushcraftosok, pl. Forestwalker, szerintem nem kezdenének sírni az erdõben, kérdezd meg õket. Ahogy én sem, de nem csak a komoly tapasztalatom miatt.
Engem egyszer otthagyott a csapatom egy hegységben óriási sziklafalakkal, szakadékokkal (nem Mo-n), mosolyogva indultam neki, hogy végre nyugodtan élvezhetem a természetet. Csak annyit sajnáltam, hogy nincs kivel megosztani az élményeket.
Ez is egyfajta tudás és mentalitás, olyan, mint a nagyváros magas szintû ismerete. Vicces lenne azt állítani, hogy az csak elméleti ember, aki a nagyvárosban jól elboldogul alap városi felszereléssel, ugye? (Astonferi nagyon röhögne.)
| Thumbs Up |
| Received: 1,064 Given: 1,084 |
Az egyik a Bears Grylls vonal, a másik a Doomsday preppers. (Jól lesarkítva.)
Más fogalmak, más helyzet, de mindkét dologban lehet jó valaki. Illetve kinek mi a szimpatikusabb.![]()
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
Konkrétan hány napot töltöttél erdõben (akár hazai középhegységben) élelmiszer tartalék nélkül arra hagyatkozva, amit találtál/csapdáztál? Télen volt?
Én bevallom neked, hogy mindig viszek élelmet. Többet, mint amennyire tervezem az utat. Rendszeres túrázó vagyok, itthon, Tátrában, Alpokban. A mai erdõ nem fog eltartani. Megfelelõ tudással korlátozott ideig, ki lehet húzni egy darabig, fõleg, hogy részben feléled a tested tartalékait és csak kiegészíted azzal, amit találsz. Az ember bírja egy darabig. Vadászpuskával (ezzel nem rendelkezem) és horgászva jelentõsen nõnek az esélyek azt aláírom, de ezt korlátozza a muníció, szerencse, hangulat stb. így hosszú távom ez is nagyon nehéz lenne.
A hozzászólásom, amit kiragadtál és idéztél, kifejezetten a hosszú távú túlélés témakörében írtam, ha elolvasod az elõzményeket.
Az ilyen Youtube videókban mindig a kezeket,mozgást,ruházatot,környezetet figyelem.
Hogyan mozog,nyúl a dolgokhoz,van e rajta seb,forradás,bõrkeményedés,piszkos e a körme,stb.
Aztán jön a ruházat megfigyelése.Koszos e térd,le van e csöpögtetve a póló ,stb.
Utána jön az arcbõr.Akik rendszeresen,napi szinten kint dolgoznak,élnek,azoknak van egy összehasonlíthatatlan arcbõrük,amit csak az lát,aki ilyen és tükörbe néz és olyan emberek között mozog.
Két másodperc alatt meglátom,hogy valaki tényleg ezzel foglalkozik vagy csak népszerûségi videó!
Szánalmas látni ahogy "több nap után" gyönyörû tiszta a kéz,köröm,vékony,ügyetlen újacskák,pihe-puha bõrke.
Amikor meg véletlenül bent marad a szerkesztésnél a terepjáró árnyéka,az különösen vicces.![]()
| Thumbs Up |
| Received: 4 Given: 1 |
nem birtam megallni, hogy ne kotekedjek kicsit.
en a videoimnal kulonosen ugyelek a tiszta rendezett megjelenesre, meg ha elotte napokon keresztul is fetrengtem a saros erdo talajan.
a borom pedig pihe-puha hala a testapolo kremeknek. de ez csak en vagyok
egyebkent en is sokat lattam es en sem kedvelem azt a tipust akiket emlitettel, de azert vannak kivetelek is![]()
Én is így látom! Ettõl függetlenül lehetnek hasznosak a fogások, ezt senki nem vitatja. Én az élelmet, rendes szállást, tûzet alapvetõnek tartom. Egy hátizsákban is rengeteg kaja elfér + sátor, hálózsák. Miért hagynám otthon, hogy hatféle kést vigyek és még 15 féle akármit, ami nem ehetõ, cserébe jó nehéz. érdemes a BOB felszereléseket megnézni. Én mindig felteszem a kérdést: ez a csávó nem eszik?
Miért húzódnék ponyva alá, ha sátram is lehet? A nagy Bear Grylls is azért inkább a hotelt részesítette elõnyben a forgatások alatt (remélem ez itt, ezen a fórumon nem újdonság!!!):
http://www.dailymail.co.uk/news/arti...d--hotels.html
Hát persze,hiszen van a "túlélés" és van a túrázás,kirándulás.
Az utóbbi a szórakozásról,a kikapcsolódásról szól.Fontos a kényelem,a higiénia,errõl szól az egész.
Az elõbbi pedig egy váratlan(tragikus,kellemetlen,veszélyes) esemény következménye.
Ami biztos, a túlélési szituációban senkinél nem lesz balta,tûzkõ,edényke és hátizsák.
Ha meg túra közben éri valakit a baleset,annyit kell "túlélni",míg jön a mentõ.De ennyit a belvárosban is túl kell élni!
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
"Ami biztos, a túlélési szituációban senkinél nem lesz balta,tûzkõ,edényke és hátizsák."
Ezt nem tudhatod 100%-an.