0
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
Igen..az akác ebben a tekintetben nagyon hasonlít a bambuszra..mondjuk az méginkább invazívnak tekinthetõ, mert sûrûn nõ és baromi gyorsan..esélye sincs másnak közte megtelepedni..
Ugyanakkor hasznos és gyönyörû növény..
http://4.bp.blogspot.com/-OUKxh0W2ci...7495_38421.jpg
Testvérem apósa kapott egy császárfát! 3-4 év alatt pár méteres lett csak, utána meg kipusztult. Lakhelyemtõl pár kilóméterre van egy császárfa ültetvény. (Kb. 0,5 ha) Elsõ télen odalett a negyede. Azóta is alig akar nõni. Én csak ezt a két példát tudom felhozni, de nekem úgy tûnik, hogy nem feltétlen ide lett kitalálva ez a fa!
Amíg nincs gond, mindenki beszerzi a szükséges fáját! Ha összedõlne a világ, akkor meg összeszedegetnénk út szélérõl, romos tanyák udvaráról, stb. a szükséges tüzelõt!
Fával fûtök! Én az akácot tartom ár-érték arányban a legjobb tüzelõnek, de minden más fát is elégetek. (Hulladék fa, nyárfa, kevés fenyõ, stb.)
Ma kimentünk az erdõbe egy ismerõssel, hogy hozzunk be egy futó gallyfát. Rakásokban van kint a gallyfa, ahogy a gallyazók összerakták õsszel. Második vagy harmadik kupacnak a végén járunk, amikor látom, hogy valami megmozdult a földön. Egy sikló és egy gyík estek egymásnak. Tök érdekes volt nézni a harcukat. Gyakorlatilag egyforma fejmérettel rendelkeztek, így egyiket se láttam esélyesebbnek. Egy ideig tekergett a sikló, de nem sok eredménnyel. Pár perc múlva elindultak két külön irányba, látszólag sérülés nélkül. Tök érdekes az erdei élõvilág...
| Thumbs Up |
| Received: 4 Given: 1 |
coppicing-fa metszes
sajnos magyar linket nem talaltam mert a fa metszes cimszora mindig a gyumolcsfak visszametszesevel kapcsolatban hoz talalatokat,
https://en.wikipedia.org/wiki/Coppicing
a lenyege ennek a folyamatnak, hogy toben kell a fakat metszenni-tulajdon keppen kivagni es hagyni a tuskot, hogy ujra nojon es ujra kivagni. ez egy eleg hosszu folyamat. ez az abra mutatja jol a folyamatot:
coppicing.jpg
es miert is jo ez? mert hasznos alapanyagot kapunk:
cop.jpg
amibol mindenfeleket lehet epiteni, elsosorban keritest de ha van belole eleg akar meg hazat is lehet belole csinalni.
csak ez egy eleg hosszu folyamat es jol elore kell tervezni mire ossze jon a megfeleo mennyiseg. ezert jo, ha az erdo hasznalva van es folyamatosan tervezik elore az erdogazdalkodast.
cop 1.jpg cop 2.jpg
| Thumbs Up |
| Received: 257 Given: 302 |
Jól néz ki, érdekes.
Ezt valóban használják is, vagy csak valami kézmûves maradvány a régi idõkbõl?
| Thumbs Up |
| Thumbs Up |
elo kerites epitese.
azoknak akinek van ra idelyuk megprobalkozhatnak egy ilyen fektetett elo fa kerites epitessel.
ha jo munkat vegzunk igy fog kinezni:
hedge 4.jpg
es igy kell elkesziteni:
az elore egymas melle ultetett bokrokat meg kell ritkitani kicsit. utana a hasznalni kivant fak torzset majdnem teljesen at kell vagni. csak egy keve tartsa a fat, hogy konnyen el lehessen donteni de ne vagjuk ki teljesen. miutan a fakat el fektettukkarokat kell leverni kozejuk es rajuk fuzni az eldontott fakat.
ebbol egy elo nagyon eros orokke tarto keritest kaphatunk.
hedge 2.jpg hedge 1.jpg
| Thumbs Up |