-
Senior Member
0
Természetes alapanyagokból készült gyógyhatású készítmények (CSAK RECEPTEK)
Ebben a topicban csak és kizárólag kipróbált és bevált recepteket szeretnék csokorba szedni, hogy milyen dolgokat szoktatok mindenféle nyavalyára kotyvasztani és használni.
Segítségével gyorsan végiggörgetve megtalálhatja bárki a betegségének megfelelõ természetes vagy természeteshez közeli gyógymódot gyorsan-egyszerûen!
A hozzászólás felépítésére a javaslatom az lenne, hogy a hozzászólás címe legyen a betegség amire való, a leírásban pedig a mennyiségek és az idõintervallumok is szerepeljenek pontosan, mintha egy receptkönyvet írnátok!
Csak és kizárólag a receptet/leírást várom, az OFF tilos, ha valaki meg szeretne valamit beszélni akkor azt tegye az Egészségrõl általánosságban topicban!
Köszönöm elõre is az építõ hozzászólásokat!
-
Senior Member
0
Köhögés csillapítása teával
Két jól bevált receptet tudok írni amiket már alkalmazok egy ideje és nálam használtak:
Csipkebogyó tea gyömbérrel és mézzel:
Annyira nem bonyolult mint hangzik, én filteres gyógynövénybõl készült teával szoktam megoldani.
3dl forró vízbe áztatom 5 percig a csipkebogyó tea filtert, hozzá 6 hajszálvékony szelet gyömbért szoktam tenni.
A filtert miután kivettem a gyömbért még hagyom ázni plusz 10 percig, majd azt is kiveszem.
A langyos teába elkeverek egy evõkanál mézet, mi általában akácmézet tartunk otthon de szerintem bármilyen méz megteszi.
Egész citrom hatodát szoktam belenyomni, azzal számomra megfelelõ lesz az íze.
A tea adható gyerekeknek is mert nem túl erõs, a gyömbért csak picit érezni, kellemes gyümölcsös íze van.
Erõsebb és hatásosabb köhögéscsillapító hagymatea fõzet:
Ez már kicsit erõsebb mint a fenti, gyereknek gyömbér nélkül szoktam adni mert ebben már erõsen lehet a gyömbér maró ízét is érezni.
Rendkívül hatásos, az egyik legjobb köhögéscsillapító amit eddig találtam!
Egy nagyobbacska fej hagymát alaposan megmosok majd a külsõ barna héját lebontom lehetõleg nagy darabokban mert úgy könnyebb lesz kivenni. Igen, a külsõ barna száraz héját amit egyébként ki szoktunk dobni! Ezután már tudatosan félre is lehet tenni év közben egy jól záródó üvegbe, hogy télire legyen tartalék és ne kelljen mindig pucolni hagymát.
Ha ez megvan akkor vágok 6 vékony szelet gyömbért, ezeket együtt beteszem egy 3dl-es bögrébe.
Forró vízzel felöntöm majd lefedem egy tálkával és 30 percet hagyom állni.
Miután eltelt a fél óra kihalászom belõle a gyömbér karikákat és a hagyma héját is, ez mehet a kukába/komposztba.
Egy evõkanál mézzel és egy citrom hatodával szoktam ízesíteni.
Erõs csípõs tea de rendkívül hatásos. Csak estére szoktam fogyasztani lefekvés elõtt kb. 10 perccel iszom meg a már teljesen lehûlt teát. Utána vízzel nem öblítem le a csípõs fõzetet, hagy dolgozzon csak a torokban is végig
Ez után simán el tud az ember aludni és nyugodt lesz az egész éjszakája, nem fog felkelni köhécselni. Nap közben nem iszom, hagy tisztuljon a szervezet!
-
0
megfazas, migren, izomgorcs
Szia,
Szerintem ide is illik az egyik blogbejegyzesem: Illó olajok: keverekek
Bel
-
Senior Member
0
Szemölcs kence házilag
A fõ összetevõ sajnos nehezen beszerezhetõ, kell hozzá egy nagyon jó ismerõs patikus.
Hozzávalók: disznózsír, szalicilsav.
Ahogy én csináltam:
Szalonnából kisült disznózsírból melegítettem alacsony fokozaton egy evõkanálnyi mennyiséget. Miután teljesen felolvadt utána egy kávéskanálnyi szalicilport szórtam bele majd teljesen elkevertem, hogy rendesen feloldódjon benne. Miután ez megvan utána átöntöttem egy pici itthon talált üveg tégelybe. Szobahõmérsékleten hagytam megdermedni majd hûtõben tárolandó a hosszabb eltarthatóság végett.
Kezelés menete:
Napi egyszeri kezelés szükséges a gyógyulás függvényében akár 2 hónapig is.
Egy fültisztító pálcikával (kettévágott) nagyon kevés bekevert zsírt teszek a szemölcs közvetlen tetejére. Tényleg minimális mennyiségre van szükség, kb. 4-6 mákszemnyi. Kézzel nem érintjük, mert terjedhet, fertõzhet!!! Fülpiszka a kukába utána, a mákszemnyi anyaggal lekent szemölcsöt pedig egy sebtapasszal le kell ragasztani. Mivel erõsen hámosító hatású így csúnya lesz de nem lesz sebes csak olyan felázott kinézetû lesz a bõr ahol a kenõccsel érintkezik. Idõvel "elkopik" a szemölcs, eztán ha már láthatóan nincs nyoma a "gyökerének" akkor hagyni kell szépen levegõzni a kezelt felületet tehát sebtapaszt sem kell rá tenni és a kencézést is befejezni.
Teljesen hatásos, általam próbált praktika. Én mellette fagyasztó spray-s kezelést is alkalmaztam.
A boltban kapható tapaszt semmi egyebet nem tartalmaz csak szalicilsavat, persze sokszoros áron, ráadásul az teljes felületén át van itatva tehát ahol a tapasz van az csúnyán fel fog "ázni", hámlani.
Szóval ha van lehetõségetek akkor érdemes megcsinálni a keveréket mert olcsó (kb. 300Ft komplett a költsége) de ugyan olyan hatásos mint a több ezer Forintos tapaszok.
-
0
Én a téli köhögõs-torokfájós-taknyolós idõszakra megelõzésként és gyógyszerként gyógynövényes pálinkát alkalmazok (a gyerekeknél kanalas orvosság szerûen adva). Eddig két félét próbáltam sikerrel:
Fenyõ pálinka: tavasszal friss (élénkzöld) fenyõ hajtásokat szedek és azt áztatom pálinkába úgy õszig. Lehet mézet is tenni bele, akkor jobb hatásfokú. Télire leszûröm és csatos üvegben tárolom. Jellegzetes ízû és nagyon hatékony (a köhögõs göthösség jelentkezésekor kb 2-3 nap alatt "kicsapja a taknyot" az ember fejébõl)
Kakukkfüves pálinka: Friss kakukkfû hajtásokat áztatok pálinkába úgy õszig. Õsszel leszûröm. Köhögõs betegségekre nagyon jó, köptetõ és csillapító hatású.
Ezek mellett rendszeresen gyógyteázom megelõzésként a téli idõszakban: borsmenta - kakukkfû, zsálya, citromfû teákat iszom (házi termesztésû és szedésû), sokszor gyömbért is reszelek bele. Eddig bevált az enyhébb légúti fertõzések megelõzésére mind nekem, mind a családnak!
Aki teheti próbálja ki, egy próbát megér!
A topic keresõszavai: