0
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Befõttes üvegben tömören, egy-egy oxigén és páraelszívó anyaggal együtt.
Vagy csak simán teli rakod az üveget maggal színültig és lezárod.
Az alapvetõ elvárás, hogy megfelelõen száraz magok álljanak rendelkezésedre és azt rakjad üvegbe.
Az üveg nagy elõnye, hogy nem ázik be, az egérkék sem rágják ki és légmentesen zár egy új kupakkal lezárva.
Mindezt a saját tapasztalataim alapján írom. Minden évben tárolok be vetõmagot.
Nálam a költséghatékonyság a szempont, ezért használok befõttes üvegeket.
| Thumbs Up |
| Received: 269 Given: 323 |
"Befõzöd" õket vagy csak simán beleteszed a magokat és az abszorbert és lezárod?
Remélem nem volt komoly a kérdés...
Ne fõzd, mert akkor a magok csírátlanok lesznek.
Én felengedném az üveget valami nehéz gázzal zsizsikek miatt. Bár lehet, hogy ez felesleges...
Milyen magokat akarsz elrakni és mennyi idõre?
| Thumbs Up |
Ha csak egyszerûen üvegbe kerülnek (a megfelelõen szárított magok) és megtöltik azt, akkor az üveg lezárása után idõvel elfogy az oxigén, mert a magok felélik.
Nyugalmi állapotban is lélegeznek a magok. Aztán az oxigén hiányos állapotban "lefagynak" élettani szempontok alapján a magok.
Persze idõvel így is romlik a csírázási képesség, de 10 év tárolás után szerintem még mindig 70-80 % közül lesz a kikelési arány.
Legalább ezt az 5 körülményt kell biztosítani a hosszútávú tároláshoz:
-Egerek és egyéb rágcsálók ne férjenek hozzá,
-Ne érje napfény közvetlenül és közvetetten sem,
-Légmentesen le kell zárni a táróedényzetet, az oxigén bejutását elkerülendõ, esetleg még CO2-vel is megtölteni,
-Nedvességet ne kapjon, lezáráskor kellõen száraz legyen a mag, páraelszívó anyagot is lehet rakni a tárolóedényzetbe,
-Hõmérséklet legyen egyenletes és alacsony, 0 és 15 Celsius fok között megfelelõ.
| Thumbs Up |
| Thumbs Up |
| Received: 5 Given: 0 |
| Thumbs Up |
| Received: 269 Given: 323 |
A befõzést úgy értettem, hogy felmelegíted mondjuk 50-60 fokra, majd úgy zárod le az veget, hogy mire kihûl a dunsztban addigra szépen vákuum is legyen az üvegekben. Már ez a hõfok is károsítja õket? Nem tudom, a kérdés teljesen komoly volt. Városi vagyok, sajnos nincs lehetõségem ilyenekkel foglalkozni de távolabbi tervben van a kiköltözés környezõ faluba ahol még ez a tudás jól jöhet.
Nagyiparban is gázt adnak hozzá, amikor bogarak vannak a gabonában. A nemesített vetõmagok is védõgázos csomagolást kapnak.
Nem biztos, hogy minden gáz jó hozzá, részemrõl csak egy ötlet volt. Lehet tök hülyeséget írtam....
Szerintem egy kis levegõ nem árt neki...
Találtak magokat több ezer éves sírokban, amik kikeltek nedvesség hatására.
Szerintem rakj el egy-két évente új magokat és nem ér nagy meglepetés.
| Thumbs Up |
Nagyiparban kipermetezés után gázosodó vegyszert használnak. Párszor már mi is használtunk ilyet a zsizsikinváziók idején.
Csak úgy sercegett a kukorica az ezernyi zsizsik miatt.
A melegítést már én is használtam. 40-45 fokra kell felmelegíteni az egészet.
50 foktól kezdve pl. a C vitamin már kezd lebomlani, ami antioxidáns így megõrizendõ.
CO2 a legjobb gáz amit lehet bele tölteni. Enélkül is megfelelõ, csak tömören kell rakni a magokat az üvegben ha a hosszútávú tárolás a cél.
Lehet az üvegbe rakni kis mûanyag tasakokban is a magokat, ha nincsen annyi mag hogy megtöltse az üveget és több fajta magunk is van.
Babérlevél is kerülhet az üvegbe, habár azt nem tudom hogy mire jó pontosan, de javítja az eltarthatóságot.(Egy biovetõmagos gazda ajánlása.)
Az elõzõleg felhevített só igen jó vízfelszívó képességgel rendelkezik. Ezt szoktam használni.
Azok a több ezer éves magok azért élték túl, mert nem kaptak fényt, nem kaptak oxigént hanem csak CO2 volt(idõvel elhasználták a magok és a környezetük /hulla/ az oxigént), száraz helyen voltak és a hõmérséklet egyenletesen 15 fok környékén volt.
Ezt a módszert kell nekünk átültetni a háztartási környezetbe.