0
| Thumbs Up |
| Received: 56 Given: 143 |
az elmúlt évtizedekben(még gombócból is sokakkor egy nagy SHTF helyzetben miért tennének bármit?) jó néhány,Magyarországon elõforduló extrém SHTF helyzetet végigéltem/dolgoztam már!Akár azt is mondhatom,hogy ami 35 év alatt elõfordult,ott voltam(vörös iszapnál nem).
Volt több árvíz helyzet,viharok,hõhelyzetek,ónos esõ,jegesedés,forróság és közlekedési balesetek...tûzesetek,öngyilkosságok,...
Hideg,meleg,sártenger,jeges utak,leszakadt vezetékek,kigyulladt trafók,törött oszlopok,....
Szóval ami elõfordulhat itthon azt láttam és többed magammal aktívan helyre állítottam!
Igazából nem tudom elképzelni mi jöhetne még?
A szolgáltató,a munkáltatóm helyt állt!(hiszen mindenkinél van szolgáltatás)Nem is értem magát a kérdést!
az én tapasztalataim...akkor egy nagy SHTF helyzetben miért tennének bármit?
-a munkabér,pótlékok,bónuszok,jutalmak,behívási pénzek,túlórák fillérre pontosan,idõben mindig ki voltak/vannak fizetve
-a lehetõ legjobb munkavédelmi felszereléssel,ruházattal vagyunk ellátva,minden idõjárásra,minden munka feladatra...a munka végzés (a szabályok betartása mellett) nulla rizikóval jár
-a lehetõ legjobb ,legjobban felszerelt gépkocsikkal,munka gépekkel vagyunk ellátva...ha kevés a gép azonnal jönnek a szerzõdött vállalkozók..olyan még nem volt,hogy szóltam ,hogy kell gép és nincs (ha kell 200 km-rõl jött)
-az állomány döntõ részének csak egy szót kell szólni és azonnal bejön/dolgozik(de ez egy életforma,csak az érti aki benne él)
-anyag van,ha kell a föld alól is ,de van...mindig van és mindig volt
-Tûzoltóság,katasztrófa védelem,rendõrség,mentõk,polgári védelem,közút kezelõk,polgármesterek,közmunkások,önkéntese k,hadsereg szorosan együtt mûködik ilyenkor.Mindenki teszi a dolgát.
-Az üzemirányítók,kis fõnökök,nagyfõnökök türelmesek,empatikusak..nincsen veszekedés...mindenki segít a maga módján és szintjén.
Nyilván így sem megy minden egyszerre...van egy elhárítási ügyrend,aszerint megyünk sorba...de mindenki sorra kerül!
| Thumbs Up |
| Received: 1,190 Given: 1,178 |
Csak azt mondom, hogy én nem bíznék az áramszolgáltatóban, mivel az alapfeladatokat sem hajlandóak végrehajtani, ráadásul meglopják az embereket. (Hagyják hogy a tolvajok sokat lopjanak, majd behajtják a tisztességes embereket a hiányt.) Én biztosan nem bíznék bennük, kizárólag e miatt a két dolog miatt. Persze ez nem a dolgozók hibája, hanem a rendszeré, úgyhogy nehogy magadra vedd.Nem is értem magát a kérdést!![]()
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
Én is leírom a tapasztalatomat az áramszolgáltatóval!
A mi részünkön nem tudok panaszkodni a szolgáltatás minõségére! Nemrég volt egy félnapos áramkimaradás, de az elõre meg volt hirdetve. Gondolom tervezett karbantartás lehetett... Azon kívül gyakran (1-2 hetente) van, hogy egy rövidke áramszünetet észlelünk. Számomra egy ilyen szolgáltatás elfogadható!
Negatívumként viszont eltudom mondani, hogy az ügyfélkezelés vészesen gyenge. Egy mérõ átíráshoz elküldtem két levelet és három alkalommal mentem ügyfélfogadásra. Végül három hölgy közös munkájával sikerült a nevemre írni a mérõt. Továbbá megjegyzem, hogy olyan mérõt írtak a nevemre, ami nem az én ingatlanomon van és az elõzõ tulaj nem volt jelen. Azaz a szolgáltató területén gyakorlatilag bárki mérõjét a nevemre tudnám venni...
Egy másik mérési ponton már évek óta nincs még csak mérõ se, mert ellopták, de azért folyamatosan küldik a számlát. Nemrég még az is fel volt tüntetve, hogy személyes leolvasás történt.
A DÉMÁSZ hálózatszerelõivel meg volt szerencsém több alkalommal is dolgozni, de nem minden alkalommalt tudnám a "profi" jelzõvel illetni a munkájukat. Volt, amikor fordítva nézték a térképet és az utca másik oldalában kezdték kiásni a földkábelt. (Nem kis vezetékrõl van szó, hanem 20 kV)
Volt egy munkahelyem, ahol ipari üzemeltetésben dolgoztunk. Ott több ex-démászos dolgozott a kezem alatt! Hát mindegyik tudott olyan praktikát, amivel olcsóbban/könnyebben lehet áramhoz jutni...
Lehetne ezt még sokáig fokozni, de összesítve nekem elfogadható az áramszolgáltatás minõsége, de azért nem nevezném egy tökéletes rendszernek.
| Thumbs Up |
| Received: 5 Given: 0 |
Áramszogáltató mifelénk :
Rendszerbõvítés után 2 hónapig leveleztem velük , hogy ne a régi , általuk leszerelt óra adataival akarjanak számlázni nem létezõ fogyasztást , hanem az új órák alapján , leolvasás szerint , amiknél nem kevés hálózatfejlesztési díjat és egyéb költséget füzettem . A bal kéz nem tudja mit csinál a jobb ?
Kb 4 havonta írok nekik , hogy ne számoljanak átalányt , mert telefonon bejelentem a mérõállást , ehhez képest mindíg átalány akarnak füzettetni ... A bal kéz nem tudja mit csinál a jobb ?
Hibaelhárítási sebesség : 4 napig hiányzott 1 fázis , persze , ez nem nagy gond , ha nem 3 fázisú gépekkel keresed a kenyered .....
A melóhelyen ( üzemeltetés ) 2-3 havonta eljátsza az elmü , hogy bejelentés nélküli áramszünetet csinál , aztán amikor hívom õket , az ügyeleti telefonon azt mondják , hogy félrekapcsoltak , nem lehetne azt a tetves tervrajzot , kapcsolási rajzot , kapcsoló feliratot módosítani ? ... A bal kéz nem tudja mit csinál a jobb ?
Mindez félrekapcsolásonként + 2 óra munka nekem .... Arról nem is beszélve , hogy eléggé balesetveszélyes és fokozott anyagi kárt okozó helyzeteket állítanak elõ ezekkel....
Szóval mifelénk nem éppen rózsás a helyzet ...
Ehhez képest nekem tényleg nincs nagy gondom!
A történetedrõl jutott még eszembe egy-két gondolat, amivel ki is egészítem az elõzõt. Azt levélben valóban lehetetlen elérni, hogy ne átalány díjat kalkuláljanak, hanem vegyék figyelembe az idõben bediktált mérõállást. Meguntam a levelezést, elmentem ügyfélfogadási idõben és személyesen próbáltam meg elintézni. Az lett a vége, hogy végre bediktálós lettem, de a számlák egy korábbi címemre érkeztek ezután, amit ismét nem könnyet tudtam helyrerakatni.
Normál üzemvitel mellett,tehát nem az extrém katasztrófa helyzetekben(háború,napkitörés,gazdasági összeomlás.....),bõven elég a pár napos tartalékolás.Ezt akár vidéken akár városban azért mindenkinek ajánlott megtenni!
Az,hogy a mi országunkban is elõfordulnak (alkalom szerûen)kisebb helyzetek(130-as szél,30 centis hó pár napig)természetesként kell elfogadni.Azt is,hogy esetleg kiszántja a traktor a határban a villanyoszlopot vagy nem szakszerûen van kivéve egy nagyobb fa,esetleg el van hanyagolva a közterületen vagy magán kertben lévõ fa és kidõl a viharban.
Egyébként a saját bõrömön is érzem azt a rengeteg pénzt,ami rekonstrukcióra lett fordítva.
Nagyságrendekkel kevesebb munka van ügyeletben.A nagy ritkán elõforduló "viharok" esetén ritka a hálózati elem meghibásodása,inkább valami külsõ ok(pl fa)okozza az üzemzavart.
Nem tudom,hogy a klíma változással fognak e növekedni a kárt okozó természeti jelenségek,de nem hiszem,hogy olyan gyors lenne a változás.
A Magyarországon reálisan elõforduló ,a szolgáltatásokban zavart okozó jelenségek mellett pár dolog bõven elég .hogy a lakosság felkészült legyen és ne a külsõ segítségre kelljen várni,hanem otthon szépen át lehet vészelni.
-ne nyitogasd a fagyasztót,hûtõt(a fagyasztó 3 napig simán bírja,a hûtõ két napig)
-elõször a romlandó ételeket edd meg(párizsi,vizes felvágottak)
-kis kemping tûzhely,pár palackkal(3 órát fût,kávét fõzni,rizst,tojás rántottát bõven elég)
-kisrádió+elem,pár könyv
-pár gyertya,elemlámpa,elemek
-10 liter víz/fõ/nap (mindenre bõven elég,nem túl nehéz eltárolni pár rekesz ásvány vizet,vagy pár kannát)
-pár napra(max egy hét,de az már durva lenne) az elkészítéshez energiát nem igénylõ vagy kis energia szükségletû étel,nasi tárolása(konzerv,gyors leves,extrudált kenyér,gyors kávé)
-pár napra tartalék ruházat ,alsónemû(de hát szerintem három napra mindenkinek van váltás tiszta ruhája)
-pár darab mûanyag pohár,tányérok,kanalak(filléres beruházás)
-100 literes kuka zsák+nedves wc papír(no comment)
-jó meleg takarók (nálunk nincsen olyan hideg,hogy akármelyik lakásban ne lehessen három napot kibírni,fa kályha elõnyben,a városi lakásban +sosem fagy,még ha nincs fûtés akkor sem)
-aki extrém fázós vegyen egy sátor fûtést+pár palackot(ez városiaknak szólt),de elhanyagolható a nagyon hideg napok száma
Ez nagyjából egy kicsi papír doboz és pár ezres!Elfér akárhol a lakásba házba.Én azt mondom,hogy aki ennyit megtesz azt sok meglepetés nem érheti.
És türelem!
| Thumbs Up |
Par eve volt egy dontes: az aramszolgaltatokat csodbe kell vinni, hogy utana olcson meg lehessen venni oket.
Ennek adtak szep nevet: rezsicsokkentes.
Nincs mas valasztasuk, mint vegetalnak, huzzak az idot, mielott csodbe mennek. Kozben reg elfogytak a raktarkeszletek, nincs TMK, egyre kevesebb a dolgozo: egyre rosszabb a szolgaltatas.
Ez meg veletlenul se a dolgozok hibaja!
ui. lehet, hogy van olyan aramszolgaltato, ahol nem ennyire rossz a helyzet, es meg mindig messze vannak a csodtol.
Last edited by bel; 04-20-2016 at 04:41 AM.
A rezsicsökkentés nem csak az áramszolgáltatókat érinti... Nem tudom elképzelni, hogy ennyire csõdközeli lenne a helyzet, mert a Magyar Áramszolgáltató Kft. április 1-e és október 1-e között átveszi az egész Tigázt. A MÁSZ 2014-ben 1,2 milliárd osztalékot fizetett ki! Igaz többségi tulajdonos a német REW, de a magyar állam is érdekelt benne. Az MVM pedig 100%-ban magyar tulajdon!
| Thumbs Up |
Igen, pl. a szemetszallitast es a vizmuveket is.
Szerintem ez fontos tema, mivel egyreszt plusz egy indok a mellett, hogy keszuljon fel mindenki a szolgaltatasok kiesesere, illetve a mar sokszor emlegetett "lassu elrothadas" egy reszet is magyarazza.