0
| Thumbs Up |
| Received: 255 Given: 301 |
Nálunk van a családban, második és harmadik kutyának tartva. Namármost az elsõ egy husky volt, mellé jött a komondor lány aztán megmaradt az eggyik kölök is. Halál jó fejek, soha nem bántottak senkit a családból, a gyerekeket imádják.
Ellenpélda gyerekkoromból a szomszéd kutyája. Kis korától simiztük, hogy jóban legyünk. Imádott minket. Annyira, hogy átjárt a szomszédból hozzánk a mi két kutyánk mellé. Azokat is imádta, a macskákat is, nem bántotta. Gyerekeket sem bár azért figyeltünk rá. Ellenben a mi területünket is erõszakosan védte, két embert harapott meg mire a szomszéd megoldotta, hogy a 2m-es kerítésen ne annyira tudjon kijárni. Nálunk csak kb. 1.6m a kerítés így álló helybõl felugrott a tetejére és onnan már beugrott. Nekem teljesen szimpatikus a fajta, legalábbis amikkel én találkoztam. A komondor "lusta" jószág mint a nagyobb kutyák általában. Kell mellé egy puli (vagy foxi a másik zsánerem) aki felkelti ha akció van. A puli ugatósabb, a komondor csak akkor hallatja a hangját ha kell, mély öblös vauzása tiszteletet parancsol. Tanyára szerintem csak akkor jó választás ha van/lesz idõ gondozni a szõrét, ha nincs tépve és fürdetve akkor nagyon csúnya tud lenni. Lenyírva meg haláli vicces
Kell vele foglalkozni, igényli de a gazdákkal bújós, igényli a törõdést lelkileg is, cserébe az árnyékoddá válik és bármi áron megvéd. A puli az nem, az elszalad. A tacskó is jó fülelni, ez most jutott eszembe. Csak az még bolond is, valószínûleg nem tudják mekkorára is nõttek mert simán nekimegy sokkal nagyobbaknak is, kinyíratja magát könnyen. Az is volt kettõ, befogadtuk õket, nagyon "hálásak" voltak életük végéig érte, gond nélkül beilleszkedtek a hierarchiába és alárendelték magukat a család többi tagjának.
| Thumbs Up |
| Received: 4 Given: 1 |
Komondorról kuvaszról anekdotális infóm, ha öregszik akkor kell vele nagyon vigyázni, mert már nem lesznek olyanok az érzékszervei meg az idegei és az elsõ mozdulata több helyzetben lesz az, hogy izomból odakap... gyerekkel kombinálva ez egy korai altatáshoz vezethet
| Thumbs Up |
| Received: 4 Given: 1 |
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Köszi a véleményeket, tapasztalatokat! Németjuhász is számításba jött! Szálkás szõrû tacsin vagy vlmi foxi féle kotorékon hezitálok még... Milyen sûrûn kell a komondorok szõrével bíbelõdni? Idõm nem túl sok lesz rá... Kb évi 2 alkalmat szánok rá max!
| Thumbs Up |
| Received: 1,104 Given: 1,121 |
A tacskófélék azok vadásszák az egereket és a patkányokat is.![]()
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
| Thumbs Up |
Ha csak ennyi idõt tudsz a kutyára fordítani akkor ne is vegyél kutyát.
Kell vele foglalkozni azért havi szinten tépni kellene, napi szinten kiszedni az ágakat és a nagyobb bozótokat amik beletapadnak, legalábbis ha azt szeretnéd szép is legyen. Nem nagy ügy, egy cigi közben megvan az egész kutya. Ellenben célszerû fõleg a nyári tapadós-ragadós növényeket kivenni mielõbb mert teljesen magába tudja enni a szõre aztán akkor csak az olló segít.
A foxi is megfogja a patkányt meg minden harapható élõlényt, rájuk jobban kell figyelni, nagyon domináns bennük a terrier vér![]()
A családi háznál ahol élünk van 3 db mopsz. Közülük egy már öreg és "dísznek" van, a másik kettõ tenyésztésben van. (a következõ egy hétben várható az egyik ellése) Ezen kívül van egy kölyök labrador kanom. Még csak pár hónapos, de nagyon intelligens kutya. Ért a nevére, nem ugrál, nem kapar. Vele érdemes foglalkozni. Még várok egy pár hónapot és utána vinni akarok kutyaiskolába. A célom az, hogy veszek mellé egy párt és mennek õrzõ-védõ kutyának a tanyámra. Feleségem nem nagyon örül a tervemnek, de majd megküzdünk valahogy.![]()
| Thumbs Up |
Én nem értem.
A mopszot vagy a labradort akarod õrzõ-védõnek? Mert az elsõt a lopós röhögi ki míg a másikat még a végén elszeretik aztán elviszik haza
Én még labradort és retrivert sem láttam õrzõ-védõnek alkalmazva. Ezek inkább vizi mentõk meg vakvezetõk, családi kedvencek macska helyett. A mopszról nem írok véleményt, nem szeretnélek megsérteni. Biztos aranyosak de amikkel én találkoztam eddig életem alatt azok mind teljesen hülyék voltak.
Szerintem kicsit olvass utána a tanyasi kutyatartásnak. Oda valami nagy emberevõt keress inkább.
Esetleg cane corso beszerzésben tudok segíteni de elsõ kutyának nem annyira javasolnám ha nincs erõsebb jellemekkel tapasztalatod a többi kutyát kinyírja ha nincsenek összeszoktatva az elején.
Tanyára,ahol nem élsz életszerûen kistestû falka a jó.
Négy-öt vagy akár több keverék.Nem kell venni,sok helyen hirdetik,hogy ingyen elvihetõ .(inkább mint a vödörbe végezzék)
Kicsit oda szoktatod õket,a rangsort elintézik egymás között.Kiképezni nem kell õket,mert tudnak mindent zsigerbõl.A keverék nem beteges és kevéssel beéri.Elég egy vödörbe csöpögõ csap+néha a vágásnál a hulladék,a húsos csont nyersen(elhurcolásszák pár hétig). Néha ,mikor kimész borítasz egy tál olcsó tápot,oszt annyi,a többit megszerzik maguknak.
Néha el-el tûnik valamelyik,aztán vissza jön és a széna alatt lesz még hat kiskutyád.
Falkában bátrak,ellenállhatatlanok.A rókát,nyestet,idegent elzavarják.
A tolvajt addig vegzálja a falka,míg keres másik helyet,sõt az út végéig hajtják.A kocsiból ki se mer majd szállni,mert azonnal körbe veszik.
Természetesen nem a mopszot akarom a tanyára õrzõ kutyának, hanem a labradort! A labrador valóban vizi appórtírozóként ismert, de nagyon képezhetõ kutya. Volt már 2-3 darab labradorom, amikor anyumnál éltem. A keverék kutyák falkában dolog elgondolkodtató...
Szerencsére bekerített a tanya és van egy lakóm, de több kutya nehezebben meggyõzhetõ. Ezen még agyalok...