0

Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
Hi,
a felhalmozott készletek elõbb utóbb elfogynak, és egy idõ után saját magunknak kell megtermelni az alapanyagokat.
búza:
átlagosan 4t/hektár
burgonya:
termés átlag (nagyon rossz): 20t/hektár
1 hektár= 10,000 m2=100X100 méteres terület
ha egy 20X20 méteres terület nézünk
400m2= 1/25 hektár
búza: 160 kg
burgonya: 800 kg
növények etanol hozama (hektár és liter) Azt sajnos nem írták hogy mennyi alapanyaggal számolnak 1 hektáron, a termésátlag amit neten találtam nagyon változó
cukornád: 5150 L
cukorrépa: 5000 L
Burgonya: 2500 L
Kukorica: 2400 L
Búza: 1600 L
Árpa: 1300 L
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
A Krisna völgy sokéves tapasztalatai alapján önellátásra személyenként bio termesztési körülmények között, tápanyagutánpótlással 150 m2 zöldség és 200 m2 gabona elég. Nekem kicsit kevésnek tûnik, de kiindulásnak jó.
Bioetanolra cukorcirkot vess, elég kipréselni és besûrítve édesítõszernek is remek.
"There are two dangers in not owning a farm: the belief that heat comes from the furnace and food comes from the supermarket."
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
A préseléshez milyen gépre van szükség? (ára, fogyasztása)
És a nyers növényi olaj már használható, vagy még kell "finomítani"?
Mûanyag hulladékból benzin:
http://zoldtechnologia.hu/benzinkesz...jlonszatyorbol
A benzin hamar megromlik szóval nem lehet sokáig raktározni, a mûanyag meg nagyon hosszú ideig meg marad
1 kg mûanyag+1 kw áram= 9,5 deci benzin
Thumbs Up |
Received: 152 Given: 4 |
Ezek az értékek nagyon csalósak, mert a jelenlegi iparszerû, gépesített és kemizált mezõgazdaságon alapulnak.
A búza valóban 4 tonna körül terem hektáronként. Ez úgy jön ki, hogy normál idõjárás mellett a mezõföldön terem 6-7 tonnát, a zemplénben meg 2-3-at. Rossz idõjárás mellett ennek a felét.
Ehhez traktor, munkagépek, mûtrágya és növényvédõszer kell. Kis méretben (kézzel vetve, betakarítva és csépelve) szintén fele mennyiséggel számolhatunk, míg az elsõ 3-5 év alatt belejövünk a technikákba (én már vetettem kézzel, nem egyszerû).
A Krisnás méretek stimmelnek, viszont ott sok év tapasztalat, és hozzáértés mellett jönnek ki ezek a számok. Aki most ismerkedik a dologgal, az számolja bele a tanulópénzt, és alapból duplázza meg a területet.
Ráadásul ha jól tudom ott nem esznek húst, szóval takarmánycélú növénytermesztés nincs olyan nagy volumenben, csak a szarvasmarháknak. Aki szeretne húst is, ahhoz állat kell, ami bizony szeret enni.
Biodízel házi körülmények között felejtõs, ugyanis minden biodízel egy metilészterezett cucc, amihez komolyabb "vegyi üzem" kell, garázsban nehéz összehozni.
Egyszerûbb, ha régi dízelmotort vásárolsz (20-25 évnél öregebb), az gyakorlatilag használt sütõolajjal vagy nyersolajjal is mûködtethetõ.
Olajat nyerni olajütõvel lehet (gyakorlatilag kihalt technológia), vagy úgynevezett csigás préssel. Létezik belõle kicsi, házi méretben is használható, olcsó változat.
A nyers olaj eltömíti a porlasztót, hiszen növényi eredetû, így tele van nyálkaanyagokkal, ami az ásványolajokban nem fordul elõ. Ezek a nyálkák ráégnek a hengerek falára, a dugattyúra, mindenre. Többfázisú szûréssel és derítéssel lehet csökkenteni a káros anyagok mennyiségét, de ehhez szintén ipari méretû berendezés kell. Illetve elég lehet kicsi gépsor is, csak olyant meg nem gyártanak.
Bioetanol. A számok szintén megtévesztõek, mert jelenleg ipari, többnyire baktériumos fermentáció után desztillálják le az etanolt. Ez házi körülmények között nem járható út, gyakorlatilag a hagyományos pálinkafõzés technikája elég lehet. Kérdés, hogy kinek van akkora erjesztõrendszere, amivel használható mennyiségû etanolt/metanolt lehet elõállítani. A sufnituning itt sem játszik sajna.
A benzin azért romlik meg, mert spórolás miatt manapság etanollal "állítják be" az oktánszámát, az etanol pedig egyszerûen kipárolog belõle, hiába a jó lezárás. Ha tudod, hogy milyen koncentráció milyen oktánszámot ad, akkor egyszerûen felöntöd pálinkával (a legkeményebb törköly elõfõzet is elég), és voilá, jó is a benzined![]()
Last edited by Dream_walker; 07-10-2013 at 06:14 PM.
Elso termes a kertbol, ehesek maradnank asszem, persze csak kicsiben nyomjuk most: image.jpg
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
Én is tudnék mutatni 3 db satnyácska epret a balkonrólJó gazda kicsinek is örül ..grat az elsõ aratáshoz
Thumbs Up |
Received: 152 Given: 4 |
használjatok komposztos termesztõládát, az elfér erkélyen is, és ügyesen csinálva jó sokat lehet szedni róla![]()
Csak egy kóbor kérdés honnan is veszed a vetõ magot?
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
http://www.maszol.ro/index.php/gazda...ti-vetemenyest
Ez milyen? Persze vélhetõleg nem lesz belõle semmi, de azért a törekvés szép, miszerint már azt is meg akarják tiltani, hogy a balkonládában paradicsomot termesszek.