0
| Thumbs Up |
| Received: 5 Given: 0 |
Hát a 25 font vadászati értékével vitába szálnék . Nem igazán próbálkoznák 40 font alatt még apróvadra sem .
Pedig nyugodtan tedd meg:Az indiánok is 20-40 fontos íjakat használtak vadászatra.Ennek már jó száz méter a lõtávja(45 fokban persze). De pontos lövéshez úgyis 10-15 méterre kell cserkelned.Ami még jó egyébként,hogy viszonylag sokáig feszítve tudod tartani és pontosabb a lövés,mint egy remegõ kézzel,az erõ kifejtéstõl.Amúgy sok minden függ,a húzás hosszától,a gyorsaságtól(anyag),a vesszõ súlyától és a hegy kiképzésétõl is,a tollazás,ebbõl a távolságból jelentéktelen szerintem!
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Hozzátenném, hogy egy 40 fontos íj gyakorlatilag bármire elég amivel Európában szembe kerülhetsz. A 40 font feletti erõ csak azt dönti el, milyen messzire megy a vesszõ a vad testét elhagyva.
Ha be akarsz verni egy szeget, nem kell a felhajtás és a hûhó,
fogd a kalapácsot és üsd a r..adt szeget még be nem megy!
| Thumbs Up |
| Received: 4 Given: 1 |
szerintem nem fontos az, hogy a vesszo vege mennyire szuk es mennyiretartja az ideget a bevagas.
lottem olyan vesszovel ami kimondottan ,,trick shooting'' -hoz lett keszitve aminek az a lenyege, hogy a vesszo vege 2-3 szor szelesebb mint a hagyomanyos vesszoe. ezt azert csinaljak mert igy marha gyorsan lehet ujra tolteni.
ez a trick shooting:
szoval a vesszo vege lehet akarmilyen formaju, ha gyakorolsz vele es raerzel elobb utobb ugyis megszokod es megtanulod.
az ijaszatnak a lenyege amugyis a giga sok gyakorlas.
| Thumbs Up |
Azért ez így kicsit túlzás, hamar akad 40 fontos íj, hozzá íjász, hozzá vesszõ, amivel nem érdemes vaddisznóra lõni. Ha rövidebb a húzáshossz, mert 170 centi magas az íjász és nem lóg a bokájáig a keze, ha egy lomhább íjjal van dolgunk, ha könnyebb a nyílvesszõ, a súlypontja elöl, akkor karcsú a 40 font. Ha minden mást optimálisnak veszek, a húzáshossz akkor is korlátozó tényezõ, egy olyan alkatnál.
Megfelelõ méreggel a rengeteg gyakorlással a bushman megoldás tökéletes lehet itthon is. Megfelelõ heggyel nagyon összehangolt felszereléssel lehet, hogy nem teljesen hülyeség apróvadra menni, 25 fonttal, meg csippentõs technikával, de minimum extrém.
Minden másra, ami ésszerûbb prepper felhasználás keretei között van, ott a szokásos angolszász módszer, ha nem az ideget "szorító" nock van faragva fából akkor a korábban említetteknek megfelelõen az ujjak egymás felé nézõ részei minimális erõvel megfogják, miközben az ideget lehet bazi erõvel húzni hátrafele kényelmesen.
Vasfûrészlappal viszonylag könnyû "kifaragni" azt a nockot a vesszõ végébõl ami "fogja" az ideget, a fán múlik, hogy mit bír el ilyen szempontból, javítani lehet a helyzetet, egy bandázzsal közvetlenül az alatt, ahogy megtámaszkodik az ideg
Amivel még talán érdemes foglalkozni tényleg erõs hagyományos íjak esetében az a vastagabb bandázs (akár leukoplaszt) az idegen, persze kizárólag ott ahol az ujjak húzzák. Minimálisan lassít, de kényelmesebb. És figyelembe kellhet venni, ilyen fa nockok esetében, lehet, hogy meg lehet csinálni olyanra, hogy segítsen.
Azért némi észrevétel!
az összeomlás után,ne Hi-tech technológiába gondolkodjatok!
Ha szerencsések vagyunk,találunk valamelyik parkba,kertbe tiszafát vagy akác növendéket íjnak.
A vesszõ nád vagy akác nyesedék(az a legegyenesebb.)
A húr,jó esetben kukázott bála madzag vagy a cipõfûzõnk.
A hegy pedig egy út mellett kidobott régi bicikli kerék küllõje.Ha van csípõfogód,nyert ügyed van.A betonon ki lehet hegyezni.
A "zsákmány",elvadult macska,kutya,..galamb,patkány,rigó,varjú..jó estben vadkacsa vagy sirályok a szeméttelepek környékérõl.
Fácán,nyúl már mennyei eledel lesz,a róka meg dzsóker!
Vaddisznó?Ugyan már,azokat az elsõ hónapban kiirtják az õzekkel együtt.Meg amúgy sem úgy megy az(a vadászok tudják)
| Thumbs Up |
egy haver szerint a rokanak (meg ugy altalaban a ragadozoknak) szar ize van.
a kutyat macskat szeretik sokan. en egyedul a galambot meg a patkanyt hagynam ki a menubol.
Ezt ide írom.
Régi projektem volt, de most lett befejezve. Csak kíváncsiságból csináltam meg. https://www.youtube.com/watch?v=n_Qt8A7_KV4
Igazából jobb mint a semmi. Biciklikerék, mosógépfelfüggesztés ( rugó ), zsinór meg egy kis munka. Lehet erősebb rugóval valamire jó lehet.
Ez szerintem sokkal jobb csak nem volt még rá időm : https://www.youtube.com/watch?v=ztV-rkjhAOo&t=680s
Nekem tetszik. Valamivel olcsóbb mint : https://www.survivalarcherysystems-a...s/survival_bow
Sajnos ennyit nem tudok befektetni, de ha lesz időm majd megcsinálom a házi változatot.