0
| Thumbs Up |
| Received: 56 Given: 142 |
3 nap: viz
Termeszetesen a 3 nap ugy ertendo, hogy addig nem hal meg az ember, de a szokasos teljesitmeny leadasahoz ennel sokkal rovidebb idon belul is kell az ivoviz.
Megoldas elso fele: 1.5 liter asvanyviz (az 1.5 kilo meg cipelheto). A megoldas masik fele: neomagnol tabletta. Elvileg jo lenne a 10 db-os kiszerelesu is, mivel kozepes SHTF atveszelheto vele; gyakorlatilag azonban ennek torekeny a csomagolasa. Igy marad a 150 db-os kiszereles, aminek a 20 deka koruli tomege viselheto, 7 000 Ft koruli ara kicsit huzos, de cserebe "orokke" eleg, hiszen 1/4 tablettaval 1.25 liter viz fertotlenitheto (ez kenyelmesen belefer a 1.5 literes asvanyvizes palackba), ha napi egy tablettat szamolunk (3x1.25=3.75 liter viz, plusz 1/4 tabletta egyeb celra), akkor majdnem fel evre eleg ez az egyetlen doboz.
3 het: elelem
Itt is a 3 het az eletbenmaradas ideje, tehat ennel sokkal kisebb idotartam eseten is nem csak kellemetlenseget, de komoly teljesitmenycsokkenest okoz az ehezes.
Megoldas: 1 kilo haztartasi keksz (kenyer helyett, tobb honapos szavatossagi ido), nehany olajoshalkonzerv, nehany vagdalthuskonzerv, 1 MRE. So.
Praktikus lenne kiszamolni, hogy ez hany kaloria, az alapjan lehetne tudni, hogy mennyi idore eleg.
| Thumbs Up |
3 masodperc: biztonsag
Megoldas: semmi extra az EDC-hez kepest.
40 masodperc: nagy volumenu verzes csillapitasa
Megoldas: torniquet+"B" elsosegelycsomag (nem doboz, hanem a sokkal kisebb meretu szovetzacskos kiszereles).
Onmagaban az erszorito alkalmatlan! De egy szabvany elsosegelycsomaggal kozosen hasznalva (ha megvan a hasznalatahoz elengedhetelnul szukseges tudas, ami nem sok, de e nelkul lehet, hogy sokkal tobber artunk, mint hasznalunk) kivalo lehet. Az ajanlott hasznalati modja: erszorito felrakasa (combon 40 masodpercen belul, karon lehet lassabban is), majd nyugodt tempoban, akar 6 perc alatt nyomokotes felrakasa, erszorito levetele.
3 perc: levego
Szerintem annyira kicsi az esely arra, hogy hasznalni kelljen, hogy NEM kell a BOBba tenni gazalarcot, vagy hasonlo eszkozt.
Nehany perc: kihules
A mi eghajlatunkon nem jellemzo a gyors kihules, de telen egy kozepes tempoju kihules realisan elofordulhat (sot, akar osszel is konnyen osszejohet egy tudogyulladas).
Megoldas: esokabat+tulelofolia+pled (es utobbi sajnos eleg nagy helyet foglal, de legalabb konnyu).
Ezek onmagukban kevesek, de alapbol feltetelezheto, hogy legalabb nagyjabol az adott idojarasi viszonyoknak megfelelo ruhazatban van az ember, tehat ez csak kiegeszites.
Nagyobbreszt ide, kisebbreszt az elelemhez tartozik: egy ESBIT fozo tartalek kockakkal, es persze vizalloan csomagolt gyufaval. Elelemhez hasznositashoz egy csajka is szukseges.
1 nap: higienia
Egy egyszeru hasmenes is drasztikusan csokkenti kicentizett helyzetben a tulelesi eselyeinket, ezert ez kifejezetten fontos.
Megoldas: 10-20 papirzsebkendo (wc papirkent is hasznalhato), es a korabban emlitett napi 1/4 neomagnol tabletta, eloszor 1/4 decivel elmosni/beaztatni az evoeszkozoket, majd ezt higitva 2.5 decire a napi tisztalkodashoz hasznalni.
Nagyobbreszt ide, kisebb reszben a kihuleshez tartozik: valtas fehernemu es polo, hogy tudjunk szarazat/tisztat felvenni.
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Olaj és zsír témához:
Mogyoróvajjal jártam úgy, hogy ugyan egy hónapban 2-3szor eszek belõle, mikor kipróbáltam milyen lenne egy napon át csak ezen és kenyéren élni, kb egy nagykanálnyi mogyvaj után úgy felpuffadtam hogy azt hittem ott maradok. Kellet vagy két nap mire valamennyire helyreállt az emésztésem.
Már csak ezért is érdemes kipróbálni milyen lesz majd ha az elraktározott kaján kell élni.
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Megtapasztaltam nemrégen(kutyatámadás),hogy ebben az esetben század másodpercekben beszélhetünk,levonva belõle a sokk okozta reakció idõt! Az önvédelmi eszközöket azonnal kivenni a bobból és a zsebbe rakni.Még most békében is ez az egyik legfontosabb dolog.3 masodperc: biztonsag
Megoldas: semmi extra az EDC-hez kepest.
Szinte ez fordulhat elõ a legtöbbször,hogy tiszta levegõt kell venni!3 perc: levego
Szerintem annyira kicsi az esely arra, hogy hasznalni kelljen, hogy NEM kell a BOBba tenni gazalarcot, vagy hasonlo eszkozt.
Lakástûz,ipari katasztrófa,terror támadás,tömegoszlatásba keveredés és kimenekülés,járvány.
Jó a tabletta forrás vízhez,ha nem bízunk benne,hogy nincs benne biológiai szennyezés,vírus vagy élõsködõ.3 nap: viz
De valódi helyzetben a víz piszkos lesz és szennyezett.Ha már annyira SHTF,hogy már ásványvizet sem osztanak,lajtos kocsi sem jön,még kút víz sincs sehol akkor nem elég a tabletta.Kerámia szûrõ és forralás.Víztisztító és edény.
Tapasztalatból írom,hogy a rajtad levõ ruházat rövid idõ alatt használhatatlanná válik,koszos lesz,sáros,beázik,átázik.de alapbol feltetelezheto, hogy legalabb nagyjabol az adott idojarasi viszonyoknak megfelelo ruhazatban van az ember, tehat ez csak kiegeszites.
Tartalék alsó ruha és hálózsák kötelezõ darab,valamint papucs vagy valami tartalék cipõ.Váltás ruhának(alsó ruhának) szabadidõ ruha,zokni,alsó,póló. a lényeg,hogy teljes értékû legyen.
A ruha használhatatlan lesz.Pl árvíz,ipari szennyezõdés,vihar,tûzvész,sár,havazás,víru s fertõzés.
Tehát a kritikus,a légzés,a biztonság,a kihûlés,egészség,víz,élelem .Ebben a sorrendben!
| Thumbs Up |
Ezzel teljesen egyetertek.
Tovabbra is azt gondolom, hogy tobb helyet/tomeget foglal a gazalarc, mint amennyi a haszna.Szinte ez fordulhat elõ a legtöbbször,hogy tiszta levegõt kell venni!
Lakástûz,ipari katasztrófa,terror támadás,tömegoszlatásba keveredés és kimenekülés,járvány.
Tetelesen:
Lakastuz: itt hasznos lehet neha, de fontosabb a gyors kimenekules (amit lassit a szurt levego), illetve az oxigenhiany (amin ugysem segit).
Ipari katasztrofa: itt letfontossagu lehet! mar csak az a kerdes, hogy az ember milyen surun jar vegyipar kozeleben
Terror tamadas: Tokioban letfontossagu volt, de sehol mashol nem kellett
Tomegoszlatasba keveredes: felszolitasra el kell hagyni a helyszint
Jarvany: az aktivszenszuro egyreszt tol jo (mert mindent szur, nem csak a korokozokat), masreszt pont ezert 30 percenkent kell cserelni, ami egy jarvany idotartamahoz kepest semmi. Jarvany idejere viszont hasznos lehet valami nagyon egyszeru maszk (pl. kilegzoszelepes FFP2), ami kicsi, olcso, konnyu, de mindekozben a cseppfertozestol ved, (readasul a mergezo poroktol 11/12-et is kiszuri).
A tabletta JO a biologia szennyezes (bakterium, virus, eloskodo) ellen! Egyedul a vegyi szennyezestol nem ved (pontosabban a vegyi szennyezeseknek csak egy kis reszetol ved). A forralas ugyanugy nem ved a vegyi szennyezodesek tobbsegetol (a keramia szuro igen).Jó a tabletta forrás vízhez,ha nem bízunk benne,hogy nincs benne biológiai szennyezés,vírus vagy élõsködõ.
De valódi helyzetben a víz piszkos lesz és szennyezett.Ha már annyira SHTF,hogy már ásványvizet sem osztanak,lajtos kocsi sem jön,még kút víz sincs sehol akkor nem elég a tabletta.Kerámia szûrõ és forralás.Víztisztító és edény.
Koszi a valaszt.Tapasztalatból írom,hogy a rajtad levõ ruházat rövid idõ alatt használhatatlanná válik,koszos lesz,sáros,beázik,átázik.
Tartalék alsó ruha és hálózsák kötelezõ darab,valamint papucs vagy valami tartalék cipõ.Váltás ruhának(alsó ruhának) szabadidõ ruha,zokni,alsó,póló. a lényeg,hogy teljes értékû legyen.
A ruha használhatatlan lesz.Pl árvíz,ipari szennyezõdés,vihar,tûzvész,sár,havazás,víru s fertõzés.
Tehát a kritikus,a légzés,a biztonság,a kihûlés,egészség,víz,élelem .Ebben a sorrendben!
| Thumbs Up |
| Thumbs Up |
| Received: 4 Given: 1 |
ugy nagyjabol a temahoz tartozik de inkabb nevetseges mint informativ.
youtube-on nezegettem videokat bob-rol meg a kommenteket olvasgattam. aztan belefutottam a kovetkezobe.
az ember azt irta, hogy a valami hurrakun utani arviz miatt x napot toltott az erdoben es, hogy nem tudta volna megtenni ha nincs a bob-ja.
az oke, hogy van b terv meg bob de kerdem en mi a f@sznak kell erdobe menekulni arviz miatt? ha lehet menni rokonokhoz, masik varosba, hotelba vagy a felallitott menedekhelyekre. miert akarnam sajat magam szopatni az erdoben (azt hiszem 10 napot irt) ha nem kell?
ha tortenne valami helyi katasztrofa ti hova mennetek?
| Thumbs Up |
| Received: 4 Given: 1 |