0
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Mi az amibõl inkább legyen több, hiába kicsit rosszabb minõség?
És mi az amibõl inkább csak egy legyen de az jó minõségû?
Ruhák, eszközök, bármi.
Pl. multitoolból lehet jobb 3 kínait venni, a BOB-ba, az EDC-be, meg a BOL-ba. Így valószínûbb hogy lesz egy kéznél mikor szükség van rá, és ha az egyik tönkremegy van helyette két másik. Egy leatherman árából kijön 3-4 hasonló kínai.
Legyen belõle kevesebb, de az jó minõségû:
- bakancs
Legyen több, még ha rosszabb is:
- multitool?
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
A multitool pont olyan eszköz amibõl minõségit (svájcit az nem rohad) vegyél ha veszel de ki lehet váltani egy svájci bicska+valamilyen fogó kombóval (egy tok 2 eszköz).
Egyébként ami "vasból" van abból érdemes minõségit venni mert az olcsót is cipelni kell és a legrosszabbkor fog cserben hagyni.
Ruházatnál a lábbeli és kabát fontos de pl. a nadrágból nagyon sokkféle jó lehet katona, munkás, sport nem kel feltétlenül takticool ruciban rohangálni.
Hátizsákból is inkább a kényelem és a jó elrendezés a lényeg pl. én dél-afrikai málhazsákot vettem elég olcsón ami cordura(erõs) és barna színû tehát rejt de nem tûnik katonainak. Kínait viszont ebbõl sem vennék!
| Thumbs Up |
A svájci bicska és fogó egy tokban jó ötlet, erre nem is gondoltam.
+ két szerszámot lehet egyszerre használni (egyikkel csavarozni, másikkal rátartani,vagy a fogóval megfogni, késsel pedig munkálni)
+ ha az egyik tönkremegy/elvész még ott a másik, bár egy törött multitoolon is maradnak használható dolgok
+ az eszköz kialakításánál nem voltak kompromisszumok, a fogó célszerszám, fogónak lett tervezve, nem volt szempont az összehajthatóság, nem kellett elférnie a többi eszköz mellett, erõsebb a nyele
+ könnyebb találni egy saját igényeknek megfelelõ fogót és egy bicskát, mint egy olyan multitoolt amiben megfelelõ a fogó és az eszközök is.
Hátrány:
- 2 eszköz nehezebb és több helyet foglal mint egy. EDC-nél fontos szempont
Viszont szerintem még mindig elõnyösebb adott keretbõl inkább több gagyibb multitoolra költeni mint egyre. És lehet hogy inkább két gagyibb multitoolt mint egy 1 gagyi multitoolt és egy fogót. Jobb ha van belõle több is, több helyen, fõleg ha 3-4db-ot is tudok venni egy "minõségi" mondjuk leatherman árából. Nem hiszem hogy egy Leatherman 3-4x jobb minõségû, vagy hogy 3-4x többet bírna, vagy annyival tovább bírná mint egy gagyibb.
EDC-nél ha mindig magammal cipelem akkor nyilván jobb egy drágább, csak így hogy mindig nálam van még nagobb a valószínûsége hogy elhagyom, ellopják, elhasználom.
Hátizsákból lehet érdemes gagyibbal kezdeni hogy kialakuljon mit várok el egy zsáktól, mi hiányzik, mi a jó, aztán upgrade-elni egy tartósabb zsákra, az régi olcsóbbat meg lefokoznii, bolb-ban hagyni, horgásszáknak, vagy elásni egy cache-be.
Hát nem írtad milyen célból menne a felhalmozás,de gondolom a fórumra tekintettel SHTF esetére.
Mibõl az olcsót és sokat?!
Ásványvíz,kukás zsák,papírtörlõ,tartalék ruházat,törölközõk,konyharuhák,wc papír,gyertya,gyufa,vetõmag,kézi szerszámok(ásó,balta,lapát,kasza,kalapács)ed nyek,konyhakések,fûszerek,rizs,liszt,cukor,bab, krumpli,csoki,húskonzerv,májkrém,trudi kenyér,háztartási keksz,kávé,dohány+papír,tûzifa,szivattyúk,na pelemek,gumibelsõ,légpuska,számszeríj,bozótv gó,túlélõ kés,táskák,csomagoló anyagok,üzemanyagok,gáz és egyéb fõzõk.....kombinált fogó,kerítés drót,....takarók,ágynemû,ponyvák
Mibõl drágábbat és kevesebbet?!
Fogós kérdés!
Talán akkor számít,ha limitált a súly és a térfogat......bár nem vagyok benne teljesen biztos ,hogy azonos súlyban négy extolt (5000,-)vagy egy BK-2(45000,-)csomagolnék e be a hátizsákba.![]()
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
Törekedj a kevés de jó minõségû eszközre mert azokra tudsz MINDEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT SZÁMÍTANI! A gagyi fogó, zsák, ruha csak bosszúságot és csalódottságot okoz ezt szeretnéd?
| Thumbs Up |
| Received: 1,230 Given: 1,210 |
Középkategória, igaz sokból elég az olcsó is. Az olcsó nem jelenti azt hogy rossz, fõleg hogy megveszel valamit magyar boltban, de drága volt, aztán megnézed Ali-n vagy Gearbest-en és megtalálod pontosan ugyanazt, fillérekért. De annyira pont ugyanazt hogy a magyar bolt ahonnan beszerezted, az is valószínûleg attól a kínai gyártótól vette meg.
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
| Thumbs Up |
| Received: 269 Given: 322 |
Az egy-egy darab jó minõségû szerintem sem a legjobb út, mert ha elhagyod/hátrahagyod/elveszik erõszakkal, akármi, akkor még lehet tartalékod, mondjuk a bolban is egy készlet mindenbõl, elásott készletnél is lehet még pár multi- kés bedobva pluszban, otthon fiókban tartalékba. Egy spyderco- leatherman páros betéve pluszban mindenhol kicsit költséges lenne.
Túlélõ jól látja, a boltosok is ugyan onnan veszik sok esetben, vagy a kereskedõt megkerülve alibabáról nagyobb tételben a gyártótól, aztán szétdobják egymás közt az országban és mehet a 5-6x-os áron a piacra mindenkinél a szajré és még választhatsz is melyik boltos a szimpatikus akitõl megveszed jó eséllyel ugyan abból a szállítmányból való cuccot![]()
Nem biztos, hogy teljesen jó a példám, de talán használható. A munkámban sokszor beigazolódott a számomra, hogy csak minõségi gépekkel és szerszámokkal lehet dolgozni. Volt, hogy vettem valami olcsó szerszámot és nem bírta csak pár napig. Vele ellentétben megvettem a minõségi szerszámot 3-5 x annyiért, de évek óta jól mûködik. Nekem határozott véleményem, hogy kifizetõdõ minõséget vásárolni.
| Thumbs Up |
Szerintem is, a tartós "fogyasztási" cikkekbõl, tehát a gépekbõl, eszközökbõl, szerszámokból, építõanyagból, jármûbõl, ruházatból, stb.-bõl általában kifizetõdõ a minõségi darab megvásárlása.
Hogy mi a minõségi termék, az egy másik kérdés.
A nem tartós cikkekbõl is érdemes a minõségit választani, de olykor belefér egy kis spórolás, ha a helyzet megkívánja (pénz) vagy ha nincs más választási lehetõség.